Új televíziót vásárolnál, de elvesztél a fogalmak és a rengeteg lehetőség között? Segítünk! Kisokosunk által megismerheted a televízióvásárlás során felmerülő legfontosabb fogalmakat, technológiákat és funkciókat, így pedig könnyen megtalálhatod a számodra tökéletes tévét.  

A televízió felbontása és a képátló

Mit kell tudni a tévék felbontásáról?

A televíziók felbontása az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. A régi, szögletes SD felbontástól eljutottunk a kristálytiszta 4K-ig, sőt már a 8K is kopogtat az ajtónkon. De mit jelentenek ezek a számok és betűk a valóságban? 

A televízió felbontását a képernyőn megjelenő képpontok, azaz pixelek száma határozza meg. Minél több pixelből áll a kép, annál élesebb és részletesebb lesz a látható tartalom, tehát minél nagyobb a felbontás, annál jobb minőségű képet fog visszaadni a tévé. A pontos felbontást az oszlopok száma (szélesség) x sorok száma (magassága) adja meg. 

Az elérhető felbontások: 

 • HD – 1280 × 720 pixel
 • FULL HD – 1920 × 1080 pixel
 • 4K Ultra HD – 3840 × 2160 pixel
 • 8K Ultra HD – 7680 × 4320 pixel

A HD és FULL HD felbontások kisebb pixelszámmal rendelkeznek, épp ezért a kép kevésbé éles, mint a 4K és a 8K Ultra HD felbontásoknál. Ugyanakkor ezek a felbontások még mindig elfogadható képminőséget nyújtanak az átlagos tévénézéshez – különöseb kisebb készülékek esetén. 

A modern tévék körében manapság a 4K Ultra HD a legelterjedtebb: kedvező áron, gyönyörű képet és magával ragadó élményt nyújtanak. Az elérhető 4K-s tartalom is egyre szélesebb, így rengeteg filmet és sorozatot nézhetsz ebben a felbontásban. 

A 8K Ultra HD a legújabb technológiák közé sorolható: lenyűgöző látványt és élményt biztosít tévézés közben. Érdemes tudni azonban, hogy egyelőre még kevés 8K-s tartalom érhető el, és az ezzel a felbontással rendelkező készülékek ára igen magas. Azonban ezek a tévék kiváló befektetést jelentenek a jövőre nézve, hosszú távon rendkívül jó választások. 

Mit jelent a képátló?

A tévékészülék vásárlásakor a képátló kulcsfontosságú tényező, hiszen ez határozza meg a készülék pontos méretét, a kijelző hasznos képterületét és befolyásolja a tévénézési élményt is. 

A képátló a televíziók és monitorok méretének mérésére használt szabványos mértékegység. A képátló hossza a képernyő egyik sarkából a diagonálisan ellentétes sarokba tartó vonal hossza. Ez a mértékegység általában hüvelykben van megadva. Például, ha egy televízió képátlója 55” (139 cm), akkor a képernyő sarkából a diagonálisan ellentétes sarokba tartó vonal hossza 55” (139 cm).

A képátló hossza közvetlenül befolyásolja a nézői élményt. Minél nagyobb a képátló, annál nagyobb a képernyő, és annál nagyobb a részletek, amelyeket a néző láthat. Ezért a nagy képátlójú televíziók különösen alkalmasak filmek és sportesemények nézésére, ahol a részletek és a nagy kép fontosak.

Mi az a coll és inch?

A képátlót nem centiméterben, hanem inchben, azaz collban adják meg a gyártók – ezt jelöli a dupla vonás (pl. 55”). Egy inch 2,54 centiméternek felel meg, így ahhoz, hogy megkapd a képernyő pontos átlóját centiméterben, csak be kell szoroznod a két számot. Tehát például egy 55 colos tévé esetében a képátló 139,7 cm.

Miért fontos a tévénézési távolság?

A nagy képernyők lehetővé teszik, hogy a filmeket úgy élvezhessük, mintha mi magunk is részesei lennénk a történéseknek. A nagy képernyőkön a látványos jelenetek, a lenyűgöző tájak és a részletes karakterarckifejezések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a filmnézés igazán felejthetetlen élmény legyen. Ezért a nagy képernyős televíziók ideálisak filmnézéshez, különösen ha nagy felbontású tartalmat nézünk rajtuk.

