Szépen, csendben lepték el a sportvilágot a masszázspisztolyok az elmúlt években. Most ezek csúcsmodelljét mutatjuk be, a Hyperice Hypervolt 2 Pro készüléket.

A kategória luxuslimuzinja

Masszázspisztolyokat ma már kapni párezer forintért is a belépő szinten. A Hypervolt újdonsága ennek a skálának a túlsó felén helyezkedik el, a Hypervolt 2 Pro egyáltalán nem mondható olcsónak, sőt, viszont a profi sportolók által is használt ütőmasszázs-terápiát kínálja.

Ha a dizájnt nézzük, alapvetően egy hagyományos kialakításról beszélhetünk. Kívülről hasonló alakkal rendelkezik az összes modell, viszont a végső kialakításokban találni a nagy különbséget.

A Hypervolt 2 Pro nem kicsi, hiszen 1,2 kilogramm tömegű, cserébe viszont hatalmas, kivehető akkumulátorral rendelkezik és 90 wattos motor biztosítja a szükséges erőt.

Matt fekete bevonata van, alul egy szürke résszel – a kettőt pedig a nyélen körbefutó LED fény választja el. Ha a markolat alján lévő kapcsolóval bekapcsoljuk az eszközt, akkor ez a LED körbe zöld színben fog világítani.

A markolat rejti az akkumulátort, amely pontos kapacitását a gyártó nem kommunikálja, viszont 3 órás használatot biztosít, ez bőven elég lehet egy hétre is rendszeres használatra. 

A markolat leválasztható a masszázspisztolyról, így kisebb helyet foglalhat szállítás közben. A masszázspisztoly TSA engedéllyel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kézipoggyászban is szállítható, nem kell attól tartani, hogy egy repülőút során a biztonsági ellenőrzésnél nem engednék fel a járatra az eszközt.

A pisztoly hátsó felén egy digitális tárcsa található, amely elforgatásával indítható a masszázs, valamint a tekeréssel az ütések sebessége (frekvenciája) is szabályozható. Erre 5 különböző fokozatot kínál az eszköz.

A csomagolásban öt különböző fej található meg, amelyet cserélni lehet (villa, gömb, párna, lapos és töltény formákban). Ezek a gyártó szabadalmaztatott megoldásával, a megfelelő nyomást képesek kifejteni az izmokra (Pressure Sensor Technology). Az öt fejhez egy hordozótáska is a csomag része. Külön értékesít a Hyperice egy speciális hatodik fejet is az eszközhöz. Az angolul Heated Head Attachment néven futó fej beépített hőforrással rendelkezik, ami három fokozatban melegíthető fel és 75 percen keresztül kínál meleg masszázst a pisztoly segítségével.

A doboz tartalmaz még egy töltő adaptert, amihez nem csak a helyi, európai dugvilla tartozik, hanem amerikai, ázsiai és brit cserélhető fej is, így világszerte tudjuk tölteni utazás közben. 

Talán csak két dolgot sajnálhatunk a Hypervolt 2 Pro esetén. Az egyik, hogy magához a masszázspisztolyhoz nem jár hordtáska csak a fejekhez, illetve hogy nincs USB-C töltési lehetőség, hiszen így notebook, vagy telefon töltője is elég volna az utazás során.

Mire jó egy masszázspisztoly?

A sportolók régóta használják ezeket az eszközöket. A szakemberek szerint egy szakképzett masszőr munkáját ugyan nem váltják ki sem a profi, sem az amatőr sportolóknál, azonban nagyon jó kiegészítő arra, hogy az izmok pillanatnyi állapotát javítsa. Használható akár a bemelegítéshez, illetve a regenerálódáshoz is.

A masszázsfej előre-hátra mozog, ezzel nyomást fejt ki az izmokra. Ez nem csak abban segít, hogy az esetleges görcsök oldódjanak, hanem segíti az izmokban lerakódott salakanyagok eltűnését, illetve ruganyosabbá teszi az izomrostokat. A merev izmok rosszabb teljesítményhez vezetnek, illetve akár sérülést is okozhatnak idővel. Ennek lehetőségét csökkenti egy jól alkalmazott masszázsterápia.

Hogyan használjuk jól a masszázspisztolyt?

A dolog egyszerűnek tűnhet, hiszen csak berakjuk a masszázsfejet, elindítjuk a pisztolyt és odahelyezzük az eszközt a kelezni szánt izomcsoporthoz. De közel sem ennyire egyszerű a helyzet.

Fontos, hogy a megfelelő fejet használjuk, a megfelelő masszázs sebességet, a jó területen és ne túl rövid, vagy hosszú ideig.

A Hyperice ezért készítette el a saját telefonos alkalmazását, ami elérhető Androidra és iOS-re egyaránt. A Hypervolt 2 Pro masszázspisztoly beépített Bluetooth megoldással rendelkezik és csatlakoztatható a telefonhoz és az alkalmazáshoz.

A regisztráció során a gyártó alkalmazásba, számos sport adatot meg kell magunkról adni (megjelölhető, hogy milyen sportokat végünk rendszeresen), illetve akár a Strava és Garmin profilunkkal is szinkronizálhatjuk azt.

