Brutális felbontás – Acer S7 monitor bemutató

A megjelenítők piacán végre olyan szlengek röpködnek, amiből végre mi vásárlók profitálhatunk.

SONY DSC

Vége a 3D-nek, a szupervékonyságnak és az egyéb, a kép minősége szempontjából lényegtelen reklámszlogeneknek, így 2015-re ismét az lett a fontos, hogy végül is mit nézünk és azt milyen minőségben tesszük. Persze most is van egy divatvonulat, de az ívelt kijelzők mellett a gyártók végre a képminőségre és a felbontásra fókuszálnak. Erre kitűnő példa az Acer S7-es szériába tartozó, 27 colos megjelenítője.

SONY DSC

Külső

Bár ez mindig szubjektív, de az Acer S277HK kifejezetten mutatós darab. A lakkfehér hátlap és az asszimetrikus talp miatt azonnal észrevesszük még a legzsúfoltabb irodában is, szemből pedig a vékony ezüst keret (és a talp természetesen) vonzza a tekintetet. Bár a fehér hátlap gyakorlatilag ujjlenyomatmágnes, ha már egyszer minden csatlakozót bedugtunk a helyére, ritkán fogjuk a lakk felületet tapicskolni. Ráadásul a csatlakozók elhelyezkedése miatt a talp még takarja is a kábeleket, így szemből nem csúnyítja majd el az összképet a sok fekete zsinór.

SONY DSC

A hátlapon lévő “púp”, ahol a fém talp csatlakozik a monitorhoz rejti a sztereó hangszórókat is, így a hang átvitelére is alkalmas csatlakozón érkező jelet (pl. HDMI, audio bejárat) képes megszólaltatni az S277HK. A szürke sávban találjuk a ma már alapvetőnek számító csatlakozókat, így a HDMI mellett két Display portot (standard és mini), egy DVI csatlakozót és két 3.5-ös hang bejáratot (audio ki/be). Az Acer S277HK a jelenlegi igen áldásos trendeknek megfelelően képes két külön forrást kezelni, így a 27 colos felületen akár két monitoros rendszert is nézhetünk PiP, vagy PBP módban. Míg az első (PiP) a klasszikus kisebb ablakban a jelenik meg a második forrás, addig a PBP esetében a monitor felezi a képernyőt, ami a 4K (Sőt!!! De erről picit később!) felbontásnak köszönhetően remekül használható például két böngésző, vagy egy szövegszerkesztő plusz böngésző verzióban munkára is.

SONY DSC

Elöl fémes hatású szürke keretben az Acer ZeroFrame technológiával készült 16:9-es képarányú panele feszít, ami elméletben azt jelentené, hogy a szürke keret után már pixeleket kellene látnunk, de ezért egy olyan fél centis fekete sáv így is marad, ha bekapcsoljuk a kijelzőt. Ezzel semmi gond nincs, így is termetes képet látunk 27 colon, csak még mindig meglepő a cége kissé optimista névadása egy-egy saját technológia esetében. A készülék talpa azon felül, hogy igen egyedi megjelenést biztosít, lehetőséget ad némi billentésre, így -5 és +15 fok között állíthatjuk a kijelzőt, sajnos emelni, süllyeszteni azonban nem tudjuk a képernyőt, mint ahogy falra sem szerelhetjük a VESA foglalat hiánya miatt.

SONY DSC

Belső

Az Acer S277HK kijelzője igen kellemesre sikeredett, hiszen a gyári adatok szerinti 3840 x 2160 felbontás rendben van, de igazán a panel képminősége volt meggyőző. Az IPS technológiának hála a színek élénkek, élethűek, a betekintési szögek nagyok, ráadásul ez nem megy a gyorsaság rovására sem, hiszen a 4 ms-os válaszidő már játékra is alkalmassá teszi a megjelnítőt, az Acer Flickerless technológia pedig kíméli a szemet, a monitor vibrálását lecsökkentve. A dizájn csinos, a képminőség remek, a felbontás óriási, jól teljesített tehát az Acer monitor tesztünkben. De! Itt álljunk meg egy pillanatra, ugyanis olyan “problémába” futottunk a monitorral, amilyet eddig még soha nem tapasztaltunk.

