Amazfit Bip 5: egy sportóra, amihez nem kell hogy élsportoló legyél hozzá

Az Amazfit Bip 5 órája tesztünk alanya, amely kedvező áron kínál belépőszintű sportóra funkciókat.

Kategóriáját tekintve a Bip 5 valahol félúton helyezkedik el az aktivitásmérők és az okosórák, sportórák között. Árát tekintve előbbiekhez áll közelebb, viszont képességei szerteágazóak és emiatt kiváló sporttárs lehet. Maga a gyártó is az “Esential”, azaz “alapvető” termékei közé helyez a Bip sorozatot, a korábban tesztelt Amazfit Band 7 aktivitásmérővel együtt.

Gyárt kerek, szögletes órákat egyaránt az Amazfit. A Bip 5 esetén utóbbiról, a szögletes kialakításról beszélhetünk, ráadásul érzésre még nagynak is hat az 1,91”-os kijelzőjével. Persze ehhez az is kell, hogy a megjelenítő körül futó keret picit szélesebb.

Divatos kiegészítő a csuklón

A megjelenítő LCD panelre épül és 320×380 képpont. A fényereje nem túl magas, emiatt a kora tavaszi erős napsütésben korlátozottabb az olvashatósága sport közben, bár ez talán elnézhető a terméknek az áráért cserébe. Az egész előlap egyébként egy nagyon minimális ívelést kapott, az edzett üveg felület így optikailag jobban illeszkedik a csuklóhoz.

Három színben gyártja az Amazfit a Bip 5-öt, fekete, fehér és rózsaszín árnyalat érhető el. Nálunk teszten a fehér járt. Mindegyik szín esetén a kijelző keret és annak oldalsó kerete fekete színű, viszont az óra alsó fele már illeszkedik a szíj színéhez is.

Fényes, műanyag készülékházat kapunk, amely könnyű, szíj nélkül csak 26 grammot nyom. A jobb oldalra egy ezüst színű fizikai gomb került, illetve a jobb és bal oldalon is van egy-egy furat, egyik oldalon mikrofont, másikon hangszórót rejt ez.

Fontosak ezek a részletek, hiszen ezzel az Amazfit Bip 5 támogatja a Bluetooth hanghívást, ha a telefon csatlakoztatva van, kihangosítóként használhatjuk az órát.

Az óra alján mágneses csatlakozókon keresztül tud töltést felvenni a Bip 5, a beépített 300 mAh kapacitású akkumulátort 2 óra alatt lehet feltölteni, általános használatnál nálunk bő egy hetet működött így mielőtt újból töltőhöz kellett nyúlni. A gyártó egyébként úgy méri, ha valaki sokat használja, 5 napos az üzemidő, míg az átlagos felhasználás során 10 nap körüli ez az érték.

A BioTracker nevű szenzorcsoport felel a pulzusmérésért, valamint elérhető a véroxigénszint és a stressz mérés is ezen keresztül.

A szilikon szíjak egyszerűen lecsatolhatók és cserélhetők. A fehér, puha tapintású anyagból készült szíj 22 mm széles és 155-210 mm közötti csukló vastagsághoz ajánlott.

Egyszerűen kezelhető alkalmazás

Az óra használatához mindenképpen le kell tölteni a magyar nyelvű Zepp alkalmazást, ezt használja az összes Amazfit karkötő, óra is. Ebben létre kell hozni egy felhasználói fiókot és ha esetleg telefont cserélünk, akkor átvihetők az adatok, valamint természetesen óra csere esetén is megmaradnak az adatok (ha márkán belül váltanánk).

Az applikáció egyszerűen átlátható, a kezdőoldalon minden fontosabb egészségügyi értéket megtalálunk. 

Ha egész nap viseljük az órát, akkor éjszaka méri az alvást, ezekhez nem csak alvási fázisokat társít, hanem elemzi is. Így például egy rosszabb éjszaka után jelzi ezt a Zepp, illetve az Aura névre keresztelt asszisztens megpróbálja kitalálni azt.

Ha például alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt és kiválasztjuk ezt a választ, a Zepp Aura asszisztens rögtön ad tippet arra vonatkozóan, hogyan érdemes módosítani a jövőben ahhoz, hogy jobb legyen az alvás minősége. Vicces közjáték, a chates asszisztenssel akár fel is lehet olvastatni a kapott válaszokat, viszont azokat részben angolul, részben magyarul olvassa fel, viszont olyan kiejtéssel, mintha angol szöveg lenne. Emiatt egy érthetetlen halandzsa nyelvet kapunk – remélhetőleg ezt a jövőben még javítják.

A jobb alváshoz elérhető egy meditációs és megnyugtató zenei rutin is. Ehhez két ingyenes demó használható, viszont előfizetve a szolgáltatásra több lehetőség is megjelenik. 

