Nyaraláskor, kempingezéskor is már lassan elengedhetetlen lesz a megbízható internetkapcsolat, legyen szó e-mailek ellenőrzéséről, a kedvenc Netflix-sorozatok megnézéséről, esetleg egy következő útvonal megtervezéséről. A megoldást a Strong 5G Router AX3000 5G router jelentheti, mert stabil és gyors internetkapcsolatot tesz lehetővé, még olyan területeken is, ahol korlátozott a mobiltelefon vétel vagy gyenge az adott hely Wi-Fi jele.

A ma is használt Wi-Fi alapköveit 1997-ben tette le az IEEE, a technológia hosszú utat járt be, de a fejlődésnek még nincs vége, 2024 januárjában megérkezett a Wi-Fi 7. Tesztünk alanya ugyan a Wi-Fi 6-ot támogatja, viszont nem csak egy egyszerű router.

Mi van a dobozban?

Tesztünkben részletesen megvizsgálunk mindent is, de először nézzük meg, hogy a gyártó mit is ad, azaz mit találunk a Strong 5GROUTERAX3000 dobozában:

  • útválasztó működéséhez szükséges 24 wattos adapter
  • egy ethetnet kábel
  • üzembehelyezési útmutató
  • biztonsági leírás

Az eszköz kinézete letisztult, a burkolat matt fehér színű, az előlapon 3 darab visszajelző LED, ami fentről lefelé haladva az 5G, 4G, Wi-Fi, a ledek alatt egy WPS gombot találunk. Ezen az előlapon egy diszkrét STRONG felirat is helyet kapott. A márkanév alá egy működést jelző világító sáv került, ami kéken világít, ha be van kapcsolva az eszköz. A hátoldalán találjuk a csatlakozókat, egy USB 3.0, 2,5 Gigabit ethernet (WAN, LAN), Gigabit ethernet (LAN), RJ11-es telefon csatlakozó, Be/Ki kapcsoló gomb és a tápcsatlakozót. A nano SIM kártya foglalatot és a reset gombot a készülék alján helyezték el. Felül és az alul szellőző nyílások vannak, amiket dizájnosan elrejtettek. A mérete alapján inkább hasonlít egy nagyon helyes bluetooth hangszóróra, tekintve hogy 20 cm magas, 10 cm széles és 10 cm mély.

Egyszerűen beállítható

Az üzembehelyezés rendkívül egyszerű, a leírásban szereplő lépéseket követve pár perc alatt elkészülhetünk a beállítással. Első lépésként a SIM kártyát kell behelyezni, majd a készüléket az elektromos hálózatra csatlakoztatjuk és a bekapcsoljuk a hátoldalon található bekapcsoló gombbal. Mikor ezzel megvagyunk és a rendszer felállt, csatlakozni kell az eszközhöz vezetékes, vagy vezeték nélkül módon. Vezetékes módon nincs más teendőnk, mint a böngészőt elindítani, vezeték nélküli csatlakoztatásnál be kell írni a Wi-Fi jelszót, amit készülék alján megtalálunk.

Amikor megvagyunk a csatlakozással a böngésző címsorába beírjuk a 192.168.0.1 címet és az útválasztó menüjébe lépünk. A belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó is megtalálható a készülék alján. Belépéskor adhatunk meg új jelszót, illetve itt adhatjuk meg a SIM kártya PIN kódját, ha SIM kártya védett, ezt a rendszer számunkra jelzi és kéri, hogy írjuk be a SIM kártya PIN kódját. Ezt követően néhány másodperc és működik is a Wi-Fi hálózatunk.

Jól átgondolt menürendszer

A router menürendszere egyszerű és magyar nyelvre is be lehet állítani. A kezdőoldalon a hálózat állapotát látjuk, van gyorsbeállítás menü, hálózat menü, wlan menü, biztonság, alkalmazás és rendszer eszközök menüpont. Az alkalmazás menüpontban állítható be az USB port, engedélyezhető nyomtató, FTP, Samba és DLNA szerver. A biztonság menüpontban szülői felügyeletet ütemezhetünk. A rendszer eszközök menüpontban pedig van felhasználókezelés, frissítés, újraindítás és ha valami gond lenne, akkor megnézhetjük a rendszer naplót, vagy indíthatunk diagnosztikát is. A többi menüpontban olyan beállítások érhetők el, amihez már haladó hálózati ismeretek szükségesek. Az egyszerű beállítást a gyorsbeállítás menüben végheztjük el.

A Strong AX3000 útválasztója 4 darab rejtett antennával rendelkezik ennek ellenére egy 75 négyzetméteres lakást szépen lefed. A térerő egyetlen vonalat sem vesztett az eszközöket az épület két legtávolabb lévő pontjában elhelyezve. Ezen felül az épületen kívül, az udvaron is simán fogható volt a jel. Van olyan eset, hogy ettől nagyobb területet kell lefedni, de ez a router erre is kínál megoldást, ugyan is kompatibilis a STRONG ATRIA Mesh AX3000 készülékkel, amiből elérhető 1 db-os és 3 db-os szett is. A gyártói leírás alapján az így összekötött Wi-Fi mesh hálózat képes 1050 négyzetméternyi területet lefedni, ehhez két 3 db szettre van szükségünk.

Mesh hálózatok

A WiFi Mesh egy olyan helyi hálózati módszer, amely több vezeték nélkül összekapcsolt hálózati elemet használ, amelyek együttesen egyetlen WiFi routernek adják ki magukat. Ezek a hálózati elemek együttesen egy hálózatot alkotnak egy névvel és egy jelszóval. Ennek köszönhetően gyors és stabil, nagy lefedettségű vezeték nélküli hálózatot kapunk.

A Strong routere alapértelmezetten a SIM foglalatba behelyezett kártyát használja, azonban a hátoldalon található 2,5 Gigabites ethernet csatlakozó WAN módban is használható. Ezt az opciót a menüben manuálisan kell kiválasztani, ilyenkor a kábeles internet szolgáltató hálózatát használja forrásként.

Milyen sebességre képes?

Ezt a mérést a speedtest.net oldalán végeztük el, a sebesség nagyban függ a szolgáltató milyen lefedettséget kínál a használati helyszínén.

ProKontra
Kompakt kialakítás és számos extra az alkalmazáson keresztülVannak gyorsabb rendszerek
Nagyon jó internetes stabilitás és jó hatótávolságHagyományos kinézet
Kedvező ár

Kinek ajánljuk?

Mindent összegezve, egy stabil, gyors, több forrást használó hálózati útválasztót kapunk, de kinek is ajánljuk a Strong AX3000 routert? Ahogy már a bevezetőnkben is említettük, olyan helyen, ahol nincs megfelelő kábeles szolgáltatói elérés de megfelelő mobil 4G vagy esetleg 5G hálózat érhető el. Nyaralókban, vagy olyan helyen ahol jól jöhet, hogy a több forrás választás jogával élhetünk. 

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezeket is:

EZVIZ C8C KÜLTÉRI KAMERA teszt

EZVIZ DB2 KAMERÁS AJTÓCSENGŐ teszt