Laptop választás – hogyan válasszunk laptopot 2023-ban?

Évről-évre egyre nehezebb a laptop választás, hisz egyre több és színesebb típus jelenik meg a hordozható számítógépek palettáján, nem csak világszinten, de már Magyarországon is. Ahogy a teljesítmény, úgy az ár is rendkívül széles skálán mozog. Vannak kevésbé feladat specifikus, általánosabb felhasználási körökre ideális eszközök, és vannak kifejezetten célhardverek.

Ahhoz, hogy megtaláljuk számunkra a legmegfelelőbb áru és teljesítményű készüléket, az egyik legfontosabb dolog, amit célszerű vásárlás előtt átgondolni:

 • Milyen célokra használnád a laptopot? Munkához, játékra, kreatív, grafikai munkára vagy csak böngészésre és médialejátszásra fogod használni? Ugyanis a céltól függően a szükséges teljesítmény és specifikációk változhatnak és így persze az áruk is.
 • Processzor teljesítmény: a processzor az egyik kulcsfontosságú tényező a laptop teljesítményében. Elsősorban a processzor sebességét és magok számát érdemes figyelembe venni, logikus, hogy pl. grafikai munkára és játékra erősebb processzorokra lehet szükséged.
 • Memória (RAM) mennyisége: Minél több a RAM, annál jobban tud kezelni több programot és alkalmazást egyszerre.
 • Tárhely: mert az adattárolás módja is fontos. A SSD (Solid State Drive) kiválasztása egy külön történet, a lényeg, nem mindegy milyen a tároló, ha nem akakrod, hogy percekig malmozz, mire betölt a Windows.
 • Grafikus teljesítmény: ha játékra vagy grafikai munkára használod a laptopot, elengedhetetlen a dedikált grafikus kártya jelenléte a jobb teljesítmény és vizuális élmény érdekében.
 • Kijelző mérete felbontása: a kijelző mérete és felbontása befolyásolja a munkaterület méretét és a médialejátszás minőségét.
 • Akkumulátor élettartama: aki sokat utazik, vagy hosszú meetingeken, előadásokon vesz részt, fontos, hogy a gép hosszabb ideig bírja akkumulátorral.
 • Portabilitás: súly és méret – ez megint akkor fontos, ha gyakran utazol vele vagy viszed magaddal.
 • Csatlakozók és kiegészítők: sokan nem is gondolnak rá, de bizony okozhat meglepetést. Gondold át, milyen eszközöket kell csatlakoztatnod a gépre és rendelkezik-e a kiválasztott laptop elegendő USB porttal, HDMI csatlakozóval, és más szükséges portokkal.
 • Ár és megfizethetőség: ha minden szempontot figyelembe vettél, állíts fel egy költségkeretet és olyan laptopot válassz, ami megfelel ennek a keretnek, miközben a számodra fontos funkciókat és teljesítményt kínálja.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve segítünk eligazodni, hogy milyen laptopt válassz 2023-ban.

Laptop választás otthoni használatra – valóban kezdők a kezdők?

Aki most ismerkedik az informatika világával, egészen más képet lát, mint az, aki 10-15 évvel ezelőtt kóstolt bele a digitális univerzumba. Így már a kezdő felhasználók számára is egy sokkal könnyebben emészthető élményt nyújt egy új laptop. Nem kell bajlódni a parancssorral, a bonyolult program telepítésekkel, a készülékben található alkatrészekhez tartozó illesztőprogramok beszerzésével, installálásával, hogy egyáltalán működésre bírjuk a masinát. Ezen feladatok nagyrészét már maga az operációs rendszer végzi el, viszonylag kevés felhasználói beavatkozást igényelve. Tovább csökkenthető a telepítésekre fordított idő, ha igénybe veszi a vásárló az okospult szolgáltatásunkat, ahol a kollégák kulcsrakész állapotra hozzák az új gépet.  Emiatt fontos, hogy aki még nem találkozott laptoppal, vagy kevésbé mozog otthonosan ebben a világban, mindenképpen olyan készüléket válasszon, amin van előre telepített operációs rendszer. A leginkább felhasználóbarát választás a Windows 10 vagy Windows 11 rendszerrel szerelt készülék.

