Legyél te is vízihős! Nem egy Hasselhoff, hanem egy még jelentősebb személy!

Nem, ezúttal nem vízimentőket, hanem víz-mentőket toborzunk! Hogy miért? Mert ha mi nem cselekszünk, az utódaink már nem fognak tudni mit tenni. Riogatás helyett fókuszáljunk azonban a proaktív cselekvésre! A március 22-i Nemzetközi Víz Világnapja alkalmából összeszedtük, mi az a minimum, amit mindenkinek meg kell lépnie, ha nem akarja a Földet és saját magát mérgezni. Ez már nem csak puszta kérés. Ez már a vészvillogók kigyulladásának ideje!

A Víz Világnapjának idei, speciális témája szívbemarkoló

Magyarországon, és persze elsősorban a fővárosban és a nagyobb településeken élők számára szinte elképzelhetetlen, hogy ne jutnának bárhol és bármikor kockázatok nélkül ivóvízhez. Miközben a világ számos pontján mindez nem ilyen egyértelmű “kiváltság”. A vízre szeretünk úgy gondolni, mint korlátlan erőforrásra: kinyitom a csapot és jön! Emellett megbízunk azokban a szakemberekben, akik iható minőségűvé varázsolják a természet egyik legfontosabb kincsét.

A világnap 2019. évi mottója: „Vizet mindenkinek!”. A programok, pályázatok és akciók arra akarják ösztönözni mindannyiunkat, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. És bár a nagyon messzi tájak gondjaival nehéz azonosulni, ha belegondolunk, hogy az unokáink már lehet, a mai Magyarország területén sem fognak csak úgy hozzájutni vízhez, azonnal észbe kaphatunk!

A jelen és a várható jövő

Víz és oxigén. Alapelemek, amelyek körbevesznek minket és amelyek nélkül az életbemaradásunk lehetetlen volna. Persze szükséges még más is a túléléshez, de ez az a két alap kincs, amit jó lenne, ha végre elkezdenénk nagy erőkkel menteni. Hiszen a minket körülvevő élet is többek között ezeken nyugszik.

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt. oldalának információi alapján az édesvízi készleteink közel sem olyan gazdagok, hogy herdálni lehetne belőlük. “A Föld teljes vízkészlete kb.1,4 milliárd km3, ez a Föld teljes tömegének 0,02%-a. A becsült vízkészlet több mint 97%-át óceánok és tengerek teszik ki (Ezek magas sótartalmuk miatt közvetlenül nem alkalmasak sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra, még mezőgazdasági célokra sem.). Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, amelynek jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Ez nagyon csekély, ezért az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülnünk.” olvasható az ÉRV Zrt. tanulmányában. Az írás emellett arra is kitér, miszerint “egyes becslések alapján a fejlett ipari országok jelenleg 2-3-szor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosít. Emiatt fokozódó mértékben hasznosítják a rétegvíz-tartalékokat, ami a talajvíz szintjének nem kívánatos csökkenésével jár, de egyre nagyobb mértékben kell a vízhiányt szennyezett felszíni vizek költséges tisztításával is fedezni.”

Ha ez nem lenne elég, hazánk nem bővelkedik a felhasználható vízkészletben, Magyarország felszíni vízkészletének több mint 90 %-a külföldről származik, vizeink inkább alvízi jellegűek, ráadásul folyóink vízminőségét és mennyiségét sincs módunk szabályozni. A MaVíz bejegyzése sem éppen rózsás, cikkük – és az ENSZ szakértőinek fenyegető előrejelzése szerint – évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál. “Jelenleg 6,6 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez és az ENSZ-becslések szerint 50 év múlva 40 %-kal többen, mintegy 9 milliárdan élnek majd a Földön. A vízkészlet azonban ezen idő alatt is folyamatosan csökken.” vetíti előre az írás.

Akkor most kezdjünk pánikolni?

Mivel a kétségbeesés sok mindenen nem változtatna, így inkább az aktív cselekvés mellett érdemes letenni a voksunkat. Ez persze a személyes életünkben bekövetkező változtatással (is) jár. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. A ma még átlag fogyasztási cikknek számító anyagokról lassan vagy le kell mondani, vagy SOS át kell állni más technológiákra a vízhasznosítás és a készletek megőrzés kapcsán. Mivel az ilyen mértékű előrelépésekre nekünk, átlagembereknek nincs ráhatásunk, váltsunk szemléletmódot és mentsük meg kicsiben a saját és a bolygónk nélkülözhetetlen alapanyagát! Sok kicsi sokra megy alapon ez a módszer is beválhat, bár tény, kelleni fognak a “nagyok”, ha tényleg túl akarjuk élni az évszázadot.

