Samsung Galaxy Fit3 teszt: Így teljesített a karkötő a mindennapi használatban

Itt a Samsung új aktivitásmérője, a Galaxy Fit3, amely egyszerre stílusos kiegészítő és sporteszköz. Leteszteltük a három árnyalatban érkező Fit3-at.

A Galaxy Fit széria harmadik tagja jelentős ugrás az előző generációhoz képest. Nem is meglepő, hiszen nagyjából 3,5 fél év telt el a két eszköz bemutatója között.

Külső megjelenés és specifikációi

A Galaxy Fit3 kicsivel vékonyabb lett (9,9 mm) a Fit2-höz képest, kijelzője pedig sokat fejlődött: a korábbi 1,1”-os méretről 1,6”-os képátlóra nőtt, 256×402 képpont mellett. Ezzel együtt az anyaghasználata is előnyére fejlődött, a polikarbonát helyett alumínium keretet kapott.

Már a dobozból kivéve érződik, hogy kicsit nehezebb, mint amit első ránézésre várna az ember. Persze így sem nevezhető súlyosnak, hiszen szíj nélkül csak 18,5 grammot nyom (szíjakkal 36,8 gramm). Ezt a tömeget a középső keretének köszönheti, ami homokfújt matt alumínium és a szíj színével harmonizál. Van ezüst, sötétszürke és rózsaarany.

Csuklóra véve egy állított téglalap kijelző néz vissza ránk. Az 1,6”-os AMOLED kijelző sokkal kisebb, mint a hagyományos okosórák, viszont pont elég nagy ahhoz, hogy minden lényegi információt megkapjunk rajta keresztül. 

A lekerekített sarkokkal rendelkező kijelzőt ívelt szélekkel ellátott üveg borítás védi. A kijelző fényereje elég ahhoz, hogy a szabadban is jól olvasható legyen. A láthatatlan, de a kijelző keretbe beépített fényérzékelő segítségével a Galaxy Fit3 képes a fényerőt automatikusan állítani. Ennek köszönhetően kint egy napsütéses szombat délben magas fényerővel jól olvasható lesz, míg este, lefekvés előtt a szobában megtekintve alacsonyabb a fényereje, így nem bántja a szemet. 

Az órához tartozó sportszíj nagyon puha tapintású, kellemes a bőrnek. Ez könnyen cserélhető, a Galaxy Fit3 hátoldalán egy-egy gomb található, amelyet megnyomva kipattan a szíj és már tehet is a helyére a másik kompatibilis sportszíj.

A fekete hátlap egyébként műanyag, középen egy kétdiódás optikai pulzusmérő található. Valamint itt található meg a kétpontos töltőcsatlakozó.

A menürendszer kezelése egyszerű

A Galaxy Watch Fit3 kezelése pofonegyszerű. Erre az ujjunk lesz az ideális, hiszen érintőképernyővel rendelkezik.

A bekapcsolt képernyőn megjelenik az óra számlap, ezt egyébként módosíthatjuk, akár 100 különböző dizájn közül választhatunk, sőt saját fotót is megadhatunk.

Kedvencünk fotója is beállítható óra számlapként

Ha balról jobbra húzzuk el az ujjunkat, akkor láthatjuk a csatlakoztatott értesítéseket. Ezek érkezéséről rezgéssel tud jelezni az óra, nem tartalmaz hangszórót, vagy csipogót hozzá.

Ha jobbról balra lapozunk, akkor a “Kártyák” nevű felületre jutunk. Itt a legfontosabb funkciókat érhetjük el. Alapból elég sok dolog érhető el, de magunk is átrendezhetjük, így saját stílusunkhoz igazítható az óra ezen része.

Amikor lentről felfelé húzzuk az ujjunkat, megjelennek az alkalmazások, hozzáférhetünk a Health részhez, benne az összes egészségügyi adattal, az időjáráshoz, találunk naptárat, időzítőt, stoppert, de még számológépként is használható a Galaxy Fit3.

Amennyiben az óra beállításait, funkcióit szeretnénk elérni, fentről lefelé kell húzni az ujjunkat a kijelzőn. Ezzel hozzáférhetünk a legfontosabb lehetőségekhez, akár a fényerő állításhoz, repülő módhoz, de kapcsolhatunk víz alatti módot is (ez deaktiválja az érintőképernyőt).

A rendszeren belül akadás nélkül gyorsan navigálhatunk. A felépítése ismerős (sok hasonló termék használ ilyen megoldást), a lapozáshoz tartozó animációk is kifinomultak, részletesek.

