Ötödik generációjához érkezett a JBL hordozható és strapabíró hangszórócsaládja: kipróbáltuk a Charge 5-öt, ami nemcsak a külsejét illetően változott az elődjéhez képest, de más területeken is tapasztalható fejlődés.

A Charge 5 ugyan megtartotta a szériára jellemző hengeres formát, de ennek ellenére akadnak markáns változások a 22,3 x 9,65 x 9,4 centis eszköz külsején: az előlapra a korábbinál jóval méretesebb JBL logó került, a jobb és bal szélen található membránokra viszont már csak egy-egy felkiáltójel került. A hangszórónak továbbra is van talpa, masszív gumicsíkokból, ami ugyan stabilan tartja az eszközt, de nem olyan hangsúlyos, mint a korábbi verziók talapzata. A korábban ide helyezett LED pöttyöket immár felváltotta egyetlen állapotjelző fényforrás, ami közvetlenül a JBL márkajelzés alá került: ez mutatja a bekapcsolt állapotot, illetve szépen leolvasható róla a töltöttség szintje is. A membránok körüli gumigyűrűk ugyanakkor itt is megmaradtak, szóval a Charge 5 továbbra is használható állítva.

Nem is olyan apró változások

Ami a kezelőszerveket illeti, hatalmas változásról nem tudunk beszámilni: a bekapcsoló- és Bluetooth gomb közös felületet kapott LED fénnyel, míg a lejátszás/szünet és hangerő gombok a szokásos gumikivitelben érhetők el. Ami újdonság, az a bal szélre került PartyBoost kapcsoló, amivel kompatibilis eszközökhöz csatlakozhatunk (akár százhoz egyszerre), hogy együtt szólaljanak meg, jóval komolyabb hangélményt biztosítva. Amire figyelni kell, hogy a Charge 5 a saját generációjával, illetve Boombox 2, Flip 5 és Pulse 4 eszközökkel házasítható össze, Charge 4-gyel és más, a régebbi Connect+ technológiát használó modellekkel már nem (ezekről bővebben itt olvashatsz).

Fontos továbbá, hogy már nincs 3,5 milliméteres jack bemenet a vezetékes audio kapcsolathoz, a hátsó részen csak egy szabadon álló USB-C portot találunk, ezen keresztül lehet tölteni az eszközt, illetve egy kis védőkapu mögött ott a hagyományos USB-A, amit arra használható, hogy töltsük a különböző eszközeinket. Az akkumulátor ezúttal is 7500 milliamperórás, ami tapasztalatunk szerint legalább 18 órányi folyamatos zenehallgatást biztosít (a töltés funkció használata nélkül) – magyarán napokig nem kell aggódnunk a lemerülés miatt, ha viszont erre sor kerül, akkor nagyjából négy órába telik ismét maximumra tornázni a telep kapacitását.

A vezeték nélküli kapcsolat immár Bluetooth 5.1-en keresztül jön létre, és nem elhanyagolható változás, hogy a Charge 5 immár már az IP67 szabvány szerinti védelmet biztosít a külvilággal szemben. Ennek hála az eszköz már nemcsak a másfél méteres merüléseket éli túl, vagy azt, ha a csap alatt lemossuk róla a koszt, de végre teljesen porálló, tehát nyugodtan bele lehet nyomni a homokba, nem kell attól tartani, hogy az apró szemcsék bejutnak az amúgy meglehetősen strapabíró burkolat alá és kárt okoznak. A folyamatos medencében úsztatást persze nem javasolnánk senkinek, de a poén kedvéért érdemes kipróbálni, hogy vizet öntünk a felállított hangszóró felső gumigyűrűjébe, hogy aztán megcsodáljuk, ahogy a cseppek táncra kelnek, mikor benyomunk egy basszusban erős számot.

jbl charge 5

A Charge 5 használata amúgy továbbra is pofonegyszerű: csak párosítani kell egy mobiltelefonnal (vagy más eszközünkkel) a Bluetooth-on keresztül, és már szólhatnak is a kedvenc zenéink. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy mikrofon ezen az eszközön nincs, így hívásokat nem tudunk fogadni vele, illetve olyan modern funkciókkal sem rendelkezik, mint a különböző digitális asszisztensek – de ez egy hordozható hangszórónál aligha lesz komoly hátrány bárki számára.

Nem csak strapabíróbb, jobban is szól

Szerencsére változás nemcsak külsőleg történt, hiszen a burkolat alatt egy 22 milliméteres és 10 wattos magassugárzó kapott helyet, méghozzá egy, a korábbiaknál nagyobb, 90 milliméteres és 30 wattos mélynyomó kíséretében. Bár fizikailag lenne hely a sztereó hangszóróknak, a Charge 5 valójában csak mono, és a valódi sztereó hangzás csak akkor érhető el, ha összekötünk két példányt ebből a típusból.

Ennek ellenére a hangélményre (legalábbis ebben a kategóriában) nem nagyon lehet panasz: a basszust érezzük a hasunkban, még a szabadban is, és a magassugárzónak hála a korábbi típusoknál tisztább zenei élményt kapunk. Egész jól elkülönülnek a közép és magas tartományok, az énekhangok is szépen kijönnek, illetve a basszusra kevésbé építő számoknál is érezhető, hogy van fejlődés a korábbi modellekhez képest, jóval gazdagabb hangzást kapunk, mint egy régebbi JBL modellhez vagy más gyártók korábbi termékeihez képest.

Persze az élmény akkor az igazi, ha vannak erős mélyek a kedvenceinkben: amikor Bebe Rexha-féle The Way I Are (Dance with Somebody)-nál először dübörög fel a hangszóró, akkor még a sokadik alkalommal is nehéz megállni, hogy az ember ne kezdjen el táncolni – akár az alig egy kilós eszközzel a kezünkben. És azt sem szabad elfeledni, hogy a Charge 5 szól, mint a veszedelem, van benne szufla rendesen, ráadásul mi a hangerőt maximumra tekerve sem tapasztaltunk semmiféle torzítást.

Szabadba vele!

Az eszköz mellé jár okostelefonos applikáció is JBL Portable néven, ami segít összehozni a sztereópárt vagy a PartyBoost csatlakozást, a segítségével kikapcsolhatók az értesítő hangok, illetve ezen keresztül tölthetők le a különböző firmware frissítések. Utóbbi a leghasznosabb funkció, főleg emiatt érdemes telepíteni és néha elindítani az appot, ezt leszámítva aligha fogjuk használni. Viszont itt érdemes megjegyezni, hogy a gyártó fektethetne valamivel több energiát ebbe az alkalmazásba, az például nem lenne rossz, ha legalább egy Equalizer kerülne bele a jövőben.

Mindez persze apróság a JBL Charge 5 pozitívumaihoz képest: egy kifejezetten jól sikerült hordozható hangszóróról van szó, ami nemcsak jobban bírja a környezeti behatásokat, mint az elődei, de hangélmény terén is fejlődött, ráadásul szerintünk a külcsín is vagányabb, mint korábban.