BÚÉK, gamerek, idén felváltva sírtok és dühöngtök majd

Minden év furcsa, amelynek az új konzolok piacra dobása a csúcspontja. Furcsa volt 2013 (ekkor jelent meg a most leköszönő Xbox One és PlayStation 4), és furcsa lesz 2020 is. A kiadók egyfelől az új generációra gyúrnak, az átállásra pedig idő kell, és bár fontos, hogy az új konzolok már megjelnéskor is bírjanak tíz-húsz játékkal, köztük jó esetben egy-két killer app-pal (ez a mostani generáció esetében pont egy kicsit gyengére sikerült), ezek többsége generációközi, tehát a mostani vasakra is megjelenő, a jövőbeli gépek kedvéért pedig némileg ráncfellvart játék lesz. Az igazi nagy durranások, amelyek kihasználják az új hardverek lehetőségeit, még egy-két évet váratnak magukra. A videojáték-piac őrült pörgése tehát ilyenkor kicsit lelassul. Másfelől éppen ezért igyekeznek most ellőni a maradék patronjaikat, azért, hogy el ne felejtsük őket (mármint a fejlesztőket és a kiadókat) a következő években. No meg azért, mert egy csomó játék fejlesztése elhúzódott, és 2019 helyett csak idén készül el.

Akárhogy is: fontos és érdekes év lesz.

Nekünk azonban nincsenek illúzióink: az ünnepeknek vége, a szilveszter utáni másnapos fetrengésből most már illik mindenkinek szépen feltápászkodni és belevágni az év első tisztességes munkahetébe. Éppen ezért a szokásos „az év legjobban várt játékai” listánkat nem kevés címmel és címenként hosszadalmas ajánló szöveggel szállítjuk. Ellenkezőleg: minden szóba jöhető játékot számba veszünk, viszont csak egy-két tömör és frappáns mondattal vetítjük előre, mire számíthattok. Senkinek nincs ideje a hosszas, többszörösen összetett mondatokban előadott ömlengésekre, ezt tudjuk. Már ezzel a bevezetővel is kicsit túl messzire mentünk, úgyhogy be is fejezzük: íme az általunk legjobban várt húsz játék, platformtól, műfajtól és a produkció méretétől, büdzséjétől függetlenül.

12 Minutes

Az Idétlen időkig találkozik a Mementóval, összejönnek és a gyerekük egy videojáték lesz: ez a 12 Minutes, amely egy lakásban játszódik, felülnézetből nézünk végig egy gyilkosságot, hogy a végén az időben visszaugorva megpróbáljuk megakadályozni, újra és újra, vagy legalább megtudni, mi ez az egész. A nagyszerű, történetorientált indie játékokra szakosodott Annapurna kiadó szállítja. Finom lesz.

Carrion

A (jó értelemben) legbetegebb játékokat kiadó Devolver Digital új őrülete egy retrós, pixel-art ügyességi játék. Ezekkel persze Dunát (vagy bármilyen folyót) lehetne rekeszteni, a Carrionban azonban a sokcsápos, folyamatosan fejlődő, agresszív, gyilkos szörnyeteget irányítod. Véres, nyomasztó, rémálomszerű játék lesz, alig várjuk!

Cyberpunk 2077

Van értelme erről bármit is írni? A Witcher-sorozattal elhíresült lengyel CD Projekt Red készíti. Tízmilliók várják. Az alapanyag a nyolcvanas évek legmenőbb szerepjátéka. Night City egyszerre mocskos és gyönyörű, hús-vér karakterekkel teli, élő város. Szerepel benne Keanu Reeves. Sokat. Nem, azt hiszem, nincs értelme írni bármit is.

Doom Eternal

A most elmúlt évtized legnagyobb (és legkellemesebb) meglepetése volt a 2016-os Doom, az tehát nem lesz meglepetés, hogy ez is szuper lesz. Ahogy a Doom II az eredeti Doomhoz képest: nagyobb, több, véresebb és viccesebb. A primitív, de szórakoztató videojáték, amely nem akar úgy tenni, mintha nem primitív, de szórakoztató videojáték lenne – szóval kötelező.

