Gumikacsa helyett Bluetooth-hangszóróval fürödtünk: a nagy JBL-körkép

Színezd ki – ezzel az üzenettel küldött egy sor hangszórót és egy fejhallgatót az amerikai gyártó. Ki is színeztük vele magunkat, nappalinkat, kertünket, fürdőszobáinkat, pancsoltunk, takarítottunk, randiztunk, most pedig elmeséljük az egész sztorit, termékről termékre. Jellemzőkkel, ötletekkel és azzal, mit szól ehhez az egészhez a szomszéd néni.

JBL Boombox

Ránézésre csak mérsékelten idézi meg a nyolcvanas évek hiphopgenerációját szó szerint felnevelő kazettás magnót, mégsem véletlen a névadás: a Boombox szándéka szerint pont ugyanazt a szerepet tölti be, mint a legendás eredeti. Ahogy a reklámszövegírók mondani szokták, tökéletes társ lépcsőn üléshez, parkban lógáshoz, kerti partihoz, házibulihoz, azaz bármilyen helyzetben, ahol nem kell túrázni.

Ez utóbbi azért fontos, mert a Boombox bazinagy: fél méteres és több mint öt kilós, szó sem lehet arról tehát, hogy csak úgy bevágjuk egy hátizsákba. Nem is erre való, hanem arra, hogy kézben cipelve vagy egy stabil felületre letéve beterítse zenével a kertet, rétet, garázst, hangárt, vagy bármilyen teret, ahol éppen bulizni támad kedvünk. A Boomboxon kívül ehhez tényleg nincs másra szükségünk, csak a mobilunkra, vagy bármilyen Bluetooth-képes zeneforrásra (játszik még bármilyen jack-kábeles megoldás is), áramforrás sem kell, hiszen a 20 ezer mAh kapacitású akkumlátor a JBL szerint 24 óráig bírja. Addig nem nyúztuk, de órákig hallgattunk rajta zenét elég nagy hangerőn (bocsánat, Ildi néni), és gyári állapotában, rátöltés nélkül egy ledlámpányit fogyasztott az ötből, szóval nyilván stimmel a 24 óra. Két USB-csatlakozójának hála powerbankként is funkcionál, természetesen akár zenelejátszás közben. Mikrofonja is van, átveszi tehát a hívás funkciót a telefonunktól, vegyük fel bátran, beszéljünk a levegőbe!

Nyilván hangsúlyoznunk sem kellene, de azért hangsúlyozzuk, hogy a JBL Boombox

iszonyú hangos,

de tényleg, óvatosan bánjunk vele. Papíron kétszer harminc watt 50 és 20 ezer herz között átvisz mindent, utóbbi intervallum kevésnek tűnhet az audiofileknek, de ne tévesszenek meg senkit a piszta számok. A meggyőző méretű membránok ugyanis a mély basszusokkal ugyanúgy megbírkóznak, mint a közép- és magas tartományokkal, nem vész el semmi, a hangzás kiegyensúlyozott, a gyártó ráadásul dicséretesen ellenállt a divatos “extra bass” funkció csábításának. Nem tolta el a hangot a mélyek irányába, nem akarja őrült basszusokkal letépni a fejünket, a Boombox egyszerűen csak szépen szól és kész.

Rendeltetésszerű használat

Medencés és/vagy kertiparti, együtt lógás bárhol, bármikor. A Boombox vízálló, a medencébe ne dobjuk be, de ha ráfröccsen a víz vagy elered az eső, semmi ok a pánikra! A gyártó szerint egy méterig és fél óráig gond nélkül elvan a víz alatt is – higyjük el neki, de ne kísérletezzünk.

Alternatív használat

Ha már Boombox, tegyünk úgy, mint analóg elődeink: vegyük fel a susogóst, szaltózzunk bele az Adidasunkba, vegyük a vállunkra a JBL-t, kolbászoljunk az utcán, haverkodjunk utcasarkon, kezezzünk és high five-ozzunk a telepen! Túltolni persze ezt sem kell, de azért nem árt, ha megmutatjuk a panel népének, mi a menő zene 2019-ben.

Szomszédnéni-faktor: 10/8

A falakat nem bontjuk le vele, de a lakásban tényleg csak módjával tekerjük meg a volumét, ne hallgassuk maxon, legyen elég a tudat, hogy megtehetnénk. Ha partvissal kopog, halkítsuk le!

