Amazfit GTS 4 – könnyed partner a sportban

Az Amazfit márkanév az elmúlt években jelent meg Magyarországon és vált egyre ismertebbé. Az egyik legújabb modellje a GTS 4-es, amely egy stílusos fitnesz óra számos okos tulajdonsággal.

A GTS névben lévő S betű utal a formára (Square), azaz hogy egy négyszögletű modellről van szó. A kerek kijelzős testvérmodell a GTR 4 (ahol az R betű a Round angol szóra utal). 

Könnyed, divatos külső

Az 1,75 hüvelyk átlóval rendelkező AMOLED kijelző 390 pixel széles és 450 pixel magas. A kijelző sarkok le vannak kerekítve. A védelemről egy edzett üveg gondoskodik, amely speciális, ujjlenyomat taszító bevonattal is rendelkezik. A kijelzőhöz tartozik egy fényérzékelő, amely segítségével a környezeti fényhez igazítja az óra fényerejét is. Napos időben sokkal magasabb a fényerő, míg sötétben alacsonyabb. Ez hasznos az üzemidő szempontjából és a szemnek is kényelmesebb.

A fekete alumínium keret egy rendkívül vékony műanyag borítással rendelkezik. A jobb oldalra került az egyetlen fizikai vezérlőegység, amely egy klasszikus korona. Ez a menürendszerben tekeréssel navigál, meg benyomással kiválaszt.

A hátlapon a “BioTracker 4.0” fantázianévre keresztelt érzékelősziget került, ami 4+2 optikai érzékelővel figyeli a pulzust, a véroxigén szintet és a további egészségügyi adatokat. Itt két töltési pont is található, az USB-s töltőkábel feje erre csatlakozik fel. A további beépített szenzorok listája is decens, hiszen a gyorsulás, a giroszkóp és a geomágneses érzékelő mellett kapott barometrikus magasságmérőt és környezeti fényérzékelőt is a GTS 4. Az adatkapcsolatot a 2,4 GHz-es WiFI, illetve a Bluetooth 5.0 és BLE támogatás biztosítja. A helymeghatározáshoz kétcsatornás vevőt kapunk, amely 6 különböző műholdrendszer jeleit képes venni.

A GTS 4 egyik fontos tulajdonsága, hogy került rá mikrofon és hangszóró. Ennek egyik legfőbb tulajdonsága az, hogy a telefon kihangosítójaként működik. Emellett képes az edzés közben hangosan információt adni az aktuális adatokról, igaz azonban, hogy ezt magyarul nem tudja, angolul beszél a női hang a kezünkön.

A szíj anyaga Fluoroelasztomer, amely tartós, könnyen hajlik. Gyorsrögzítésűek a szíjak, így egy mozdulattal levehető és másik pánt helyezhető rá. A gyári szíj végét a becsatolás után a csukló és a szíj közé lehet bedugni.

Van beépített tárhely is (ebből kb. 2,3 GB érhető el), amire MP3 hangfájlok tehetők, így képes a GTS 4 zenelejátszásra akkor is, ha nincs a telefon közelben. Akár csatlakoztatott headsettel, akár a saját hangszóróval. Ez kifejezetten hasznos, hiszen nem kell a telefont vinni futáshoz és így is lehetőség van zenét hallgatni közben.

Okosóra funkciók egyszerű vezérléssel

Az Amazfit óráján a Zepp OS 2.0 operációs rendszer fut, amely használata egyszerű és logikusan felépített. Természetesen van benne magyar nyelv (sok más nyelv mellett). Az óra számlapról akár jobbra, akár balra húzzuk az ujjunkat, körbe-körbe haladhatunk a beállított adatképernyők között, mint amilyen  például a pulzus adatok, az időjárás, vagy éppen a zene vezérlés. 

Ha fentről lefelé húzzuk az ujjunkat, akkor egy beállítási panelt kapunk, ahol a legfontosabbakat lehet beállítani, mint pl. a hangerő, a fényerő, rezgés, WiFi, stb. 

Lentről felfelé húzva pedig a telefonról érkező értesítések érhetők el.

A korona gombját megnyomva pedig beléphetünk a menübe, ahol minden szükséges további funkciót megtalálhatunk gördítve. 