A legegyszerűbb lépések, amit bárki meg tud tenni:

 • Zárd el a csapot, amikor épp nem használod a vizet. Sajnos 2019-ben sem egyértelmű, hogy a fogmosás alatt ne folyassuk a vizet. Ahogy a mosogatás, hajmosás kapcsán is ugyanez a helyzet. De arra is sokszor akad példa, hogy valaki vizet enged mondjuk tea vagy kávé készítéshez, majd eszébe jut, hogy nem vette elő a filtert, az őrleményt és kényelmesen arrébb sétálva pakol, míg a víz ömlik. Ezen jelenségek elkerülésére már kis kortól érdemes rászoktatni a gyerekeket, de felnőttként is könnyedén átállhatunk a felelőtlen pazarlás nélküli életre. (Az ezzel kapcsolatban ellenállást tanúsítók legfőbb érve, hogy a víz a szennyvízcsatornán keresztül visszatér a rendszerbe, tehát nem veszítünk semmit. A helyzet az, hogy a mérhetetlen energia, amely ahhoz kell, hogy ismét a “csapunkba” kerüljön a víz, igenis problémás. De maga a felhasználható “anyag” is fogy, párolog, elfolyik. És bár nem vész el teljesen, de az átalakulás csökkenéshez vezet.)
 • Mosogass “állóvízben”, csak az öblítésnél használj folyóvizet!
 • Egyszerűen annyi vizet engedj, amennyire szükséged van. A poharad, kulacsod tartalmát idd ki, ahelyett, hogy kiöntenéd. Ha nagyon nem kell már, gyűjtsd a maradékot más jellegű felhasználáshoz!
 • Koncentrálj arra, hogy semmilyen szituációban se folyasd a csapot! Legyen szó kézmosásról, a szivacs benedvesítéséről, figyelj arra, amit épp csinálsz. Ez a gyakorlat az életed más területein is hasznos lesz. A “multi tasking” sokkal károsabb, mint gondolnád!

Lépések, amihez már kell egy kis minimális energiabefektetés

 • Ha egy mód van rá (ki tudsz alakítani helyet), tárold a még “ép” szennyvizedet (pl. a fürdés maradékát) és gyűjtsd az esővizet. A wc öblítéséhez ezek mind kiválóan szolgálnak, az utóbbi pedig a kerted és növényeid számára is tökéletesen megfelelnek.
 • Keresd azokat a tisztítószereket, amelyek a legkevesebb kárt okozzák a víznek és amelyek kiszűréséhez kevesebb mérgező vegyszerre és energiára lesz szüksége a Földnek!
 • Fokozottan figyelj a mikroműanyagok termelésére! Az értelmetlen, egyszer használatos műanyag használat nem csak a halmozódó szeméthegyek miatt probléma. A kezelhetetlen hulladék a vizekbe jutva mérgezi azokat és az ott élőket. Majd – húsevőként – mindez visszajut a te szervezetedbe is! A szelektív hulladékgyűjtés fontos, de nem elég. Kerüld a műanyag csomagolású termékeket, törekedj a hulladékmentes életmódra!

Szuperhős-szint: válassz mindig vízbarát eszközöket és termékeket

 • Válassz olyan mosógépet, amely nem csak az áram, de a víz fogyasztás kapcsán is csúcs technológia! Tájékozódj a kor vívmányairól és élj a technikai fejlődés előnyeivel! MediaMarkt tipp: A Bosch mosógépek energia és vízfelhasználása rendkívül alacsony, minden Bosch mosógép A+++: 30% energiahatékonysági osztály. Vagyis 30%-kal hatékonyabb, mint a többi, legjobb energiahatékonysági osztályba sorolt mosógép.
 • Keresd azokat a mosógépeket, amelyek automatikusan adagolják a mosószert, így biztosan elkerülöd, hogy több mosószert használj fel, mint amennyi valóban szükséges!
 • Gondolkodj el a húsfogyasztási szokásaidon! A csökkentett hústartalmú (esetleg vegetáriánus és vegán) életmód nem csak az egészségre, de a Föld energia készleteire is jelentősen kihat. Olvass, képezd magad a témában! Senki nem várja el tőled, hogy drasztikus lépéseket tégy, de buta megszokások (“Csak az a laktató étel, ami nagy adag és húst tartalmaz!”) nélkül is boldog és teljes életet élhetsz. Válaszd a változatosságot, étkezz ésszel!
 • A fenti fogyasztási szokások szellemében törekedj olyan termékek és ételek-italok vásárlására és fogyasztására, amelyek a környezetedből, minél kevesebb feldolgozással kerülnek eléd!
 • Kövesd az első, igazán értelmes internetes kihívás, a #trashtag mozgalmát! A már a környezetünkbe jutott szemét – elsősorban a veszélyes hulladék és műanyag – helye legyen a te zsákod! Bárhol, bármikor segíthetsz, a játszótéren, a nyaralás során a strandon, a kutyával sétálva az erdőben, de akár az utcán járva is!

És hogy mi lesz a jutalmad? A tudat, hogy az utánad érkezők sem kell, hogy miattad szenvedjenek! Sok kicsi megmentett vízcsepp sok kicsi életet tehet jobbá. Ha ez a befektetés nem időtálló, akkor semmi!

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

104 db Bosch mosogatógép és kiegészítő

BOSCH WAN 28260 BY Elöltöltős mosógép, 119 987 Ft

BOSCH WAT28460BY Vario Perfect mosógép, 149 987 Ft

Ökonapló a környezettudatos háztartáshoz, 1599 Ft

Nagy Réka – Ökoanyu – Csináld magad! – Több mint 100 környezettudatos recept, 2599 Ft