HONOR 2023: HONOR 90, HONOR Magic5 Lite és Pro teszt

A HONOR neve már 10 éves és 2022-ben új lendülettel tért vissza. A márkát még a HUAWEI hozta létre 2013-ban, a fiatalokat megcélozva. Bár egyre népszerűbb lett itthon is, a 2019-es HUAWEI-t ért szankciók nagyban érintették a HONOR készülékeit is. Ennek eredményeként a márka kivált a HUAWEI-ből, hogy önállóan tegyen sikert a telekommunikációs és IT szektorban. Számos nagyon jó technológiát megkaptak, így nem a nulláról kellett építkezni.

A különválás előnye volt, hogy az “új HONOR”, a HONOR Device Co. teljeskörűen hozzáfér a Google Play szolgáltatásokhoz, minden hardverelemhez és az 5G-hez, ez pedig kulcsfontosságú az európai, a magyar piacon is.

A 2023-as évre régi fényében tündököl a HONOR okostelefon palettája, sőt túlmutat rajta, hiszen igazi csúcsmodelleket is piacra dobott a cég. Most három idei ígéretes modelljét teszteltük le, a Magic5 Lite, a HONOR 90 és a Magic5 Pro modelleket.

Középkategóriától a csúcsmodellekig

Az olcsóbb modellek kínálatát az X-széria fedi le, amelyek jellemzően a 100 ezer forint alatti árazással elérhető modelleket kínálja. A HONOR Magic5 Lite egy középkategóriás modell. A HONOR 90 a legújabb üdvöske, amely a felső-középkategóriában próbál szerencsét. És ott van a 2023-as csúcsmodell a HONOR palettáján, a Magic5 Pro, ami igyekezett minden olyan funkciót felsorolni, amire szükség lehet egy ilyen kategóriás modellben.

HONOR Magic5 Lite

A középkategóriás modell esetén a külsőre ment rá nagyon a gyártó és viszonylag korrekt, alacsony áron is olyan érzést kelthet a Magic5 Lite, mintha egy sokkal drágább készüléket tartanánk a kezünkben.

Ennek egyik oka a kijelző. A 6,67”-os megjelenítő két oldalán ívelt. Egy időben igazi luxus volt az ívelt kijelző, majd a felsőkategória sajátossága. Mostanra is inkább a drágább modellekbe kerülnek hajlított AMOLED kijelzők, de a HONOR nem spórolta ki ezt a készülékéből.

Természetesen a FullHD+ (2400×1080 képpontos) felbontású kijelző minden fontosabb tulajdonsággal rendelkezik, amit ma elvár a felhasználó. A 120 Hz-es képfrissítési ráta és a kékfény szűrés elérhető, beágyazva, alatta található meg az ujjlenyomat olvasó és felül a szelfi kamera kivágása apró lyukat hagy csak.

A hátoldal fényes műanyag, emiatt az általunk is tesztelt fekete modell esetén kifejezetten meglátszik minden ujjlenyomat rajta, erre érdemes lesz figyelni.

Az előlaphoz hasonlóan a két oldalt ívelte itt is a gyártó. Ezáltal keskenynek és jól kézbe foghatónak tűnik a készülék.

Felül egy méretes körgyűrűbe helyezték el a mérnökök a kamerákat. Itt a főkamerát kell kiemelni, amely 64 megapixel felbontású. Ezen kívül egy 5 megapixeles ultraszéles látószögű és egy 2 megapixeles makró kamerát kap a felhasználó, illetőleg egy vaku került a gyűrű aljára. Videót csak FullHD felbontással rögzít a Magic5 Lite.

Fotók a HONOR Magic5 Lite-tal

A belsőt nézve vegyesebb a kép, hiszen a Qualcomm Snapdragon 695 chip egyértelműen a középkategóriába sorolja be a modell képességeit. Az viszont kiemelendő, hogy a 8 GB RAM és a 256 GB háttértár nem olyan régen még a középkategóriás modellek sajátosságai voltak, ma pedig már egy Lite modellben is elérhetők.

Ki kell emelni az 5100 mAh-s akkumulátort is, amely elég hosszú üzemidőt biztosít, két napig gond nélkül működhet a Magic5 Lite. Ezt akár 40 wattos teljesítménnyel lehet feltölteni, ehhez viszont gondoskodnunk kell megfelelő töltő adapterről, mert a HONOR csak töltőkábelt mellékel a dobozba. Ezzel együtt eltűnt a ráadás szilikon tok is az egységcsomagból.

