HONOR Magic6 Lite teszt: nem csak vegánoknak

A HONOR ott folytatja a 2024-es évet, ahol az előzőt befejezte. Folyamatosan építi a palettáját, új modelleket kínálva a belépőszinttől a csúcsmodellekig. Ennek első 2024-es tagját, a HONOR Magic6 Lite-ot teszteltük.

Az előző évben bemutattuk az évet meghatározó HONOR modelleket, a HONOR 90-et, a Magic5 Lite-ot és a Magic5 Pro modellt. Hasonlóan domináns lehet a fenti hármasból az egyik modell utódja, tesztünk alanya. A Magic6 Lite előnyösére fejlődött szinte minden ponton.

Soha nem volt ennyire menő még a narancsbőr

A HONOR előlapját egy speciális, több rétegű edzett üveg borítja, amelytől azt várhatják a felhasználók, hogy jobban ellenáll a kisebb eséseknek. A HONOR Ultra-Bounce Anti-Drop Kijelző 360°-os ütésálló védelem három különböző réteget tartalmaz, amely megnöveli az ütésállóságát az üvegnek. 

Fontos megjegyezni, hogy ez nem betörhetetlenséget jelent, viszont magasabb védelmet kínál az elődökhöz viszonyítva. Azért még érdemes lehet egy MediaMarkt Garancia Plusz biztosítást kötni rá vásárláskor. Ezzel nem csak kiterjeszteni lehet a 2 éves jótállást akár 5 évre, hanem a garancia Plusz Gold esetén már a vétlen sérülést, vagy beázást is biztosítja, a Platina csomagnál pedig már az esetleges lopás ellen is fedezetet nyújt. 

Az üveg alatt megnőtt kis mértékben a kijelző, immáron 6,78”-os képátlóval rendelkezik. Ezt követte a felbontás is és magasabb lett, 1200×2652 képpont lett. Megtartotta a HONOR a két oldalt ívelt kialakítást, azaz lekerekedik az üveg és a panel is. Az OLED kijelző 120 Hz-es képfrissítésének köszönhetően nem érzi a felhasználó azt, ahogyan a kijelzőn változik a kép a mozgás közben. Ennél is nagyobb előny az, hogy megnövekedett a fényerő az elődhöz képest, immáron akár 1200 nit csúcsfényerőre is képes a Magic6 Lite, ami sokat segít akkor, ha napfényes időben használjuk a telefont.

Amíg az előlapon a megjelenítés néz ki jól, addig a Magic6 Lite hátlapja önmagában is látványos. Tesztünk alanya éppen a narancssárga árnyalat (hivatalos nevén napfelkelte narancs vegán bőr bevonattal). Ez a vegán bőr már kifejezés szintjén is érdekesen hangzik. Azt kell róla tudni, hogy egy olyan, speciális műanyag bevonatról van szó a hátlapon, amely a bőr textúráját utánozza, tapintásra is. Ha hozzáér a felhasználó, érzi az apró felületi eltéréseket és érintésre a felület is hasonló élményt nyújt, mintha egy bőrről lenne szó. Ráadásul a vibráló narancs színével kifejezetten látványos, akár kézben, akár csak az asztalon van, rögtön odavonzza a tekinteteket.

A narancs vegán bőr hátlapos kiadás mellett két más verziót kínál még Magyarországon a HONOR. A zöld színű, matt felületűt, amely enyhén csillogós hatást kapott, illetve a visszafogott, klasszikus fekete színű hátlapot.

Kamera a fókuszban

A Magic6 Lite kamera szigete is hízott az elődhöz képes. amíg a Magic5 Lite esetén egy vékony kameragyűrű volt, addig az újdonságnál ez szélesebb, testesebb, elegánsabb. Ezt nagyban javítja az is, hogy a szélei fém, recés kialakítást kaptak. Ez nagyon kellemes tapintást biztosít, jól néz ki. Olyan apróság, amelyet inkább sokkal drágább modelleken tud elképzelni az ember.

