2015-ös tech trendek

Épp nagyban zajlik Las Vegasban a CES világkiállítás, ahol az év első napjaiban már megtudhatjuk mitől lesz hangos az idei év.

ces2015_2

A CES (Consumer Electronics Show) az egyik (ha nem a) legnagyobb technológiai világkiállítás, amit minden évben január első napjaiban rendeznek meg Las Vegasban. És ez az a fórum, ahol a világ legismertebb és legismeretlenebb cégei, startupjai, márkái megmutatják, hogy mit tudnak jelenleg és mit vásárolhatunk meg a közeljövőben. Ahelyett, hogy megpróbálnánk beszámolni a több ezer márka, több tízezer termékéről és megoldásáról (bár a kiemelkedő termékekről azért írunk majd külön is), inkább azt nézzük meg mire számíthatunk idén technológiai szempontból, amivel szép kontrasztot állítunk a tavalyi évértékelő cikknek.

ces2015_5

A 3D halott! Éljen az új király, a 4K! (de azért közben hajlanak)

Egészen az előző évi CES-ig bármely cég, aki képmegjelenítőkkel, vagy multimédia eszközökkel foglalkozott szinte már kötelezően bemutatott egy vagy több 3D képes TV-t, monitort, tabletet, telefont, médialejátszót, bármit, aminek köze volt a három dimenziós filmekhez, videókhoz, képekhez. Ennek idén vége. Helyette ismét olyan dolgok kerültek előtérbe, amiből mi átlagfelhasználók is profitálhatunk. Jobb képminőség, olcsóbb gyárthatóság, ezáltal megfizethetőbb készülékek, kiforrottabb, támogatottabb oprendszereket futtató okostévék, médiaboxok (Google TV, vagy épp a Firefox OS) és a négyszeres FullHD felbontás, a 4K, vagy ha úgy tetszik UHD. Ráadásul a 4K most már a fényképezőgépek, kamerák között is majdnem annyira alap funkció (nyilván nem az alsó kategóriában), mint a bekapcsoló gomb, így idén biztosan nem ússzuk meg a milliónyi 4K YouTube és egyéb, home és profi videók megtekintését.
Mindeközben nem állt meg az ívelt kijelző mizéria és aki kicsit is ad magára, az bizony kitett egy-két (vagy akár egy egész szériányi) ívelt monitort, tévét, vagy épp okostelefont a polcokra. Szerencsére azonban vannak gyártók, akik pontosan érzik, hogy ez az ívelt panel dolog nem biztos, hogy akkorát szól a majd piacon, így például az LG bizonyos szériáiban az egyes készülékeket megtaláljuk ívelt és normál, lapos panellel is, ami megint csak nekünk, vásárlóknak ad választási lehetőséget.

ces2015_3

A hordozhatók tarolnak!

A wearables mindnek felett áll a CES-en, hiszen a csuklóra, fülbe és egyéb helyekre helyezhető fitnesz érzékelőkkel, extra megoldásokkal Dunát lehetne rekeszteni, de okosórák is érkeznek szép számmal a világ minden tájáról, ezernyi márkával és dizájnnal. Idén nagy valószínűséggel nem lesz olyan valamire való bolt karácsonykor, ami ne forgalmazna valamilyen okostelefon, vagy tablet mellé szánt hordozható eszközt.

ces2015_4

Okos otthon

Ha már okos a tévénk, a telefonunk, az óránk, akkor miért pont a házunk/lakásunk maradna ki az okosításból, így nem meglepő, hogy az intelligens, applikációval vezérelhető LED fényforrásokon, vezeték nélküli hangrendszereken, hűtőkön és termosztátokon át akár az okos garázsig mindent megtalálunk a CES-en.

ces2015_1

Okos autók

Természetesen ha már tényleg mindenünk okos, akkor hogyan is maradhatna ki a gépjárműipar a tutiból. Az elektromos autók mellett, ahol a Tesla mellett a BMW a másik nagy sztár jelenleg, a Google féle Android Auto és az Apple által jegyzett CarPlay szinte az összes komolyabb autómárka gépjárműveiben megtalálható lesz gyárilag. Mindkét oprendszer jellemzője, hogy kell hozzá az adott cég Androidos, vagy iOS-t futtató mobil eszköz, így maga az “autórádió”, pontosabban annak kijelzője bizonyos specifikus applikációkat futtat, így például a navigáció, a zenehallgatás stb. mind a kocsi érintőkijelzőjén történik.

Nagyjából erre számíthatunk a komolyabb technikai trendek szempontjából, így egész biztosan mi is sokat fogunk foglalkozni a hírekben ezen eszközökkel.