Bár a PC játékosok körében az asztali gép továbbra is uralkodó, néha szükség lehet egy könnyen mozdítható eszközre a mindennapokban, vagy akár nyaraláskor. Egy gamer laptop olyan rendszer, amit magaddal vihetsz bárhova, akár csak egy 5G-s routert, de mégis elég erős ahhoz, hogy játssz rajta. Így most a laptop választó cikkünk után, azt szedtük össze, hogyan érdemes gamer laptopot választani.

Amikor gamer laptop vásárlásra szánod el magad, nem csak a technikai jellemzőkre kell figyelned. Egy teljes számítógépet vásárolsz, beleértve a billentyűzetet és kijelzőt. A következő bekezdésekben segítünk meghozni a legjobb döntést, hogy megtaláld a legmegfelelőbb gépet az igényeidhez és a pénztárcádhoz.

Gyors áttekintés

  • Jó GPU (grafikus kártya): A legtöbb játék nagyban függ a videókártyától, és ezeket a laptopokban nem lehet fejleszteni vagy cserélni. Egy jó grafikuschip biztosítja, hogy a laptopod néhány évig magas beállításokon futtassa az aktuális játékokat.
  • Későbbi fejlesztés: A legtöbb gamer laptopnál van lehetőséged a RAM és a tárhely bővítésére vagy cseréjére.
  • Kijelző – sebesség vagy felbontás? A leggyorsabb kijelzők, akár 480 Hz-re is képesek, jelenleg csak 1920 x 1080 (vagy 16:10-es képarányú képernyőnél 1920 x 1200) felbontással érhetők el, így egy 4K felbontású kijelző lassabb lesz.
  • Kényelmes billentyűzet: Néhány csúcskategóriás gamer notebook eleve mechanikus billentyűzettel van szerelve, ami sokkal kényelmesebb gépelést biztosít.
  • Akkumulátor: Nagyon kevés gamer gép képes 3 óránál hosszabb ideig üzemelni egyetlen töltéssel, és a legjobb teljesítményhez úgyis szükséged lesz az áramellátásra.

Milyen videokártyára van szükséged?

Bár néhány játék a CPU-t (processzort) használja inkább, a játékok többsége még mindig a GPU-tól (videokártya) függ, így ez az egyik legfontosabb döntés, amit egy játékra szánt notebook vásárlásakor meg kell hoznod. Jelenleg a notebookok többsége nVidia GeForce RTX grafikuschippel van szerelve.

Az nVidia-nál a legújabb sorozat az RTX40-es kártyák, kezdve a belépő szintű RTX 4050-től a csúcs RTX 4090-ig. Az AMD oldalon elérhető a Radeon RX 7000M és 7000S sorozat, a fő különbség a teljesítménykorlátokban van, amelyek magasabbak az M vonalon. Az AMD legújabb kártyái közé tartoznak a Radeon RX 7600M és 7600M XT, RX 7700S és RX 7600S.

Belépő szint – Ha nem szeretnél a „ultra” beállításokkal játszani, választhatsz egy RTX 4050-el szerelt gépet, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbb mai játék közepes beállításokon akadásmentesen fusson. Az RTX 4060 kicsit több erőt biztosít, és általában észrevehető és megéri a plusz összeget rááldozni. Egy laptop ezekkel a kártyákkal körülbelül 450 és 650 ezer forint között mozog.

Általános szint – Az nVidia GeForce RTX 4060 egy jó középkategóriás kártya, amellyel a legtöbb játékot „high” beállításokkal játszhatsz, bár az RTX 4070 vagy az RTX 4080 jelentősen jobb minőséget eredményez, ehhez mérten az ára is borsosabb. Ezekkel a kártyákkal felszerelt laptopok ára 700 és 800 ezer forint között található.

VR és 4k szint – Az RTX 4070 lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen játékot „ultra” beállításokon játszhass, míg az RTX 4080 vagy az RTX 4090 a legteljesebb 40-es sorozatú kártyák, amelyek lehetővé teszik az akadásmentes VR élményt és különleges effektek használatát. Az ilyen laptopok ára körülbelül 850 ezer forinttól kezdődhet, és a többi specifikációtól függően akár 2-3 millió forintot is meghaladhatja. Az új RTX sorozattal Ray Tracing-et támogató játékokat játszhatsz és több FPS-t érhetsz el. Egy RTX 4080 vagy RTX 4090 már lehetővé teszi a 4K felbontású játékok futtatását is, attól függően, hogy milyen beállításokat használsz.

Mire figyeljünk még?

Bár a videokártya fontos, érdemes ügyelni rá, hogy elég erős legyen a processzor is, legyen elegendő RAM és nagy legyen a tárhely is.

Processzor – A költségvetésedtől függően választhatsz nagyon erős Core i7 processzorral szerelt gépet, vagy akár olyat is, ami overclockolható, azaz „tuningolható”, mint az Intel Core i9-13900HK. Azonban a legtöbb játék inkább a minőségi videókártyától függ, mintsem a CPU-tól, így egy Core i5 processzor is tökéletes választás lehet.