A csatlakozók

A televízió kiválasztásakor a készüléken lévő csatlakozókra is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a csatlakozók típusa és száma szabja meg, hogy milyen és mennyi eszközt tudsz majd csatlakoztatni a tévéhez.

SCART csatlakozó

Ez egy régebbi csatlakozótípus, az analóg audió- és videójelek átvitelére képes, például a régebbi DVD-lejátszók bekötésére alkalmas.

RCA csatlakozó

Az RCA csatlakozó egy analóg jelátviteli port a tévé hátulján, amit videó és hang továbbításra használhatsz. A csatlakozók száma határozza meg, hogy milyen típusú jelet továbbíthat. Egy RCA csatlakozó komponens videojelet, három RCA csatlakozó pedig RGB vagy komponens videojelet továbbít. A hang továbbításához 1 RCA kábel szükséges mono hangjel esetén, a sztereóhoz 2 RCA kábelre, míg 5.1 csatornás hang esetén 6 RCA kábelre lesz szükséged.

HDMI csatlakozó

Az egyik legelterjedtebb csatlakozótípus manapság a televíziókon. Ezek a portok digitális audió- és videójelet továbbítanak egy kábelen keresztül, kiváló kép- és hangminőséget biztosítva. A HDMI csatlakozók kompatibilisek például a házimozi rendszerekkel, játékkonzolokkal, set-top-boxokkal és laptopokkal.

A HDMI csatlakozóknak több típusa is létezik, de a legtöbb modern televízió HDMI 2.0 vagy magasabb verziójú csatlakozókkal van felszerelve, amelyek támogatják a 4K felbontást és egyéb funkciókat. Ha újabb játékkonzolokkal rendelkezel, akkor mindenképp szükséged lesz HDMI 2.1-es csatlakozóra a tévéden, hogy megfelelő képátvitelre legyen lehetőséged.

USB csatlakozó 

A televíziók hátulján található USB csatlakozók lehetővé teszik a külső meghajtók, pendrive-ok és más USB-eszközök csatlakoztatását. Ezzel a csatlakozóval fényképeket, videókat, zenéket és más fájlokat közvetlenül a TV-n jeleníthetsz meg.

VGA csatlakozó

A VGA szintén egy régebbi analóg jelátviteli csatlakozó, amivel a számítógépeket, projektorokat, laptopokat tudsz a tévéhez csatlakoztatni. Nagy előnye a széleskörű kompatibilitás, ugyanis szinte minden régebbi eszközön és több új modellen is megtalálható. 

A VGA azonban sajnos nem a legjobb választás a képminőség szempontjából. Analóg jelfeldolgozás miatt hajlamos az interferenciára, a képminőség a kábel hosszával pedig romlik. A maximális 2048 x 1536 pixeles felbontás 85 Hz-es frissítési sebességgel nem tűnik rossznak, de a digitális csatlakozók (pl. HDMI) ennél jóval jobb képminőséget biztosítanak.

Optikai bemeneti csatlakozó

Az optikai kábelen keresztül digitális hang- és képtovábbítás lehetséges az információk vesztesége nélkül. Ez a csatlakozótípus kiváló hangminőséget biztosít, épp ezért HiFi vagy házimozi rendszerekhez is jó választások. 

Gondold át: mit fogsz csatlakoztatni a tévéhez?

A tévé vásárlása előtt alaposan gondold át, hogy milyen eszközöket szeretnél majd csatlakoztatni hozzá. Ez befolyásolhatja a szükséges csatlakozók számát és típusát

Nézzünk néhány példát:

 • számítógépek, laptopok (HDMI)
 • játékkonzolok (HDMI)
 • set-top-boxok (HDMI)
 • külső meghajtók, pendrive-ok (USB)
 • projektorok (HDMI, VGA)
 • Blu-ray lejátszók (HDMI)
 • házimozi és HiFi rendszer (HDMI, optikai)

Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb modern készülék WiFi és Bluetooth funkciókkal rendelkezik, ami által a különböző eszközöket vezeték nélkül is csatlakoztathatsz a tévéhez.