A menüben találni hasznos, életviteli megoldásokat is. Nekem a munka során a Pomodoro jött például nagyon jól. A Pomodoro egy munkamódszer, amikor egy megadott ideig koncentrál az ember, csak egy feladatra figyel, semmi mással nem foglalkozik, majd utána ad magának egy kis szünetet. Ezt beépítve kínálja a GTS 4 szoftvere.

Ideális hobbisportolók számára

Sportóra funkcionalitást nézve elég széles a repertoár. A klasszikus sétálás, kültéri, vagy beltéri futás, kerékpározás és úszómedencei úszás mellett több mint 150 sporttevékenység fajtát képes kezelni.

A kültéri, GPS-es aktivitásoknál elég gyorsan tudott navigációs műholdjelet fogni általában, ez 5-10 másodpercet jelent. Tény viszont, hogy bár hibába van saját GPS-e az órának és működik telefon nélkül, bizony volt olyan egy-két alkalommal, hogy a telefonról származó aGPS-es adatokat frissítette volna először és nem talált nélküle jelet, csak hosszabb idő után.

Az útvonal rögzítéssel egyébként nem volt gond, viszonylag pontos volt nyílt terepen és panelházak mellett elhaladva is. Az edzés végén elég sok adatot ad a ZEPP alkalmazás.

Az órára pont a teszt alatt érkezett frissítés, amely lehetőséget kínál arra, hogy útvonalat (gpx fájlformátumban) töltsünk fel, amelyen utána tud navigálni is. Ezt kifejezetten szeretik például a terepfutók, hiszen az erdőben, hegyen, tereped tud segíteni a tájékozódásban és jelzi az óra az útvonalat. Térkép nincs az órán, így csak vaktérképpel működik ez a funkció, viszont így is jól jöhet sokszor.

A Biotracker 4.0 névre keresztelt szenzorcsoport futás közben nagyjából jól követte a pulzusváltozásaimat, ennek viszont egy fontos kulcsa az, hogy eléggé meg legyen húzva a szíj. Ha kicsit is tud lötyögni, mozogni a bőr felületén, máris romolhat a mérés pontossága – ez igaz egyébként bármelyik optikai pulzusmérős órára. Hozzá kell tenni azt is, ha valakinek a csuklóján tetoválás, vagy valamilyen nagyobb bőrelváltozás van, annak szintén problémái lesznek a pulzusmérés lehetőségével.

Az óra adatait telefonon a ZEPP nevű alkalmazás fogja össze. Ebben egyrészt láthatjuk a különböző információkat, amelyeket az óráról érkeznek. Hasonlóan az órához, maga az alkalmazás is magyarul kommunikál.

Ilyenek a megtett lépések, az alvásadatok, a pulzusszám, vagy esetleg az edzéselőzmények. Ezekhez további részletek is társulnak jellemzően, így például az alvási adatokat pontszámmal osztályozza a ZEPP, láthatjuk a különböző alvási fázisokat. 

A ZEPP alkalmazás lehetőséget nyújt arra, hogy a népszerű Strava és adidas Running szolgáltatásokkal is szinkronizáljuk az edzéseket. Előbbi, a Strava az egyik legnagyobb közösségi edzőprogram, nagyjából olyan ez, mint a sportok Instagramja.

A teljesítményt a PeakBeats névre keresztelt algoritmus felügyeli, elemzi. Az elvégzett edzések után ez az algoritmus kiszámolja a Vo2 Max értéket, a regenerálódási időt, az edzésterhelést, illetve hogy milyen módon segített ez az edzés számunkra. Ha valaki ezekre az értékekre figyel, akkor elkerülhet sérüléseket, illetve fokozatosan fejlesztheti magát még magasabb szintre.

Az Amazfit GTS 4 egy divatos sportóra okos tulajdonságokkal. Gyakorlatilag szeretne minden általános felhasználásra megfelelni. Könnyű, alig észrevenni, hogy a csuklón van, mégis jól néz ki. Használható okosóraként, lehet alkalmazásokat telepíteni rá, kezeli a zenéket, értesítéseket és hívásokat. Emellett pedig számos népszerű sporttevékenység követhető, rögzíthető vele, amelynél edzőpartner is egyben, segítve az adatokkal a viselőjét. A feketén kívül még 2 másik színben is elérhető: fehérben és rózsaszinben.

GARMIN EPIX (GEN2) SAPPHIRE ÓRA TESZT – FUTÁS OKOSAN!

XPLORA XGO3 – “OKOSÓRA” KISGYEREKEKNEK