A másik nagyon sarkallatos pont az első gép kiválasztásánál a tévesen meghatározott teljesítmény. „Kezdő vagyok, nem kell hiperszuper készülék” – hangzik el számtalanszor az eladótérben, pedig érdemes már a kezdeti időkre is olyan gépet választani, ami átlagos, vagy átlag feletti teljesítménnyel rendelkezik, mert fontos, hogy milyenek az első benyomások. Persze a legolcsóbb lalptopok is alkalmasak az alapszintű felhasználásra, ismerkedésre az informatika világával tökéletesen alkalmas legyen. Legfeljebb egy kicsit lassabban.

Belépő szint

Az ár továbbra is rendkívül fontos szempont laptop vásárlás esetén, így nem mehetünk el az ár és tudás alapján belépőszintnek nevezett kategória mellett. Mit kaphatunk ebben a szegmensben?

Mi van belül?

A kezdeti nehézségeken átlendülve egy hétköznapi, otthoni felhasználásra alkalmas laptopot vásárolhatunk. Nem szabad túl nagy elvásárokat támasztanunk a készülékkel szemben. Jellemzően Intel Celeron, vagy Pentium processzor kerül a gépbe, ritkább esetben az konkurens chipgyártó, az AMD belépő processzorát találjuk benne, ami az Athlon névre hallgat. Teljesítményben közel azonos a két gyártó CPU-ja.

Memóriát tekintve általában 4 GB, alaplapra integrált memória van a gépben, de találhatunk már 8 GB-al szerelt verziót is, ilyenkor mindenképp érdemes a nagyobb RAM-mal ellátott gépet választani, mert ezek a készülékek jellemzően később nem bővíthetőek és minden alkatrész az alaplapra van integrálva.

A háttértárat illetően a belépő tárhelymennyiség általában 128 GB, amin alapvetően az operációs rendszer elfoglal 15-20 GB-ot, így mindenképpen számolnunk kell vele. Időnként itt is találhatunk 256 GB-os SSD-vel szerelt verziót, ami otthoni használatra is kényelmesebb választás lehet, ha esetleg fényképeket és dokumentumokat is szeretnénk tárolni a készüléken. A 128 GB-os verzióhoz mindenképpen érdemes már a vásárláskor külső tárhelyet is választani, amit jellemzően USB porton keresztül tudunk a laptophoz kapcsolni. Ezen már biztonságosan tudunk tárolni rengeteg adatot.

A belépő kategóriában még nem találkozhatunk dedikált videokártyával, így csak a processzorba épített, úgynevezett integrált grafikus chip felel a megjelenítésért. Ez játékra alkalmatlan, illetve 4k videót sem képes lejátszani akadás nélkül.

Akkumulátort tekintve az energiahatékony processzorhoz igazodva, nem kapunk túl nagy kapacitású telepet. Normál felhasználás mellett 2-3 óra üzemidőre számíthatunk, amin növelhetünk, ha a gépet optimálisan állítjuk be, például visszavesszük a kijelző fényerejét, és nem használunk nagy számítási igényű programokat.

Mi van kívül?

A kijelző jellemzően FullHD (1920×1080) vagy HD (1366×768) felbontású, LED háttérvilágítású LCD, ami egyébként teljesen megfelel a hétköznapi feladatokhoz. Célszerű itt is a FullHD irányba elmozdulni, ha van lehetőség rá. Ez a felbontás a leginkább alkalmas a népszerű streaming szolgáltatók megfelelő minőségű fogyasztásához. (YouTube, Netflix, Disney, HBO Max, stb.)

A készülék ebben a kategóriában a költségeket szem előtt tartva műanyag borítást kap, ami nem túl szép, de az esztétika ezen az árponton még nem is igazán szempont.

Van még néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a belépő kategóriánál, ilyen például a készülék hűtése. Nézzük meg, hogy a laptopon hol találhatóak a légmozgást biztosító kiömlőnyílások. Ha alul vannak, mindenképpen érdemes venni a géphez laptophűtőt, hogy a nyári melegben se kapcsoljon ki a gép a túlmelegedés miatt. Illetve fokozottan kell figyelni az ágyban vagy ölben történő használat minimalizálására, ugyanis, ha eltakarjuk a nyílásokat, a gép könnyen túlmelegedhet és a ház többi része forrósodhat fel, amitől kényelmetlenné válhat a használat.