HONOR 90

A HONOR 90 a gyártó olyan modellje lehet, amely kifejezetten nagy sikert érhet el Magyarországon. Korábban a HONOR 50 és a HONOR 70 is népszerűbb volt, az új modell pedig több szempontból is tovább emeli a felső-középkategóriában a szintet.

Bár elsőre paramétereit tekintve a HONOR 90-nek hasonlónak tűnik a kijelzője, mint a Magic5 Lite-nak (6,7”, 120 Hz, AMOLED), azonban mégis egy érezhető ugrás van a két modell között. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy 1600 nit csúcsfénnyel rendelkezik a HONOR 90 kijelzője. Ez azt jelenti, hogy direkt nyári napfényben is meg tudja olyan szinten emelni a fényerőt, hogy jól olvasható legyen.

A dizájnt tekintve abszolút a prémium irányokba ment el a HONOR a 90-es modellel. Az előlapi üveg mind a négy szélén ívelt, ezáltal rendkívül lágy, kézbe illő dizájnt kapott. A szegélyek is vékonyak. Az előlapi kamera középre került egy apró, kijelzőbe vágott lyukba. 

A kijelzőnél meg kell említeni a 3840 Hz-es PWM-et. Hogy ez mi?

A fénytompítás frissítési rátája, azaz másodpercenként 3840 alkalommal váltanak a LED-ek a kijelzőben. Ez többszöröse a piacon lévő többi telefonnak. Szabad szemmel ezt nem is igazán látni, viszont ha lassított felvételen nézzük a kijelzőt más telefonhoz képest, kevésbé villog. Az emberi szem pedig bár nem látja, de érzékeli ezt a villogást és minél gyorsabb, annál kevésbé fárasztja a a szemet.

A hátoldal is enyhén ívelt lett, itt a bal felső sarokban két különálló, ovális kamera sziget emelkedik ki a síkból. Ebben összesen három kamera található. A főkamera 200 megapixeles, hasonlóan például a Samsung Galaxy S23 Ultra modellhez, az ultraszéles látószögű kamera 12 megapixeles, illetve van egy 2 megapixeles mélységélesség érzékelő kamera – negyedik egységként pedig egy LED vaku kapott még helyet.

Szükség van 200 megapixeles kamerára? Természetesen nem. De nem is azért került bele, hogy 200 megapixellel fotózzunk. Viszont a 16-az-1-ben képkocka kombinálással a nagyfelbontású képből készít egy olyan 12,5 megapixeles képet, amely sokkal élesebb, részletesebb lesz. Ezt a technológiát évek óta alkalmazzák a gyártók, egyre hatásosabban.

Fotók a HONOR 90-nel

A HONOR 90 előre lépett az elődökhöz képest hardverben is. Immáron az újgenerációs, 4 nm-es Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 chip emelt órajelű verziója került bele és számos hasznos funkciót kapott. Elérhető a WIFI 6 (802.11ax) támogatás, a dual SIM mellé bekerült az eSIM támogatás, amely viszonylag kevés középkategóriás telefon esetén mondható még el. Van ezen kívül szupergyors 5G is. A rendszermemória és a háttértár szempontjából kétféle verziót kínál a HONOR. Az olcsóbb modell 8 GB RAM-ot és 256 GB háttértárat kapott. Viszont van egy kicsivel drágább kiadás, amibe már 12 GB RAM és 512 GB háttértár került. Ez 2-3 éve még a csúcsmodellek esetén is ritkaság volt, 2023-ban pedig már a HONOR a középkategóriában is elérhetővé tette ezt.

A 7,8 mm vékony és 183 gramm tömegű készülékházba egy 5000 mAh kapacitású akkumulátor került be. Ez kifejezetten hosszú üzemidőt biztosít. A feltöltés akár 66 wattos teljesítménnyel is történhet, viszont meg kell említeni, hogy a dobozban ehhez kábel ugyan van, töltő adapter nem. A leggyorsabb töltéshez be kell szerezni a HONOR SuperCharger 66W Power Adapter nevű kiegészítőt. De ha valaki beérné a lassabb töltéssel, akkor a korábbi telefonja töltőadapterét is használhatja a HONOR 90-hez.

