Geek szótár kezdőknek

Minden szakmának megvan a maga kifejezéskészlete, amit pontosan csak a beavatottak értenek: például a húzás a vadászatban a vízimadarak hajnali és esti vonulását jelenti, a sajtóban viszont a cikkek méretre vágását. Az alábbi szótár abban segít, hogy a bennfentesség ne csak a szakértők privilégiuma legyen: a szakmai szleng legfontosabb darabjait lefordítjuk – ha pedig valami mégsem egyértelmű, Okospontjaink készséggel közreműködnek a tolmácsolásban.

Újrahúzni: Ha számítógépes környezetben hangzik el a kifejezés, akkor biztosan nem egy régi párna vagy kanapé huzatcseréjére vonatkozik – sokkal valószínűbb, hogy az operációs rendszer (például a Windows) újratelepítéséről van szó. Ez a lépés a betegeskedő, folyton belassuló vagy lefagyó számítógép meggyógyításának egyik kézenfekvő módszere.

Vinyó: Winchester, más szóval mágneses merevlemez vagy HDD; a legismertebb háttértár – amit a számítógépen tárolunk (képek, filmek, zenék stb.), az jellemzően a vinyón van. Kevesen tudják, hogy honnan kapta a nevét: az első mágneses merevlemezt egy kísérleti laboratóriumban gyártották az angol Winchester város mellett.

hdd-1273984_1920

SSD: Nincs igazán jó beceneve, félvezető alapú meghajtó – a winchesterrel játszik egy osztályban, de könnyebb, gyorsabb, és jellemzően kisebb. A winchesterhez képest az írás és olvasási sebessége akár kétszer gyorsabb is lehet. Az élmény leírhatatlan, amikor az operációs rendszerünk és a programjaink a másodperc töredéke alatt rendelkezésünkre állnak. Élettartam szempontjából is jobb, hiszen nincs benne mozgó alkatrész. Ennek a kialakításnak köszönhetően extrém biztonságot is kínál adatainknak, a notebook sérülése esetén sem kell lemondanunk fájljainkról, úgy működik, mint egy bombabiztos páncélszekrény.

adsasdads

Firewall: Tűzfal – valójában egy gyűjtőnév, azokra a hardveres és szoftveres megoldásokra, amelyek a hálózat felől érkező illetéktelen behatolások ellen védik a számítógépet.

security-265130_1920

Memó: Memória. Két fő fajtája a RAM és a ROM; az előbbi a gyorsmemória, ezen tárolódnak a feldolgozásra váró adatok és a végrehajtandó programok, a ROM kizárólag olvasható, ezen tárolódik a BIOS, vagyis a számítógép rendszerprogramja.

computer-memory-857098_1280

Proci: Processzor, a számítógép agya és irányító központja. Annyiban tényleg hasonlít az agyhoz, hogy ha a processzor végzetes sérülést kap, akkor a számítógép lebénul.

cpu-564771_1920

Lapka: Alaplap – odabent a számítógépház belsejében minden az alaplapra van illesztve, a memóriától a grafikus kártyáig.

technology-computer-chips-gigabyte

RPM: fordulatszám, a mágneses és optikai meghajtók olvasási sebességét jellemzik vele – minél nagyobb, annál jobb.

Cooler: Hűtő, a számítógép fölmelegedő alkatrészeinek (például a processzornak, a grafikus kártyának) a hűtésére szolgál. Alfaja a vízhűtő, nagy teljesítményű játékgépekben és profi grafikai eszközökben gyakran vízhűtést használnak. Ha valakinek ilyenje van, érdemes egykét „hűhát” megereszteni.

computer-motherboard-pc-wires

Címkék
#Lifestyle