Samsung Galaxy S23 széria teszt: galaktikusok

Ha új év, akkor új Samsung csúcsmodell debütálás, egy ideje ráadásul már az évszámhoz kötött elnevezéssel! Megérkezett már egy ideje és le is teszteltük a Samsung Galaxy S23 széria három újdonságát.

Járt utat a járatlanért el ne hagyj! 

Ismerhették a dél-korai mérnökök is a közmondást, legalábbis ez volt az első gondolatunk, amikor megláttuk a Galaxy S23 család tagjait. És ezzel igazából olyan nagyot nem is tévedtek a gyártó szakemberei, hiszen nem feltétlenül van szükség minden évben megváltani a világot egy-egy új modellel, egy szimpla ráncfelvarrás is tud jó lenni.

Ezt a taktikát az autógyártók is használják, amikor a termékciklus közepén kicsit átrajzolják a dizájnt kívül és belül, utána pedig az még évekig jó lehet. A telefongyártók az éves termékfrissítési ciklusra álltak be, emellett nem feltétlenül van minden évben nagyobb újítás.

A Galaxy S10 szériáról az S20 széria volt egy érezhetően nagyobb ugrás a sorozatban. Majd elindult egy ciklikus ráncfelvarrás. Az S22-nél elsősorban azért érezhettünk különbséget, mert a Note sorozat megszűnését követően az S22 Ultra modell megkapta az S-Pen tollat. 

Most pedig itt vagyunk 2023-ban, megjelent a Galaxy S23 család és kívülről nem is mindig egyszerű megállapítani, hogy az S22-t, vagy az S23-at látjuk a képen.

2+1 Galaxy S23

Idén is három példányt hozott a Samsung az S-szériába. A Galaxy S23 és az S23+ gyakorlatilag közel azonosak, csak a plusszos modell kicsit nagyobb. És ott van az S23 Ultra, ami tulajdonképpen egy újkori Note modell, egy hasznos ceruzával.

Az új Samsung modelleknél is hangsúlyos a környezetvédelem. A telefonokban megtalálhatunk újrahasznosított üveget, PET fóliát egyaránt, a különleges színeket természetes festékekkel érték el, illetve a csomagolásban maga a doboz és a papír alapú védőfólia is újrahasznosított, valamint újból felhasználóható. Emellett a dobozban minimalizálták a tartalmakat, egy USB-C töltőkábelt és egy SIM tálca nyitó tűt találunk csak. Nincs töltő adapter, nincs headset, nincs tok és hasonlók.

A Galaxy S23 és az S23+ esetén a leglátványosabb külső változás, hogy eltűnt a hátlapon a kamera sziget és már csak a lencsék állnak külön-külön ki a hátlapból.

Új pasztell árnyalatok közül lehet válogatni, a klasszikus fekete mellett van krémszínű, fenyőzöld és levendula lila is. A hátlappal harmonizáló középső fém keret van minden modellnél, illetve az előlapon a kijelzőt ölelő vékony keret minden esetben fekete. 

pasztell színek

A készülék üveggel borított része az új Gorilla Glass Victus 2 típusú, amely a korábbihoz képest még fejlettebb karcállóságot biztosít. A kijelző és a hátlap is ujjlenyomat taszító bevonattal van ellátva, emelett az S23-ak hátlapja teljesen matt felületű, ami szolidabb, elegánsabb megjelenést biztosít.

A kisebb S23 kijelzője mindösszesen 6,1”-os, ezáltal a kisebb, kézre állóbb telefonok közé sorolható be. ennek ellenére az AMOLED kijelző 120 Hz-es FullHD+ (1080×2340 képpont) felbontású, magas fényerejű, napsütésben is nagyon jól olvasható. Az S23+ azonos azonos képességekkel rendelkezik, annyi eltéréssel, hogy a képernyő mérete 6,6”-os, amivel már egy kicsit nagyobb, de még mindig nem a legnagyobbak közé került.