Kiknek ajánlott?

Aki türelmes, és költséghatékony megoldást keres, hogy csatlakozzon a digitális világhoz

Mennyibe kerül?

Nagyjából 130-150 000 Ft-ig terjedő skálán érdemes keresni ezeket a gépeket, mutatunk is néhányat:

PEAQ PNB C150V-1G428H Szürke laptop (15,6″ FullHD kijelző/Celeron/4GB/128 GB SSD/Windows 10 Pro)

PEAQ PNB C150V-2G428H Szürke laptop (15,6″ FullHD kijelző/Pentium/4GB/128 GB SSD/Windows 10 Pro)

PEAQ C151V-1G428H Szürke laptop (15,6″ FullHD kijelző/Celeron/4GB/128 GB SSD/Windows 11 Home S Mode) + 1 Éves Microsoft Office 365 előfizetés

PEAQ C151V-2G856H Szürke laptop (15,6″ FullHD kijelző/Pentium/8GB/256 GB SSD/Windows 11 Home)

PEAQ C171V-2G856H Szürke laptop (17,3″ FullHD kijelző/Pentium/8GB/256 GB SSD/Windows 11 Home)

ASUS E410MA-EK1989WS Kék Laptop (14″ FullHD kijelző/Celeron/4GB/128 GB SSD/Windows 11 Home)

Közép szint

Ebben a kategóriában találhatjuk meg a legsokszínűbb kínálatot. Itt találkozhatunk először a legújabb technológiákkal, amit hordozható számítógépekbe építenek. Legyen szó otthoni felhasználásról, vagy akár már irodai használatról. Kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, cserébe egy picit jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

Mi van belül?

A legfontosabb változás a belépő szintű készülékekhez képest, hogy lényegesen erősebb processzorokkal szerelik ezeket a gépeket. A két nagy chipgyártó közt jobban kiélesedik a verseny teljesítményt tekintve, ám az árakat tekintve az AMD nyeri a csatát. Ebben a kategóriában már találkozhatunk az Intel® Core™ i3 és i5 processzorokkal, illetve a kihívójukkal az AMD Ryzen 3 és Ryzen 5 sorozatú lapkakészleteivel. Ezen a ponton a teljesítmény közel azonos, így bármelyiket is választjuk, nem járhatunk rosszul. Egyes típusokban már az aktuális CPU generáció is megtalálható. Jelenleg az Intelnél a 13. generációt tapossuk, az AMD esetében pedig a hetediket. Ezek jelölése a termékadatlapokon az alábbiak szerint találhatóak meg:

 • Intel esetén : Intel® Core™ i5-13450HX processzor
 • AMD esetén: AMD® Ryzen™ 5 7520U processzor

Összehasonlításként, az Intel® Core™ i3 megközelítőleg 15-ször nagyobb számítási teljesítményre képes, mint az Intel Celeron processzor.

Memóriát tekintve a középkategóriában már nem találkozhatunk 4 GB-os modellekkel. Jellemzően 8, de inkább már 16 GB van a készülékben, és a belépőszinthez képest megjelenik a bővíthetőség. A gyártók eltérő megoldással látják el a készülékeket, van aki már nem integrálja az alaplapra a memóriát, így a készülékben lévő memória modul cserélhető. Ebben a szegmensben már érdemes figyelmet fordítani a memória típusára. A drágább modellek már DDR5 modulokkal vannak szerelve, viszont a DDR4 még sokkal elterjedtebb. A legnagyobb különbség a modulok sebességében és energiafelhasználásában van.

Bizonyos típusoknál már elérhető a dedikált grafikus kártya, mely játékra még nem alkalmas, viszont 4k videók lejátszására már használható, így a 4k-t támogató streaming platformok tartalmai már nézhetőek vele, azonban fontos megjegyezni, hogy ehhez egy 4k-s megjelenítő is szükséges. De ez áthidalható, ha a laptopot egy HDMI kábel segítségével egy külső megjelenítőre (monitor, tv, projektor) kötjük, mely már képes a 4k kép megjelenítésére.

