Szól a nyomtatott hangszóró

A Cornell Egyetem kutatói megint nyomtattak és természetesen megint 3D-ben. Ezúttal egy működő hangszórót.

A 3D nyomtatás nagy kedvencünk volt mindig is, hiszen elképesztő lehetőségek rejlenek a technológiában. Lassan-lassan a mi hétköznapi életünkbe is beszivárog a dolog és eljön az idő, amikor apróbb eszközöket majd úgy vásárolunk meg egy online shopból, hogy egyszerűen letöltjük a tervét, kinyomtatjuk és kész.

3DSPEAKER_01

A Cornell kutatói most azonban egy szinttel feljebb tették a lécet és egy komplett hangszórót nyomtattak, membránostul, kónuszostul, mágnesestül. Igen. Még a mágnesgyűrűt is 3D technológiával nyomtatták, egy speciális, mágneses „masszából”. Egyedül a hangszóró tekercselését és vezetékezését kellett utólag elvégezni, ahhoz, hogy a furcsa piros tölcsér megszólaljon. És meg kell mondjuk kifejezetten meglepődtünk a cucc hangján, mivel sokkal, de sokkal rosszabbra számítottunk, mint ami a videóból kihallatszik. Ne felejtsük el, hogy egy hangszóró esetében a doboz, a burkolat anyaga, minősége és kialakítása elsődleges szerepet játszik a jó hangban, hiszen még egy jobb minőségű hangszóró is gyatrán szól a dobozán kívül.

A Cornell bebizonyította, hogy a 3D nyomtatásnak az sem akadály, ha többféle alapanyagot kell összehozni egy termékké, és bár a végeredmény se nem olcsó, se nem tökéletes, mégis jól mutatja a 3D nyomtatásban rejlő potenciált.

4200cookie-checkSzól a nyomtatott hangszóró