Az okosotthon az otthon automatizálásra és távoli irányítására kitalált technikai megoldások összessége, amellyel az otthon kényelmesebb, biztonságosabb lehet. Az otthonunk „okossá” alakítására már lépésenként is van lehetőség, az egyes eszközök külön‑külön beszerzésével (pl. EZVIZ DB2 vagy C8C) könnyedén megoldható, így a kezdő lépésekhez nem szükséges nagy beruházás.

Az EZVIZ felhozatalából most a DB2 akkumulátoros kamerás csengőkészletet vesszük górcső alá, de akit érdekel az okosotthon rendszer, érdemes elolvasni a C8C kültéri kameráról készült írásunkat is, amit egy másik tesztünkben mutatunk be.

EZVIZ DB2 videós ajtócsengő

A kamera egy letisztult fehér dobozban érkezett, amin egyébként minden fontos információ megtalálható. A csomag tartalma:

  • a kapucsengő és a felfogatáshoz szükséges csavarkészlet
  • a látószög beállításához mellékelt hátlapok
  • csavarhúzót USB kábel, tű, bekötő kábel, csengő.

A beüzemelés nagyon egyszerű, a használata nem igényel különösebb szaktudást, a mellékelt felhasználói kézikönyv segítségével is könnyen elvégezhető.

  • Töltsük le az EZVIZ alkalmazást okostelefonunkra (App Store vagy Google Play)
  • Indítsuk el és készítsünk egy felhasználói fiókot, ha van, akkor csak be kell jelentkezni
  • A csengőt csatlakoztassuk áramforráshoz, a kapucsengőt pedig kapcsoljuk be

Az alkalmazás kezdőképernyőjén a „+” jelre koppintva (jobb felső sarok) elindul a beállítási folyamat. A felugró listából (az EZVIZ eszközei) kell kiválasztani a beállítani kívánt eszköz csoportját, majd a terméken található QR kódot beszkenneljük, ezt követően a Wi-Fi hálózatra csatlakoztatjuk az EZVIZ alkalmazás varázslójának segítségével. Ha megvan a kapcsolat, a beüzemelés a végéhez ért és már használhatjuk az okos eszközünket.

A kapucsengő elhelyezése

Itt figyelembe kell venni a gyártó tanácsát, miszerint a kapucsengőt a Wi-Fi router 4 méteres körzetében kell elhelyezni. A kapucsengő működhet áramforrásról is, akár a meglévő ajtócsengő vezetékeken keresztül vagy akkumulátorról is. A beépített 5200 mAh-s akkumulátorról akár négy hónapig is kibírja a feltöltések között, attól függően, hogy hány értesítés, esemény történik naponta.

A tartólemez felragasztható vagy csavarozható az ajtókerethez vagy a falhoz, a csomag tartalma az a két ferde tartólemez, amelyek lehetővé teszik, hogy a kamerát lefelé 5 fokban vagy oldal irányba 15 fokban irányítsa a látómező maximalizálása érdekében.

Ki kell emelni, hogy a DB2 lenyűgöző, 176 fokos látómezőt kínál, így nem lesz gond, ha mindent látni szeretne. A kapucsengő telepítési magassága 1,2 m – 1,5 m.

Tulajdonságok, értesítések

A kapucsengő bal oldalán a hangszóró, a jobb oldalán a töltőcsatlakozó és a mikrofon, a hátlapon a bekapcsoló gomb, a szabotázsriasztás gomb, és csatlakozók találhatók meg.

A DB2 maximális felbontása 2K (Ultra HD), a menüben választható felbontások Ultra HD, Full HD, és Standard.
A kamera infravörös üzemmóddal is rendelkezik, amely éjszaka, vagy sötétben automatikusan bekapcsol, így sötétben is képes felvételt készíteni. Ilyenkor a minőség nem olyan jó, mint a nappali fényben rögzített videóé, de még így is nagyobb esélye van a nem kívánt behatolók azonosítására, mint éjszakai mód nélkül. Érdekes, hogy az éjszakai mód fekete-fehér.

Az ajtócsengő a csengőn keresztül kommunikál a Wi-Fi routerrel. A csengőn található a RESET gomb és a micro SD kártyafoglalat, ez utóbbin a felvételeket is tárolhatjuk (akár 256 GB kapacitású micro SD kártyán). Akinek ez nem elegendő, és nagyobb mennyiségű anyagot szeretne tárolni, lehetőség van a felvételek biztonságos felhőben való tárolására is. Azt viszont érdemes még tudni, hogy a CloudPlay szolgáltatás 1 hétig ingyenes.

Az alkalmazás lehetővé teszi az infravörös érzékelés vagy az „emberi forma” érzékelés közötti választást, sőt, módosíthatjuk az érzékenységet alacsony, közepes és magas között. Ez meghatározza, hogy milyen gyorsan figyelmeztessen, ha valaki az ajtó előtt áll, nagyobb az érzékenység, nagyobb az észlelési távolság.

Amikor valaki megnyomja a csengőt, akkor nem csak a csengő jelez, hanem a mobiltelefon is elkezd csengeni, hasonló kijelzéssel, mint egy normál telefonhívásnál, ekkor láthatjuk az élőképet a kamerából és eldönthetjük, hogy beszélünk-e az adott személlyel vagy nem, valós idejű kétirányú beszélgetésre van lehetőség.

Az eszköz rendelkezik „Szabotázs” riasztással, abban az esetben, ha az ajtócsengőt erőszakkal eltávolítják, éles riasztó hang szólal meg, és azonnal riasztást küld a telefonra.

A Menüben be lehet állítani a lézengésészlelés funkciót, ha egy beállított időtartamnál tovább lézengenek az emberek a helyszínen, riasztást küld, érdekes módon ez a funkció csak az infravörös érzékelésnél aktiválható, az „emberi forma” észlelésnél nem.

A termék összességében gyorsan és egyszerűen beállítható, kiváló képminőséget és megbízható infravörös érzékelést kínál. A DB2 egy rendkívül könnyen telepíthető és minden időjárási körülmények között megbízható bejárati ajtó védelem 2K felbontásban, széles látómezővel, nagy akkumulátorkapacitással. Egy új biztonsági lehetőség minden lakástulajdonos számára, időseknek és fiataloknak egyaránt. Tudd meg, ki és miért van ott, mielőtt kinyitod az ajtót.