3D-s CSI

Roswellben 3D-ben rögzítik a helyszínelők a bűncselekmények körülményeit.

faro3d

Új-Mexikóban található Roswell, ami mostantól nem csak a lezuhant UFÓ-ról híres, hanem arról is, hogy a városi rendőrség egy speciális kamerával és a hozzá tartozó szoftverrel képes három dimenzióban rögzíteni a bűncselekmények, balesetek, stb. helyszíneit.

A Faro cég Focus 3D szkennere lézersugarakkal méri fel akár 300 méteres körben a terepet, mindezt pedig elképesztő részletességgel teszi, hiszen a készülék hibahatára 2 milliméter! Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha értő kezekbe kerül és körültekintően rögzítik a terepet 3D-ben digitálisan, akkor minden 2 milliméternél nagyobb tárgy tökéletesen látszani fog a Focus 3D-hez kapott Scene névre keresztelt szoftverben. A Scene programon belül olyan perspektívából is körbenézhetik a nyomozók és helyszínelők a terepet, amire eddig nem volt mód, ráadásul az esetleges nyomozás során azon résztvevőknek is sokat segít a 3D szkenner akik kint sem voltak a helyszíneléskor. Ráadásul a készült felvételek nem csak a nyomozás során, de a bírósági bizonyításkor is felhasználhatóak, szó szerint új perspektívát nyitva a rendőrségi nyomozásban és bizonyításban.

Természetesen a dolognak ára van, méghozzá borsos, hiszen a 86 ezer dolláros ár (közel 20 millió Ft) miatt érthető, hogy a Roswelli rendőrség miért csak szemezett eddig a Faro Focus 3D-vel. A készülék és a szoftver viszont jól vizsgázott, így elképzelhető, hogy egyre több állami szerv fogja rendszeresíteni kötelékében a 3D szkennereket.

5750cookie-check3D-s CSI