Két egér, egy billentyűzet, dongle és csuklótámasz: ennél jobbat nem tehetsz magaddal, ha egész nap az irodában (vagy home office-ban) ücsörögsz. Logitech MX Anywhere 3S és MX Keys S Combo teszt

Vaskos csomagot kaptunk a Logitechtől: letesztelhettük az összes csúcskategóriás irodai perifériájukat. Ebben a cikkben az MX Anywhere 3S egerekről (mindjárt háromról) lesz szó, illetve az MX Keys S Combóról, amely a névadó billentyűzeten túl a fantasztikus MX Master 3S egeret és egy elegáns csuklótámaszt is tartalmaz. Haladjunk sorjában!

Egyszerűen nagyszerű: Logitech MX Anywhere 3S egerek

Letisztult, minden sallangot mellőző, meggyőző megjelenésű és – mint látjuk mindjárt – működésű irodai és hordozható egér a gyártótól elvárt minőségben és rögtön három színben. Ez az MX Anywhere 3S. Papíron az elvárható szintet hozza:

 • 8000 DPI-s érzékenység, azaz sosem darabos, szaggat, lagol a kurzor;
 • az érzékenység dedikált gombbal szabályozható;
 • bármilyen felületen használható;
 • stabil görgő két üzemmóddal: racsnis, azaz fokozatos és szabadon pörgő, azaz nagyon gyors és hangtalan;
 • alig hallható kattintás;
 • a Logi Bolt vezérlőegységgel kompatibilis, azaz egyszerre több rendszeren is használható, a Flow segítségével az egyik képernyőből a másikba áthozható kurzor (az egység nem tartozék);
 • a Logi Options szoftver segítségével szoftverenként testre szabható funkciók gombonként;
 • USB-C töltés, 70 napos üzemidő.

Örömmel jelentjük, hogy a papírformában nem csalódtunk, minden pontosan úgy működik, ahogy a gyártó ígéri. De ne szaladjunk előre, előbb vegyük kézbe magát az eszközt, amely méretéhez és súlyához képest (pont 10 centi hosszú és ugyanennyi dekagramm) kivételes ergonómiával bír, még a nagyobb tenyerekbe is belesimul.

Az anyaghasználat példás, enyhén gumis tapintású, tehát jól (de sosem idegesítően) tapadó műanyag borítás, a két szélén szimmetrikus, kellemesen barázdált nyúlvány pihenteti a hülvelyk- és kisujjat – a szimmetriának hála az egér bal- és jobbkezes használat közben is tökéletes –, a 3. gombként is funkcionáló görgő pedig vaskos, tekintélyt parancsoló fém. Bal oldalon, a hüvelykujjnál találjuk a 3. és 4. gombot: aprók, de határozottan kitapinthatók és az ellenállásuk is tökéletes, azaz nem kattintasz majd véletlenül.

Az egeret megfordítva felsejlik az első igazi hasznos funkció: a bekapcsológombon kívül egy eszközválasztó gombot találunk rajta, azaz három különböző Bluetooth-kapcsolatra képes, amelyet azonnal váltogathatunk. Munkából hazahozva, vagy a laptop elől az asztali gép elé ülve elég egy gombnyomás és már csatlakoztunk is a megfelelő rendszerhez.

Az egér hasán található négy tappancsszerű felület nagyszerű súrlódást biztosít bármilyen felületen, és ez utóbbit szó szerint értjük: az MX Anywhere 3S tényleg mindennel megbírkózik. Próbáltuk különböző egérpadokon, nyersfa-asztalon, konyhai munkapulton, kanapén, üvegasztalon (!), sőt, még kutyán-macskán is (nem bírtuk ki, ki kellett próbálnunk), a kurzor minden esetben tökéletesen követte az egeret. A Logitech legalább négy milliméter vastag üveget javasol, ha azon használnánk; a miénk kicsit vékonyabb volt, mégsem jelentett problémát.

A Bluetooth-kapcsolat gyors és azonnali, késlekedést, akadozást, lekapcsolódást nem tapasztaltunk, még úgy sem, hogy az asztali gép adapterestül pár méterre volt az egértől. A fő rendszerünkhöz javasoljuk a mellékelt vezeték nélküli adaptert, elvileg még stabilabb lesz a kapcsolat. Ez főleg akkor jöhet jól, ha játszunk: próbáltuk ezt is, és bár az MX Anywhere 3S semmiképp sem gaming egér – nem is ígér ilyesmit –, a nem kompetitív játékosokat még a gyors FPS-ek közben sem éri majd hátrány. Késleltetés alig érezhető, az érzékenység, a gyorsulás mind példás, és az egér súlyeloszlása is alkalmassá teszi mindenféle műfajban.

