Miért jó az 5G?

Az 5G térhódítása töretlen, ami sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek. Ennek köszönhetően jelentősen megrövidült a várakozási idő, ami jóval gyorsabb töltési sebességet biztosít a felhasználók számára. A rendszer a már meglévő 4G LTE működési elvén alapul, azonban nagy mértékben felgyorsult sebességgel rendelkezik. Az 5G képes kiszolgálni az egyre növekvő számú, internetkapcsolatot igénylő eszközöket. Az otthoni készülékektől kezdve a hordozható/viselhető technikai eszközökig.

A doboz tartalma

Az 5G technológiát használó eszközök száma folyamatosan gyarapszik és ezt a csoportot erősíti tesztünk alanya, amit a Xiaomi biztosított számunkra. A termék dobozát kibontva nem ér nagy meglepetés bennünket, az alábbiakat találjuk benne:

  • Az eszköz működéséhez szükséges 24 wattos adapter
  • 1db fekete lapos ethernet kábel
  • Rövid üzembehelyezési útmutató
  • Biztonsági leírás és jótállási jegy

A Router letisztult külsőt kapott, a hengeres testet matt fehér festés borítja, így nem kell attól félni, hogy az ujjlenyomatunkat összegyűjti és az esetleges karcolásoknak is jobban ellen áll, mint egy fényes festésű felület. Méreteit tekintve az eszköz 218 mm magas és 118 mm az átmérője.

A burkolatot úgy alakította ki a gyártó, hogy a tetején és az alján helyezte el a szellőző nyílásokat. Ennek köszönhetően a Xiaomi 5G CPE Pro megőrzi elegáns, letisztult megjelenését és biztosítja a készülék hosszú távú, stabil működését.

Az eszköz elején négy darab LED helyezkedik el, ezek fentről lefelé haladva az 5G, 4G, Wi-Fi, és System, a hátoldalon találjuk a bekapcsoló gombot, alatta a reset gombot, egy darab nano SIM foglalatot, 2 darab ethernet portot és a tápcsatlakozót. A diszkrét márkajelzés mellett a készülék tetejére egy NFC logót is helyezett a Xiaomi. Ennek köszönhetően nincs szükség bonyolult jelszavak megadására, az Android-alapú okoseszközökön az NFC funkció segítségével egyetlen érintéssel könnyedén, kényelmesen csatlakozhatunk a hálózathoz. Az eszköz alján megtaláljuk a belépéshez szükséges alapértelmezett adatokat (hálózatnevet, jelszavakat).

A beüzemelés első lépései

A router beüzemelése nagyon egyszerű, mondhatjuk azt is, hogy plug & play az eszköz, a felhasználónak elég csak a SIM kártyát behelyezni és a hálózati adaptert csatlakoztatni. Az eszköz az alap konfigurálást önállóan elvégzi, ami hozzávetőleg egy percet vesz igénybe. Az elején található LED-ek ekkor fehéren világítanak, erről tudjuk azt, hogy a rendszer használatra kész.

A hálózathoz való csatlakozás történhet vezeték nélküli és vezetékes módon is. A kapcsolat létrehozása a szokásos módon manuálisan, jelszó beírásával történik, de Android-alapú okoseszközökön az NFC funkció segítségével egyetlen érintéssel jelszó beírása nélkül, kényelmesen csatlakozhatunk a hálózathoz.

Menürendszer, alap és haladó beállítás

A gyártók ezekhez a hálózati eszközökhöz elkezdtek olyan felhasználóbarát kezelőfelületeket készíteni, amik egyszerűvé teszik az eszközök beállítását. Ez természetesen a Xiaomi 5G CPE Pro router esetében is így van. A Xiaomi eszköze az OpenWRT-en alapuló intelligens router operációs rendszert használja, amit MiWiFi-nek nevezett el. A teljesen grafikus felületet nagyon jól át lehet látni, az elrendezés jól átgondolt, a belépés után az állapot oldal jelenik meg, ahol az aktuális státuszt, állapotot láthatjuk. A felület támogatja a magyar nyelvet, ami nagyban megkönnyíti a további beállításokat.

A kezdőlapon a főmenüpontok mellett, gyors ikonokat találunk, van lehetőség Mesh-csomópont hozzáadására, ami történhet vezeték nélküli és vezetékes módon is. Itt választhatunk nyelvet, illetve szükség esetén újraindíthatjuk a routert és be-kijelentkezhetünk. A jobb felső sarokban pedig még két értesítési ikon is helyet kapott, megnézhetjük a beérkezett SMS-t és a mobilhálózatunk jelerősségét is láthatjuk.

A burkolat alatt

Egy Qualcomm 5G chip dolgozik, ami támogatja az SA/NSA kettős üzemmódú hálózatot és a főbb globális 5G frekvenciasávokat, kompatibilis a 4G LTE-vel és támogatja a 3GPP R16-ot, a zökkenőmentesebb és stabilabb internetkapcsolat érdekében. Belső minden irányú antennával rendelkezik. A Wi-Fi 6 technológiának köszönhetően a vezeték nélküli sebesség akár 5378 Mbps is lehet. Ilyen sebesség mellet nem jelent gondot a 4K filmek letöltése, miközben az újgenerációs játékkonzolunkkal játsszuk kedvenc játékunkat.

Mindkét LAN port WAN képes is, így nem csak a vezetéknélküli mobilhálózatot oszthatjuk az eszközzel, hanem kábeles internetszolgáltató hálózatát is használhatjuk. Amennyiben mindkét forrás rendelkezésre áll, a menüben beállíthatjuk, hogy melyiket használja alapértelmezettként.

Sebességteszt

A sebességtesztet a, speedtest.net oldalán végeztük, elsőként 5G mobilhálózattal, majd vezetékes interneteléréssel is. A kapott eredmény nagyban függ a szolgáltató milyen hálózati lefedettséget kínál az adott helyen.

Összegzés, kinek ajánljuk?

A Xiaomi 5G CPE Pro routere sok hasonlóságot mutat az általunk korábban tesztelt STRONG AX3000 5G routerrel. Ami a most tesztelt modellnél kellemes meglepetés okozott az NFC chip kényelme.

Az eszköz minden olyan felhasználásra bátran ajánlható, ahol fontos a stabil internet elérés, de korlátozott a vezetékes internet elérési lehetőség vagy gyenge az adott hely Wi-Fi jele. De szimplán kempingezéskor, nyaraláskor, ahol esetleg sokszor pihenünk meg új helyen, vagy akár otthon, ha szeretnénk egy olyan eszközt, ahol a több forrás lehetőségével élhetünk.