És ott van akkor a Galaxy S23 Ultra. Ez egy 6,8”-os kijelzővel rendelkezik, ami bár szám alapján nem sokkal nagyobb mint az S23+ modellé, azonban ránézésre és fogásra is érződik a különbség. Egy klasszis AMOLED panelre épül, ami 1440×3088 képpont felbontású és támogatja az S-Pen ceruza használatát, amely a készülékházban rejtőzködik.

Az S23 és S23+ esetén még egy kézzel is kényelmesen lehet fogni a készülékházat. A 168 és 195 grammot készülék tömeggel egyáltalán nem nehezek, valamint a sarkok kellemesen lekerekítettek, aminek köszönhetően jól ülnek a tenyérben.

Az S23 Ultra már közel sem ennyire egykezes készülék. A nagyobb kijelzőhöz szögletes, sarkított kialakítás jár, a tömege pedig már 233 gramm. Az utcán sétálva nem kényelmes egy kézben fogva kezelni az Ultrát, főleg azért, mert van a kamerák miatt egy apró fejnehéz érzete is az embernek. Két kézben nagyon jól kezelhető, de ha egy kézzel görgetek rajta, minden lépésnél van egy olyan érzetem, hogy csak kicsit löknek meg véletlenül és már ki is fordult a drága eszköz a kezemből.

Apropó, az ilyen vétlen balesetekre teljesen megéri vásárláskor egy clearplex fóliát rátetetni a telefonra vagy Garancia Plusz Platina biztosítást kötni, csomagtól függően kiterjeszthető a 3 éves gyártó jótállás akár 5 évre, de akár vétlen sérülések, lopások ellen is térít a biztosító. Ma már gyakorlatilag bármelyik csúcsmodellnél megéri egy ilyen biztosítást kötni, hiszen többszázezer forintos eszközökről van szó, ráadásul már egy kijelzőtörés is magas javítási költséggel járhatna és akkor nem beszéltünk arról, ha ellopnák a készüléket. 

A kisebb S23 duó hátlapján tehát három kameragyűrű emelkedik ki. A középső a főkamera, 50 megapixeles felbontással. A legfelső egy ultraszéles látószögű kamera 12 megapixeles szenzorral, amely ideális közelről fotózni nagy épületeket például, vagy éppen makrózni is nagyon jó. A legalsó lencse mögött pedig egy 3x-os optikai zoomot támogató 10 megapixeles kamera található meg.

És akkor említsük meg az S23 Ultrát, ahol hatalmas kamera gyűrűk néznek vissza a felhasználóra. Három nagyobb gyűrű mellett két kisebb, összesen négy kamerával és súlyos megapixel számokkal. Az S22 Ultra 108 megapixeles kamerájához képest egy új, 200 megapixeles szenzor került az S23 Ultrába. Ezen kívül az ultraszéles látószöggel rendelkező lencse mögött ugyan az a 12 megapixeles kamera van, mint a két kisebb modellben, illetve szintén azonos a 10 megapixeles szenzorral ellátott tele lencse, ami 3x-os optikai zoomot kínál. Van viszont egy negyedik, 10x-es optikai zoomot kínáló kamera, amely szintén 10 megapixel felbontású.

Samsung Galaxy S23 széria teszt
Akár 200 megapixeles is lehet egy fotó. De ezt külön be kell kapcsolni.

Miért van szüksége valakinek 200 megapixeles fotóra? Igazából nincs szüksége általában senkinek ilyenre. Ha akarja a felhasználó, csinálhat akár ilyen képet, de nem ez a lényege a szenzornak. A pixelek összevonásával készíthető 50 megapixeles, vagy 10 megapixeles kép is. A 200 megapixelnyi adatot egy algoritmus és a képfeldolgozó rendszer összehúzza és ezzel kínál élesebb és gazdagabb fotót.

