Amazfit Cheetah teszt: fuss gyorsabban, okosabban

Az Amazfit szépen lassan lefedi az alacsony árú sportórák összes szegmensét. Erre példa a Cheetah is, amely háromféle kivitelben érkezett meg. Mi most a szögletes verziót mutatjuk be.

Fókuszban a teljesítmény

A „performance, azaz a teljesítmény” sorozatba került az óra, amelynek három verziója van:

  • A Cheetah Round kerek kijelzőt és készülékházat kapott,
  • a Cheetah Square, tesztünk alanya szögletes, téglalap formával rendelkezik,
  • míg a Cheetah Pro modell kerek, viszont a kivitele sokkal minőségibb az anyaghasználatot nézve.

Az Amazfit Cheetah Square fő egysége egy 1,75”-os AMOLED kijelző. A 390 pixel széles és 450 pixel magas megjelenítő 1000 nites fényerőre képes, így szabadban is jól olvasható marad. Az órát egy edzett üveg borítja ujjlenyomat taszító bevonattal. 

A kijelző sarkai lekerekítettek, ennek körvonalát követi az alumínium tokozás is. Az óra jobb oldalára egy kicsit Apple Watch Ultra stílust lehet felfedezni. A tokból kiemelkedik a három gomb, a felső, sárga színnel jelzi, hogy ezzel indíthatók a tevékenységek, középen egy forgatható korona kapott helyett, alul pedig egy recézett gomb érhető még el. Természetesen a három gombon kívül az érintőképernyő szolgál az óra vezérlésére.

Az órához egy homok színű szilikon szíj tartozik, amelyen sok apró lyuk található, ez egyszerre dizájn, egyszerre funkció, hiszen ezeken keresztül is szellőzik a bőr, nyáron segít, hogy komfortosabb legyen.

A 240 mAh kapacitású beépített akkumulátort egy mágnesesen csatlakozó töltővel lehet feltölteni. Ez a BioTracker nevű optikai szenzor csoportot fogja közre. A szenzorok támogatják a pulzusmérést és a véroxigén mérést is.

A szögletes készülékházzal rendelkező Cheetah Square üzemideje nagyjából 1 hét okosóra módban. Ha futni megyünk és GPS-es szabadtéri futást indítunk, akkor a nagy pontosságú móddal kb. 13 órán át tud rögzíteni (automatikus módban ez 20 óra). Ha esetleg valaki ultra futásra adná a fejét, akkor az energiatakarékos GPS móddal 28 órára tolható ez ki – viszont ilyenkor ritkább a pozíció mintavételezés, ezért az útvonal sem lesz a legpontosabb. Ezt célszerű hosszú, egyenes szakaszok esetén használni. A 240 mAh-s akkumulátort nagyjából 2 óra alatt lehet feltölteni.

Mindennapi sporthoz

A sport funkciókban hozza a kötelezőt a Cheetah órája. A futáshoz rendkívül sok opciót kínál, hiszen elérhető a Zepp Coach, amely edzéseket kínál a felhasználónak, akár maratoni távra való felkészüléshez is. A virtuális partner segít tartani a tempót azzal, hogy “versenyezhetünk” egy előre beállított tempóval. 

A Cheetah támogatja a külső pulzusmérő pántok csatlakoztatását. Bár önmagában a csuklón mért pulzus érték is elég pontos, de természetesen a mellkasi pánttal még pontosabb értéket kaphatunk. Lehetőségünk van népszerű sport appokra szinkronizálni az aktivitásainkat, így elérhető az Adidas running, Strava, Komoot, Relive, Google fit és Apple Health szinkronizáció is.

Rendkívül hasznos és hiánypótló funkció az offline térkép támogatás lehetősége! Ez azért teszi különlegessé a Cheetah szériát, mert nem túl sok modell kínál hasonlót. A piacon jelenleg a Garmin kínál egyes óráiban előre telepített térképet (jellemzően a 200 ezer forint felett kezdődő modelljeiben). Ezzel szemben az Amazfit órája sokkal olcsóbb és lehetőséget kínál a térképes navigációra. A Zepp alkalmazásban lehet kiválasztani a térképen egy óriási, több száz négyzetkilométeres területet, amely térképeit az órára lehet szinkronizálni. Ezt követően láthatjuk az órán azt, hogy hol vagyunk, illetve ha hozzáadunk .gpx kiterjesztésű útvonalat, akkor úgy képes navigálni minket, hogy nem csak az útvonalat láthatjuk, hanem a térképet is. Ez pedig egy rendkívül értékes funkció.