A háttértárak a kezdeti 128 GB helyett már minimum 256, de inkább 512 GB-ra nőttek. Ekkora tárhelyen már kényelmesen tudjuk tárolni a fájlokat, és kevésbé fáj az operációs rendszer által lefoglalt 20 GB tárhely sem.

A belépőszinthez képest az akkumulátorok mérete is növekedett, tekintve a komolyabb energiaigényű processzorokat, és memória modulokat. Itt is lehet tartani az optimális 2-3 órát üzemidő tekintetében.

Mi van kívül?

Ebben a kategóriában, leginkább a drágább modellek esetén már megjelennek a részben, vagy egészében alumínium házba épített gépek, amik optimálisabban osztják el a laptop által termelt hőt.

Szintén nagyobb választékkal találkozhatunk a kijelzők tekintetében. Alacsonyabb árponton LCD, magasabb árponton már OLED kijelzőt kaphatunk, aminek a képminősége is szebb látványt nyújt. Teltebbek, élénkebbek a színek, feketébb a fekete. A másik fontos újdonság, hogy a kijelzők felbontása is eltérő lehet. HD kijelzőt itt már nem találunk, helyette megjelenik a WUXGA a FullHD mellett, továbbá az érintőkijelző, ami kényelmesebb vezérlést tesz lehetővé.

Kiknek ajánlott?

Ez a kategória azoknak ajánlott, akik otthoni felhasználásra, illetve irodai munkára keresnek készüléket. Kiválóan alkalmasak az Office programcsomag használatára, netezésre, streamingre, illetve a drágább modellek még a Cloud-gaming-re is.

Mennyibe kerül?

Ilyen készülékeket 150 000 Ft-tól egészen 300-350 000 Ft-ig érdemes keresni, mint például ezeket:

HP 15S-FQ5003NH 7E1A2EA Ezüst Laptop (15,6″ FullHD kijelző/Core i3/8GB/256 GB SSD/Windows 11 Home)

HP Envy 15-EW0003NH 753U9EA Laptop (15,6″ FullHD OLED Touch kijelző/Core i5/16GB/512 GB SSD/Windows 11 Home)

ACER Aspire 3 NX.KDEEU.00F Ezüst Laptop (15,6″ FullHD kijelző/Ryzen3/8GB/256 GB SSD/Windows 11 Home)

LENOVO IdeaPad Slim 3 15AMN8 82XQ00ARHV Szürke Laptop (15,6″ FullHD kijelző/Ryzen5/8GB/512 GB SSD/Windows 11 Home)

Haladó szint

Ebben a kategóriában már igazi erőműveket lehet találni, kiemelkedő teljesítménnyel, gyönyörű megjelenéssel, és számtalan extra kényelmi funkcióval, amikről talán nem is tudjuk, hogy szükségünk van rá, amíg ki nem próbáljuk őket. Ezeknek a gépeknek nem okoz gondot az irodai megpróbáltatások, 4k felbontású videók lejátszása, szerkesztése, képszerkesztés, programozás vagy éppen az erőforrásigényes tervező programok futtatása.

Mi van belül?

Jellemzően Intel Core i5 vagy i7, illetve AMD Ryzen 5 vagy Ryzen 7 processzorok kapnak helyet a gépekben, melyeknek teljesítménye a korábbiakhoz képest 2-3szoros növekedést mutat. Az egyes generációk között itt is jelentős teljesítménynövekedés figyelhető meg. (például a 13. generációs Intel Core i7 processzor közel 50%-al erősebb, mint a 12. generációs Core i7 processzor, többszálas feldolgozást tekintve)

A memória esetén már leginkább 16 GB DDR4 vagy DDR5 modulokról beszélhetünk, ennél kevesebbel nem érdemes próbálkozni, viszont találhatunk ennél több memóriával szerelt gépet is. A több memória minden esetben jó, de nem mindig indokolt. Irodai felhasználásra a 16GB is elegendő, videószerkesztéshez, képszerkesztéshez pedig már ajánlott a 32GB DDR5 memória. Szinte minden modellben cserélhető, bővíthető a memória, így később is lehetőségünk nyílik bővíteni a készüléket.