Fotók a Galaxy S23 széria kameráitól

Mérettől függetlenül azonos alapokra épül a teljes Samsung Galaxy S23 széria. Mind a három modell a Qualcomm legújabb chipjére épül, a Snapdragon 8 Gen 2-re, amelyből ráadásul egy speciális, kifejezetten ezeknek a készülékeknek gyártott magasabb órajellel ellátott verzió került bele. Ebben a legerősebb Cortex-X3-as mag 3,36 GHz-es órajelen működik. Mellette további két Cortex-A715 és két Cortex-A710 mag van 2,8 GHz-es órajelen, és három Cortex-A510-es 2 GHz-en. Rendkívül összetett, energiahatékonyságra és teljesítményre optimalizált kialakítást kapott tehát a széria.

Rendszermemóriából mind a három típus 8 GB-tal rendelkezik alapból. Az Ultra esetén a nagyobb tárhelyes opciónál van 12 GB RAM is. Ha a háttérteret nézzük, a legkisebb S23-as modell 128 GB és 256 GB opcióval rendelkezik. Az S23+ esetén 256 GB és 512 GB választható. Az S23 Ultra esetén a 256 GB mellett már 12 GB RAM-mal választható az 512 GB és akár 1 TB-tal is.

Fontos megjegyezni, hogy nincs microSD-s kártyás bővíthetőség, így érdemes előre megválasztani a megfelelő tárhelyet. A választás során érdemes mérlegelni, hogy első bekapcsolás után a rendszer kb. 40 GB-ot foglal a legkisebb. S23 modellen is, szóval elég nagy darabot tud kiharapni a 128 GB-os háttértárból.

S23 Széria: Hardver mellé a szoftverből is a top dukál

Természetesen a legfrissebb, Android 13-at kapják meg a felhasználók a One UI legújabb 5.1-es felhasználói felületével.

Samsung Galaxy S23 széria teszt
Android 13-mal érkeznek az új Samsungok

A Samsung rendszere nagyon sok, különböző gesztust tartalmaz, amely szeretné megkönnyíteni a használatot, ezekhez ha hozzászokik a felhasználó, jól működik. Bár így is találtam olyan gombokat itt-ott a rendszerben, amely egykezes használattal nehezen elérhető például az S23 Ultra nagy kijelzőjén, ilyen például az értesítések törlése is, amely egy apró gombbal jelenik csak meg néha a kijelző felső, vagy középső részén.

A Samsung milliónyi alkalmazása mellett a Google és a Microsoft előre telepített applikációi is rajta vannak gyárilag az S23 modelleken, ezek is indokolhatják a közel 40 GB-os rendszerméretet.

A sebességet tekintve természetesen szó nem érheti a ház elején. Rendkívül gyorsan, hiba mentesen működtek a két hetes teszt alatt a Samsung csúcsmodelljei, de mi mást várna az ember egy többszázezer forintos telefontól? Oké, előfordulhatnak olyan gyártók, ahol esetleg hasonló ártartományban is van még a megjelenés után baki, hiba, bug a rendszerben, de a Samsung nem engedett meg ilyet magának.

A magas órajelű processzor ellenére sem melegedett számottevően a készülék hátlapja és előlapja. Netezés, egyszerűbb játékok során szinte semmi hőtermelés nem tűnik fel kézben fogva. Egy-egy magasabb grafikai játék esetén, vagy mondjuk 8K videó rögzítésnél azért érződik a hátlapon, hogy melegebb, összességében viszont egyáltalán nem mondható el, hogy rossz volna a hűtése a készüléknek. azt persze érdeme hozzátenni, hogy a megjelenés időpontja a telefonoknak tél vége, március eleje és a tesztet is ilyen körülmények között teszteltük, azért lehet, hogy nyáron a Balaton partján, a 40 fokos melegben a készülék is érezhetően jobban melegszik majd, amikor lassított felvételt készítünk a vízbe csobbanásról, ez viszont még így is normális lehet az adott körülmények között.

Az üzemidőt tekintve egyébként érzek előrelépést a tavalyi S22 szériához képest, pedig egyébként túl sok dolog érdemben nem változott, valószínűleg az optimalizálás is sokat segíthetett az idei évben. Az S23 Ultra esetén kapjuk a legnagyobb akkumulátort, ami 5000 mAh kapacitású. Az S23+-ba egy 4700 mAh-s telep került, míg az S23-ba 3900 mAh-s akkumulátor van.

