Karácsonyi főzési praktikák

A közelgő ünnepek és a karácsonyi menü összerakása idén a szokásosnál is nagyobb fejtörést okozhat a családoknak. Az alapanyagok árának emelkedése mellett az energiaválság is tovább fokozza az ünnepi készülődés körüli aggodalmat és feszültséget, na meg persze a költségeket. Az alábbiakban pár egyszerű, ám nagyszerű mindennapi konyhai fortélyt és eszközt mutatunk, melyekkel nem csak energiát, alapanyagot, de sok esetben időt is megtakaríthatunk magunknak.

Szinte mindenki spórolni szeretne a havi kiadásain, aminek érdekében, kezdve az energiatakarékos izzóktól – és a lámpák lekapcsolásától –   a mosási-szárítási szokások megváltoztatásáig. Az energiatakarékosság a konyhában is fontos, és sütés-főzés közben is egyszerűbb, mint gondolnánk, ami így, az ünnepek és a nagy családi összejövetelek előtt ez különösen aktuális.

Tervezzünk előre és gazdálkodjuk okosan

  • Rengeteg idő megspórolható a jól megválasztott karácsonyi süteményekkel. Ebben a videóban 3 látványos, brutál finom süteményt mutatunk meg, ami előre elkészíthető, így nem aznap kell a konyhában zsonglőrködni az idővel.
  • Először is érdemes átgondolni mennyit is főzünk. Pazarlás helyett tervezzük meg tudatosan előre, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, így nem esünk majd túlzásokba és szépen fel tudjuk építeni a szükséges összetevők listáját. A költséghatékonyság legfontosabb alappillére a konyhában, hogy a lehető legkevesebb alapanyagot dobjunk vagyis minimálisra kell szorítani a veszteséget, legyen az zöldség, vagy akár húsféle.
  • A jól megtisztított zöldségek (sárgarépa, hagyma, burgonya) héja, a paprika csumája is nagyszerű ízeket hordoz és tökéletes alapot adhat például egy mártásnak. A különféle főzővideókban hallhatjuk az alaplé kifejezést, mely pont ilyen konyhai melléktermékekből készül, és gyakorlatilag fillérekből előállítható ezáltal. Ezek az alaplevek nem csak arra szolgálhatnak, hogy egy leves főzésénél víz helyett használhatjuk, hanem akár rizs vagy tészta főzéshez is elképesztően jók.
  • Hasonlóan értékes alap a főtt krumpli vagy főtt zöldségek főzővize. Fantasztikus leveseket lehet készíteni belőlük, de említhetjük a tészta (keményítőben gazdag) főzővizét is, mely elengedhetetlen hozzávaló az olaszos karakterű szószos tésztaételekben.
  • Abban az esetben, ha húst dolgozunk fel, ott sincs feltétlen hulladék. Bármilyen csont, esetleg hús nyesedék, zsíros rész, csirkeszárnyvég, vagy farhát alkalmas, hogy az alaplének erőteljes gerincet adjon. A húsos, főleg a kollagénban gazdag húsos alaplevekből készülhetnek a nagyszerű pecsenyelevek, jus-k, melyek egy egyszerű ételt is más dimenzióba tudnak repíteni. Egy szimpla főzelék, vagy főtt rizs, esetleg risottó is új, minőségi szintre léphet egy gazdag ízű, szinte konyhai „leesőkből” készült alaplétől.
  • Szintén hatalmas értékkel bír a füstölt szalonna bőre is, mely nyersen ehetetlen, viszont egy zöldséglevesbe, vagy bablevesbe belefőzve fantasztikus jelleggel gazdagíthatja. A szalonna bőrét, a hús nyesedékeket, valamint a zöldségek melléktermékeit zacskókba le lehet fagyasztani, majd, amikor szükséges elővenni és elkészíteni, vagy magát az alaplevet lefagyasztani kis tégelyekbe és azt használni fel.
  • Ugyanígy félre lehet tenni a halnak a csontjait, uszonyait, fejét a ráknak a páncélját, majd, amikor halas receptet készítünk, akkor ezekből egy szuper hal alaplevet lehet főzni. Ez felhasználható akár egy tésztaétel, vagy leves, vagy egy paprikás mártás például a harcsapaprikáshoz.”