SONY DSC

A “probléma”

Az első bekapcsoláskor támadt egy kis gondunk, miszerint a (mint kiderült régebbi szabványt támogató) HDMI kábelen keresztül érkező jel nem volt jó minőségű, így elkezdtük tesztelni különféle eszközökkel az S277HK-t. Így jutottunk el végül egy 2014-es Mac Pro-ig, ahol egy minőségi HDMI kábel segítségével valami olyat mutatott a monitor, amit nem tudunk megmagyarázni! A Mac Pro ugyanis 8K felbontású (7680 × 4320 pixel!!!) kijelzőként ismerte fel a monitort és természetesen 8K-s képet adott ki a HDMI 2.0-ás csatlakozón keresztül, amit legnagyobb döbbenetünkre az S7 tökéletesen és olyan minőségben jelenített meg, hogy keresni kellett az állunkat a padlón! Ezzel az az egy baj van, hogy jelenlegi tudásunk szerint fizikailag lehetetlen dolog történt. Ugyanis egy natív felbontás feletti forrással (esetünkben 4K, vagyis 3840 x 2160 pixel a maximum) két dolgot tud kezdeni egy megjelenítő: vagy nincs kép (villog, hibaüzenetet dob, vagy nem történik semmi, stb.), vagy ritkán a kapott forrás felbontásának csak akkora részét mutatja, amit a panel fizikailag tud. Esetünkben tehát a 8K-s kép felét kellett volna látnunk, nem pedig a teljes felületet!

acer_s7_08

Természetesen azonnal mentettünk egy képernyőképet (kb. 60 MB-os lett egy darab mentett jpg formátumú kép!) a Mac-en és le is fotóztuk az eseményt, mivel eddig még egyikünk sem találkozott élőben 8K-s képpel a szerkesztőségben. Csak hogy érzékeltetni tudjuk a dolgot, percekig azt játszottuk, hogy valaki meglökte kicsit az egeret, majd meg kellett találnunk a 27 colon, a 33 millió (!) pixel között a kb. másfél x másfél milliméteres kurzort a színes háttérképen. Nem sikerült.

SONY DSC

Ez “mindössze” azért érdekes, mert ha az Acer S277HK esetében tényleg egy 8K-s panel dolgozik és szoftveresen van esetleg lebutítva (de minek?!?!) a kijelző felbontása, akkor jelen cikk írásának pillanatában ez a világ legdrágább és egyben legolcsóbb 27 colos 8K-s monitora. Ugyanis nincs több! Érdekes dologban, hogy semmilyen más eszköz (Windows-os notebook, MacBook, stb.) nem produkálta ezt a jelenséget, sőt körbekérdeztünk pár újságíró kollégát is, akik már látták a monitort és ők sem tapasztaltak ilyet. Természetesen az Acer hazai képviseletét is megkérdeztük, de szerintük is, mint a magyar, az amerikai és egyéb oldalak és tesztek szerint is az S277HK felbontása 3840 x 2160 pixel.

SONY DSC

Verdikt

Ha az Acer S277HK tényleg képes (akár csak kizárólag Mac Pro-val) 8K-s képet megjeleníteni, akkor a maga 200 ezer forintos árával filléres kacattá avanzsálódik a professzionális videóvágók és grafikusok körében. Ha csak valami megmagyarázhatatlan UFO jelenség történt az Acer S277HK esetében és tényleg “csak” 4K felbontást tud, akkor pedig az egyik legolcsóbb és legszebb monitor a 27 colos 4K-s monitorok között.

22430cookie-checkBrutális felbontás – Acer S7 monitor bemutató