XPLORA XGO3 – „okosóra” kisgyerekeknek

Okosóra gyerekeknek. Igen, ez egy létező dolog, ami nemcsak a gyerek szórakozását biztosítja, hanem a szülők nyugalmát is. Az Xplora új, XGO3-as típusa a gyerek első GPS-es okosórája lehet.

Minek gyereknek okosóra?

Ez a kérdés sokaknál felmerülhet és valószínűleg a szülői társadalom is két részre oszlik ebben a kérdéskörben. Az Xplora termékének célja elsősorban az, hogy a szülő láthassa a gyerek pozícióját akkor is ha nincs vele és szükség esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Régen még kikiabált az ablakból az anyuka a játszótéren lévő gyereknek, most meg könnyedén elérhető telefon útján.

Mennyi idős korban jöhet szóba egy ilyen óra? Ha a szülői felügyelet kérdést nézzük, akkor gyakorlatilag onnantól, hogy megtanult járni. Akinek gyermeke van, tudja, hogy egy nagy áruházban, vagy egy gyerektórendezvényen mekkora kihívás kisgyerekkel részt venni. Elég egyetlen pillanat, és a gyermek eltünt, bebújt a ruhásállványhoz, odaszaladt a bohóchoz, a játszótéren a fa mögött homokozik … stb. Ezen pillanatok nyomonkövetése miatt bizton állíthatjuk, szülői szemmel nézve a lehető legmegnyugtatóbb dolog ez az óra. Ha a gyerekek felhasználásnak szempontjából nézzük, akkor nagyjából 7-12 év közé tennénk azt a kort, amelynél optimális lehet. 7 évesen már elég nagy a gyerek ahhoz, hogy szülői felügyelet nélkül elmenjen egyes helyekre, illetve valahol 12 év körül lehet az a határ, ahol kezdi érezni, ha még nincs neki, hogy ez az óra már nem elegendő neki és inkább telefont szeretne.

Maga az óra ötféle színben kapható, a visszafogott fekete mellett van egy még szolid zöld, emellett pedig a vadabb kék, rózsaszín és narancs árnyalat létezik még belőle. 

Az Xplora XGO 3 háza teljesen műanyag, illetve egy szilikon szíj került rá. A hagyományos okosórákhoz és órákhoz képest elég vastagnak tűnik. Viszont a vaskosabb műanyag borítás jól jöhet játék során, kevésbé lesz általa sérülékeny. 

Egy egyszerű, kis méretű, 1,3″-os, azaz 3,3 centiméteres érintőképernyő van az előlapján, amelyet a kisebb és nagyobb ujjakkal is jól lehet kezelni, különböző gesztusok vannak, amelyek segítik a vezérlést. A színes kijelző fényereje nem közelíti meg az AMOLED kijelzős okosórák szintjét, de ennek ellenére tökéletesen megfelel a célra. A TFT megjelenítő 240×240 képpont felbontású, bár egy ilyen terméknél ezek a technikai adatok aligha számítanak komolyan.

A kamera felett van egy nem túl nagy felbontású kamera, amivel a gyerek 2 megapixeles fotót csinálhat – elsősorban magáról. Ezeket tovább is lehet küldeni a megadott kontaktok felé.

A jobb oldalán találunk hangszórót és mikrofont, egy gombot, a bal oldalán SIM behelyezésre lehetőséget, illetve alul egy gumival borított microUSB csatlakozót a töltéshez. Pulzusmérő szenzor nincs az alján, de erre talán nincs is szüksége egy gyereknek.

Az óra 850 mAh kapacitású akkumulátort kapott, ez kb. 20%-kal nagyobb, mint az előd, XGO2 esetén. A beépített telep egy feltöltéssel kb. 3 napra elég, bár ez nagyban függ attól, hogy ez idő alatt mennyit használja a gyerek, mennyit kell telefonálni, esetleg fotózni.

A szülő mindent láthat a telefonjáról

A nanoSIM kártyán keresztül 2G, 3G és 4G hálózatokat is támogat az XPLORA XGO3, így hazánkban kevésbé lesz gond a térerővel. Azzal viszont számolni kell, hogy az óra megvásárlása önmagában kevés, szükség lesz egy megfelelő SIM kártyára, amely lehet előfizetéses, vagy feltöltőkártyás. Ez lehet bármelyik hazai szolgáltatótól érkező kártya, hiszen maga az óra kártyafüggetlen.

A SIM kártyának több funkciója is van. Az egyik ilyen a telefonálási lehetőség. Nem tud ám bárkit felhívni a kicsi, csak azokat akiket beállítunk az Xplora alkalmazásban szülőként. Ez arra praktikus, hogy anyát, apát, nagyit és egy szűk kört el tudjon érni szükség esetén. Ez a telefonhívás funkció kétirányú, tehát a szülők is rá tudnak csörögni az órára szükség esetén.

Az XGO3-ra lehet szöveges üzenetet is küldeni, emojikkal, akár fotókkal is, amelyeket lát a gyerek a kijelzőn.

Az óra sporttevékenységeket nem is rögzít külön (ebben a korban nem is célszerű ilyenekkel terhelni a kicsiket). A lépéseket azonban számolja, így azt követheti a szülő, hogy a különböző napok mennyire teltek mozgalmasan.

A mobilhálózatnak köszönhetően lehetőség van követni az óra helyét, ezzel együtt pedig a gyereket is. Az óra beépített GPS-e helymeghatározásra szolgál, a segítségével a telefonos alkalmazásban láthatjuk hol van a kicsi. A szülők kijelölhetnek biztonsági zónákat is és ilyenkor jelez az app, ha a gyerek elhagyja a zónát. Ez praktikus lehet akkor, ha mondjuk egy játszótérre engedi el a szülő egyedül a gyereket, hiszen beállítja azt a terület biztonsági zónaként és látja, ha esetleg másfelé indulna el.

A műanyag ház IP68-as por- és vízállósággal rendelkezik, emiatt nem kell attól aggódni, hogy strandolás, vagy locsolás, fürdés során beázna – viszont arra figyelni kell, hogy a töltést követően megfelelően legyen visszazárva a gumi tömítés a microUSB port felett.

Bizony, ha már okosóra, akkor bizony szoftverfrissítésekkel is találkozni fogunk

Az XPLORA alkalmazásban különböző “kihívásokat”  is találunk, ezeket lépésszámokkal lehet feloldani, vagy elérni. Ennek célja a gyerekek mozgásra ösztönzése. Felmerülhet, hogy jó-e már ilyen korán digitális kihívásokhoz szoktatni a gyerekeket. Ez legalább annyira megosztó lehet, mint a gyerekeknek szánt óra maga. Azonban ha azt nézzük, hogy nagyon sok fiatal küzd már gyerekkorában túlsúllyal, vagy éppen sokan töltenek indokolatlanuk hosszú időt tévé, telefon, játékkonzol előtt, akkor bizony még jól is jöhet egy ilyen motiváció, amely mozgásra ösztönzi a kicsit.

Az óra hozzáadható több XPLORA fiókhoz is, amelynek köszönhetően az apuka és az anyuka is láthatja az órát, annak helyzetét.

Az XPLORA XGO3 négy színben érhető el a MediaMarkt kínálatban. A fekete mellett a kék, a narancssárga és a zöld árnyalatú érhető el.

ÉLMÉNY-FOGMOSÁS: ÍGY SEGÍTS A GYEREKEDNEK, HOGY ELKERÜLJE A MŰFOGSORT 40 ÉVES KORÁRA!