Összesen 156 féle sport módot kínál az Amazfit Cheetah, ezek egy része kültéri, GPS-es helymeghatározással és útvonal rögzítéssel, míg a beltérieknél az óra mozgásából határozza meg az aktivitás mértékét a rendszer. 

A helymeghatározáshoz hatféle helymeghatározási rendszert támogat az óra, a GPS rendszer esetén pedig a dual-band is elérhető, aminek köszönhetően magasabb a pontosság.

Okos funkciók a sport mellé

Ma már vékony a határ az okosóra és a sportóra között, a felhasználók (jogos) elvárása, hogy egy termék mind a két téren megfeleljen az igényeiknek. 

Kezdjük azzal, hogy mi maradt ki a Cheetah órában:

  • Nincs benne SIM/eSIM támogatás – bár ez a legtöbb hasonló kategóriás órára igaz, ebben az árkategóriában ritka képesség.
  • Nincs benne hangszóró, így nem lehet az órát kihangosítóként használni telefonnal.
  • Ami talán leginkább hiányozhat, az az érintésmentes fizetés az órával. A Zepp Pay, amely elérhető korábbi tesztalanyunkban, az Amazfit Balance-ban, nem került bele a Cheetah modellekbe.

Van viszont beépített háttértár zenékhez (kb. 2,3 GB). Erre tudunk MP3 formátumban zenét másolni a telefon Zepp alkalmazásán keresztül és az órához csatlakoztatott Bluetooth headsettel hallgathatjuk sportolás nélkül (nem kell, hogy nálunk legyen a telefon). 

A hangszórót hiányolhatjuk ugyan az Amazfit órájából, de mikrofonnal viszont rendelkezik a Cheetah Square. Ez a hangparancsokhoz kell, ugyanis az Amazon Alexa rendszerével kompatibilis az óra. Így ha ezt az okosotthon rendszert használjuk, az óráról is adhatunk hangutasításokat az eszközöknek (a magyar nyelv egyelőre nem támogatott).

Külön funkció került be a hűségkártyák gyűjtésére. Az appban hozzáadhatjuk a különböző szolgáltatók hűségkártyát és azt az órán megnyithatjuk, annak képernyőjéről lehet leolvasni fizetés előtt.

Ha valaki Apple iPhone telefonnal használja a Cheetah órát, lehetősége van a kamerát vezérelni fotózáshoz egyfajta távkioldóként. Ezt a funkciót csak iOS alatt lehet elérni, Android telefonnal nem működik.

A szellemi munkát végzők szerethetik a Pomodoro Timer funkciót. Ennek a módszernek a lényege, hogy munka közben egy meghatározott ideig egy dologgal foglalkozik az ember csak és ez után ad magának egy rövid időt lazítani és másra is figyelni. Ennek követésében segít az Amazfit funkciója.

Az “okos” funkciókat tekintve több mint 100 alkalmazás tölthető le az Zepp OS rendszerre az alkalmazásboltból. Ezek között nem csak fitnesz megoldások találhatók, hanem például a GoPro kamerákat vezérlő megoldás is. Az appok többsége ingyenes, de elérhető néhány fizetős megoldás is, főleg 0,99-3,99 euró közötti áron.

Az előre telepített óra számlapok mellett a Zepp appban továbbiakat is le lehet tölteni. Ezek között találni digitális és analóg kijelzéssel rendelkező számlapokat. Illetve olyanokat is, amelyek kevesebb, vagy éppen sokkal több adatot jelenítenek meg egyszerre. Természetesen itt is vannak egyedi mókás kijelzők, amivel hangulatunkhoz, eseményhez, vagy akár ruhánkhoz szabhatjuk az óra kijelzőjét is.

Az Amazfit szépen csendben építette fel az óra kínálatát. A fő fókusza azon van, hogy az alacsonyabb árkategóriában. Tud minden olyan fontosabb dolgot, amit kell. Jó GPS-es helymeghatározást, sok óra számlap, számos adat megjelenítése, rögzítése. És ami még fontosabb, minden igényt igyekszik a cég lefedni. Erre példa a Cheetah is. Szögletes kell? Itt van a tesztünk alanya, a Square verzió. Kerek kijelzős jobban tetszik? Ott a Cheetah Round, amely nagyjából azonos funkcionalitással bír. Elegánsabb, különlegesebb kialakítás is lehetne? Ott a Cheetah Pro, amely már titán tokozást kapott.

Az Amazfit Cheetah tehát igyekszik egy megkerülhetetlen választási lehetőség lenni azok előtt, akik okosórát/sportórát keresnek.