Háttértárból minimum elvárás a kategóriában az 512 GB, de itt már megjelenik az 1 TB-os (1024 GB) és 2 TB-os (2048 GB) verzió, ami a nyers videóanyagok tárolására tökéletesen alkalmas. Szinte minden esetben m.2 csatolófelülettel rendelkező SSD kerül a gépbe, mely mellett 1 további csatlakozási hely van még a gépben a későbbi bővítés érdekében, így akár 4 TB-ig bővíthetjük a készüléket.

Ebben a kategóriában már jellemzően dedikált videókártya található a notebookban, mely már játékra is alkalmas, ritkább esetben továbbra sincs dedikált grafikus chip, hanem a processzorba integrált grafikus vezérlőt használja a gép, melyek köszönhetően az erős processzornak, nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkeznek. 

Akkumulátort tekintve ebben a kategóriában már izmosabb telepek kaptak helyet a házakban. Azonban itt már nem lehet kijelenteni, hogy 2-3 órát bír a gép egy töltéssel, mert az akkumulátor igénybevétele nagyban függ a futtatott programok energiaigényétől. Egy videó renderelése nagy igénybevételt jelent a processzornak, amihez rengeteg áram szükséges, így az akkumulátor is nagyobb teljesítményt kell biztosítania, sokkal gyorsabban lemerül, mintha csak szöveget szerkesztenénk, vagy videót néznénk.

Mi van kívül?

A felső kategóriás gépek jellemzően valamilyen alumínium ötvözetű házba kerülnek, ami segíti a hőtermelés okozta melegedés csökkentését, illetve könnyebbé teszi a gépet a hordozhatóság szem előtt tartása végett.

Kijelzők esetében a kategória készülékei eltolódnak a FullHD-tól a 4K irányába. Illetve a kijelzők frissítési frekvenciája is elrugaszkodik a többi kategóriától, ahol jellemzően 60Hz, itt már 90, 120, 240 Hz is lehet a másodpercenkénti képfrissítés, ettől egy sokkal simább, gördülékenyebb élményt kapunk például böngészés közben, vagy az ezt támogató streaming platformokon. Ezenfelül itt is megtalálható számos modellben a több ujjat is érzékelni tudó, úgynevezett multi-touch érintőkijelző is.

Ebben a kategóriában már érdemes megemlíteni a laptop billentyűzetét, és az egérként funkciónáló touchpad-et. Jellemzően kényelmes a gépelés, akár hosszabb regények, tanulmányok gépelését is nagyobb megerőltetés nélkül tudjuk megoldani. Szinte minden készülék rendelkezik billentyűzet-háttérvilágítással, hogy sötétben is kényelmesen tudjuk használni a laptopot egyéb fényforrás igénybevétele nélkül. A touchpad támogatja a gesztusokat, például a görgetés, böngészés közbeni navigációt, lenyomás nélküli kattintást, csippentéssel történő átméretezést, amitől a notebook használata egy folyamatos, gördülékeny élményt nyújt.

Kiknek ajánlott?

Ez a kategória olyan felhasználóknak ajánlott, akiknek a mindennapi munkájához elengedhetetlen a gyors, modern laptop. Akiknek fontos a megbízható, minőségi készülék, amely képes elképesztő teljesítményt nyújtani.

Mennyibe kerül?

Ilyen készülékeket 4-500 000 Ft-tól egészen a milliós nagyságrendig megtalálhatunk a piacon, mint például ezeket:

MSI Summit E14 Flip EVO A12MT 9S7-14F111-069 laptop (14″ WQXGA+ kijelző/Core i7/16GB/1024 GB SSD/Intel Iris XE/Windows 11 Home)

LENOVO Yoga 7 16IAP7 82QG0007HV Szürke 2in1 eszköz (16″ 2.5K Touch kijelző/Core i7/16GB/512 GB SSD/Windows 11 Home)

LENOVO Yoga Slim 7 Pro 14IAH7 82UT003VHV Szürke Laptop (14″ 2.8k kijelző/Core i7/16GB/512 GB SSD/Intel Iris XE/Windows 11 Home)