A képtechnológia

LCD LED

A LED-technológia azt jelenti, hogy a kijelző mögött egy háttérvilágítású réteg található, amely fényt bocsát ki a képernyőn lévő folyadékkristályos rétegen keresztül. A folyadékkristályok feszültség hatására forognak, szabályozva a fény áteresztőképességét, és így a képernyőn megjelenő színeket és fényerőt. A fekete szín megjelenítéséhez az adott területen lévő kristályokat teljesen lezárja, mindez minimális fényt enged át, így a kép itt teljesen feketének tűnik. A valóságban azonban a háttérvilágítás miatt a fekete inkább sötétszürke vagy kékes árnyalatú.

Épp ezért fejlesztették ki a helyi fényerőszabályozást. Ez a technológia a LED-es háttérvilágítást különböző zónákra osztja, amelyeket a tévé egyenként képes vezérelni – a szegmenseket egyesével képes világítani, tompítani vagy kikapcsolni. Így a sötét területek sötétebbek, a világos területek pedig fényesebbek lehetnek. Ez pedig jobb kontrasztot és mélyebb feketét eredményez.

Fontos megjegyezni, hogy a helyi fényerőszabályozásnak is korlátai vannak. Még a legjobb LED tévék is csak korlátozott számú zónával rendelkeznek, miközben a képernyőn millió számú pixel található. Bizonyos esetekben ez egyenletlenségekhez vezethet a fényerőben, ami kevésbé éles képet eredményezhet, mint például az OLED technológia.

OLED

Az OLED az egyik legfejlettebb kijelző technológia a tévékészülékek körében. Ez a technológia apró szerves diódákat használ. A pixelméretű panelek önállóan világítanak, így nincs szükség külön háttérvilágításra. Az OLED televíziók hihetetlen kontrasztot, mély feketéket és élénk színeket adnak vissza, amelyek felülmúlják a hagyományos LED TV-k képességeit.

További nagy előnye az OLED-tévéknek, hogy nagyszerű betekintési szöggel bírnak, így bárhova is ülsz le a tévé előtt mindig ugyanazt a képet látod majd, a színek és a fényerő sehol nem változik. Emellett rendkívül vékony és könnyű a kialakításuk. 

QLED

A QLED lényegében egy fejlett LCD-technológia a Samsungtól, amely úgynevezett kvantumpontokat használ a fény színspektrumának javítására. A kvantumpontok apró, nanoméretű kristályok, amelyek méretüktől függően különböző színű fényt bocsátanak ki – minél nagyobb a mérete, annál pirosabb, minél kisebb, annál kékebb színt eredményeznek. Ez a technológia valósághűbb és élénkebb színeket, jobb kontrasztot és nagyobb fényerőt eredményez, mint a hagyományos LED TV-k. 

Mini LED 

A Mini LED technológia apró fénykibocsátó diódákat használ a háttérvilágításhoz. Ez azt jelenti, hogy a LED-ek mérete 0,2 mm-nél csak kisebb lehet. Ez precízebb fényerőszabályozást tesz lehetővé, mélyebb feketéket és jobb kontrasztot biztosít a tévének, így végeredményben közelebb áll az OLED képminőségéhez. A Mini LED azonban még továbbra is LCD technológiát használ, csak fejlettebb háttérvilágítással működik.

NanoCell

A NanoCell az LG fejlett LCD technológiája, amely nanorészecske-szűrőt használ a képminőség javítására. A panelban lévő nanorészecskékből álló réteg kiszűri a nem kívánt fényhullámhosszokat, így pontosabb színeket, fényesebb megjelenést és szélesebb betekintési szöget eredményez. A NanoCell televíziók több okosfunkciót, tisztább hangzást és gyorsabb hardvert is kínálnak, épp ezért viszont az áruk is a magasabb kategóriába tartozik.

QNED

A QNED az LG márka felsőkategóriás tévéinek technológiája, ami a mini-LED háttérvilágítás és a kvantumpontos NanoCell technológia ötvözetét jelenti. Ez a kombináció több ezer zónával szabályozza a háttérvilágítást, így mélyebb feketéket, jobb kontrasztot és pontosabb fényerő-visszaadást eredményez. A QNED technológia csökkenti a glóriahatást is, ami a világos tárgyak körül sötét háttérben megjelenő fényudvart jelenti. Ez a technológia jelenleg a legjobb képminőséget nyújtja az LCD TV-k kategóriájában.

