Alma óra, alma könyv – friss Apple bejelentések

Megérkezett hivatalosan is az Apple Watch, de kapunk új MacBookot is, csatlakozók nélkül.
Az óra

Az Apple Spring Forward névre keresztelt prezentációja épp befejeződött és a nagy puskaport már el is dörrentette a cég. Természetesen ez az Apple Watch. Vagyis a cupertinói cég okosórája hivatalosan is megérkezett a bolygóra, hogy harcba szálljon az Android hordozható hordáival. Az Apple Watch alapmodell két méretben, speciális alumíniumból és “gyémánt felületű” acéból készül, 550 és 1100 dollár közötti áron, mérettől, színtől és kiviteltől függően. Kivéve a speciális, “újrafeltatlált” 18 karátos arany verziót, ami (tessék megkapaszkodni most kissé) 10 ezer dolláról INDUL!

Az Apple ezzel ismét gyártott egy státuszszimbólumot, hiszen az iPhone már nem akkora durranás egy tárgyalás közben az asztalon (mindenféle iróniát nélkülözve), de akinek arany Apple Watch feszül a csuklóján tudhatjuk, hogy a nagy ligában játszik.

applspring1

Felhasználását tekintve kis túlzással ugyanazt tudja, mint androidos társai, vagyis lényegében az iPhone másodlagos kijelzője, amin futtathatunk óraspecifikus appokat is, erről biztosan hallunk majd még. Az Apple Watch 18 óra után lemerül, így biztos, hogy minden este töltenünk kell majd. Az Apple Watch április 10-étől lesz előrendelhető, egyes országokban.

Screen Shot 2015-03-09 at 20.33.31

Az új MacBook

Megérkezett az új MacBook is, ami döbbenetesen vékony és döbbenetesen kevés csatlakozót kapott. Szám szerint egy darabot. Az egy szem USB Type-C típusú csatlakozó felel a tápellátásért, a videó kimenetekért (HDMI és DisplayPort) és természetesen a külső perifériák csatlakoztatásáért, plusz egy normál jack fejhallgató csatlakozó a jobb oldalon. BárTim Cook nem fejtette ki hogyan fogunk egyszerre egy monitort, tápcsatlakozót és mondjuk egy pendrive-ot rádugni a gépre, azt saccoljuk, hogy a dobozban lapul majd egy speciális adapter, amivel ezt megtehetjük, ha pedig mégsem, akkor 80 dollárért pluszban kell megvennünk. A 12 colos új MacBook retina kijelzőt kapott, teljesen átdolgozott klaviatúrával és touch padet, mindezt egy elképesztően könnyű és vékony házba csomagolva.

Screen Shot 2015-03-09 at 20.50.11

A három színben kapható (szürke, űrszürke és arany) notebook mindössze 13 mm a legvastagabb pontján és egy kilót nyom a mérlegen, úgy hogy mindeközben a legújabb Intel Core M processzorcsalád dobog a burkolat alatt (1,1 és 1,2GHz modelltől függően) és még 9 órányi akku is befért a vékony házba, 8GB RAM társaságában. A kisebb, belépő modell 1300, míg az 1,2GHz-es 512GB SSD-vel szerelt verzió 1600 dollárt kóstál majd, amikor áprilisban a boltokba érkeznek.