Amazfit Balance teszt: egyensúlyban magunkkal

Az életben harmóniára van szükség. Az élet és a munka, a test és a lélek között. Ezt a célt szolgálja és ebben segíthet okosóra tesztünk alanya, az Amazfit Balance.

Korábban több Amazfit terméket tesztelnünk, pl. az Amazfit Band 7, modellt, amely egy kedvező árban lévő okoskarkötő. Az Amazfit GTS 4 egy klasszikus, szögletes okosóra, míg az Amazfit GTR Mini egy kisméretű, kerek kijelzős okosóra.

Ez utóbbi vonalat követi az új Amazfit Balance abból a szempontból, hogy ez is egy kerek kijelzős készülék, azonban anyagminőségében, kialakításában és képességeiben is magasabbra pozicionált termék.

Új, minőségi anyagok 

Első ránézésre ami feltűnik, hogy nagyon szép és elegáns a Balance, pont olyan, mint amit egyszerre lehet elképzelni sportolás, hétköznapok és munka közben is. Ebben nagy szerepe van a kijelzőnek, amely picit nagyobb, mint a megszokott, ugyanis 1,5” átmérőjű (sok óra esetén csak 1,4”-os a kijelző – kevésnek tűnik a különbség, de sokat számít). Ehhez nem tartozik nagyobb ház, ugyanis szuper vékony kijelző keret került az AMOLED panel köré, az előlap több mint 73%-át foglalja el a megjelenítő. Emiatt nagyon nagynak tűnik a kijelző anélkül, hogy maga a kiegészítő túl nagynak hatna. 

A méreten kívül meg kell említeni, hogy 1500 nites csúcsfényerőre képes a kijelző, ez kifejezetten magas és azt a célt szolgálja, hogy nagy napsütésben is tökéletesen olvasható legyen a 480×480 képpontos megjelenítő. Ezt egy lekerekített szélekkel ellátott edzett üveg borítja, amelyre került egy ujjlenyomat taszító bevonat.

A szíj nélkül csak 35 grammos készülékház tokozása alumínium, míg az alsó része szálerősített polimer. Az óra jobb oldalára kerültek a fizikai kezelőszervek. Felülre egy szépen kidolgozott korona. Ez nem a pontos idő beállítását szolgálja, mint ahogyan azt régen feltalálták, hanem a menüben segíti a navigációt, illetve tekerés mellett nyomógombként is működik. Amit sajnálok, hogy nincs semmilyen fizikai visszajelzés a tekeréskor, vagy ellenállás – ez talán kicsit emelhetne még az élményen. Az alsó lapos gomb pedig szabadon programozható funkciókat tekintve.

Alul a BioTracker™ 5.0 biometrikus szenzorcsoport áll rendelkezésre, amely számos dolgot mér a 8+2 érzékelője segítségével. Felette két kis érintkező található, erre csatlakozik a töltő bölcső, amely a dobozban megtalálható.

A készülékház 5 ATM vízállósággal rendelkezik és egy 475 mAh-s akkumulátort tartalmaz.  Ezzel, ha csak “óra módban” használnánk, akár 50 napig is működne.  Az átlagos üzemidő egyébként 14 nap. A 2 óra alatt feltölthető akkumulátorral 26 órányi GPS-es üzemidőt érhetünk el (több műholdas rendszer használata esetén), míg az automatikus műholdas módban ez már 47 óra. Így tehát sportolásnál hosszú-hosszú órákon keresztül sem lesz probléma, illetve nem kell naponta töltőre dugni az Amazfit Balance órát.

Amit kívülről nem láthatunk, de azért megtalálható az okosórába, az a gyorsulásérzékelő, a giroszkóp, a geomágneses szenzor, a légnyomás érzékelő, a kültéri fényérzékelő, illetve még egy bőrhőmérséklet mérő szenzor is. Ezen kívül van WIFI (2,4 GHz-es), Bluetooth (5.0 megoldás), valamint természetesen a helymeghatározáshoz egy navigációs rendszer, ami hat műholdas rendszert kezel és a dual-band pozícionálásnak köszönhetően még pontosabb adatokat szolgáltat. Ehhez az óratestben körben helyezkednek el az antennák.

Kétféle szíjjal értékesíti az Amazfit a Balance órát, a klasszikus szilikon szíj fekete színű és 140-215 mm közötti csukló körmérettel használható. Ehhez az óratest is fekete színűre fényezett. Tesztünk alanya viszont az ennél sokkal látványosabban kinéző szövet szíjat tartalmazó Amazfit Balance Sunset Grey névre keresztelt verzió. Ennél az óra tok ezüst színű és a szövött szíj szürke alapon hosszanti csíkokat tartalmaz.