Összesen három kamerát kapunk a hátlapon. A kameragyűrűben lévő bal oldali kamera egy 108 megapixeles egység. Természetesen nincs szüksége a felhasználóknak 108 megapixeles fotókra, tudja ezt a HONOR is, ezért a rendszer 3×3-as blokkokba rendezi a képpontokat és minden ilyen 9 képpontot tartalmazó blokkot egyesít egy pixelre. Így végeredményében egy 12 megapixeles fényképet kapunk, amely így még élesebb, pontosabb tud lenni. 

A jobboldali kamera egy 5 megapixeles szenzor és ehhez ultraszéles lencse társul. Ezzel úgy lehet fotózni, hogy ugyan abból a pozícióból sokkal szélesebb teret lehet megörökíteni, mint a főkamerával. Egy magas, nagy épület így közelebbről is beleférhet a teljes képbe. A harmadik kamera mindösszesen 2 megapixeles, amely nem hangzik túl soknak, ezt makrófotózásra szánta a gyártó, 4 centiméteres távolságról tud éles képet készíteni.

Fotók a HONOR Magic6 Lite telefonnal

Az előlapra egy 16 megapixeles szenzort helyezett a HONOR, ezt a kijelző felső részébe vágva helyezte el.

A kamera szoftver számos extrát kínál, egyrészt lehet fotózni akár a teljes 108 megapixeles felbontással is (ehhez a Nagy felbontás módot kell választani). Elérhető olyan többszörös videó mód, amelyben egyszerre két kamera képe jelenhet meg. Ez lehet akár az első és a hátsó kamera, vagy akár két hátsó, az egyik széles látószöggel, a másik 3x-os zoommal.

Ezen kívül kifejezetten jó videószerkesztő programot is ad a HONOR ingyen a telefonhoz. Ez képes akár AI segítségével magától összevágni egy videót úgy, hogy a legjobb pillanatok kerüljenek bele, de a felhasználó is összeállíthat különböző videókat a segítségével.

Elvarázsol a MagicOS

Több más szoftveres extrát is tartogat még azért a HONOR, ehhez a MagicOS 7.2-es felületet használja Android 13 alapon. Illetve mióta teljesen önálló gyártóként tevékenykedik a vállalat, azóta természetesen újból elérhető számára a Google támogatás, így használható a Google Play áruház és a többi, Google-höz kötődő szolgáltatás. Ez nyilván egy olyan extra, amely nélkül nehéz lenne Európában helytállni.

Maga a MagicOS felülete egyébként egyszerű, átlátható, nincs nagy eltérés attól, mint amilyen a legtöbb mai modern okostelefon, inkább apróságok vannak, amelyek “honorossá” teszik a felületet.

Ami hasznos, hogy kisebb és nagyobb ikon mappákat hozhatunk létre, így több alkalmazás fér el egymás mellett és igényeinkhez igazíthatjuk hogy mi jelenjen meg. Az MI-javaslatok mappában például a használati szokásokhoz igazítja a HONOR azt, hogy éppen milyen ikonok legyenek elérhetők, figyeli a rendszer mit használunk a legtöbbször.

A lezárt képernyőre beállíthatunk olyan always-on display elemeket, amelyek nem csak az időt mutatják, hanem különböző grafikus elemek is megjelennek. Itt van számos előre telepített megoldás, akár analóg, akár digitális megjelenésre, illetve vannak gyári animált, mozgó elemek is. De beállíthatunk saját fotót is, így az is visszaköszönhet a képernyőn.

De a HONOR megannyi testreszabási lehetőséget is kínál. Még az is beállíthat, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót megérintve milyen animáció jöjjön be. Hagyományosan egy “hullámok a vízen” animációt jelenít meg, de további ötféle beállítást kínál a felhasználóknak, akár tűzijátékra hasonlítót, de van olyan, ami leginkább a Doctor Strange filmet mágikus portáljaira emlékeztethet.

Ha egyébként a biztonságit nézzük, a beépített ujjlenyomat olvasó jól működik, próbáltam feloldani más ujjával és nem engedett. A saját, rögzített ujjlenyomataimat viszont gyorsan és könnyedén felismeri. Van arcfelismerés is, 2D-s, hiszen csak egy kamera áll rendelkezésre. Ez nappali fénynél tökéletesen működik, sötétben közepes sikerrel, nagyban függ az arcunk távolságától is. Viszont képes akár szájmaszkban is felismerni a felhasználó látható arcvonásait, így egészségügyi intézményben is feloldható a segítségével a képernyő.

Új trendek a hardverek terén

Ezekhez a funkciókhoz a HONOR egy új középkategóriás chipet, a Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1-et használja a Magic6 Lite-ban. A nyolcmagos, maximum 2,2 GHz-es chip már a negyedik generációs Snapdragon X62 5G chipet tartalmazza, emellett támogatja a Bluetooth 5.2-t, belekerült egy Qualcomm Hexagon chip az AI feldolgozáshoz és elérhető benne számos hasznos audio kodek támogatása is.

A középkategóriás telefonok esetében, mint amilyen a Magic6 Lite is, két kiugrási pont látszik az utóbbi időben. Az egyik a kijelző, amiről írtunk, hogy kifejezetten jó. A másik a háttértár és memória opciók. Azzal párhuzamosan, hogy kikerülnek már a készülékekből a memóriakártyás bővíthetőségek –  ez a modell sem rendelkezik ilyennel, előtérbe kerülnek a beépített lehetőségek. Emiatt egyrészt 8 GB RAM-ot kapott a telefon, illetve 256 GB-ot. 4-5 évvel ezelőtt ez még a csúcsmodellek kiváltsága volt és 1-1,5 éve is inkább csak a felsőkategóriában volt jellemző ekkora tárhely. Azonban 2023-ban illetve már most 2024-ben is látszik, hogy ezen a téren minden gyártó igyekszik átlépni egy szinttel magasabbra, így tett a HONOR is.

Az optimalizáció is fontos témakör. A Macig6 Lite teljesítményével nincs is különösebb gond, gyorsan kezeli a dolgokat, jól reagál a használatra. Alkalmanként felfedezhető ugyan egy-egy belassulás, vagy megakadás, de ez visszavezethető esetleg valamilyen alkalmazásra is, szóval nem feltétlenül a telefon hibája okozza. 

Egyébként az üzemidőben is kifejezetten jó lett a készülék, bár ez a HONOR márkánál “megszokott” dolog. Egy 5300 mAh kapacitású akkumulátort tettek a hátlap alá, ezzel a két napos átlagos üzemidő gond nélkül elérhető. A telefon 35 wattos maximális töltést támogat, igaz viszont, hogy a HONOR nem ad már töltőadaptert a dobozban, csak az adatkábelt. Alapból bármelyik otthon lévő hagyományos USB-s adapterrel tölthető, vagy akár számítógépről is. Ha valaki mégis töltőt venne mellé, érdemes a HONOR SuperCharge (Max 66W) típusú adaptert keresnie, hogy kitudja használni a 35 wattos maximális töltési sebességet.

Középkategóriás modell lévén természetesen nincs benne “minden” a Magic6 Lite-ban sem. Hiányolhatjuk az eSIM támogatást, a vízállóságot, a vezeték nélküli töltést, vagy éppen az infra portot, Bár ezek olyan funkciók, amelyek csak lassan szivárognak le a felsőkategóriából az olcsóbb modellekbe. A drágább, kicsit jobb HONOR 90 például már megkapta az eSIM támogatást.

Persze így sem szégyenkezhet a HONOR Magic6 Lite, hiszen az 5G-n, vagy éppen a WIFI 6-on keresztül szupergyorsan hasít rajta a net, ott van az NFC és a Google Pay mobilfizetésre, a friss Bluetooth szabvány miatt széles palettáról választhatunk headsetek terén.

A HONOR Magic6 Lite a kedvező árazása, a dinamikus külső jegyei és a korrekt hardvere miatt népszerű lehet a jövőben és valószínűleg sok ember kezében köszönhet majd vissza. A tiédben ott lesz?

A HONOR Magic6 Lite okostelefont megtalálod a kínálatunkban a fent is látható narancs vegánbőr kivitelben, zöldben és feketében is.