HAMMER Energy X teszt: energiától duzzadva

Kompakt mérettel is lehet ütésálló “mindenes” telefont készíteni, ezt demonstrálja tesztünk alanya, a HAMMER Energy X.

Valóban a méret a lényeg?

Az elmúlt bő 10 évben a telefonpiacon a telefonok mérete egyre csak nagyobb lett. Egy átlagos okostelefon ma 6,8” körüli kijelzőt kapott (2012 körül ez még 4” se volt). A telefonok a mindennapi multimédiás központunkká váltak és így lettek egyre nagyobbak.

Azonban idővel megjelent egy trend, a kisebb telefonok. Hiszen még ma is van olyan, aki nem akar túl nagy telefont a kezébe. Ilyen például az Apple iPhone SE széria, vagy éppen a Galaxy S24 legkisebb modellje. Ugyanígy van opció az ütésálló telefonoknál is erre. Amíg a HAMMER-nél az Iron V az “ököl”, a nagy, robosztus munkástelefon, addig az Energy X a kicsi, de erős borsszem

A fekete-narancs színezet párosításával dinamikusnak hat a készülék, de közben megkapta a megerősített sarokpontokat és a fontosabb védelmi vonalakat, hogy a hétköznapi használat során is elég ellenálló legyen.

A fizikai méretét tekintve a magassága kisebb mint mondjuk a HONOR Magic6 Lite modellé, a szélessége azonos. A vastagság, amelyben érthető különbség van, de ez nem véletlen, hiszen sokkal komolyabb védelmet kapott az Energy X készülék.

Ha az előlapot vesszük, a Gorilla Glass 3 edzett üveg alatt egy 5,5”-os IPS kijelzőt találunk 720×1440 képpontos felbontással.  Körülötte a kijelző keret nagyon vastag, de ez nem véletlen, hiszen így még nagyobb ellenállósága van a készüléknek az esések során, amire szükség is lehet. A hivatalos adatok szerint 1,5 méteres leejtés teszteknek vetették alá a vállalatnál. Mivel a keret vastag, volt hely elhelyezni benne a hangszórót és az előlapi szelfikamerát. A kijelzőre gyárilag került egy védőfólia is, amely a kisebb karcoktól véd.

Az Energy X oldalán narancssárga szegély fut végig, ez valódi fém betét. Ezt veszi körül egy gumírozott, robosztus középső keret, megerősített sarok részekkel. A jobb oldalra kerültek a hangerőszabályzó gombok és a bekapcsológomb, ami recés felületet kapott. Érdekesség, hogy alatta különállóan lett elhelyezve egy ujjlenyomat olvasó. A bal oldalra került a SIM tálca, ahova két nanoSIM kártya helyezhető, illetve egy microSD memóriakártya is (maximum 256 GB méretű).

Érdekesség, hogy ebbe a HAMMER modellbe sem muszáj fizikai SIM kártyát kapni, mert megkapta az eSIM támogatást, így a hazai szolgáltatónktól kérhetjük, hogy eSIM profilt adjon fizikai kártya helyett. Illetve ez hasznos akkor is, ha külföldre, távolabbi országba utazunk, hiszen előre lehet eSIM-es adatcsomagot venni a helyi szolgáltatóhoz és akár már érkezéskor használhatjuk ezt azonnal.

És nem maradt el ezen az oldalon az okosgomb sem, amelyet a beállításokban lehet testreszabni, hozzárendelhetünk funkciókat, vagy alkalmazás megnyitást is.

A telefon aljára nagyméretű narancssárga gumiborítás került, ezt kinyitva tölthetjük USB-C-n keresztül a telefont, illetve elérhető egy 3,5 mm-es jack csatlakozó.

A hátoldal már-már szokatlanul divatosnak is tekinthető akár. Az egészet egy szénszálas textúrára hajazó borítás fedi le. Fent egy függőleges kamerasziget két kamerája és vakuja töri meg az összhangot, míg a hangszóró egy narancssárga X-et mintázva jelenik meg a bal alsó sarokban. Az összeszerelés minőségét jelzi, hogy a hátlapot kopogtatva érezni, hogy nem kong üresen alatta egy légrés, rendesen ki van tömve a belseje.

A 14 mm vastag készülékházba került is anyag, hiszen többek között egy 5000 mAh kapacitású akkumulátort is rejt. Ezzel nem okoz gondot a kétnapos üzemidő egy feltöltéssel. És van egy még jobb funkciója! Maga a telefon is lehet powerbank! Megfelelő kábellel a HAMMER Energy X akkumulátora képes feltölteni más USB-s eszközöket is, így vésztöltőként is használható.