JLB Xtreme 2

A tökéletes átmenet a Boombox és a kisebb, tényleg bármikor bárhova hordozható megoldások közt: egy tisztességes hátizsákban könnyen helyet szoríthatunk neki, de a súlyát azért érezni fogjuk. 29 centi és majdnem két és fél kiló, azaz kicsit több, mint a fele az előzőnek. Ez a specifikációkra is igaz: 40 watt, 10 ezer mAh-s akku, 15 óra folyamatos lejátszás, 55 és 20 ezer Hz közti átvitel.

Az Xtreme 2 a hordozhatóságon és az egyéb JBL-től elvárható extrákon (powerbank funkció, cseppálló kivitel, stabil gumitalpak) túl azért figyelemre méltó, mert nagyon szépen szól, ha lehet, még egy kicsit szebben is, mint a nagyobb Boombox és a kisebb Charge 4. Nem tudjuk, miért, de a gyártó telibe találta az akusztikai sweet spotot ezzel a nem-túl-nagy-nem-túl-kicsi kivitellel: bárhova tesszük a szobában, mindenhonnan betöltötte a teret kicsit meleg, kiegyensúlyozott hangzásával. A hangerőre itt sem lehet panasz, egy vadabb házibulit is megoldunk ezzel az egy eszközzel, de kertbe, erkélyre, piknikre is ideális.

Rendeltetésszerű használat

Bárhol bárhogy, de tényleg! A gyártó egy kényelmes vállpántot is mellékelt, ezzel is hangsúlyozva, hogy az Extreme 2 akárhová elkísér.Ahogy az összes termék esetében, itt is több szín közül választhatunk, hozzánk szerencsére a terepmintás verzió jutott el. Ez nagyon jól jön, ha a dzsungelben vagyunk, bevetésen, és nem szeretnénk, hogy az ellenség észrevegyen, csak a nagyon menő, telt hangzású, kellőképpen hangos zene alapján sejtené, hogy közeledünk!

Alternatív használat

A gyártó medencés partis képekkel reklámozza az eszközt, az Extreme 2 azonban biciklire is tökéletes. Akár a vállunkra vetve, akár a csomagtartóra stabilan pókozva is jól működik. Városban, forgalomban ne ordíttassuk – az a biciklis douchebaggery minősített esete, ne idegesítsük feleslegesen az amúgyis gutaütésközeli állapotban vezető taxisokat -, de közös túrára, vagy a most tavasszal külön aktuális biciklis felvonulásokra nagyszerű eszköz!

Szomszédnéni-faktor: 10/6

80 decibeljével az Extreme 2 is nagyon hangos, de azért nincsenek tíz centis mélyradiátorai, mint a Boomboxnak. Ha nem ragaszkodsz a max hangerőhöz, nem lesz baj.

JBL Charge 4

Kicsi, kedves hangszóró, meglepően tiszta és erőteljes hanggal. A meglepő jelzőt természetesen a Charge 4 méretei miatt használjuk, nem azért, mert meglepődtünk, hogy egy JBL-hangszóró szépen muzsikál. Összesen 30 wattos, frekvenciaátvitele “csak” 65 Hz-nél kezdődik, cserébe 20 órás üzemidőt kapunk. A legjobb, hogy mindez belefért egy 22 centis és 0,9 kilós (!) testbe. A fenti termékekhez hasonló szövetborítást és vízálló szigetelést kapott stabil gumitalpakkal. Kialakításának hála állítva is használhatjuk, így végképp elfér bárhol. Írnánk, hogy ez ellenjavallt, hiszen így szó szerint elnémítjuk az egyik mélyradiátort, de a hangzás csak egy kicsit lett sekélyesebb, alig éreztük meg.

Itt jegyeznénk meg, hogy ahogy az összes többi JBL-terméknél, pillanatok alatt létrejött a Bluetooth-kapcsolat és soha nem is szakadt meg, nem kellett könyörögtünk sem a hangszóróknak, sem a párosított mobilnak, időzítéssel és gombkombinációkkal sem kellett bohóckodnunk: működött és kész. A kezelőfelület egyszerűbb nem is lehetne: hangerő fel-le, ugrás előre-hátra, indít/szünet, Bluetooth párosítógomb és persze bekapcsolás.

