Dupla SIM-es tepsi – GSmart Saga S3 bemutató

A Gigabyte jól összerakott és átgondolt, 2 SIM kártyás „nagyképű” készüléke érkezett a szerkesztőségbe.

Mostanában jó dolga van az Androidos okostelefon vásárlónak. Eljutott a technológia ugyanis arra a szintre, hogy a legolcsóbb, „elavult” technológiával felvértezett készülékek is (mondjuk 20-25 ezer Ft-tól, kártyafüggetlenül), egészséges kompromisszumokkal teljesen használhatóak a hétköznapi életben. A kínai MTK platform, amivel sokáig kompatibilitási és minőségi gondok is voltak szépen felnőtt a társakhoz és remek ár/érték arányú készülékek kerülnek általa a középkategóriába.

 

gsmarts3_00

 

A Gigabyte Saga S3 előkelő helyen szerepel a cég okostelefon családjában, így bár egy kicsit többet kell áldoznunk a kasszából, de kapunk is a pénzünkért pár kellemes meglepetést.

 

Külső

A dobozból kivéve még mindig meglepő egy ilyen óriásbébit a kézbe venni, a 6 colos kijelzőnek kell a hely. A puha hátlapot és a hatalmas kijelzőt az elegancia jegyében egy szolid króm csík választja el, míg az első a kellemes fogásért, addig a másik a kellemes látványért felel és egyik sem okoz csalódást. A Saga S3 egy igen jól összerakott készülék: nincsenek hatalmas dizájn megfejtések, mégis kellemes az összhang, sőt kifejezetten jó az anyag és összeszerelési minőség.

 

gsmarts3_02

 

Fizikai gombból három, míg csatlakozóból kettő került a készülékre, a jobb oldali bekapcsológombot egy hangerőgomb egészíti ki a túloldalon, a fejhallgató kimenet és a Micro USB csatlakozó pedig a gép tetejére került, egymás mellé. Kamerából is kettő van, ráadásul az előlapi, 2MP-es (!) kamera mellé egy hátlapi, zafír lencse mögé rejtett 8MP-es Sony BSI szenzorost is kapunk (plusz dupla LED villanót a kamera alatt), ami jól mutatja, hogy a Gigabyte-nál bizony átgondolták a Saga S3-at. Az óriási, 6 colos kijelző IPS technológiát használ, amin 921600 pixel jeleníthető meg, köszönhetően az 1280×720-as felbontásnak. A külső és a kijelző tehát rendben van, nézzünk be a burkolat alá.

 

gsmarts3_04

 

Belső

 

Mint azt a bevezetőben már említettük a Saga S3 belsejében egy Cortex A7 architektúrára épülő MTK processzor dolgozik, négy maggal, magonként 1.3GH-es órajelen. Mindehhez 1GB RAM és 8GB tárhely társul, amit MicroSD kártyával tovább bővíthetünk. Ez papíron jól hangzik és szerencsére a készüléknek a mindennapi életben sem kell szégyenkeznie, csak komolyabb játékok döccentik meg kissé. Az Androiddal nem sokat pepecseltek a Gigabyte mérnökei, egy kis igazítás a kezdőképernyőn, egy kis G logó a feloldó ikon közepén és kész. Ez pedig nagyon jól vagy így, hiszen ez azt jelenti, hogy a frissítések hamarabb megérkezhetnek a Saga S3 tulajok számára (ami ráadásul a készülékre érkezik egyből), mivel nem kell a gyártó grafikusainak az ikonok megrajzolásával pepecselniük. Ráadásul az Android 4.2, amit a Saga S3 futtat alapból egyáltalán nem számít réginek. Az alap 4.2-es „robotos” oprendszer azt is jelenti, hogy extra szoftverekre se nagyon számítsunk, de cserébe mindenki a kedve szerint vértezheti fel applikációkkal a Saga S3-at a Google Play áruház több százezres kínálatából.

 

 

A kamera mellett nem mehetünk el szótlanul, hiszen a 8MP, a Sony érzékelő és a zafír lencse bizakodásra ad okot, így örömmel konstatáltuk, hogy átlag telefonhoz képest kellemes funkciódömping fogad a kamera appon belül. Választhatunk üzemmódot, feldobhatjuk HDR, arcszépítő, panoráma és még pár effekttel a képeket, de állíthatunk fehéregyensúlyt, élességet, színt, kontrasztot, fényerőt, stb. is. Igazán nagy kár, hogy maguk a fotók és videók csak erős átlagosak, bármennyire is odafigyelt a technikai specifikációkra a Gigabyte.

 

gsmarts3_01

 

A 2 SIM foglalatnak köszönhetően most már az óriásmobilok rajongóinak sem kell lemondania arról a kényelemről, hogy a privát és esetleg céges előfizetését egy készülékben használja. A mindennapi életben elég jól használható a 2 SIM, nincs kavarodás a névjegyeknél, stb., az egyetlen, amit meg kell szoknunk, hogy amíg az egyik vonalon beszélünk, addig a másik stand by módba kapcsol, vagyis nem lesz elérhető. Netes adatátvitel szempontjából természetesen WiFi és 3G áll a rendelkezésünkre, bár gyors mobilinternet hálózatot csak az elsődleges kártyával tudunk elérni, ami teljesen megszokott a mai kétkártyás telefonoknál és alapvetően logikus is: minek két internet előfizetés egy készülékre? A WiFi és 3G mellett természetesen a GPS műholdakat is használhatjuk, Bluetooth-ból pedig a 4.0-ás gyors és energiatakarékos verziót kapjuk. Végül jöjjön egy igen fontos, bár korántsem látványos alkatrész, az akku. A Gigabyte mérnökei elvégezték a házi feladatot és ugyan nem cserélhető az akku, de egy korrekt „méretű” áramforrás került a burkolat alá, a maga 3000 mAh-s kapacitásával. Ennek köszönhetően a Saga S3 normál használat mellett akár két napot is kibír, de ha nagyon megizzasztjuk akkor is elleszünk vele késő estig, ami azért (sajnos) még mindig nem megszokott a megfizethetőbb okostelefonok között.

 

gsmarts3_03

 

Összegzés

 

Szép munka! Ezzel tudjuk zárni a rövid ismerkedésünket, ami a Gigabyte GSmart Saga S3-at érinti, hiszen azt látjuk, hogy némi körültekintéssel és tervezéssel, egy közepes hardverpakkból is össze lehet rakni kellemes minőségérzetű, orbitális hibáktól mentes (a kamera sem rossz, csak átlagos), korrekt okostelefont, ráadásul a 75 ezer forint körüli árával az igen kevés 6 colos, dual SIM készülékek egyik legolcsóbbika és ezen ritka madarak közül is a Gigabyte a legismertebb márka, amihez a két éves garanciális időszak csak a kandírozott cseresznye a tejszínhabon. Ezek után kíváncsian várjuk a következő GSmart készüléket!

9230cookie-checkDupla SIM-es tepsi – GSmart Saga S3 bemutató