Az energiafelhasználásra vonatkozóan is érdemes odafigyelni!

Használjunk megfelelő eszközöket, vagy hozzuk ki a legtöbbet abból, ami van!

Az, hogy milyen tűzhelyünk van otthon, az egy adottság, és nem olyan könnyű lecserélni. Hosszú távon azonban érdemes elgondolkodni az indukciós főzőlap beszerzésén, hiszen sokkal gyorsabban felmelegszik, mint a hagyományos gáz, vagy a kerámialapos megoldás, teljen felületen érintkezik az edénnyel, így kevesebb energiát használ. Az edény vagy serpenyő méretének megfelelő zóna – gáztűzhely esetében rózsa – kiválasztása rendkívül fontos a hatékony melegítéshez, hogy ne vesszen kárba energia.

Evidensnek tűnik, de sokat spórolhatunk, plusz az ételek is egyenletesebben főnek, ha fedőt használunk, vagy, ha szimplán vizet szeretnénk felforralni például a tésztához. Manapság egyre népszerűbbek a multicookerek, elektromos kukták, melyben vákuum alatt stabil körülmények között gyorsabban és biztonságosabban készíthetők el az ételek.

Kisebb háztartásokban, 1-2 adag étel elkészítéséhez érdemes beszerezni egy air fryert. Gazdaságosabb, mint egy klasszikus sütőt bekapcsolni, ha csak melegíteni szeretnénk egy ételt, megsütni egy fagyasztott pizzát, vagy halrudacskát, esetleg nuggetset. Ezekre is tökéletes megoldás az air fryer, de léteznek manapság olyan mikrohullámú sütők, melyben valóban megvalósul a sütés fogalma, vagyis nem puha vizenyős lesz az étel, hanem szuper ropogós, és minden tekintetben kiváló élvezeti értékkel fog bírni.

Klasszikus sütő használata esetén érdemes alkalmazni -főleg sült húsoknál-, a hideg sütőben kezdődő sütést, mely úgy melegíti fel az ételt szépen kíméletesen, ahogy a sütő is felmelegszik, az étel pedig sokkal puhább és szaftosabb lesz. Mivel a sütő viszonylag sokáig meleg marad, ezért érdemes egyfajta melegen tartónak is használni, és tálalásig benne tartani az ételt. Ha van még mit sütnünk, akkor készítsük őket egymás után, sőt, légkeveréses sütő esetén, akár egyszerre. Több szinten sütéssel, időt és energiát spórolhatunk meg.

Sokszor említett közhely, hogy az idő pénz, vagyis a legdrágább dolgok egyike az idő, főleg, amikor kevés szabad van belőle. A főzésnél is hatványozottan igaz ez, mindig akkor a legkevesebb, amikor kellene, például, amikor már tálalni kellene. Egy családi alkalom sokszor olyan, mint a televíziós vetélkedő, kapkodás és stressz az egész. Érdemes előre gondolkodni, és kapkodás mentessé tenni az alkalmat. Jó megoldás erre a sous-vide, mely nem csak a csúcs gasztronómia kelléke már, hanem a hétköznapi konyha része is lehet a családoknál. Jó előre el lehet készíteni a zöldséget, a halat, vagy a húst, majd tálalás előtt csak fel kell melegíteni, serpenyőben rápirítani és kész is van a mestermű, akár sok főre is.

Sokszor a legegyszerűbb megoldásokkal, és egy kis kreativitással ki tudjuk használni a környezetünk adta lehetőségeket, akár legyen az konyhai alapanyag, akár természetes, vagy mesterséges energia.

157250cookie-checkKarácsonyi főzési praktikák