Fontos még, hogy a mellékelt USB-C kábellel vezetékes egérré ugyan nem változik, de tölthető az egér még használat közben is. A Logitech állítja: egy perc töltéssel három óra működés is kicsikarható az egérből. Próbáltuk: az adatok pontosak.

Igyekszünk tartózkodni a nagy szavaktól és kinyilatkoztatásoktól, de most nincs más választásunk, mint kimondani: a Logitech MX Anywhere 3S jelenleg szerintünk a legjobb és legmegbízhatóbb kis méretű laptop- és munkaegér a piacon. Természetesen ennek megfelelő árcédulával; erre a cikk végén visszatérünk.

A komplett csomag: Logitech MX Key S Combo

Eljutott hozzánk a Logitech irodai termékcsaládjának nagy dobása, az MX Key S Combo is. Ez három – na jó, két és fél – terméket jelent:

 • MX Master 3S egér;
 • MX Key S billentyűzet;
 • MX kéztámasz

A képen látható egy gyönyörű, a csúcskategóriás gamer LOGITECH G PRO X 2 LIGHTSPEED fejhallgató is, de azt külön teszteltük, ezt a cikket itt olvashatod.

A felsorolást látva meglepő lehet, hogy a csomag legdrágább és legmeggyőzőbb tagja éppen az egér és nem a billentyűzet. Pedig így van: az MX Master 3S a Logitech mérnökeinek csúcsteljesítménye az irodai és kreatív/produkciós célra szánt egerek közt.

Ez most úgy hangzik, mintha egy prospektusból copyztam volna ki, de komolyan gondolom. Különösebben tesztelnem sem kellett, hiszen van szerencsém az elődjét az MX Master 3-at három éve használni, és egy szavam van csak rá:

ez az egér egy szörnyeteg.

Pár különbség a 2 egér között: míg az előd modell MX Master 3 felbontása: 200-4000 dpi, Unifying és Bluetooth 4.0 kapcsolattal rendelkezik, addig az új, továbbfeljelszett MX Master 3S felbontása: 200-8000 dpi, Bolt és Bluetooth 5.0 kapcsolattal rendelkezik.

Az MX Master 3S finoman továbbfejlesztett, egyébként elődjével kinézetre megegyező egere nem véletlenül a profik választása: tekintélyt parancsoló méretével, formájával és 141 grammos súlyával olyan pontos vezérlést tesz lehetővé, mint semmi más a piacon. Aszimmetrikus formája a legnagyobb tenyérbe is belesimul, bal oldali platformja finoman öleli a hüvelykujjat is.

Nem csak ebből látszik azonban, hogy különleges: a kistestvérénél is alkalmazott 3. és 4. gombokon túl egy plusz vertikális irányú görgőt is kapott, amelyet a hüvelykujjunkkal vezérelhetünk (ez gombként nem funkcionál), illetve az ívelt támasz végén egy alig észrevehető vonással jelzett plusz gomb van, amely szintén testre szabható; Windows alatt alapértelmezetten a különböző asztalok között vált. Görgő feletti gombja ezúttal nem a DPI-t (amely egyébként szintén 8 ezres értékkel bír) szabályozhatjuk, hanem a görgő működését: váltogathatunk a szabad és a racsnis, precíz üzemmód között. Utóbbi érdekessége, hogy ha nagy lendülettel görgetünk, érzékeli és átvált szabadon pörgő módba; ez hasznos, ám akit idegesít, az a mellékelt szoftverben kikapcsolhatja.

A Logitech appjával természetesen minden gombot szoftverenként (!) testre szabhatunk, azaz a lehetőségek végtelenek. Photoshopban működhet ecsetméret-szabályozóként a vertikális görgő Wordben, Excelben zoomként, míg bárhol máshol hangerőszabályozóként és így tovább.

Szenzora, pontossága, a használható felületek megegyeznek az Anywhere 3S-éval, így erre panasz nem lehet. Üzemideje is hasonló, hiába a nagyobb súly, ám 70 nap mindenre elég. Mivel nehezebb, gyors játékokra nem, inkább megfontoltabb stratégiai címekhez ajánljuk.

Szintén minőségi anyagokból készült: az Anywhere-rel ellentétben a jobb és bal gombot fizikailag is elkülönítették, ezek „sima” műanyagból, teste pedig gumírozott, kicsit puhább, tapadósabb felülettel készült, ami megkönnyíti a használatot.

Ennek megfelelően elnyűhetetlen az egér: én bizony nem kíméltem a sajátomat, fotósként megjárt velem az elmúlt három évben tüntetést, fesztivált, esőt és port, leejtettem, elhagytam, megtaláltam, hányódott laptopnak, objektívnek préselődve és egy-két apró kopást leszámítva semmi baja, úgy működik, mint az új.