Ez segít ebben, hogy megfelelő masszázsprogramot ajánljon az applikáció a használathoz. A Rutinoknak nevezett masszázsprogramokból 50-et kapunk. Ezek között van akár 3 perces, akár 30 perces program is, ráadásul különböző funkciókra.

Leszűrhetjük azt, hogy mely testrészt szeretnénk kezelni, milyen célból (például bemelegítés, regenerálódás, vagy állapot fenntartás, karbantartás). Kiválasztható a folyamat jellege is, azaz hogy a teljesítményünket javítanánk vele, esetleg az izmok flexibilitását, fájdalmat csökkentenénk, vagy csak élvezni szeretnénk a masszázst.

De magunk is kereshetünk a félszáz program között, amelyek neve is beszédes. Találunk kifejezetten futás előtt bemelegítéshez rutint, vagy esti tévézés során elvégezhető pihentető programot. Van olyan, amely az alvást segíti lefekvés előtt, de akár másnaposságra is kínál segítséget a Hyperice. 

Az összes ilyen programnál az alkalmazásnál láthatjuk, hogy hány perces lesz, videós demonstrációt láthatunk arról, hogyan kellene azt kiviteleznünk, hogy jól járunk le. Segítséget kapunk ahhoz, hogy melyik masszázsfejet helyezzük be a gépbe hozzá, illetve ha csatlakoztatjuk Bluetooth-on a Hypervolt 2 Prót, akkor az egészet levezényli telefonról. Az alkalmazás elindítja a masszázspisztolyt, beállítja automatikusan a sebességet, illetve azt váltja menet közben a szükséges módon, valamint jelez amikor váltsunk a következő izomcsoportra, vagy fejre.

Profi sportolók, sztárok segítik a használatot

A sok edzésprogram között vannak olyanok, amelyeket maguk a különböző amerikai profi sportolók, vagy szakemberek használnak.

Lenny Parracino (a Los Angeles Clippers csapatának szakembere), az NBA profi kosarasainak masszázsprogramjaihoz kínál hozzáférést. 

Patrick Peterson (amerikai futball játékos, az NFL-ben a Pittsburgh Steelers csapatának cornerbackje) azokat a masszázs rutinokat mutatja be, amelyeket ő maga is szokott végezni.

Ja Morant, a Memphis Grizzlies NBA csapatának játékosának bemelegítő programja is elérhető.

Erling Haaland, a Manchester City futballistája is használja a Hypervoltot, az ő esetében a teljesítmény növelését elősegítő programot lehet elindítani.

Colleen Quigley amerikai középtávfutó, akadályfutó-specialista és olimpikon a futók számára hasznos masszázspisztoly kezeléseket mutat be.

Hypervolt Pro 2 használat közben

Az nagy magabiztosságot adhat a használójának, hogy ha követi az alkalmazás utasításait, akkor nem okozhat gondot.

Nem csak azért, mert nem okoz sérülést, hanem mert ténylegesen tudja majd, hogy milyen fejet használjon, vagy mennyi ideig ahhoz, hogy kihasználja a lehetőségeit a Hyperice eszközének.

A motor hangja nem vészes, a nagy teljesítmény ellenére nem hangosabb mint más, kisebb eszközök, egyáltalán nem zavaró még tévénézés között.

Attól függően, hogy milyen testrészen alkalmazná valaki, a termék tömegével azért kell foglalkozni. Lábon, alkaron még könnyen lehet vele dolgozni. Egy vállmasszázshoz már kicsit nehézkes az 1,2 kilogrammos masszázspisztolyt megfelelően tartani.

Sok masszázs tehát megoldható egyedül, de vannak olyan pontok, ahol jó ha van valaki aki segít és tartja az eszközt. 

A fejek cseréje könnyű, hiszen csak kihúzzuk a bent lévőt (amikor ki van kapcsolva az eszköz) és bedugjuk kattanásig a másikat. 

És újból ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon jók az edzésprogramok, mert tényleg utat mutatnak, hogy hogyan használja az ember, nem csak úgy odarakja a lábához és majd jó lesz (vagy nem).

A Hyperice Hypervolt 2 Pro nem olcsó, sőt, talán a legdrágább modell, amely elérhető a hazai piacon. Ebből adódóan biztosan csak egy szűk, elszánt réteg fogja megvenni, akinek például tényleg fontos a sportban elért eredmény. De ez így szokott lenni más csúcsmodellekkel is. Kínál megoldást a Hyperice azoknak is, akik kevesebbet költenének, de azért fontos nekik a jó minőségű eszköz. A Hypervolt 2 máris jóval olcsóbb a 60 wattos modelljével, míg a Hypervolt Go, ami 40 wattos teljesítményre képes közel harmad annyiba kerül, mint a Pro kiadás.

És a Hyperice nem csak egy eszközt kínál, hanem egy egész okos eszközparkot, hiszen van mini masszázslabdája, okos SMR hengere, de akár lábmelegítője is. Ezek akár felesleges űrtechnológiának is tűnhetnek, de a profi sportolók évek óta használnak ilyeneket a teljesítményük fenntartásához, növeléséhez.

5 TIPP SPORTOLÁSHOZ AZ EDZŐTERMEK ÉS FŰTÖTT SPORTPÁLYÁK SZERELEMESEINEK