ULED

Az ULED a Hisense saját QLED technológiája. A működési elve lényegében ugyanaz, mint az LG készülékek esetében: a képminőség javítására kvantumpontos színszűrő réteget használ, amely segíti a színek vezérlését és sűríti a fényt. Mindez pedig fényesebb és természetesebb színeket, illetve jobb betekintési szöget garantál. 

Az ULED elnevezéssel ellátott készülékek arra utalnak, hogy az adott tévé képminősége “ultra” kategóriás. Tehát a lehető legjobb, amit a gyártó csak nyújtani bír.

Direct LED és Edge LED

A Direct LED és az Edge LED a háttérvilágítási technológiák két típusa, amelyeket az LCD tévéknél használnak. 

A Direct LED esetében a LED-ek a teljes képernyőfelület alatt egyenletesen helyezkednek el, így egyenletes háttérvilágítást biztosítanak. A drágább Direct LED készülékek helyi fényerőszabályozással is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a képernyő egyes részeit sötétíteni vagy világosítani lehet. Ez képes javítani a képminőséget, különösen a sötét jelenetek esetében.

Az Edge LED technológiánál viszont a fénykibocsátó diódák a képernyő kerülete körül találhatóak, így a fényt a középpontba irányítják. Ennek köszönhetően sokkal vékonyabb kialakításra van lehetőség, viszont a háttérvilágítás egyenetlenebbé válhat.

Akkor most LED, OLED vagy QLED tévét válasszak?

A választás a saját tévénézési szokásaidtól, igényeidtől és a rendelkezésedre álló büdzsétől függ

Az OLED készülékek a legjobb képminőséget adják vissza: tökéletes fekete színek megjelenítésére és széles betekintési szögre számíthatsz. Akkor válaszd, ha a lehető legjobb technológiát keresed és azért hajlandó vagy akár többet is fizetni.

A QLED tévék szuper kontraszttal, élénk színekkel és nagy fényerővel rendelkeznek. Akkor válaszd, ha valósághű képet szeretnél élvezni, és az OLED-hez hasonló eredményt szeretnél, de olcsóbban.

A LED televíziók a leginkább energiahatékony készülékek, miközben a legolcsóbb modellek közé tartoznak. Akkor válaszd, ha költséghatékony megoldást szeretnél, de fontos számodra a jó képminőség is.

Paraméterek és szabványok

Mi az a HDR?

A HDR (High Dynamic Range), azaz a magas dinamikatartományú kép lényege, hogy a képjelekben a hagyományoshoz (SDR) képest több információt tárol, így pedig életszerűbb és pontosabb képet eredményez.

 • Élénkebb színek: A HDR finomabb színárnyalatokat jelenít meg, így a színek élénkebbek és élettelibbnek tűnnek.
 • Mélyebb feketék és fényesebb fehérek: A HDR a fényerő és a kontraszt szélesebb skáláját használja, így a feketék mélyebbek, a fehérek pedig fényesebbek lesznek, és a kép részletesebb lesz a sötét és világos területeken is.
 • Valósághűbb kép: A HDR összességében egy életszerűbb, magával ragadóbb képélményt nyújt, mintha az SDR technológiát használnánk.

Mi az a HDR10/HDR10+?

A HDR10 és HDR10+ elterjedt HDR szabványok, amelyek egyszerű működésűek, azonban kiváló képminőséget garantálnak. A HDR10 nevében lévő „10” a 10 bites színmélységet jelzi, ami bár elmarad más szabványoktól, de ez a képminőségre és a tévénézési élményre nincs hatással. A HDR10 statikus metaadatokkal dolgozik, tehát a legfényesebb jelenethez igazítja a kép tónusát, emiatt kissé laposabb, kevésbé élettel teli képet nyújt.

A HDR10+ viszont dinamikus metaadatokat küld a tévének minden egyes jelenethez, így a kontraszt, a fényerő és a tónusok is dinamikusabbak lesznek. 