Dreams

A játék, amelyet azóta húznak-halasztanak, mióta bemutatták a PlayStation 4-et. Illetve nem is játék, hanem felnőtt homokozó, korlátlan és végtelen legószett, amellyel bármilyen világot szabadon létrehozhatunk és azt tetszőleges szabályok és történet mentén mozgásba hozhatjuk. Játékkészítő játék, ha úgy tetszik. Mint anno a Little Big Planet-sorozat, csak sokkal fejlettebb. Ja, ugyanazok készítik.

Dying Light 2

Zombik plusz parkour! Hülyeségnek tűnik? Az is, de nagyon szórakoztató hülyeség, ahogy ezt az első rész bebizonyította, még úgy is, hogy (szó szerint) halálosan komolyan vette magát. A következő rész szokás szerint még nagyobb és összetettebb lesz, új város, a zombikat túlélő emberiség táborokra szakadt, így nem csak az épületeken, hanem diplomáciailag is manővereznünk kell majd. A zombik pedig ugyanúgy megvadulnak éjjelente.

Empire of Sin

Körökre osztott taktikai-stratégiai játék, nem mindenkinek való tehát. Hogy miért válasszuk ezt ahelyett, hogy újrajátszanánk a nagyszerű ufós sorozatot? Például azért, mert a Wolfenstein-, Doom- és Quake-fejlesztő John Romero és felesége, a szerepjátékkirálynő Brenda Romero fejlesztik.

Ghosts of Tsusima

A PlayStation 4 egyik utolsó nagy exkluzívja (a másikról is írunk mindjárt) úgy búcsúztatja majd a konzolt, ahogy azt búcsúztatni kell: egy elképesztően szép, szomorú, véres és meditatív kalanddal. A mongol megszállás alatt lévő japán szigeten játszódó történet videóit újból és újból megnéztük és mindig ugyanazt gondoltuk: te jó ég, csak nézzen ki így a kész játék is! Az Infamous-sorozatról hírhedt (bocsánat) Sucker Punch csapatát ismerve: így néz majd ki.

Gods and Monsters

Nehéz elfogadni, de muszáj szembenézni a ténnyel, hogy a világ egyik legjobb játéka, a Zelda: Breath of the Wild nem fog megjelenni semmilyen nem-Nintendo platformra. Az Ubisoft Gods and Monstersének hála viszont egészen közel kerülünk hozzá. Az egész nagyon-nagyon hasonló, ami persze nem baj, és külön jó hír, hogy az Assassin’s Creed Odyssey fejlesztői készítik.

Half-Life: Alyx

Igen, 2020-ban megjelenik egy új Half-Life játék. Nem, ez nem a Half-Life 3 lesz. Igen, VR-cucc kell hozzá. Nem, anélkül nem működik majd. Sajnáljuk.

Halo Infinite

Csodálatos videókon láthattuk, mit tud majd az új Xbox, legalábbis grafikailag. Már csak ezért is megéri majd beszerezni az Infinite-et. Meg azért, mert könyörgöm, egy új Halo-játék! Méghozzá teljes értékű, hiába nem az a címe, hogy Halo 6 (nem is baj, mert az ötödik rész csalódás volt), hanem a talányos Infinite-et választották. Alig várjuk.

Marvel’s Avengers

Ne legyen igazunk, de a videókat látva gyanús, hogy nem lesz az igazi. Vagyis tudjuk, hogy konkrétan nem lesz az igazi: nem a filmekből ismert arcokat és hangokat hozza, mégis nagyon szeretne hasonlítani a moziban látottakhoz, és ettől elég furcsa én bénácska lesz az egész. Mégis: kapunk egy igazi Avengers-játékot! Tehát kötelező. Szerencsére a Deus Ex- és Tomb Raider-felelős Eidos Montreal adja ki.

Nioh 2

A legkirályabb soulsborne-klón volt a feudális Japánban játszódó, brutálisan nehéz Nioh, persze csak addig, amíg a műfaj királya, a From Software meg nem csinálta a szintén ugyanott játszódó Sekirót. Ettől függetlenül megjelenik a Nioh folytatása, és mi alig várjuk, hogy iszonyatos mennyiségű időt, energiát és idegeskedést belefeccölve gyűlölhessük.