A szövött nylon szíj 150-210 mm közötti csukló méret esetén használható, pontos illeszkedését 3+1 tépőzár segíti, így könnyedén testre szabható. Ezek a tépőzárak elég erősek, használat között nem akarnak engedni, így nem kellett sosem tartani attól, hogy gond lenne velük.

Érintéses fizetés és telefonálás

Számos kényelmi funkciót kapott az Amazfit Balance. Az egyik ilyen az érintéses fizetés az órával. A Zepp Pay-t kell beállítani hozzá, amihez Magyarországon a teszt pillanatában a K&H Bank kártyái adhatók hozzá. Akinek nem ennél a banknál van kártyája, annak sem kell aggódnia, a Curve fintech megoldás lehet a segítségére, amelyre regisztrálva hozzáadhatja más hazai bankkártyáját és a Curve-öt is be tudja állítani a Zepp Pay-ben.

A kasszánál fizetésnél csak kétszer meg kell nyomni gyorsan a korona gombot és már fel is ugrik a beállított kártya, amelyet 60 másodpercen belül kell odaérinteni a bankkártyás terminál NFC-s pontjához. Így kényelmesen vásárolhatunk akkor is, ha nincs nálunk a bankkártya, vagy a pénztárca. A fizetési funkció beállítását megelőzően az órát egy PIN kódos képernyőzárral kell ellátni, ez biztosítja azt, hogy ne legyen probléma ha esetleg elhagynánk az órát, nem lehet ilyen módon visszaélni a beállított bankkártyával.

A másik kiemelt okosfunkció a Bluetooth hívás lehetősége. A csatlakoztatott telefonon beérkező hívást fel lehet venni az órán keresztül is. A beépített hangszórónak és mikrofonnak köszönhetően könnyedén lehet hívást bonyolítani, ki sem kell venni a telefont a zsebből, vagy táskából. 

Képes az óra testösszetételt is mérni. Ezt eddig főleg a különböző okosmérlegek kínálták, azonban az Amazfit berakta ezt a funkciót az árba is. Ehhez a csuklón lévő órán el kell indítani a mérést, majd a másik kézzel két ujjal megérinteni a két gomb felületét. A mérés mindösszesen 10 másodpercet vesz igénybe – rendkívül rövid tehát és megkalkulálja a vázizomzat tömegét, a test víztartalmát, a csonttömeget, a fehérje szintjét és a BMI értéket is kiszámolja. Természetesen ezen adatok nem orvosi eredmények, viszont jó iránymutatást adhatnak. Ebben segít az is, hogy egy skálán is elhelyezi az értékeket az óra, bemutatva, hogy az normális-e, vagy attól eltér-e valamilyen irányba.

A testi-lelki egyensúlyt segíti a Készültség funkció is. Ez egy pontszámmal és adatokkal segít megérteni, hogy mennyire vagyunk készen egy edzésre, fizikai aktvitásra. Az összpontszám alapján láthatjuk, hogy vajon a különböző egészségügyi adataink alapján mennyire vagyunk felkészülve arra, hogy edzést végezzünk. Ehhez figyelembe veszi és pontozza a fizikai regenerálódást, a mentális regenerálódást, a nyugalmi pulzusszámot, a pulzusszám-változást (HRV), a légzést és a test hőmérséklet változását. Ezek segítségével, ha figyelünk a kapott értékekre, elkerülhető akár sérülés, illetve a nagyobb fokú kimerültség. Ezek pedig segíthetnek a még jobb teljesítményre. Hasonló funkciót láthatunk egyes Garmin órákban is (ott Edzésre való felkészültség néven).

További különlegesség az Aura AI funkció. Ez különböző hanganyagokat tartalmaz meditációhoz, alváshoz és megnyugváshoz. Ezek ráadásul nem csak egy szimpla zenei válogatás, hanem az órán keresztül figyeli a pulzusváltozást a szolgáltatás és ennek megfelelően alakítja a hangot, segítve a nyugodtabb alvást, vagy éppen a meditálást. A Zepp Aura AI alapból egy fizetős funkció, viszont a Amazfit Balance tulajdonosok kapnak egy három hónapos ingyenes időszakot (2023. december 22-ig). Ezt követően előfizetési díj ellenében lehet használni, ami havonta 9,99 euró, vagy éves előfizetéssel 49,99 euró.

Zepp-edző és a sport

Ma már teljesen elmosódott a vonal az okosórák és a sportórák között, nem is igazán határozható meg valós különbség közöttük talán.

Az Amazfit Balance egyik funkciója a Zepp-edző, amely konkrét edzéstervvel segíti a felkészült egy távra, vagy versenyre. Itt amit hiányolhatunk, hogy csak 5 és 10 kilométeres távokra kínál edzést, hosszabb távra, például félmaratonra, vagy maratonra már nem.

