AMAZFIT GTR Mini teszt: belépés a sport világába

Az Amazfit számos okosórával és okoskarkötővel van már jelen a piacon, mi is teszteltünk már pár eszközét. Az egyik legújabb órájuk a GTR Mini modell.

A név alapján viszonylag könnyen visszafejthető a “családfa”, amiből származik ez a típus. Az alapja a GT sorozat, ami kétféle irányba ágazik el:

  • Az egyik ág a szögletes kialakítással rendelkező modellek, ezek a GTS-ek, ahol az S az angol Square szóra utal.
  • A másik ág a GTR-ek, itt az R a Round szóra utal, azaz kerek, mint az óra kijelzője is.
    • Ezeknek van egy kisebb méretű verziója, amelyek a Mini nevet kapták.

A tesztünk alanya, az Amazfit GTR Mini, ami 42 mm-es tokozást kapott, ez jellemzően klasszikusan a “női méret”, bár unisex kialakítása miatt férfi csuklón is jól mutathat.

Elegáns és unisex kialakítás

A GTR Mini egyébként egy friss modell, 2023. tavaszán adta ki a gyártó és viszonylag gyorsan elérhetővé vált számos országban, így már Magyarországon, a MediaMarkt kínálatában is.

Egy nagyon egyszerű, letisztult dizájn született. Van egy kerek kijelző, amit egy enyhén ívelt szélű üveg felület borít vékony kerettel, ezek pedig egy fényes felületű rozsdamentes acél tokban helyezkednek el, amelyet csak egy gomb tör meg a jobb felső sarokban.

Az 1,28”-os átmérővel rendelkező kijelző AMOLED panelre épül és egy átlagosnak nevezhető, 416×416 képpontos felbontást kapott, ez teljesen normális, 326 PPI-s képpont-sűrűséget jelent. 

Az óra méretéhez képest nagynak hat a kijelző, a fényereje is jónak mondható, könnyen leolvasható, még a szabadban is. Az érintésekre jól reagál az óra, könnyen kezelhető a különböző gesztusokkal.

Magát a kijelzőt egy edzett üveg felület védi, ez a szeleken enyhén ívelt kialakítást kapott. Erre került még egy “láthatatlan” ujjlenyomat-taszító bevonat. Ez nem jelenti azt, hogy nem látszódik meg rajta az ujjlenyomat, de sokkal kevésbé, mintha nem lenne rajta ez a réteg, kevésbé zavaró.

Nem látszik az órán, de kapott egy környezeti fény érzékelőt is, így ennek megfelelően tudja állítani a fényerőt automatikusan. Beltérben kevesebb fényerőt állít, a szabadban, napfényben magasabbat. Ez nagy kényelmi funkció, hiszen így kevésbé bántja a szemet a kijelző.

A tokozás rozsdamentes acél és fényesre polírozott felületet kapott. A jobb felső részen található az egyetlen fizikai gomb, amely szintén fényes kialakítású. A tetején az Amazfit logója jelenik meg. Csak nyomásra reagál a gomb, nem tekerhető.

A Mini hátoldala fényes, fekete színű, amely közepén egy + jelet mintázva helyezkednek el a szenzorok és a csatlakozók. Egyrészt kapunk három optikai szenzort keresztbe, ezek biztosítják a pulzusmérést, a véroxigénszint ellenőrzést, illetve egyéb mérésekhez is használja a rendszer. Emellett két fém érzékelő van, amely a töltéshez kell.

Tesztünkben a fekete színű GTR Mini szerepel, ez fekete szíjat és fényes, ezüst színű tokozást kapott. Létezik emellett kék színű, amelynél a szíj sötétkék (hivatalosan óceánkék). Illetve van egy rózsaszín pántos kiadás is, amelynél a tokozás aranyozott árnyalatot kapott ezüst helyett.

A szíj könnyedén, egy mozdulattal levehető a gyorsrögzítőnek köszönhetően és cserélhető. A gyári szíj 20 mm széles és 150-200 mm körméretű csuklóra jó. A túllógó véget a szíj alá lehet „elrejteni” – ahogyan az látható lentebb a képen. Maga a szíj egyébként normál szilikonból készült. 

