A mit? A műfogsort! Na meg az összes kellemetlen, időigényes, sokszor fájdalmas és persze drága fogászati kezelést. Gyors szájhigiéniai kisokos mindenkinek, valamint néhány segédeszköz, amellyel a legfiatalabbak számára is sima ügy lesz a fogmosás!

Már az ókoriak is mostak fogat!

  I.e. 3500-ból származó leletek alapján őseink már szorgosan rágcsáltak az egészségükért. A speciális arakfából készült miswak (vagy siwak) rágása egyenesen vallási előírás volt a muzulmán világban. Az antibiotikus és antivirális hatású, gyökérből kivont anyag csócsálása egyébként kezd visszaszivárogni a hétköznapokba. E sorok szerzőjének van is otthon fogtisztító pálcikája, amelyet ha nem is kizárólagosan, de kiegészítésképpen használ. Az ókori egyiptomiak porrá zúzott ökörpatából, égetett tojáshéjból, mirhából és vulkáni hamuból álló „fogkrémmel” tisztították fogaikat, míg a rómaiak a lerakódások hathatósabb eltávolítása végett „varázsporukba” zúzott osztriga héjakat és csontokat kevertek. A fogkefék ősét végül a kínaiak találták fel: a vaddisznószőrből készült sörtéket egy bambuszdarabra vagy egy csontra erősítették. Európában végül a túl erősnek talált sörtét lószőrrel helyettesítették. Végül az újkori fogkefék első prototípusát egy börtönbüntetését töltő angol úr, William Addis tervezte még, szabadulása után pedig ő indította útjára a termék tömeggyártását 1780-ban. Addis, aki lázadás kirobbantásáért került hűvösre végül átadta a stafétát fiának, az örökösnek hála pedig az 1860-as évek végére már automatizált gyártósoron 29 fajta fogkefét készített a családi alapú vállalkozás. 1938-ban aztán kitört az ún. „sörteforradalom”, innentől kezdve pedig az állatszőröket nejlonra cserélték.   A fogmosás végül a második világháború után kezdett el igazán elterjedni. Az Amerikai Egyesült Államok hadseregében a rendszeres fogpucolás a katonai „tízparancsolat” része volt. A hazatérő bakák aztán ettől a szokásuktól már otthon sem váltak meg és szépen elterjesztették a száj higiénia rendszeres ápolását. A téma legújabbkori vívmánya, az első elektromos fogkefe Svájcban született meg. 1939-es debütálása nem járt nagy sikerrel. A tömeges elterjedés végül az 1980-as évek végén indult útjára. Mára az okos fogkefék és applikációk korát éljük, az alapfelszerelés azonban jó ideje változatlan, mindössze a kivitelezés, a precízió és a változó életmódhoz való alkalmazkodás kérdése fejlődik a termékeknél.

És hogy mi került anno a fogkefére?

A fogkrémekként használt masszák és krémek legősibb receptjei, ahogy már említettük is, Egyiptomból származnak. Ezek és a későbbi évezredek során született “termékek” nagyjából ugyanazon összetevőket tartalmazzák: csiszolóanyag gyanánt mészkőőrleményt, porított csigaházat, kagylóhéjat stb. fertőtlenítő vagy tisztítószernek sót, később bórvízet, szódabikarbónát vagy őrölt nősziromgyökeret illatosító anyagokként illóolajokat vagy aromás fűszernövényeket, például mentát, rozmaringot Sokkolónak tűnhet, de fogfehérítőnek évezredeken át emberi vizeletet is használtak, amelynek hatását az ókori rómában már az ecet és a kecsketej is kiegészített. További “hack-nek” számított az elégetett és morzsává aprított kenyér használata. Egy szép nagy ugrás után, 1873-ban a Colgate gyár kezdte tömegesen gyártani az első krémszerű fogkrémet, míg a mai társaik alapvető összetevőjét jelentő fluorid 1914-ben került a termékbe.  

Egy nagy ugrással a jelenbe és a jövőbe!