Viszont az edzéseknél lehetőség van beállítani, hogy

  • mely napokon futnánk,
  • milyen eredménnyel szeretnénk zárni az edzéstervet.

Az óra szépen lenavigálja az adott edzést, azaz jelez, ha például a bemelegítést követően fartlek futásnál gyorsabban kell futni, vagy lassabban.

Az óra méri az edzésállapotot is, a sport aktivitás alapján kalkulál egy VO2 Max értéket (ez azt mutatja meg, hogy testtömeg-kilogrammonként és percenként mennyi a maximálisan elhasználható oxigén mennyisége). Emellett van EOPC, azaz az edzés utáni túlzott oxigénfogyasztás, ez a terhelést segíti monitorozni és szól az alkalmazás, ha túl sokat, vagy keveset edzünk.

Kapunk teljesítmény-előrejelzést is a futáshoz!

Ez egy táblázatban segít meghatározni, hogy a korábbi futásaink alapján a különböző távokon milyen eredmény elérése lehet reális. A 3 km-es távtól egészen a maratonig (42,2 km) jelez ez várható időt és hozzá egy átlagtempót.

Több mint 50 kilométernyi futás alapján kijelenthető, hogy a Balance helymeghatározása jól működik, szépen lekövethető az útvonal, nem igazán veszít pozíciót, nem rontja el az útvonalat. Ez köszönhető a dual-band navigációs megoldásnak. A tempó meghatározásban nem volt mindig teljesen jó, de a mutatott eltérések néhány másodpercesek voltak a valóstól, így nem mondható, hogy komoly hiba volna ez. Az optikai pulzusmérés még ma is ott jár, hogy egy mellkasi méréshez képest korlátozott mértékben lehet adni rá. Egy nyugalmi állapotban, sétánál, tornánál hibátlanul mér. Futásnál, könnyed tempónál, ha esetleg folyamatosan tartjuk az adott sebességet, akkor egészen pontosan tudja mérni még egy mellkasi pulzuspánthoz viszonyítva is a szívverés sebességét. Ebben segít egyébként az is, hogy a szövet szíj jól meghúzható kellő feszességre a csuklón. Egy fartlek futásnál, vagy olyan gyorsító edzésnél, ahol a pulzus gyorsan emelkedik, majd gyorsan csökken, már nem teljesen pontos a mérés, ekkor az optikai szenzorhoz tartozó algoritmus már nem boldogul tökéletesen a változással. De ez gyakorlatilag minden órára igaz még 2023-ban is, amely optikai mérést használ erre a célra.

A futás mellett rendkívül sok sportot támogat még az Amazfit Balance:

  • alap sportok: mint a séta, a kerékpározás
  • elérhető az erőnléti edzés, az úszás, a mászás, az eliptikus tréner, jóga és még megannyi más sport is megtalálható
  • a síelés, a tánc, a különböző harcművészetek …
  • támogatja a multisport tevékenységet, tehát lehet egyben rögzíteni kerékpározást és futást is.

Amazfit Balance: a menü felépítése ismerős

Az óra menürendszere egyébként ismerős és egyszerű, hiszen sok gyártó használja ugyan azt a logikai elrendezést, illetve a korábban tesztelt Amazfit órák is hasonló megoldást tartalmaznak.

A számlapról fentről lefelé lapozva egy beállítási panelt kapunk, ahol a különböző funkciókat kapcsolhatjuk ki-be. Ha lentről felfelé lapozunk, a telefonról érkező értesítéseket találhatjuk meg. Ha jobbra, vagy balra lapozunk, különböző funkciók képernyői jelenhetnek meg, mint amilyen a terhelés, a Készenlét, a Pulzus, vagy éppen az időjárás.

A főmenüben a kerek ikonokkal tarkított “térkép” az alapértelmezett elrendezés. Ez akkor hasznos igazán, ha már kitapasztaltuk az óra menüjét, hiszen felirat nélkül, csak az ikonokkal gyorsan navigálhatunk. Természetesen a korona elforgatásával rá lehet nagyítani és így megjelenik a funkció neve is. Beállítható egyébként hagyományos, lista alapú nézet is.

Az Amazfit Balance esetén a részletekben rejlik minden fontos dolog. A nagyobb kijelző, az alumínium ház, a szövet szíj hármasa nagyon jól összeáll és elegáns, minőségi érzetet kelt a felhasználóban.

Mindenképpen fontos funkció az érintéses fizetés támogatása és a Bluetooth-hívás lehetősége, mellé pedig több apró dologban lépett még előre a gyártó. Ez a választékunkban elérhető legdrágább Amazfit óra, viszont cserébe bele is került számos olyan funkció, amelyet a többi modellből eddig joggal hiányoltak a felhasználók.

A termékeket 2 színben lehet megvásárolni: