WITHINGS ScanWatch Nova teszt: okosan elegáns óra üzletembereknek

A Withings új órája, a ScanWatch Nova egy üde színfolt az okosórák piacán. A legtöbb mai okosóra kerek, vagy szögletes kijelzőt kap, de közös bennük, hogy az előlapjuk nagy részét borítja be ez a megjelenítő és a legtöbb esetben csak hasonlítanak egy klasszikus órára.

Ezzel szemben a Withings más irányból közelítette meg a dolgot és ők elsődlegesen tényleg egy klasszikus órát készítettek és abba rejtettek le egy kis okos megoldást, amelynek része egy apró méretű kijelző a normál óra alatt.

A ScanWatch Nova tulajdonképpen egy luxusórát igéző termék rozsdamentes acél tokozással és zafír üveggel, amely állapotkövető okosfunkciókat is kapott.

Akár bekapcsolva, akár kikapcsolva, alapvetően ez inkább tűnik egy hagyományos órának. Tesztünk alanya a kék színű modell volt, amelynél a lünetta és az óra számlapja kapott egy királykék színezetet (ezen kívül fekete és zöld verziót kínál még a Withings).

A lünettára kerültek az időt jelsző számok, csak a 10, 20, 30, 40 és 50 percet jelző jelölések, illetve órankénti rovátkát kapott jelzésként. Egy klasszikus, kétmutatós óraszerkezet jelzi a pontos időt. Ez a rész nem kapott háttérvilágítást, azonban sötétben világít, köszönhetően egy speciális foszforeszkáló bevonatnak. A nap során kapott fénynek köszönhetően sötétben is le tudjuk olvasni az időt, hiszen halványan, szolidan látszik mind a két mutató és a lünettán lévő jelölések is.

A számlap felső részén egy apró, 0,63”-os fekete-fehér OLED kijelzőt találhatunk. Alapból ez ki van kapcsolva, viszont ha a tokozás oldalán lévő koronába épített gombot megnyomjuk, rögtön látjuk rajta az időt digitálisan is, illetve a korona tekerésével elérhetjük a különböző funkcióit. Érdekesség, hogy ha valamelyik óra mutató a kijelző felett jár éppen, amikor a kijelzőt használnánk, azok automatikusan pozíciót váltanak 10 óra 10 percre, V betűt formálva és ezzel szabad rálátást biztosítanak a kijelzőre. A kijelző kikapcsolását követően pedig szintén automatikusan felveszik a pontos időnek megfelelő pozíciójukat.

A számlap alsó részén egy apró mutatós egység található, ezen a számláló (amely 100-ig van jelezve), alapvetően a napi lépéscéljaink teljesített arányát mutatja meg. Így tehát, ha beállítjuk, hogy mindennap 10 000 lépés a célunk és 2000 lépést már elértünk, akkor a mutató a 20-ason lesz, jelezve a 20%-os teljesítettséget.

Visszatérve a kijelzője, az előnye a hátránya is. Mindösszesen 0,63” méretű, kifejezetten kicsi. Ez annak okozhatna esetleg problémát, akinek nem jó a szeme, az apró betűket rosszul látja. Akinek viszont rendben van a szeme, annak rendben lesz, hiszen a fényereje jó és mivel fekete-fehér, ezért elég kontrasztos.

Nincs érintőképernyő, a koronát forgatva és nyomva lehet vezérelni. Ezt meg kell szokni, hiszen lassabb, mint egy érintős megoldás, vagy egy olyan, ahol több vezérlőgomb is elérhető. Viszont akik a Withings megoldását választják, minden bizonnyal azért teszik ezt, hogy inkább egy órájuk legyen, amelyben az okos funkciók csak kiegészítőként szolgálnak.

A ScanWatch Nova nem csak a pulzust, a stressz szintet méri. Rendelkezik beépített bőrhőmérséklet mérővel is többek között. Ez elsősorban egészségügyi szempontból hasznos, jelzi azt, amikor megnő a testhő és esetleg lázas állapotba kerülünk. Természetesen nem helyettesít egy lázmérőt, viszont jól követhetővé teszi a hőmérsékletváltozást, amelyen testünk átmegy és amivel minket figyelmeztet.

A Withings órája azon kevés hasonló kiegészítő egyike, amely támogatja az EKG mérést Magyarországon is. Az óra menüjéből indítható méréshez a gombot kell megérinteni és nyugodtan várni, nagyjából egy perc alatt megkapjuk az eredményt, amelyet a telefon képernyőjén láthatunk részletesebben.

Számos sport rögzítésére is lehetőség van az órával, támogatja többek között a futást, az úszást és a sétát, kerékpározást is. Azonban ez elsősorban inkább egy klasszikus óra, mintsem sportóra. Ezt erősíti az is, hogy nem rendelkezik beépített GPS-szel. A kültéri tevékenységeknél kizárólag akkor tud rögzíteni útvonalat és pontosabb sebesség adatokat az óra, ha a telefonhoz van csatlakoztatva és ott rendelkezik engedéllyel, hogy használja annak helymeghatározását. 

Az óra által mért értékeket, illetve tevékenységeket a Withings saját alkalmazásában tudjuk nyomon követni. Itt a főoldalon helyet kapnak a tevékenységek és az egészségügyi mérések is.

A pulzusméréshez kifejezetten szép grafikont rajzol, amelynél nem csak azt követhetjük, mennyi volt a pulzus, hanem azt is, hogy az milyen tartományba tartozik, illetve hogy volt-e túl magas, vagy túl alacsony pulzusunk.

A mért eredmények egy rendezett PDF-be kinyerhetők az alkalmazásból és átküldhetők az orvosunknak.

A mérésekhez egy több LED-et tartalmazó szenzorcsoportot használ az óra.

A Withings app bár nem tud magyarul, egyszerűsége miatt angol nyelven is használható. A gyártó kínál egy Withings+ előfizetést az alkalmazásban. Ez edzési lehetőséget, illetve mérőszámot is kínál a felhasználó számára.

A ScanWatch Nova természetesen jelez akkor, ha a telefonunkra értesítés érkezik. Amikor a készülék csatlakozik Bluetooth-on keresztül, akkor rezegve figyelmeztet szükség esetén, illetve a kijelzőn is megjeleníti az információkat. Ez kifejezetten hasznos lehet például olyan szituációban, ha valaki munka, tárgyalás miatt lenémítja a telefonját, vagy nincs keze ügyében, a csuklóján pedig diszkréten jelzi a bejövő hívást a Withings órája.

Gyárilag egy gyönyörűen kidolgozott rozsdamentes acél szíjat kapunk a ScanWatch Nova-hoz. Ennek méretre igazításához egy profi szettet kapunk a dobozban, amivel pár perc alatt kiszedhetünk, vagy beilleszthetünk szemeket.

Maga a szíj egyszerűen kivehető a gyorskioldónak köszönhetően. A Withingsnél is tudták, hogy a mindennapi elegáns viseletre tökéletes ez a csiszolt fém szíj, azonban sportolásra nem annyira kényelmes. Emiatt a dobozba került egy kék színű szilikon szíj is, amely tökéletes akkor, amikor lazább napokat tart a viselője.

Annak, hogy nincs nagy kijelző van egy nagyon nagy előnye, az üzemidő. Bár azt nem kommunikálja a gyártó, hogy mekkora akkumulátor került beépítésre a ScanWatch Nova-ba, azt tudjuk, hogy akár 30 napos üzemidőt is el lehet vele érni. Ez pedig nem egy túlbecsült ígéret, tényleg hetekig kitart. A dobozban egy USB-C csatlakozós töltőbölcső van, ezzel 2 óra alatt lehet újratölteni az órát.

A Withings ScanWatch Nova megítélésekor nem feltétlenül az okosórákhoz kell azt hasonlítani, mert nem az. Ez egy prémium kialakítású férfi óra, amely megkapta egy aktivitásmérő számos hasznos tulajdonságát. Ebből a szempontból pedig jól sikerült.

Hiányolhatjuk belőle a Bluetooth-hívás funkciót, a GPS-t, vagy az érintéses fizetés lehetőségét, viszont cserébe sokkal hosszabb üzemidőt kínál, mint az okosórák, bármikor felvehető egy ing, öltöny mellé egy elegáns eseményen anélkül, hogy kitűnne. Plusz ráadás, az anyagminőségre sem lehet panasz, hisz a rozsdamentes acél zafír ötvözettel egy egészen egyedi megoldást mutat.

Az óra 2-féle színben kapható:

WITHINGS ScanWatch Nova hibrid okosóra kék

WITHINGS ScanWatch Nova hibrid okosóra zöld