Az egyre szélesebb termékek piacán néha szinte elveszve érezzük magunkat. Egy közelmúltban egy fogtechnikus és dentalhigiénikus szakemberrel készült hazai interjú pedig azt is megemlíti, a túlzott szájhigiénia is káros lehet! A túl erős és nem megfelelő, valamint extrém gyakori dörzsölés roncsolhatja a fognyakat és idő előtt elveszíthetjük testünk értékes részeit. A fogtechnikus elmesélte, műfogsort készíttető páciensei mára nem csak az idős korosztályból kerülnek ki, hanem a 40-es korosztályból is. De arra is akad példa, hogy egyetemisták keresik fel, melyért elsősorban az étkezést teszi a szakember felelőssé. Ahhoz, hogy elkerüljük a bajt, szükséges:
  • egy jó fogorvos véleménye és tanácsa
  • a megfelelő eszközök használata
  • az alaposság és rendszeresség
     
Emellett az említett étkezési szokások kapcsán is érdemes tudatos életet élni. Az egészséges és ápolt fogakhoz néha már lehet túl késő (segítség mindig akad, de a saját fogaink lehet, hogy már nem menthetőek meg), épp ezért is olyan fontos, hogy a fiatalabb generáció eleve jó úton induljon el a kérdésben. Az Oral-B csapata egészen részletes, összetett információs csomagot – és persze konkrét segítséget – állított össze a szülők (és talán a pedagógusok) számára. A mai, “kütyük” uralta világban a cég úgy döntött, a maga és mindannyiunk egészsége javára fordítja a gyerekek ezirányú rajongását.  Az applikációkkal összekötött elektromos fogkefék, az elektromos fogselymező vagy épp a fogselyem-befűző mind-mind olyan eszköz, amely “sikeres lehet a gyerekeknél és tizenéveseknél, különösen, ha fogszabályzót viselnek”, áll az Oral-B oldalán. A csak kifejezetten gyerek szájápolással kapcsolatos cikkeik száma jelenleg 11, de külön szekcióban akár a babákkal kapcsolatos, témába vágó információkat is beszerezhetjük. Fontos, hogy az alapos tudástár tanulmányozása mellett azért mindig kérdezzük ki a szakember véleményét is!

Néhány trükk, amivel tényleg élmény lesz a fogmosás!

  Az Oral-B elektromos gyerek fogkefék számos izgalmas, különféle mesefigurákkal tarkított változatban kaphatóak. A kicsiknek szórakoztatóbb az élmény, ha kedvenc mesefigurájuk társaságában moshatnak fogat, ezért az Oral-B eszközei a babák és kisgyermekek kedvelt karaktereit, Közismert és közkedvelt ©Disney, Star Wars™, LucasFilm Ltd.™, ©MARVEL és ©Disney/Pixar figurákat ábrázolnak! Emellett a gyerekkézhez alakított, ergonomikus markolat, párnázott, csúszásmentes bordázat és az extra puha sörték és kisméretű kefefejek is a pozitív élmény kialakulását szolgálják.   https://www.youtube.com/watch?v=_gnGB6LlBaE   És ha interaktív segítségre lenne szükség, a Disney Magic Timer alkalmazása is rendelkezésünkre áll, melynek hatására a gyerekek 90%-a hosszabb ideig mos fogat! Az alkalmazás szórakoztató jutalomként újabb és újabb figurákat és matricákat jelenít meg, emellett kellemes dallamok hívják fel a figyelmet arra, ha a kicsi áttérhet a fogazat következő “körnegyedére”. Hasznos, ha a megfelelő életkor elérésével bevonjuk a gyerkeket saját fogkeféjük kiválasztásába. Hiszen minél inkább részesei a folyamatnak, annál érdekesebb lesz számukra saját foguk ápolása! Kapcsolódó MediaMarkt termékek:   ORAL-B D12.513 VITALITY „Frozen” elektromos gyerek fogkefe, 6499 Ft ORAL-B D12.513 Vitality Gyerek elektromos fogkefe ceruzatartóval, Cars, 6181 Ft ORAL-B D12.513 VITALITY GYEREK FOGKEFE-STAR WARS, 6499 Ft ORAL-B EB10-2 2 db pótfej Star Wars gyerek fogkeféhez, 2787 Ft   Forrás anyagok: 10 tény a fogmosás történetéről A fogápolás története és extrémitásai William Addis   Kapcsolódó cikkeink:  AZT HISZED, ELFOGY, DE MÉGSEM. A NAGY FOGKRÉM REJTÉLY NYOMÁBAN…