Egyetlen egy fizikai gombot kapott az óra, az oldalsó kereten a jobb oldalt. Ez legfőképpen a kijelző felélesztésére és a menüben való visszafelé navigálásra szolgál.

Beépített tárhelyet, hangszórót zenelejátszáshoz ugyan nem tartalmaz a Galaxy Fit3, viszont a csatlakoztatott telefon zenéi vezérelhetők, így útközben nem kell elővenni a készüléket, csuklón váltható a zene, akár sportolás közben is.

Telefonos alkalmazás segíti a használatot

Az óra használatához a telefonon a Galaxy Wearable alkalmazásra lesz szükségünk. A Samsung telefonokon ez jellemzően elő van telepítve. A Galaxy Fit3 kompatibilis a nem Samsung márkájú androidos telefonokkal is. (Fontos, az iOS-es Apple iPhone telefonok jelenleg nem támogatottak). Ehhez letölthető a Galaxy Wearable alkalmazás a Google Play áruházból.

Itt szükségünk lesz egy Samsung fiókra (meglévővel be kell jelentkezni, vagy új fiókot regisztrálni), majd az eszköz hozzáadásánál azonnal felugrik az új Galaxy Fit3 aktivitásmérőnk, ha azt előzőleg bekapcsoltuk.

Itt egy pár kattintással lehet beállítani az órát, többek között meg kell adni, hogy melyik kezünkön viselnénk. A gyors, párperces procedúrát követően pedig már használható is.

A Galaxy Wearable alkalmazásban hozzáférhetünk az összes fontosabb beállításhoz. Egyrészt láthatjuk a menüben elérhető fő funkciókat és azok beállításait.

Az Óraszámlapok között kezelhetjük a Fit3 eszközön lévő, már telepített számlapokat és újakat adhatunk hozzá. Számos stílus érhető el, mindegyük különböző színsémákban.

Ezeken kívül személyre szabhatjuk azt, hogy milyen kártyák jelenjenek meg, vagy éppen az alkalmazások milyen sorrendben álljanak.

A Pánt beállításainál szabályozhatjuk az értesítéseket, a rezgést, a kijelzőt. Itt tudjuk megadni a vészhelyzeti adatokat és kapcsolható be a sürgősségi SOS és esély észlelése is.

A Wearable csak beállítási lehetőségeket kínál, itt nem jelennek meg az edzési adataink. Ha ezt is szeretnénk ellenőrizni telefonon, ahhoz a Samsung Health appot kell letölteni, ebben pedig már megtekinthetők a sport információk.

A Galaxy Fit3 Edzés- és egészségkövető funkciói

A Galaxy Fit3 több mint 100 különböző edzésmódot támogat. Megvan közöttük a sok klasszikus, mint a séta, a futás, a kerékpározás, vagy éppen az úszás. Elérhető az automatikus sport felismerés egyes mozgásformák során. Így például futáshoz, ellipszis tréninghez, evezőgéphez, vagy medencés úszáshoz ha nem indítjuk el a sporttevékenységet, akkor automatikusan megteheti ezt az óra is.

Egy hiányossága azért van a Fit3-nak ezen a téren, nincs benne GPS-es nyomkövetéshez helymeghatározási chip. Ez azt jelenti, hogy ha szabadtéri sportokat űzünk, mint amilyen mondjuk a futás, vagy a kerékpározás, akkor ezeknél önmagában nem tudja rögzíteni az útvonalat, a pontos sebességet.

Csak akkor van nyomkövetés, ha a telefonhoz van csatlakoztatva és ott az app fut a háttérben. Ha telefon nélkül futunk, akkor szimplán a mozgásforma alapján próbál tempót és távot kalkulálni.

Ha telefon nélkül végzünk edzést, akkor az adatok pontossága erősen korlátozott, a mozgásunkból kalkulál. Emiatt egy futás során sokkal kisebb lehet a megjelenített táv, mint amit ténylegesen futottunk. Kerékpározásnál pedig nem feltétlenül tudja megmondani, hogy egy óra alatt 15 kilométert, vagy 25-öt tekertünk.  Ha a telefon zsebben van, akkor ezzel nincs gond.

A Galaxy Health appban megnézhetjük, hogyan teljesítünk, számos egészségügyi adatot jelenít meg a sporttevékenységekkel kapcsolatban a szolgáltatás.

A szenzoroknak hála több egészségügyi adatot is követ a Galaxy Fit3:

  • ilyen az alváskövetés is,
  • illetve az éjszakai véroxigénszint mérés
  • a stressz szint mérés

Reggelente egy komplett elemzést láthatunk arról, hogy hogyan aludtunk, a különböző fázisokban mennyi időt töltöttünk. Ezen kívül még alvási tanácsodat is a karkötő, így például olyat, hogy ne aludjunk már délután, vagy keljünk fel korábban.

