Ha okosotthonról beszélünk, nagyon sokan routerekkel, konnektorokkal vagy izzókkal kezdik az okoseszközök kipróbálását, és aki beleszeret a könnyen, távolról is irányítható, ellenőrizhető rendszerbe, az hamarosan kamerával is kibővíti az eszközparkját. Ezúttal az EZVIZ C8C kültéri kamerát mutatjuk be. 

A kamera is egy letisztult fehér dobozban vásárolható meg, a csomag tartalma:

  • az UTP kábel csatlakozó védelmét szolgáló kupak és a kamera
  • a felfogatáshoz szükséges csavarok, tiplik
  • a tápellátást biztosító adapter
  • üzembehelyezési útmutató

A beüzemelésnél az EZVIZ alkalmazásban lépésről-lépésre a már korábban bemutatott EVIZ DB2 kamerás kapucsengő beállításának folyamatát itt is alkalmazhatjuk, vagy ha már megvan, a kamera is bekerül az eszközlistánkba.

Tulajdonságok, értesítések

A kamera gömb alakú, a két oldalán antenna található, a hátoldalán pedig a RESET gomb és a gondosan elzárt maximum 256 GB kapacitású micro SD kártyafoglalat van. A rögzítő résznél egy kábel jön ki az eszközből, ami a végén két részre válik, az egyik a tápcsatlakozó, a másik az UTP kábel csatlakozója, a kamera nem rendelkezik akkumulátorral, a mellékelt adapterrel biztosítható a folyamatos tápellátás.

A C8C maximális felbontása Full HD (1920×1080), ennél a modellnél is van lehetőség, a Full HD, Hi-Def és Standard felbontások közötti váltásra.

Mivel ez egy kültéri kamera, fontos megemlíteni, hogy IP65-ös (por és vízállósági) tanúsítvánnyal is rendelkezik, így kellően ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A telepítés során érdemes figyelni a tápellátás csatlakozójára, mert csak az UTP kábel csatlakozójának van extra védőborítása. Ami különbözik az család kamerás ajtócsengőjétől, az a három éjjellátó mód:

  • a színes éjszakai látásnál bekapcsol a beépített spotlámpa és színes képet kapunk
  • a fekete-fehér módban 20 méter vagy nagyobb távolságot látunk be
  • az okos módban pedig a mesterséges intelligenciának köszönhetően fekete-fehér figyelésről átvált színes látásra, amikor észleli az emberi mozgást.

A kamera 352 fokban forgatható vízszintesen és 95 fokban függőlegesen, így a környezet teljesen belátható, zajszűrős mikrofonnal rendelkezik, de hangszóró nincs, a nem kívánt behatolókat hallhatjuk, de beszélni nem tudunk hozzájuk. Az alkalmazásban van lehetőség riasztási értesítés beállítására, választhatunk „emberi forma” vagy képváltozás észlelés közül, valamint állítható a mozgásészlelés érzékenysége, és kijelölhetünk mozgásérzékelési területet is.

Ami erről a termékről is elmondható, hogy van Wi-Fi támogatás, biztonságos felhő alapú eseménytárolás, vagy micro SD kártyafoglalat a maximum 256 GB kapacitású micro SD kártyáknak. Támogatják a H.265-ös videó formátumot, amely jobb videó minőséget ér el feleannyi sávszélesség és tárhely igény mellett, mint az előző videó tömörítési szabvány (H.264).

EZVIZ applikáció

Az EZVIZ applikáció kezdőoldalán a kiválasztott eszköz kameraképére koppintva megtekinthetjük, az összes eseményt, érzékelést, az esemény megérintésével pedig nagyíthatjuk a miniatűr képet, vagy akár lementhetjük a telefonunkra. A kameraképet kitehetjük teljes képernyőre is, de ez nem szükséges ahhoz, hogy újjunkkal belenagyítsunk a képbe, a maximális zoom 8-szoros. Lehetőség van pillanatkép vagy felvétel készítésre is. A hozzáadott eszközöket pedig terület szerint csoportosíthatjuk, valamint e-mail címre, vagy telefonszámra küldhetünk ki meghívót, hogy hozzáférést biztosítsunk családtagjaink részére.

Összegzés

Az EZVIZ applikáció könnyen használható, a beüzemelés pedig különösebb szaktudást nem igényel, mondhatni gyerekjáték a beállítás. Ha az EZVIZ család két tesztelt tagjának kameráját összehasonlítjuk, akkor a DB2-ben nincs pl. arcfelismerés funkció, a C8C kamerában pedig nincs akkumulátor, de mindkét termékről elmondható, hogy  a tudásukhoz mérten remek ár-érték aránnyal rendelkeznek.