Amazfit Band 7: laza kapcsolat

Kevés pénzből egy divatos, szép kijelzős okoskarkötő, amely napi társunk lehet? Van ilyen, úgy hívják, hogy Amazfit Band 7!

Hogy okosóra, vagy okoskarkötő (hívják fitneszkarkötőnek is), nem teljesen mindegy. Okosórának általában azon, nagyobb darabokat hívják, amelyeknek hagyományos óra kialakítása van, vagy esetleg bár szögletes a kijelzőjük, de méretük és funkcionalitásuk szélesebb. Az okoskarkötők pedig jellemzően kisebbek, keskenyebbek, könnyebbek, alig észrevehetők a csuklón hordva, mégis a rajtuk lévő kijelző hasznos információkkal szolgál, illetve sok alapvető fitnesz funkciókkal rendelkeznek. Valamint nem elhanyagolható tulajdonságuk, hogy érezhetően kedvezőbb az árazásuk, mint az okosóráknak.

Az Amazfit márka Band 7 névre keresztelt karkötője is egyszerű, de hasznos dolgokat tud. Hosszú üzemidőt, szép AMOLED kijelzést, 120 beépített sport módot, 24 órás véroxigénszint mérést még sok mást.

Fizikai méreteiből adódóan jól néz ki vékony, női csuklón, de egy férfi kezén is praktikus kiegészítő lehet. Az 1,47”-os álló téglalap kijelző pont elég nagy ahhoz, hogy jól olvasható legyen, de közben elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen útban folyton. AMOLED technológiájú panelre épül, amely magas fényerővel, jó láthatósággal rendelkezik.

A korábbi generációs Amazfit Band 5 modellhez képest jelentős a kijelző növekedése, hiszen annál 112%-kal lett nagyobb a betekintési terület, anélkül, hogy a fizikai méretek nagymértékben nőttek volna.

A kijelzőre több mint 50 különböző számlap állítható be, köztük van nyolc, amelyek átszabhatók, ráadásul saját fotót is be lehet állítani számlaphoz.

A finoman lekerekített kijelző üveg alatt az oldalsó keretet a szíj fogja körbe. Oldalról megnézve mindösszesen 12,2 mm vastag a Band 7 és nincs rajta fizikai gomb, emiatt a dizájn egységes, letisztult. 

A TPU szíj 166-233 mm közötti körkerülettel rendelkező csuklókra ideális, ezen a tartományon belül van számos állítási lehetőség. 

A hátoldalon egy kisméretű optikai szenzorcsoport, a BioTracker 3.0 helyezkedik el középen, amely nem csak a pulzusmérésért felel, hanem többek között a stressz szintjét, a véroxigénszintet egyaránt méri. Felette a két apró érintkezőre mágnesesen felcsatlakozik a töltőadapter.

A beépített 232 mAh kapacitású akkumulátort körülbelül 2 óra alatt lehet 0-ról 100%-ra feltölteni. Egy teljes töltéssel tipikus használat esetén 2,5 hetet (18 napot) bír nagyjából a Band 7, míg erősebb igénybevétel esetén is 12 napot ígér az Amazfit. Ha valaki energiatakarékos módban használja, azzal négy hetet, 28 napot is ki lehet húzni, ami azért már elég tekintélyes.

A kis karkötőházra nem került hangszóró, van viszont mikrofon, ennek segítségével lehet parancsokat adni az Alexa hangasszisztensnek, amely beépítve megtalálható az órában. Így akár otthoni okosotthont is lehet egyszerűen vezérelni a karkötőről. (A hangutasítások angol nyelven működnek jelenleg, magyarul nem.)

A karkötőn a Zepp 1.0 operációs rendszer fut, egyszerű funkcionalitást kínálva számos nyelven, beleértve a magyart is, így az óra kijelzőjén megjelenő szövegek is magyarok lesznek. Olyan esetben, ha egy funkció neve, leírása nem fér ki a keskeny kijelzőre, a rendszer folyamatosan görgeti azt oldalirányban, mint egy szalagot, így olvasható le.

Ha oldalra lapozunk, különböző, szabályozható kártyák között váltogathatunk. Ezek között ott vannak olyan fontos dolgok, mint a pulzus, az időjárás, vagy éppen a napi egészségügyi adatok.

Lentről felfelé lapozva érkezünk el a menübe, ahol minden funkció megtalálható, illetve ha felülről lapozunk lefelé, akkor a klasszikus gyorsbeállítási panelt kapjuk meg.

Az edzések között 120 sportmódot találhatunk meg az Amazfit Band 7 kijelzőjén. A szabadtéri edzéseknél az óra önmagában nem tud útvonalat rögzíteni beépített GPS hiányában, ezt csak akkor teszi, ha közben csatlakoztatva van a telefon. 

Kedves és aranyos érdekesség, hogy amikor edzést indítunk, figyeli a rendszer az időjárást is, így a decemberi -5 Celsius fokos reggel során jelezte rögtön hogy hideg van, vigyázzunk a csúszós úton és öltözzünk fel melegen.

Van egy 45 másodperces mérés is, amely során pulzust, stressz szintet és véroxigén szintet is tud gyorsan mérni a Band 7.

A telefonon egyébként a magyar nyelvet is támogató Zepp nevű programmal lehet kezelni a karkötőt, ami Android mellett természetesen iOS-re is elérhető. Ennek főképernyőjén megjelenik minden fontosabb mért adat, információ, így megnézhetjük hogyan alakult a pulzusunk napközben, részletes alvási adatokat mutat, kielemezve azokat, de láthatjuk a napi aktivitási szintünket, eredményeinket is.

A karkötő legtöbb funkcióját be lehet állítani közvetlenül a telefonon, innen lehet akár óraszámlapokat, vagy alkalmazásokat is letölteni rá. Ki ne emlékezne a legendás Snake játékra a 20-25 évvel ezelőtti Nokia telefonokról? Na ezt már a Band 7 kijelzőjén is lehet akár játszani.

Az Amazfit Band 7 ideális választás azoknak, akik nem feltétlen okosórát akarnak. Akár azért, mert nem szánnának rá annyi pénz, vagy mert nem szeretik a nagyméretű órákat, esetleg felesleges akkora funkcionalitás. A Band 7 is tud minden főbb alap funkciót, ami a mai nap felhasználója elvárhat:

  • méri a pulzust
  • ha csörög a telefon, akkor rezeg és jelez
  • egy séta, vagy futás adatait követi
  • akár úszáshoz is használható, hiszen nem árt meg neki a víz.
Jól látszik a méretkülönbség – bal oldalt az Amazfit GTS 4 okosóra, jobb oldalt a Band 7 okoskarkötő

Az ára egy Band 7-nek abszolút vállalható, hiszen nem éri el a 20 ezer forintot sem, ezzel pedig töredéke annak, amennyibe az okosórák kerülnek.

Az Amazfit Band 7 fekete, rózsaszín és bézs árnyalatban érhető el kínálatunkban.