HONOR Magic5 Pro

Mindent beletett 2023 elején a Magic5 Pro modellbe a HONOR, amit csak lehetett, megalkotva a piac egyik legérdekesebb csúcsmodelljét.

Ez az a kategória, ahova egy gyártónak illendő mindent belesüllyeszteni a telefonba ahhoz, hogy a felhasználó, aki egy tényleg érezhető összeget kifizet a telefonért, elégedett legyen. Így volt ezzel a Honor is.

A hatalmas, 6,81”-os kijelző akár 1800 nites csúcsfényerőre is képes az igazán napfényes használatért. Az 1,07 milliárd szín megjelenésére képes AMOLED megjelenítő 120 Hz-es képfrissítési rátát kapott és nem igazán lehet rá panasz. A bal felső sarokba egy kapszulába került két előlapi kamera.

Tesztre a matt zöld színű kiadás érkezett, amely nagyon jól néz ki. Az ujjlenyomat nem látszanak meg a hátlapon és fogása is kellemes az üveglapnak. Az ívelt hátlapból egy hatalmas, kerek körlapként emelkedik ki a kamerasziget, ezen háromszöget formáznak a kamerák.

A HONOR Magic5 Pro kamerás képességiről leginkább csak elismerően lehet nyilatkozni. Mind a három szenzor 50 megapixeles felbontású, más-más funkcióval. A főkamera mellé került egy ultraszéles kamera és egy telefotó kamera. Ez utóbbi 3,5x-es optikai zoomot biztosít, ami veszteség nélkül hozza közelebb a fotózandó tárgyat. TErmészetesen van optikai képstabilizátor, illetve egy 8×8 dTOF lézeres fókuszálást segítő szenzor, amely a mélységadatokat rögzíti. Az AI mellé elérhető a Motion Sensing Capture8 kamerás funkció, ez az exponáló gomb megnyomása előtt és után is 1,5 másodperccel már rögzít egy képet, hogy a legjobbat lehessen kiválasztani később.

Fotók a HONOR Magic5 Próval

A Magic5 Pro zoom képességei

De számos más hasznos trükk elérhető a kamera alkalmazásban. Ha a fotózandó tárgyat kétszer megérintjük, rögzíti a fókuszt, így ha elmozdulunk, vagy esetleg a tárgy mozog, követi azt a fókusz. Ha videófelvételt készítünk, a mozgókép mellett kapunk több fényképet is a legjobb beállításokkal automatikusan, amelyeket használhatunk.

A legújabb Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chip olyan nagy teljesítményt nyújt, amelyet igazából nehéz szavakba foglalni. Cserébe azt teszi a telefon, amit elvárunk: működik, problémák nélkül. Nem kell várni, nem akad, nem töltöget. Ehhez 12 GB RAM és 512 GB háttértár is társul.

A csúcsmodellek minden finomságát megkapta a Magic5 Pro. Van sztereó hangzás, IP68-as por- és vízállóság, eSIM támogatás,  WIFI 7, desktop mód, infravörös port (tévét, klímát és hasonló eszközöket távvezérelni), 5G. 

Ez a modell is 5000 mAh-es akkumulátort kapott (5100 mAh a tipikus érték). Ehhez a tobozban megtalálható a 66 wattos SuperCharge töltő és egy tok is. A rendkívül gyors kábeles töltés mellett elérhető egy 50 wattos vezeték nélküli töltési lehetőség. Sőt, a telefon is tud töltőként működni a fordított vezeték nélküli töltés funkcióval. Így akár órát, headsetet is kényelmesen feltölthetünk a hátlapon keresztül.

Mindenkinek egyet!

A kínai gyártó igyekszik mindenki számára ideális modellt kínálni, ez látszik a palettán is. Első telefonnak, tinédzsernek, egyszerűbb felhasználásra jó társ lehet az ellenálló HONOR Magic5 Lite. Aki viszont már ennél kicsit többet akarna, de nem fizetne többet mint egy átlagos havi munkabér, az kifejezetten elégedett lehet a HONOR 90-nel, annak kiváló kijelzőjével és szupergyors működése. És hogy mi van akkor, ha mindenre szükség van? Akkor a HONOR Magic5 Pro hengerel. Szuper kamerákkal, kimeríthetetlen funkciókkal.