Oddworld: Soulstorm

Ha a kilencvenes években voltál kamasz, és volt a közeledben pc, biztosan szembe jött az egyszerre cuki és nyomasztó, de mindenképpen fantáziadús és izgalmas Oddworld: Abe’s Odyssey. És biztosan imádtad is. Nos, ez a mostani egyszerre igazi folytatás és tisztelgés: nem akarja újragondolni, csak tovább. És mi nagyon hálásak leszünk neki ezért.

Ori And The Will Of The Wisps

Kevés exkluzív játéka volt az Xboxnak, és még kevesebb jó exkluzív játéka. Az Ori And The Blind Forest ilyen volt. Klasszikus metroidvania platormer, csak éppen a régi Don Bluth-filmeket idéző hangulattal és kézzel rajzolt szerpelőkkel és világgal. Ja, és olyan történettel, hogy már az első tíz percben, izé, belement valami a szemedbe, és ki sem jött végig. A folytatásban is bízunk.

System Shock Remake

Ez is évek óta húzódik, hogy ne húzódna, ambiciózus rajongói projektként indult, és tulajdonképpen még mindig az: a Nightdive Studiok Kickstarter-pénzből hozza összes a műfajteremtő klasszikus (amely nélkül sem Bioshock, sem Dishonored, sem Deus Ex nem lenne) lenyűgözően újrafazonírozott változatát. Az elhagyatott űrhajó, a zombik, a robotok és a megbolondult AI, Shogun hátborzongatóbb, mint valaha.

The Last Of Us Part 2

A Last Of Us a PlayStation 3 tökéletes hattyúdala volt, a második rész pedig a PlayStation 4-é lesz, ha végre megjelenik. Ellie időközben felnőtt, rettenetes múltja ellenére igyekszik beilleszkedni, beleszeret egy lányba, akivel valami történik, így a lány – akire az első részben még csak vigyázni kellett, itt azonban ő a főszereplő – bosszút áll. Nagyon véres bosszút. A bemutatókból nem derült ki, kiken, de az arckifejezéséből úgy tűnik, mindenkin. Persze beköszön egykori védelmezője, a morálisan nem éppen feddhetetlen Joel is. Elli visszafogottan örül. Mi pedig nagyon örülünk majd május végén.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Egyik Vampire-játék sem volt tökéletes (a Bloodline finoman fogalmazva sem volt az), viszont a maga módján mindegyik méltán klasszikus. Az új epizódot a régi csapat fejleszti. Úgy tűnik, most kivételesen nem kell kiadói nyomásra összecsapniuk a projektet, a videókat elnézve tehát valószínű, hogy a világ legjobb vámpíros szerepjátékát kapjuk meg idén.

Wasteland 3

A Wasteland volt a Fallout előzménye, a Wasteland 2 pedig a Fallout méltó utóda, főleg, miután a harmadik résszel (mármint a Falloutéval) végképp eltérítették a posztapokaliptikus sorozatot eredeti, felülnézetes-izometrikus elgondolásától. Most, hogy a Fallout-széria egyébként is romokban, nagyobb szükségünk van egy új Wastelandre, mint valaha. Mindenki ért mindent? Na mindegy, a lényeg, hogy nagyon jó szerepjáték lesz, amellyel egy kicsit visszarepülhetünk a kilencvenes évekbe.

Watch Dogs: Legion

Az első rész hatalmas csalódás, a második egészen okos és szórakoztató volt (kár, hogy ez előzmények után ez már nem érdekelt senkit), a Legionnal pedig még egy esélyt ad a sorozatnak a Ubisoft. A nagy ötlet az, hogy bárki bőrébe bújhatunk, hogy fekete öves, felfegyverzett hekkert játszunk. Ez még mindig kevés lenne ahhoz, hogy megemlítsük, de a bemutatóból kiderül, hogy akár egy nyugdíjas nénit is irányíthatunk. Na, ezt a részét mindenképpen ki kell próbálnunk.