Nem csak az internethez, hanem a zenéhez is új kapcsolódást nyújt a JBL Charge 5 Wi-FI fazonigazított vezeték nélküli hangszórója, amelybe egy pillanat alatt beleszerettünk.

Nem véletlenül közönségkedvenc évek óta – konkrétan 2014-es bemutatkozása óta – a JBL Charge sorozata, mi is írtunk már többször is róla, a Wi-Fi mentes modellről itt, a Charge 4-ről itt. Ez a még könnyedén hordozható, de már tekintélyes erejű hangfal nem csak egyesíti a strapabíró kivitelt és a kivételes üzemidőt a gyártó jól ismert, basszus felé hajló, de ettől még kiegyensúlyozott, szórakoztató hangjával, hanem most új funkciókat is kínál. Nem véletlen az új kiadás nevében a Wi-Fi szócska – ám a meglepetések nem érnek véget az új kapcsolódási lehetőséggel.

Megkaptuk, kibontottuk, játszottunk vele – íme a benyomásaink.

Mi van a dobozban?

A hangszórón kívül a dobozban találunk egy USB kábelt, az egyik végén C másikon pedig A típusú csatlakozóval, a gyors üzembehelyezési útmutatót és a biztonsági információkat. Azaz: semmi meglepő. Pontosabban szólva: ami meglepő, az a hangszórón és annak belsejében lakozik.

Első ránézésre a „Wi-Fi-mentes” elődhöz képest külsőben nem sok eltérést látunk. A vezérlőgombok elrendezése változott, a Bluetooth párosításnak szentelt gomb eltűnt és egy szív alakú lett helyette. Ez a Moments nevű funkcióhoz kapcsolódik, amely a JBL One alkalmazásban érhető el. Lényege, hogy az appban hozzárendelheted a funkcióhoz kedvenc számaidat, amelyeket azonnal elkezd lejátszani a hangfal a szív megnyomása után. Értsd:

Nem is kell azzal bajlódnod egy házibuliban, hogy a Charge-hoz kapcsolódva elindítod az előre bekészített playlistedet, elég megnyomni a Moments gombot.

Ezen túl az oldalsó hangszórók is új, bordázott logóval vannak ellátva, ami arra emlékeztet, hogy a hangszóró immár Wifivel is képes internetre kapcsolódni. Ennek előnyeit a Bluetoothoz képest aligha kell ecsetelni: gyorsabb adatátvitel, stabilabb kapcsolat, azaz simán hordozhatjuk a Charge-ot a házban keresztül-kasul, amíg van vezeték nélküli jel. Az összes többi tekintetben a burkolat megegyezik az előddel. A JBL márkafelirat fekete színű és arany színű keretet kapott, a logók is ezt a két színt kapták.

A méretét és súlyát tekintve minimális az eltérés az elődhöz képest. A burkolat nagy részét egyébként akusztikus szövet borítja, a hangszóró oldalsó szélei vastag szilikon kerettel vannak körbe véve, hogy a két hangszórót védje, az alján található szilikon csíkok pedig kellő stabilitást biztosítanak az elgurulással szemben. Kézben könnyen hordozható és kényelmesen kezelhető.

Mit tud?

A Charge 5 Wi-Fi IP67 víz- és porálló besorolása biztosítja, hogy a hangszórót szinte bármilyen környezetben gond nélkül használhassuk.

A hátlapon található egy USB-C csatlakozó az akkumulátor töltéséhez, a vízálló takarórész mögött pedig egy USB-A port, ami az okostelefon újratöltéséhez használható, ami nagyon jó ötlet; innen kapta a Charge nevet is. Az akkumulátor egy teljes feltöltéssel körülbelül 20 órát üzemel, és a töltöttségi szintet jelző fehér LED az előlapon helyezkedik el. Az akkumulátor teljes feltöltése körülbelül 6 órát vesz igénybe.

A hangszóró használathoz le kell tölteni a JBL One alkalmazást, ami végigvezet az eszköz beállításán. Ez az alkalmazás lép a JBL Portable helyébe, mely 3 sávos hangszínszabályzót és a már említett Moments funkciót kínálja. Az első Wi-Fi csatlakoztatás után szoftver frissítés fogadott, mely pár perc alatt le is zajlott, és a hangszórót hozzáadta az eszközlistához, ilyen módon csatlakoztatva streamelhető zene AirPlay, Alexa Multi-Room Music, Chromecast és Spotify Connect segítségével, további előnyei Bluetooth csatlakozással szemben, kevesebb jelveszteség, hívást fogadhatunk lejátszás közben.

Hogy szól?

30 watt RMS mélysugárzót és 10 watt RMS magassugárzót kapott a Charge 5 Wi-Fi és hivatalosan 60 Hz – 20 kHz tartományban szól, ez papírom ugyan az az érték, mint az elődnél.

A hangzása rendben van, meglepő mekkora hangerővel tud szólni ez a kis hordozható hangszóró, mély és erőteljes a basszus, a magas hangok is szépen szólnak, a középtartomány is rendben van, viszont van olyan stílusú zene, amiben 70% hangerő fölött pici torzítás hallható (Azariah: Four Moods, Spotify/Google Cast).

A legjobb hangminőséget 50-60% közötti hangerőnél hallottam, ilyen hangerőn minden stílusú zene igazán szépen szól. Ezt a Bluetooth hangszóró nappaliba, teraszra, kisebb házibulikra tökéletes választás.

A gyártó a Charge 5 Wi-Fi-t a fenttarthatóság jegyében újrahasznosított műanyagból és szövetből készíti és a csomagolása is környezetbarát.

A JBL Charge 5 Wi-Fi hangszórót itt vásárolhatod meg.