A két szabvány nagy előnye, hogy licenszdíjmentesek, így bármely gyártó felhasználhatja a HDR10 és a HDR10+ szabványokat is a készülékeibe. Pont emiatt széles körben elterjedt megoldásnak számítanak.

Mi az a Dolby Vision?

A Dolby Vision egy elterjedt és sok tévé által támogatott HDR szabvány, amely kiemelkedő képminőséget biztosít. A 12 bites színmélységnek köszönhetően az emberi szem számára rengeteg árnyalatot képes megjeleníteni, így hihetetlenül élethű képet varázsol a kijelzőre. 

Dinamikus metaadatokat használ, azaz a mozgóképhez tartozó információkat nem csak egyszer, hanem jelenetenként, sőt vágásonként továbbítja a tévének. Ez lehetővé teszi a folyamatos kalibrálást, így minden képkockából a legtöbbet hozza ki a televízió. Ennek eredményeként a fények ragyognak, a feketék mélyek, a színek pedig élénkek és élethűek.

Mi az a képfrissítési gyakoriság?

A képfrissítési gyakoriság mutatja meg, hogy másodpercenként hányszor is frissül a kép a kijelzőn – mindezt Hertzben (Hz) fejezi ki. Gyakorlatilag minél magasabb a képfrissítési gyakoriság, annál gyorsabb lesz a készülék. Amennyiben a képfrissítés nem elég gyors, a különböző gyors mozgást tartalmazó jelenetek (pl. akciófilmek vagy gamer játékok) a képernyőn homályosan vagy zavarosan jelenhetnek meg. A tévék esetében standard frekvencia általában a 60 Hz, de vannak ennél magasabb 120 Hz vagy akár 240 Hz-es televíziók is – a legtöbb játékhoz legalább 120 Hz szükséges.

Mi az a válaszidő?

A válaszidő a televíziók esetében azt az időt jelenti ezredmásodpercben (millisecundum) kifejezve, amely ahhoz szükséges, hogy egy pixel a fekete színből a fehérbe és vissza váltson. Minél alacsonyabb a válaszidő, annál gyorsabban tud a pixel a színek között váltani.

Mindez azt jelenti, hogy minél kisebb a válaszidő, annál jobb képminőséget kapunk. A gyors jelenetek esetében, hasonlóan a képfrissítési gyakorisághoz, komoly szerepe van a válaszidőnek, ugyanis hosszú válaszidő esetén a kép elhomályosodhat, halvány glória alakulhat ki a képernyőn a mozgó tárgyak mögött, vagy előjöhet az utánhúzás effektus, amely során a kijelzőn megjelenő objektumok egyfajta uszályt kapnak. 

Miért fontos a látószög?

A tévék látószöge azt a szöget jelenti, ahonnan optimálisan lehet látni a képernyőt. A szélesebb látószögű készülékek kényelmesebb tévénézési élményt nyújtanak, akár több ember számára is, még akkor is, ha nem közvetlenül a tévével szemben ülnek. A látószög a televízió típusától, a panel technológiájától és a minőségétől függően változhat. 

Mi az a VRR?

A VRR (Variable Refresh Rate), azaz a változó frissítési sebesség egy olyan technológia, amely dinamikusan változtatja a képfrissítési frekvenciát a képforrás kimenetelétől függően. Mindez folyamatosabb és élvezetesebb játékélményt nyújt a tévéknél. A készülék lényegében a frissítési sebességet a játék képkockasebességéhez igazítja, így csökken a bemeneti késleltetés és elkerülhető a képszakadozás vagy a képkocka kiesés. Ez különösen fontos a gyors mozgású játékoknál, ahol a képkockasebesség ingadozhat.

Mi az a G-Sync technológia?

A G-Sync egy olyan technológia, amely megszünteti a képernyő szakadozását és akadozását a videójátékok során. A technológia az NVIDIA videokártyákkal működik együtt, és a monitor frissítési sebességét szinkronizálja a képkockák megjelenítési sebességével. Ennek eredményeképpen a játékosok folyamatos, éles képet kapnak. A G-Sync fantasztikus vizuális megjelenítést biztosít és magasabb szintre emeli a játékélményt.

Mi az az AMD FreeSync?