Az éjszaka folyamán méri a véroxigénszintet is, napközben pedig manuálisan indíthatunk rá mérést.

Szintén követi a stressz szintünket is az óra, ha az nem megfelelő, akkor légzőgyakorlatot is kínál az óra. Beállíthatjuk, hogy milyen hosszan szeretnénk ezt végezni és az óra jelez mikor szívjuk be a levegőt, mikor fújjuk ki, megtartva a szükséges ritmikusságot, amely végső soron csökkentheti a stressz szintünket.

A napi tevékenység követése során a fő fókuszban a lépésszám, az aktivitási idő és az elégetett kalória áll. Napközben többször jelez is a Fit3 ha szükség van rá, így például dicséretet oszt, ha teljesítjük a napi lépéscélokat, vagy figyelmeztet, ha régen mozogtunk.

A pulzusszámnál nem csak azt látjuk, hogy mennyi az aktuális érték, hanem figyeli a napi legalacsonyabb és legmagasabb értéket is. Ha esetleg a nyugalmi pulzusunk is nagyobb, mint korábban, értesítést láthatunk a képernyőn. Megadhatunk hozzá valamilyen okot, (például rossz alvás, alkoholfogyasztás, stb.), így ha később néznénk az eredményeinket,  tudjuk mi az oka annak, hogy ilyen magas volt.

Olyan biztonsági funkciókat is kapott a Galaxy Fit3, mint pl. az esésérzékelés!

Az óra egyetlen gombja mellett egy apró furat található. Ez rendkívül fontos, ugyanis ez vezet a barométerhez. A légnyomás változás mérését szolgáló szenzort az esésérzékelés funkcióhoz használja a Samsung. Beállítható előre a legfontosabb egészségügyi adataink összessége, illetve egy sürgősségi kapcsolat is.

Ha az óra azt érzékeli, hogy a viselője elesett, akkor rögtön jelez, hogy szükségünk van-e segítségre, amit egy gombnyomással hívhatunk is a csatlakoztatott telefonon, valamint emellett megjeleníti a képernyőn a regisztrált orvosi információkat, így az elsősegélyt nyújtók rögtön rendelkeznek információval a segítségnyújtáshoz. 

Ha nem esés miatt következik be vészhelyzet, akkor az oldalsó gombot kell megnyomni 5x ahhoz, ahogy aktiválódjon az SOS üzenet mód.

Akkumulátor-élettartam és töltés

Töltésre 1,5-2 hetente lesz szükségünk, a felhasználás módjától függően. A Samsung 13 napos üzemidőt ígér, ez nagyjából tartható is, persze befolyásolja az is, hogy mennyit használjuk az órát.

Ehhez a mágneses töltőport a dobozban várja a felhasználót. Újdonság, hogy a töltőkábelt USB-C véggel látta el a Samsung, ezáltal akár kompatibilis okostelefonról, notebookról is tölthető, vagy már meglévő USB-C-s hálózati adapterről.

A Samsung Galaxy Fit3 előnyei és hátrányai

Minden éremnek két oldala van – persze valójában több is. Ha a Galaxy Fit3-at szeretnénk mérlegre tenni, akkor a pozitívumok között kell megemlíteni, hogy nagyon jó az ára (és ezért nagyon sok extra funkciót kapunk), szép a kijelzője, minőségi a homokfújt alumínium kerete, tökéletesen illeszkedik a kisebb és nagyobb csuklókra is, így hölgyeknek, uraknak egyaránt jó választás lehet.

A kedvező ára azonban több, apró hátrányt is hordoz magában, az egyik az önálló GPS-es nyomkövetés lehetőségének hiánya a sporttevékenységeknél. Emiatt főleg azoknak ajánlott a Fit3, akik csak alkalomadtán, kedvtelésből sportolnak, vagy csak szeretnének egészségesebben élni. Akiknek komolyabb sport céljaik vannak, akár hobbi szinten is (akár egy félmaraton, vagy maraton lefutása), azok valószínűleg egy picit komolyabb sportórát, vagy okosórát választanak, természetesen drágábban. Illetve egy mindennapi dolgot hiányolhatunk még, az pedig a Samsung Pay és az érintéses fizetés, amely szintén kimaradt a Galaxy Fit3 specifikációból.

A Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérő karkötő már megvásárolható a MediaMarkt áruházaiban és webáruházában. A klasszikus fekete színű modell mellett elérhető az ezüst (törtfehér szíjjal), valamint a rózsaarany árnyalat is.