A kedvencünk (éppen hogy) így is az Extreme 2, mégis megértjük, miért a Charge 4 a JBL legnépszerűbb terméke a kategóriában. Az a helyzet ugyanis, hogy 2019 van és egy ilyen kicsi, mindent kibíró, bárhova elvihető, barátságos és szépen megszólaló hangszóró minden háztartásba elkel és kész. Annyira sokoldalú, hogy nem is győznénk felsorolni használati módozatait, szerencsére fölösleges is lenne. Azért persze lássuk, hogy is néz ki a…

Rendeltetésszerű használat

Két tavaszi tevékenységet emelnénk ki, azért ezeket, mert egyikről sem hittük volna, hogy ilyen jól jön a Charge 4. Az egyik a takarítás: a tavaszi portörlés-suvickolás zenére sokkal jobb, ezt tudtuk, de úgy, hogy szobáról szobára (sőt, polcról polcra) vihettük magunkkal a zenét mindenféle erőfeszítés (és a gumikesztyű levétele) nélkül, egészen más élmény volt. A másik a randi: a természetben, a Dunaparton, lakásban, vagy – ha minden jól megy – ebben a sorrendben. Ezt inkább nem részletezzük, szóval egyszerűen csak higyjetek nekünk!

Alternatív használat

Próbáltatok már zenére fürödni? Úgy, hogy az a zene ott szól a fejetek mögött, nem is akármilyen minőségben? Próbáljátok ki!

Szomszédnéni-faktor: 3/10

Ha tényleg azért reklamálnak, mert a Charge 4-gyel hallgatsz zenét a lakásodban (akár max hangerőn), akkor tényleg baj van. És nem a te fejedben.

JBL Tune 500BT

A gyártó nem kertel, már a dobozon, hatalmas betűkkel hirdeti: Pure Bass, azaz ez a kicsi, ránézésre ártalmatlan on-ear (tehát a fülre illeszkedő) fejhallgató bizony a büntető négynegyedek és tört ütemek rajongóinak szól. Ezeket pedig szállítja is ellentmondást nem tűrően. Erre mindjárt visszatérünk.

Ránézésre, tapintásra, funkciókra pont olyan, mint amilyennek egy ára alapján alsó-középkategóriás fejhallgatónak lennie kell, kicsit talán jobb. A dobozon olvasható “Pure Bass Zero Cables” szlogent szó szerint kell értelmezni, magán az eszközön kívül ugyanis csak egy apró, pár centis, sztenderd microUSB töltőkábelt mellékeltek. Szerencsére nincs is szükség másra.

A fejhallgató színtiszta műanyag, a felépítés azonban stabil, nem lötyög, nem akar szétesni. A nagy méretű, jól kitapintható gombok nagyszerűen működnek, az eszköz pehelykönnyű és összehajtható, azaz meg sem érezzük a táskánkban. A párnák kellőképpen puhák, a finom, vékony poliészter borításba nem izzadtunk bele, igaz, nem is futottunk vagy edzettünk. Mozogni egyébként bátran lehet, a pánt ugyanis atomstabilan a fejünkre szorítja a fejhallgatót, egy kicsit sem mozdult el, bármit csináltunk. Ez legyen figyelmeztetés is: az erre érzékenyek bizony fél óra után elkezdik majd érezni a nyomást a fülükön, illetve szemüvegben sem a legjobb érzés.

Zenét hallgatni viszont az. A Pure Bass hangzás tényleg tiszta és tényleg mélyekkel teli, a többi tartomány is szépen kirajzolódik, nem zörög, nem cincog, nem öblös, tehát hozza a JBL-szintet, csak még több basszussal és bitang hangerővel. Természetesen kezeli a hívásokat és egy (két órás) töltéssel akár 20 óráig is működik, ami egy ilyen kis testtől és ettől a kategóriától nagyszerű. A választható színeknek hála pedig pont annyira kiegészítő és fashion statement a Tune 500, mint fejhallgató. Ez persze az összes többi termékre is igaz.

83740cookie-checkGumikacsa helyett Bluetooth-hangszóróval fürödtünk: a nagy JBL-körkép