Samsung Galaxy S23 széria teszt

A dobozban töltő nincs, csak egy USB-C kábel a Samsungok mellett. A legkisebb S23 esetén csak 25 wattos a töltési sebesség, míg az S23+ és S23 Ultra már 45 wattal tud tölteni. Ezek egyébként érdemben nem kiemelkedő értékek, hiszen más gyártóknál már akár 100 watt feletti töltésekről is beszélhetünk. Ha egy lassabb, 18 wattos töltővel kezdtem el tölteni az S23 Ultra nagy akkumulátorát, akár több mint 2 óra is volt a feltöltési idő. Ha viszont fogtam egy notebookhoz való USB-C töltőt, azzal már ment a gyorstöltés és kicsivel több mint 1 óra töltési időt írt.

Töltéshez többféle optimalizálást kapunk egyébként, például hogy ne töltse fel 100%-ra a telepet, ezzel megnövelhető az élettartam. Vagy éppen bekapcsolható, hogy játék közben csak lassan töltsön, vagy szinten tartson, ezáltal a készülék melegedésén lehet csökkenteni nagy mértékben.

Mitől lesz csúcsmodell egy csúcsmodell?

Számos olyan extra képesség, funkció belekerült a Galaxy S23 szériába, amelyeket meg kell említeni és amitől valóban a kategória tetején helyezkednek el ezek a modellek.

A csatlakoztathatóságot ha nézem, van egy villámgyors 5G támogatás, gond nélkül mértem 700-800 Mbps-os letöltési sebességet is, ami sokkal gyorsabb, mint amit sokszor a kábeles internetszolgáltatók biztosítanak. Ha mégis ezzel használnák a készüléket, a WIFI 6 szolgál ki minket. Meg kell említeni, hogy az USB Type-C csatlakozó 3.2-es típusú, így kínál gyors adatátvitelt. A 32 bites 284 kHz-es audió támogatáshoz kell a beépített Bluetooth 5.3 technológia is.

Az, hogy Dual SIM-es egy telefon, ma már nem nagy szó. Az viszont mindenképpen jó, hogy mind a két kártyán támogatja az 5G-t a készülék. Ráadásul a SIM 2 az lehet fizikai helyett egy eSIM is, amely már mindenképpen a jövő irányába mutat.

A felhasznált anyagok minősége is minden esetben említésre méltó. Nagyon jó kézben fogni a telefonokat, kellemes tapintásúak, de közben érezni, hogy van bennük anyag. Az összeszereléskor IP68-as por- és vízállóságot is kaptam, amely biztosítja a megfelelő ellenállóságot a hétköznapok során.

A kamera képességek terén is sok olyan funkciót kapunk, ami olcsóbb készülékekben elképzelhetetlen. Akár a 8K videó, a 4K 60 FPS videó, de szóvá lehet tenni a profi videós módot is, a stabilizálást is. Az S23 Ultra esetén a 200 megapixeles szenzor is szóba hozható. 

És akkor még nem beszéltünk a kijelzők minőségéről, amelyek rendkívül magas fényerőt kínálnak, nagyon jó érzékeléssel, magas felbontással és lenyűgöző színvisszaadással. 

A kiegészítők kínálatában is ki kell emelkedjen egy csúcsmodell és így van ez az S23-ak tekintetében is, nem csak színben, hanem kivitelben is elérhető többféle, eltérő funkcióval rendelkező tok és kiegészítő a telefonokhoz.

Kiknek éri meg?

Az egyértelmű, hogy akik egy éve megvették az S22 széria valamelyik tagját, összességében kevés racionális indok van, hogy miért váltanának az S23-ra. Ellenben akik még régebbi szériáról frissítenének, érezhetnek már különbséget. Akár azért, mert elérhető az S-Pen az S23 Ultrában, akár azért, mert a korábbi generációhoz viszonyítva már akár a kisebb S23 esetén is érezhető a kijelző, a hardver, vagy éppen a kamerák előrelépése.

161560cookie-checkSamsung Galaxy S23 széria teszt: galaktikusok