A készülékház egy 280 mAh kapacitású beépített akkumulátort rejt. A dobozban egy töltő kábel található a GTR Minihez, ez mágnesesen rögzül a töltésnél. A kábel másik, hagyományos USB-s végét lehet dugni telefon töltőadapterbe, notebook, vagy számítógép USB portjába, vagy akár külső akkumulátorba is. Kb. 2 óra alatt fog 0-ról 100%-ra feltölteni, ezzel pedig átlagos használat esetén akár két hetes üzemidő is elérhető, ami mindenképpen jól hangzik. Az Amazfit mérései szerint folyamatos GPS használat esetén is képes 25 órát működni.  Az üzemidőt nagyban befolyásolja általánosságban az, hogy mit használunk. Minél több GPS-es tevékenységet rögzítünk, annál gyorsabban merül. Ugyan így a folyamatos pulzusmérés is gyorsíthat a merülésen. De tegyük hozzá, az általános egy-két hetes üzemidő így is jól hangzik.

ZEPP okos rendszer és alkalmazás

Az órát bekapcsolva az úgynevezett Zepp OS 2.0 nevű rendszer jön velünk szembe. Ez valójában nagyon sokban nem különbözik a legtöbb okosóra megoldásától, illetve közel megegyezik a korábban már tesztelt Amazfit GTS 4 felületével.

Gyárilag egy analóg számlapot kapunk az órára, de ez természetesen utólagosan változtatható és akár különböző utólagosan elérhető watchface-ek is letölthetők. 

Oldalra lapozva elérhetünk több funkciót is, így a pulzus adatokat, a napi aktivitásunkat.

Ha fentről lefelé húzzuk az ujjunkat a képernyőn, egy beállítási panelt kapunk sok-sok ikonnal.

Lentről felfelé húzva az ujjbegyet pedig az értesítési felület található, ahol megtalálhatjuk a telefonról érkező app értesítéseket.

Az óra fizikai gombját megnyomva pedig a menüben találjuk magunkat. Itt apró kör ikonokat találunk méhsejt-szerkezetű elrendezésben. Kicsit hasonló ahhoz, mint amit egy Apple Watch-on, vagy a HUAWEI Watch órákon is láthatunk.

A telefonunkkal a ZEPP nevű alkalmazással kommunikál a telefon. Itt is elérhetők azok az adatok, amik az órán is, illetve valójában még több információval is szolgálhat.

Az alkalmazás Androidra és iOS-re is elérhető és természetesen van rajta magyar nyelv (hasonlóan ahhoz, hogy maga az óra is magyar nyelven kommunikál). A főképernyőn a legfontosabb adataink érhetők el, a pulzus, az alvás, stressz szint, különböző elemzések, napi aktivitás, stb. A kártyákat megnyitva még részletesebb adatokkal szolgál a ZEPP.

Kapunk egy óraszámlap boltot is, ahol ingyenes és fizetős számlapokat egyaránt letölthetünk, ezzel szabva saját igényeinkre a kijelzőn megjelenő tartalmat.

Belépő a hobbi sport világába

Maga a GTR Mini támogat egyébként többféle sportot, összesen 120 különböző sport tevékenység típust választhatunk ki, valamint vannak olyanok, amelyeket magától is felismer és elindíthatjuk.

A GPS gyorsan jelet talál az Amazfit óráján (ehhez egyszerre 5 műhold jelét hasznosítja) és jól követi a kültéri sportokat, kerékpározás és futás során is viszonylag probléma nélkül működött ez. Egyes esetekben az óra jelzett indításkor, hogy az AGPS lejárt, ezért lassabb lehet a helymeghatározás, telefon szinkronizálás után ez megoldott. De ettől függetlenül, a telefon nélkül, önállóan is követi a tevékenységet az óra.

A pulzusmérés a nap folyam jól működik és általánosságban a sportok során is, egyedül akkor érezhető tévedés, ha valami olyan sporttevékenységet végzünk, amely nagyon gyors pulzus változással jár, például interval futásokat, vagy esetleg HIIT edzést, ekkor nem feltétlenül fogja tudni olyan gyorsan lekövetni a változásokat, mint egy mellkaspántos mérés, viszont egy általános felhasználásra tökéletesen kielégítő eredményeket kaphatunk.

Az Amazfit GTR Mini amolyan belépő a sport világába azoknak, akik már távot, útvonalat is rögzítenének. Ideális a hétköznapi sportolásra, hobbi felhasználásra, cserébe jól néz ki és sok egyéb, okos funkciót kapunk. Az sem jelent problémát, ha csobbanunk a nyáron a Balatonban, hiszen vízálló.

Hozzá kell tenni a letisztult és elegáns dizájnt, ami összességében nagyon jól néz ki és könnyű “öltözni hozzá”, hiszen jól illeszkedhet elegánsabb és sportosabb környezetben is.

Korábbi Amazfit okostermék tesztjeink:

AMAZFIT BAND 7: LAZA KAPCSOLAT

AMAZFIT GTS 4 – KÖNNYED PARTNER A SPORTBAN