Az AMD FreeSync technológia gyakorlatilag alternatívája a G-Sync-nek, megelőzi a képernyő vagy a hang szakadását játék közben. A FreeSync garantálja, hogy a kijelző és a grafikus processzor összhangban legyen, így pedig élvezetes, problémamentes játékot biztosít. A FreeSnys esetében nincs szükség külön dedikált hardverre a készülékben, épp emiatt az olcsóbb is lesz. 

Mi az a BRAVIA XR?

A BRAVIA XR (más néven Cognitive Processor XR) a Sony fejlett processzora, amelyet a legújabb okostévéknél alkalmaznak. Ez a processzor nem csupán a képet és a hangot javítja, hanem az emberi agyhoz hasonlóan működik. A tartalom minden elemét egyszerre elemzi és dolgozza fel, összefüggéseiben, így mélyebb, térbelibb és valósághűbb élményt nyújt. A képet a részleteknek megfelelően módosítja, a színek pedig pontosabbak és természetesebbek lesznek.

Alkalmazások és okos funkciók

Mi az a SMART TV?

A SMART TV vagy más néven okostévé a hagyományos televíziókkal ellentétben beépített operációs rendszerrel rendelkezik és képes felcsatlakozni az internetre. Ennek köszönhetően nem csak tévét nézhetsz rajtuk, hanem számos online szolgáltatáshoz is hozzáférhetsz rajtuk. Ezáltal streaming szolgáltatásokat, illetve videó- és zeneappokat használhatsz, vagy akár a weben is böngészhetsz. A legtöbb SMART TV-n beépített játékokat is találsz. 

Mi az az Android TV?

Az Android TV az egyik legnépszerűbb okostévé platform, amelyet például a Sony, a Philips és számos más gyártó is használ a televízióinál. Ez lényegében az Android operációs rendszer tévékre optimalizált változata, így a kezelőfelület, a menürendszer és a funkciók hasonlóak az okostelefonokhoz. Az Android TV széles applikációválasztékkal rendelkezik, ezáltal kedvenc streaming szolgáltatásaidat, videóidat, zenéidet és játékaidat is élvezheted rajta. 

Milyen streaming szolgáltatások, alkalmazások érhetőek el?

Az okostévékre számos streaming alkalmazás telepíthető, melyek a szórakozás széles skáláját nyújtják. A legtöbb SMART TV-n már alapból fent vannak a legnagyobb streaming szolgáltatók, mint például az HBO Max, a Netflix, a Disney+, az Amazon Prime vagy az Apple TV. Sőt sok esetben a távirányítón külön gomb is tartozik hozzájuk. A streaming appok hatalmas tartalomkínálattal bírnak, így kedvenc filmjeid, sorozataid, zenéid és sporteseményeid bármikor megnézheted nagyképernyőn is.

Hogyan lehet tükrözni az okoseszközök tartalmát a tévére?

Okoseszközöd tartalmát többféleképpen is tükrözheted a tévére. Az Apple AirPlay és HomeKit az Apple termékekkel, a Miracast Android okostelefonokkal és laptopokkal, a Chromecast pedig a Google Cast alkalmazással kompatibilis. A választás a tévé típusától, az okoseszköz operációs rendszerétől és a kívánt funkcióktól függ.

Okos távirányítók

Mi az az LG Magic Remote?

Az LG tévék nem csak kiváló képminőségükről, de innovatív távirányítóikról is ismertek. A Magic Remote az egyik legnépszerűbb modell, amely ötvözi a hagyományos távirányítók kényelmét az okostévék intuitív vezérlésével

Első pillantásra talán soknak tűnhetnek a gombok, de mindegyiknek megvan a maga funkciója, és igazán kézre is esnek. A távirányító alján médiavezérlő és programozható gombok találhatók, a legfőbb újítás azonban a középső görgő. Ez az egér görgőjéhez hasonlóan működik: mozgatásával aktiválható a kurzor, amellyel a tévé képernyőjén lévő elemeket a távirányító mozgatásával, lényegében lézercélzóként irányíthatjuk. Ez forradalmasítja a szövegbevitelt és a menüben való navigálást, sokkal könnyebbé válik a tévé használata.