Gamer hardver, de nem annyira játékra

Érdekesség, de a HAMMER telefonja egy olyan MediaTek Helio G25-os processzort tartalmaz, amelyet eredetileg kifejezetten a kedvezőbb árú, játékra szánt telefonokba fejlesztettek. A dolog szépséghibája csak az, hogy ezt 2020-ban tették, így mára egy négyéves középkategóriás chipről van szó, ami nyolc 2 GHz-es processzormagot és egy 650 MHz-es grafikus magot tartalmaz.

Ezt 4 GB rendszermemória és 64 GB háttértár egészíti ki. Szó, mi szó, ezzel az Energy X egy alsó-középkategóriás hardverrel büszkélkedhet. Emiatt főleg olyanoknak ideális modell, akik napközben elsősorban telefonoznak, esetleg a közösségi médiát bújják, vagy egy-egy egyszerűbb játékot játszanak és elfogadják azt, hogy a telefon nem lesz szélvészgyors és esetleg várni kell egy-egy pillanatot néhány műveletnél.

A 64 GB tárhelyből kb. 10 GB foglalt az első bekapcsolást követően, így durván 54 GB-tal lehet számolni hosszú távon. Ezt microSD kártyával lehet bővíteni (maximum 256 GB-os kártyával). Bár több HAMMER telefon kínál virtuális rendszermemória (RAM) bővítést, ez nem érhető el az Energy X modellben, így be kell érni a 4 GB-tal.

A mindössze 4 GB memórián segíthet az, ha bekapcsoljuk a DuraSpeed funkciót. Ez bezárja a háttérben futó alkalmazásokat, így optimalizálva a memória foglaltságát. A funkcióhoz beállítható, hogy mely appok futhassanak a háttérben, így a legfontosabb alkalmazások értesítéseiről nem kell lemondani.

A specifikációs listán több érdekesség is szerepel, például az, hogy a HAMMER Energy X eSIM támogatással is rendelkezik, ami egyáltalán nem gyakori a 100 ezer forint alatti telefonoknál, még a középkategóriás modellek között is elég ritka funkció ez.

Mindenképpen pozitív tehát a megléte ennek. Egyébként Dual SIM-es telefonról beszélünk, az eSIM mellett képes két fizikai nano SIM kártyát is fogadni a telefon. Az adatkapcsolat 4G-ben merül ki, ami kellően gyors, viszont 5G-t nem támogat a készülék. WiFi-ből 2,4 és 5 GHz-es csatorna támogatást kapunk, 802.11ac (WIFI 5)-tel.

A menüben itt is testre szabható a telefon bal oldalára helyezett HAMMER Key okosgomb. Ehhez kiválaszthatjuk, hogy milyen funkciót lásson el. Külön beállítható az egy, vagy két gombnyomás, Illetve a hosszú nyomás. Ezekhez lehet funkciót, például képernyőkép rögzítést, vagy vaku bekapcsolást állítani, vagy alkalmazás megnyitást.

Az Energy X-en csak Android 12 fut aminek felületéhez nem igazán tett hozzá sokat a gyártó, nem alakította át nagymértékben. Appokból is főleg a Google megoldásait találjuk meg.

Egy érdemi extra alkalmazásként a HAMMER Toolbox található meg, ez egy amolyan ezermester szerszámosláda, amivel a telefon érzékelőit kihasználva válthatunk ki vízmértéket, vagy éppen egy iránytűt.

A hátoldalon két kamerát kapott a készülék, egy 13 megapixeles főszenzort és egy 2 megapixeles kiegészítő kamerát. Ezek képei átlagos minőségűek, megfelelő fényviszonyok között megfelelően teljesítenek. Az előlapon egy 8 megapixeles kamera kapott helyet.

A HAMMER Energy X igazából nem szeretne nagy dolgokkal kilógni a telefonpiacból. Amire fókuszál, abban viszont jó. A MIL STD-810H katonai minősítésnek köszönhetően nem okoz gondot neki egy 1,5 méteres esés és az IP69 miatt akkor sincs baj, ha vízben csobban. A nagy akkumulátora pedig nem csak arra jó, hogy két-négy napig kiszolgálja a tulajdonosát, hanem vésztöltőként is hasznosítható. Aki ilyen képességekkel keresne telefont magának, az az Energy X-ben egy kedvező ár-érték arányú alternatívát találhat magának.