Kinézetre, funkciókra talán nem ilyen izgalmas, de hasonló szuperlatívuszokban beszélhetünk az MX Keys S-ről is. A Logitech szokásos minimalista formatervezésével készült, teljes méretű, azaz numerikus részt is tartalmazó irodai billentyűzetéből árad a minőség. Még úgy is, hogy műanyagból készült és – ebben az árkategóriában szokatlan módon – nem mechanikus, esetleg hibrid switcheket rejt, hanem „egyszerű” membránokat. Az MX Keys S azonban az élő példa rá, hogy nem szabad leírni ezt a technológiát csak azért, mert nem olyan trendi, mint a gaming piac (egyébként sokszor gyanús megoldásokkal teli) termékei.

Elsőre az sem hangzik jól, hogy nem állítható a dőlésszög és nincs mágneses felület, amivel a szintén mellékelt csuklótámaszt a billentyűzet alsó széléhez passzinthatjuk. Én notórius billentyűzet-kitámasztó vagyok, de a Keys esetében egyáltalán nem hiányoztak az állítható lábacskák, a klaviatúra elülső fele határozottan, de nem tülekedően emelkedik el az asztaltól. Ami a csuklótámaszt illeti: a Logi logón kívül dísztelen, visszafogott, a Keyshez természetesen tökéletesen illeszkedő kellék pont olyan stabilan állt a tappancsain felülettől függetlenül, mint maga a billentyűzet, egész napos használat után sem csúsztak szét, a mágnes sem hiányzott tehát.

Az első benyomás végképp kerek volt, amikor rátehénkedtem a Keysre. Az ugyanis atomstabil: hiába műanyag, nem rugózott, nem recsegett, egy alig érezhető (természetes) flextől eltekintve jobban megőrizte az alakját, mint az állítólag fémből készült robosztus gaming termékek többsége. Apró, de hasznos kedvesség, hogy a természetesen állítható (egyszínű, fehér – nem is kell más, nem?) háttérvilágítás attól is bekapcsol, hogy a billentyűk fölé helyezzük az ujjainkat, hozzáérnünk sem kell.

Ebben a dobozban lapul a Logi Bolt nevű USB-s dongle, amely több terméket – tehát természetesen az egeret és a billentyűzetet – is képes egyszerre kezelni. A Bluetooth-kapcsolat is stabil, de ezt használva végképp elbúcsúzhatunk a késlekedéstől és a kapcsolat elvesztésétől. Bár irodai felhasználásra készült, a játékok esetében itt is elmondhatjuk: hacsak nem világbajnok akarsz lenni Apex Legendsben vagy CS:GO-ban, mindenre elég lesz.

Természetesen minden a billentyűkön, illetve az alattuk megbúvó switcheken áll vagy bukik, és szerencsére a Keys nem hoz szégyent a márkára. Billegésnek, bizonytalankodásnak nyoma sincs, a low profile billentyűk leütése kényelmes, membrán ide vagy oda, határozott visszajelzést adnak, és természetesen szinte hangtalanok. A funkciógombokat és a szóközt leszámítva az ujjbegyekhez passzoló homorú vájatot kaptak a billentyűk, ami nem csak kényelmes, de esztétikailag is megkülönbözteti a Keyst a konkurens termékektől. Ezredmásodperceket nem méregettünk, de a gépelésteszten jelesre vizsgázott: megszoknunk sem kellett, azonnal jól teljesítettünk. Kihagyásnak, ghostingnak nyoma sem volt.

Az erre érzékenyeknek azonban feketelevesnek tűnhet, hogy az MX Keys S-ből jelenleg nem kapható magyar kiosztású verzió; szerencsére itthon a nemztközi angol került forgalomba, amely a bal oldali (rövidebb) shift mellett is tartalmaz egy billentyűt (ez a magyar kiosztáson a hosszú í), így elég átállítani az operációs rendszerben a nyelvet és a vakon gépelők máris a jól ismert módon használhatják.

Apropó!

Mennyi?!

Szándékosan hagytuk a végére az árat, mégpedig azért, mert nem akartuk, hogy ez elterelje a figyelmet. Hosszasan méltattuk a Logitech-eszközök minőségét, ám ezért el is kéri a jussát a gyártó: a pontos árakat alant, a Media Markt webshopjára mutató linkeken megtaláljátok.

Maradjunk annyiban, hogy találhattok hasonló funkciójú eszközöket harmad ennyiért is, ám nem biztos, hogy jobban jártok velük. Ha Logitech-terméket vesztek, akkor ugyanis nem csak a minőséget, a tudást és a márkát fizetitek ki, hanem az időt is. Ezek az eszközök ugyanis sok-sok évig veletek maradnak majd meghibásodás nélkül, szó szerint mindent kibírnak ugyanis.