Ennél retróbb tárgy nincs a MediaMarkt polcain! A kazettás magnó csodája felett merengtünk!

Gyanús, hogy vannak, akik a képek és leírtak alapján már nem tudják, mi is ez a fura tárgy. De akadnak olyanok is, akiknek egy kicsit megdobban a szívük a fekete és a piros nyomógombok és a forma láttán. A GPO WO162B kazettás hangrögzítő külalakra gyorsan visszarepít az időben. És persze egy rakás emlék feltör, miközben öntudatlanul becsúsztatjuk a készüléket a kosárba…

 

Élet a youtube és a spotify előtt

 

Abban a rég letűnt korban, amikor a kedvenc zenéinket még nem érhettük el bármikor az internet segítségével, amikor még egészen másképp fogyasztottuk a dallamokat és úgy általánosságban véve a kultúrát, a kazettás magnók tulajdonosai résen állva szobroztak a rádiókészülékek előtt. És ha felcsendült a vágyott sláger, a fénysebességnél gyorsabban vetődtek rá a készülékek piros gombjára, egyes esetekben egyszerre lenyomva a Play-jel. A szpíker sokszor rábeszélt a számra, az is előfordult, hogy idő előtt lekeverték a felvételt, vagy épp a pontos időt jelző szignál csipogott be a felvételbe. A rögzített számok eleje és vége szinte sosem volt makulátlan, de így is földöntúli örömöt éreztünk, ha elkaptuk a kedvenc slágerünket!

Sorra gyarapodtak a felvételek a 60 és 90 perces kazettákon, majd egyre születtek a válogatás “kazik”, amelyek a szórakozás mellett egyszerre voltak a szerelmi vallomások egyik alapelemei is. Ártatlan egy időszak volt ez, tele várakozással és izgalommal, na és persze bosszúsággal, ha bekapta az agyonhasznált készülék az elnyűtt szalagot.

Míg a nagyobbak a pop kultúra remekeire vadásztak, a kisebbek újra és újra kiválóan elszórakoztak a megfizethető mesekazetták történeteivel. Esetleg saját felvételeket rögzítettek az osztálytársakkal, a legtöbbször botrányosan hangos üvöltések és később már vállalhatatlannak humor mellett. Szóval ilyenek voltak azok az idők, amikor orrvérzésig nyomtuk a REC-et, aztán tekertünk előre és hátra és mindent ezerszer meghallgattunk.

 

Jó, de miről jutott most mindez eszünkbe?

 

Diktafont nézegettünk és bár elsősorban a prémium kategória került a fókuszba, egyszer csak felbukkant a MediaMarkt honlapján az ismerős dizájn, amely kapcsán feltörtek az emlékek. A GPO WO162B kazettás hangrögzítő láttán azonnal kíváncsi lesz az ember, ki és miért nyúlt vissza a retro külalakhoz és a kazettás hanghordozáshoz? Nos, a GPO oldala a vintage szerelmesei számára megrendítően vonzó lesz. Hát még azoknak, akik kedvelik a furcsaságokat és az igazi brit különcséget!

A GPO (General Post Office), vagyis a brit posta és távközlési iroda története 1657-ig (!) nyúlik vissza. A Cromwell által kikiáltott, központosított szolgáltatás 1982-ig meg is tartotta mónopóliumát a telegráfok és telefonok értékesítésében. Miután az egyeduralom véget ért, majd a vonalas telefonok kora leáldozott, a cég kénytelen volt üzletpolitikát váltani. A GPO újkori vezetése kiváló érzékkel nyúlt vissza a retro külcsínyhez, melyet a modern innovációval ötvözött. A honlapon szétnézve rengeteg szépség akad, telefonok és persze különböző zene lejátszó eszközök is. A 20-as, 30-as évekig visszanyúló dizájnok mellett a 80-as évek vonalai is megtalálhatóak, akárcsak a kiszúrt hangrögzítő esetében.

A szívünknek kedves kazettás darab egyébként az alábbi tulajdonságokkal bír:

  • Beépített mikrofon
  • Jack fejhallgató bemenet
  • Lehajtható, kézi hordozásra alkalmas fül
  • Kazettás lejátszó egység
  • Kazettás felvevő egység
  • Egy érintéses rögzítés
  • Hálózati és elemes működési mód ( a szükséges 4 db elem nem képezi az ár részét)
  • Méretek 24 cm x 14.5 cm x 4 cm

 

Persze ha valaki inkább a lemezek vagy épp a rádiók felé hajlik, esetleg inkább az 50-es évek dizájnja a gyengéje, bőven válogathat a különböző korok retro szépségei között a MediaMarkt kínálatában! A GPO termékei szép számban elérhetőek az üzletekben és az online piactéren is. Csak tudjon az ember dönteni a formák és színek között!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

GPO WO162B kazettás hangrögzítő, 14 999 Ft

További rengeteg GPO termék

81452cookie-checkEnnél retróbb tárgy nincs a MediaMarkt polcain! A kazettás magnó csodája felett merengtünk!