5 tipp sportoláshoz az edzőtermek és fűtött sportpályák szerelemeseinek

A négy fal közül kitörni vágyóknak már megírtuk, mire figyeljenek, de nagyon. Itt az idő, hogy a meleg szobában, sport központokban, edzőtermekben sportolóknak is kedvezzünk. A testével jól bánóknak érdemes mindkét tipp sorozatot elolvasniuk, hiszen mindig akad átfedés. Most azonban a beltér szerelmeseinek próbálunk segíteni és/vagy ihletet adni a rendszeres mozgáshoz.

 

Szobabiciklizés, lépcsőgépezés, fitnesz eszközök használata, mezei hasprés, fedettpályás sportok. Hogy csak hasraütésszerűen említsünk pár lehetőséget. A rendszeres testmozgás egyik fontos alapja, hogy szeressük, élvezzük, amit csinálunk. Megtalálni a megfelelő formát és közeget lehet, több időt igényel, mint gondolnánk. Egy biztos, amint átestünk a kezdeti nehézségen (minél több időt hagyunk ki, annál fájdalmasabbnak tűnhetnek a kezdeti lépések, a jutalom mértéke viszont annál nagyobb!), elmúlt az első, rémes izomláz, meg fogjuk érezni az endorfin és adrenalin bódító, tudatmódosító hatását. Ennél jobb, legális, kockázatmentes drog nincs!

És ahogy ígértük, 5 hasznos gondolattal és tippel készültünk!

 

1. Kezdjünk egy alapos zuhannyal!

Furcsának tűnhet, hogy testmozgás, izzadás előtt tisztálkodást ajánlunk, de gyakorló sportolókként állíthatjuk, a dolog működik. Sokan munka, vagy valamilyen elfoglaltság, esetleg gyereknevelés után “esünk be” a jóga órára, az edzőterembe, a céges kosárra. Egy gyors, de alapos hideg-meleg zuhannyal nem csak a vérkeringésünket frissíthetjük fel, de magunk mögött hagyhatjuk az aznapi terheket, stresszt, gondokat. Képzeljük el, vizualizáljuk, hogy a vízsugár lemossa az idegességet, fáradtságot. Használjunk természetes, frissítő szappant, esetleg tegyük bele egy kis vászon zsákocskába és úgy dörzsöljük végig magunkat a tisztulást hozó anyaggal. Garantáltan jobban fog indulni az edzés!

2. Kényelem és ne divat szerint válasszunk öltözéket!

Bár nyilván egyén függő, ki, mennyit költhet sportruházatra, biztos, hogy olcsón is be tudjuk szerezni a megfelelő alapfelszereléseket. Mezítláb végzett mozgásformák (pl. jóga, kortárs tánc stb.) esetén csak akkor viseljünk zoknit, ha fázunk, ha esélyünk van a felfázásra. A szabadon hagyott lábfej és talp jótékonyan segít a hőleadásban és az egyensúlyozásban is. Amennyiben sportcipőt igénylő edzésre járunk, erre a témára nem sajnáljuk a pénzt. Ami fontos és sokan elsiklanak felette: a megfelelő minőségű zokni. 100% pamut, kényelmes, megfelelő hosszúságú és méretű fuszekli esetén nem lehet okunk panaszra.

Ahogy a kültéri sportok kapcsán már írtuk, a réteges öltözködés igen fontos lehet. Hiába megyünk jól fűtött helyre, az ízületek bemelegedéséig nem árt az alaposabb fizikai védelem. Ízlés függő, hogy ki szereti magát jobban, vagy kevésbé megizzasztani. Van, aki szeret szabadabban, ujjatlanban mozogni, más pedig direkt vastag melegítőt vesz fel, hogy még több víz távozzon a szervezetéből. Bárhogy is döntünk, legyen nálunk alternatíva, le- és felvehető réteg.

Nők esetén fontos a mellek megfelelő alátámasztása, védelme. Ne halljunk bele a szépségbe! Válasszunk inkább kevésbé vonzó sport topot, melltartót, ami a célnak tökéletesen megfelel. A csábítást majd otthon, immár átöltözve gyakorolhatjuk…

 

3. Ha mindenképp kell a zene, vágjuk vagy válogassuk össze a megfelelő hosszúságú számokat!

Egy-egy gyakorlatot nyilván nem tudunk 10-20 percig folytatni. Egy alapritmus, amelyhez a légzésünk és szívverésünk is beáll azonban nagyon hasznos lehet. Így érdemes “végtelenített” verziót magunkkal vinni a kedvenc számunkból. Az ügyesebbek egy tempójú, szünet nélküli mix-é keverhetik a kedvenc számaikat.

Az azonos zeneszám ismétlődése abban is segíthet, hogy belefeledkezzünk a mozgásba. Az agy egy idő után így lekapcsol, nem várja az újabb track-et. A fókusz inkább a testre és légzésre kerül.

4. Nagyon figyeljünk a helyes testtartásra!

Sajnos gyakran látni, hogy személyi edzők is butaságokat, sőt káros tanácsokat adnak edzőtermekben. Nyilván nem lehet mindenki szakértő zseni, a tudást sokan innen-onnan csípik fel. Egy biztos, aki valaha megfordult már profi tánc mesternél, profi edzőnél, tudja, mi helyes és mi nem.