A pulzusszám mérése egészen jól működik egész nap. Az optikai szenzorok segítségével 24 órán keresztül képes mérni és rögzíti a nyugalmi értéket, a legmagasabb és a legalacsonyabb pulzusszámot is.

Az óra 124 különböző sporttevékenységet támogat, ehhez pedig a telefonos alkalmazás kínál egy Zepp-edző funkciót, aminek segítségével célirányos edzéstervet kaphatunk. 

A heti jelentésben láthatjuk az elmúlt héten történt fizikai aktivitásainkat, valamint külön méri az edzésállapotot és az edzéskapacitást is a rendszer. 

A Bip 5 óra négy különböző műholdas helymeghatározási rendszert támogat, amely segít a kültéri sport során az útvonal adatok és a sebesség rögzítésére. Ami talán szoftveres probléma lehet, hogy a tevékenység indításánál rendre kiírta, hogy lejárt az A-GPS tanúsítvány és szinkronizálni kell az órát a telefonos alkalmazással, viszont ezt követően is maradt az üzenet.

A fenti miatt néha kicsit lassabb volt a helymeghatározás indítása. Viszont ha megvolt a pontos hely, utána már egészen pontos. Erre példa lehet a lenti összehasonlítás, ahogy egy, az Amazfit Bip 5-höz képest közel 10x drágább sportórával egyszerre rögzített tevékenység látható. A két óra rögzítése között 230 méter különbség volt 14 kilométer során. Ez már önmagában sem egy jelentős különbség amatőr sportolók számára. A differenciát valószínűleg az okozhatta, hogy a jobb oldali hurkot 10 emeletes panel épületek vették körül, amelyek beárnyékolnak a navigációs jelekbe is, ezen a téren az Amazfit kicsivel gyengébb volt, de még így is elfogadható minőségű.

Futás közben az óra hangosan is bemondja angol nyelven azt, hogy hányadik kilométernél járunk és milyen tempóval tettük meg az előző 1000 métert.

A sporttevékenységet követően pedig már a kijelzőn is kapunk egy összefoglalót, de a Zepp alkalmazásban sokkal részletesebb adatokat tár elénk a rendszer.

Látható a tempó és a pulzusszám is grafikonon, valamint az átlagos és kiugró értékek is.

A korábbiakhoz képest újítás, hogy megjelent a valós idejű teljesítmény mérőszám, ez az átlagos teljesítményünkhöz viszonyítja mutatja meg, hogy mennyire vagyunk jobbak, vagy rosszabbak korábbi önmagunkhoz képest.

Az óra számlapja szabadon cserélhető, több tucat különböző digitális és analóg számlapot kínál a Zepp Óraszámlapboltja ingyen és fizetős keretek között.

A Bip 5 menürendszere megegyezik a többi Amazfit óráéval. Oldalra lapozva különböző funkciókat érhetünk el, amelyek egyébként személyre szabhatók. Fentről húzhatjuk le a beállítási panelt, lentről fel pedig az értesítésekkel találkozhatunk.

A menü gombot megnyomva az összes funkciót elérjük egy oszlopban. Ide ráadásul további alkalmazásokat is telepíthetünk a Zepp alkalmazásboltjából.

Az óra képes a Bluetooth-hívásra, azaz amikor a telefon csatlakoztatva van, akkor átveszi annak hívásait.

A hangereje kellően hangos és tiszta, így lehet vele telefonálni. Az órán van Telefon app, amiből akár indíthatjuk anélkül a hívást, hogy a telefon a kezünkben lenne. 

Ár-érték arányban tud csak igazán sokat

Persze az Amazfit Bip 5 sem tud mindent, hiányolhatunk belőle olyan funkciókat, amelyek a drágább modellekben elérhetők. Ilyen lehet az NFC-s érintéses fizetés, az offline térképek megjelenítése kültéri sportoknál, vagy esetleg a SIM kezelés. Viszont ezt az órát nem ezekre tervezték és az árát sem ezekhez szabták.

Kínál az Amazfit már olyan modelleket, amelyek a fenti igényeket is kielégítik akár, hiszen a Cheetah támogatja a térképes megjelenítést, míg a Balance tud érintéses fizetést.

Az Amazfit Bip 5 azoknak ideális, akik szeretnének egy kedvező áru kütyüt, amik napközben jeleznek, ha történik valami, esetleg még a hívást is fel lehet venni rajta. Ideális elmenni a hétvégén kerékpározni vele, hétköznap rögzíteni a jógát, a táncot, vagy akár egy kört a Margit-szigeten. És a legjobb, hogy nem kell érte százezreket adni, hogy ezt korrekt minőségben megtegye.