A laikusok számára jöjjön most néhány egészen alapvető szabály:

  • Sose pucsítsunk! A csípő magunk alá “billentése” eleinte szokatlan lehet. A megfelelő mélyizmokkal a has és hát táján azonban rutinná válhat a helyes alapállás. A megfelelő tartást a legegyszerűbben a tükörnek oldalt állva ellenőrizhetjük. A fenekünket billentsük előre, hogy az alsó háti szakaszunk kiegyenesedjen. A mozdulattól a far- és combizom is megfeszül, tehát be is indul az erősítés és alakformálás! Télikabát szezonban akár a BKV-n is jól begyakorolható a helyes tartás!
  • Mindig combból emeljünk! Ha súlyt emelünk, sose gerincből mozduljunk! A magunk alá forgatott csípő itt is fontos lehet! A jelenséget bárhol gyakorolhatjuk, lomtalanításon, költöztetésen, a gyerek plafon felé dobálása közben!
  • Ügyeljünk a boka és térd helyes irányára! Sajnos nagyon sok felnőttek látni az utcán, aki “lejárja” a cipőjét. Főként a magassarkút hordó nők körében gyakori a teljesen kiforduló boka. De a sportpályákon, edzőtermekben sem ritkaság, hogy a testtudat már nem terjed ki a térd és boka fixálására. Gyakoroljuk be tükör előtt a helyes irányt. Álljunk szembe egy tükörrel, csípő széles ún. paralel, tehát párhuzamos alapállásba. A csípőszélesség lemérésében segíthetnek az ökleink. A két lábfejünk közé szorosan egymás mellé helyezett öklünk elárulja, hol található a mi csípőszéles paralelünk. Ha megvan a kiindulási helyzet, nagyon lassan kezdjünk el leguggolni. Az erősítés helyett most minden figyelmünk legyen a térden is a bokán. A térdkalácsnak és a boka csontnak is pontosan előrefelé, a nagy és mutatólábujj közé eső padlószakasz felé kell elindulnia. Tartsuk végig ezen az egyenes szakaszon az említett ízületeket és azok meghálálják a figyelmet! Ha az ember begyakorolja ezeket a helyes irányokat, tudatosabban képes odafigyelni egy-egy squash meccs, vagy lépcsőzés során is a tartására!
  • Húzzuk le a vállakat! A leggyakoribb hiba, amit az ember már iskolás kortól begyakorol, a vállak felugrása, a nyak “beesése” a gerinc felső részébe. Főként a karok magasba emelésekor gyakori a jelenség, a váll azonban egy finom mozdulattal, pusztán odafigyeléssel helyre húzható és a megfelelő helyen tartható. A nyak így felszabadul, a légzés szabadabb lesz, összességében véve energiát nyerünk a korrekcióval. Arról nem is beszélve, hogyha állandó “szokásunkká” válik a helyes tartás, magabiztosabb benyomást keltünk, sikeresebbek leszünk az élet minden területén.

5. Nyújtsunk, nyújtsunk, nyújtsunk!

Bár a kültéri sportok kapcsán is elengedhetetlen a dolog, a téli zimankó miatt az azonnali, jótékony nyújtás hatásairól sokszor le kell mondanunk. A megfelelő hőmérsékletű termekben végzett lazítás és nyújtás pontosan olyan kötelező eleme az életnek, mint a fogmosás. Lehet nélküle élni, de sokkal kevésbé komfortosan…

A megfelelő nyújtás elsajátítása rendkívül fontos, hogy ehhez megtaláljuk-e a megfelelő szakembert, esetleg online anyagot, utánajárás kérdése is. Egy biztos, ahogy a korábbi cikkben említettük, csak semmi rángatás és sok-sok levegő! A passzív nyújtás és a saját testsúly felhasználásával történő lazítás igen jótékony lehet. Ehhez azonban már alaposabb tudásra, esetenként partnerre van szükség. Amíg ez nincs meg, figyeljük a testünket és csak addig a pontig menjünk, amíg nincs extrém fájdalom. Maga a nyújtás néha kellemetlen lehet. A meglepő az, milyen gyorsan képes alkalmazkodni a test a rendszeresen végzett lazításhoz. Az egyre szabadabb ízületek, csigolyák és izmok mellett a sikerélmény is fontos szempont. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő légzéssel párosuló nyújtás és relaxáció (utóbbira is szánjunk időt, ez legyen az a bizonyos “én” pillanat, ami során gondolatban kicsit megszeretgetjük saját magunkat) mennyi jótékony pszichés és fiziológiai hatást gyakorolhat az életünkre!

 

Nos, ezek után nincs más hátra, csak megköszönni a testünknek, hogy hordoz minket és mindent megtenni a harmonikus kapcsolatért!

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

VIVAMAX GYVBD Dinamikus ülőpárna, 4499 Ft

VIVAMAX GYVFL02 Turbo Trainer hasizom gép digitális kijelzővel, 19 989 Ft

VIVAMAX GYVF11 Slimming Pro hasizomgép, 29 989 Ft

VIVAMAX GYVF15 Slim Crazy Fit Basic vibrációs tréner, 69 999 Ft

VIVAMAX GYVF13 Crazy Fit vibrációs tréner, 89 999 Ft