Ha olyan CPU-t látsz, ami régebbi, mint az aktuális Intel 13. generációs Core (a modellszámok 13-mal kezdődnek), vagy kisebb teljesítménnyel rendelkezik, ezen meg lehet fogni egy kis pénzt. Az Intel idén dobta piacra a 13. generációs Core processzorokat a mobil eszközökhöz, tehát ezek a legfrissebbek.

Memória – A játékok futtatása sok memóriát igénybe vehet, és még az átlagos produktivitási feladatokhoz is ajánlott legalább 8 GB RAM. Ha lehet, válassz 16 GB RAM-mal szerelt gépet. Egy RTX 4050-es laptop általában 8 GB RAM-mal van felszerelve. Ha RTX 4060 vagy jobb kártyát szeretnél, az már jó eséllyel 16 GB RAM-mal érkezik. Ha most nem tudsz laptopot venni 16 GB RAM-mal, fontold meg, hogy olyan típust válassz, amely később bővíthető.

Tárhely – Néhány pénztárcabarát laptop csak kisebb kapacitású SSD-t tartalmaz, így érdemes lehet számításba venni a bővítési lehetőségeket.

A tárhely, hasonlóan a memóriához, bővíthető, cserélhető a gamer laptopokban. Tehát ha több helyre van szükséged, be tudsz szerelni egy 2 TB-os vagy nagyobb háttértárat.

Mire érdemes figyelni a kijelzőnél?

A kijelző méltatlanul kevés figyelmet kap a gamer laptopok esetén, pedig ha nem csatlakoztatjuk egy külső monitorhoz a laptopot, bizony a beépített kijelzőn kell boldogulnunk.

Méret

A legtöbb gamer laptopnak 15 vagy 17 hüvelykes képernyője van, bár van néhány gyártó, akik a nagyobb kijelzőkkel próbálkoznak (ASUS, Razer – 18 hüvelykes kijelzők), és néhány 14 hüvelykes rendszer is létezik. Az, hogy milyen méretű képernyőt részesítesz előnyben, személyes preferencia kérdése, de érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb a kijelző, annál nagyobb és nehezebb a laptop. Akinek azonban a 18 hüvelykes kijelző is kicsi, az természetesen ráköthet egy külső megjelenítőt, például egy Ultrawide monitort, itt olvashatsz mindarról, amit az ultrawide (ultaszéles) formátumról tudnod kell.

Felbontás

Ma már alap a FullHD felbontás, ennél kisebbet nem is találunk a piacon. A 4K (3840 x 2160) kijelzők választhatók néhány gamer laptop esetében, de még mindig lehet, hogy vissza kell venned néhány beállítást a játékon belül, különösen, ha bekapcsolod a Ray Tracing (sugárkövetés) funkciót. Egyre több laptopot szállítanak 1440p felbontású kijelzővel, ami kitűnő választás lehet bármilyen kijelző méretet is választasz.

Frissítési gyakoriság (refresh rate)

A legtöbb laptop 1080p felbontással és 60Hz-es kijelzővel rendelkezik. Sok gamer számára ez nem elegendő. A magasabb felbontású kijelzők (2560 x 1440, 3840 x 2160) gyönyörűek, de általában 60Hz-nél maxolódnak ki. Ezért néhány játékos számára a 1080p lehet a legjobb választás. Néhány gyártó kínál FullHD kijelzőket 144 Hz, 240 Hz vagy akár 360, esetleg 480 Hz frissítési gyakorisággal, amelyek simább játékélményt nyújtanak. Természetesen ehhez egy erős videókártyára és olyan beállításokra van szükség, amelyek a képkockasebességet helyezik előtérbe a látvánnyal szemben.

Nvidia G-Sync és AMD FreeSync

Néhány gamer notebook, különösen a high-end kategóriában, támogatja az olyan technológiákat, amelyek összehangolják a kijelzőt a grafikus kártyákkal, ezáltal megszüntetik a képernyő szakadást és elmosódást. (Screen tearing)

Érintőkijelző

Bár nem rossz tulajdonság, az érintőképernyő felesleges a gamer laptopokon (kivéve néhány 2 az 1-ben modellt). Csökkentik az akkumulátor élettartamát és túlzottan fényesé teszik a kijelzőt.

OLED

Egyre több notebookban jelent meg az OLED kijelző. Ezek általában lassabb frissítési gyakorisággal rendelkeznek, mint az LED kijelzők, de mélyebb feketéket és élénkebb színeket nyújtanak. Néhány gamer azonban aggódik a beégés lehetősége miatt ezeken a paneleken. A Mini-LED is lenyűgöző színeket mutat, de nem jár a beégés veszélyével.

Mire érdemes figyelni a billentyűzetnél?

Ha egy belépő szintű gamer notebookot vásárolsz jó eséllyel egy chiclet (gumi gombos) billentyűzetet és LED háttérvilágítást kapsz. De van még sok más dolog, amire figyelni érdemes.

Billentyűút

Ez azt jelzi, hogy milyen mélyen tudod lenyomni a billentyűt. Általában olyan billentyűket preferálunk, amelyeknek legalább 1,5 milliméternyi útja van. A prémium kategóriás gamer laptopoknál már teljesen mechanikus billentyűzetet is kaphatunk.

Lenyomáshoz szükséges erő

Ez azt jelenti, hogy mekkora erőt kell kifejtened a billentyű lenyomásához. Általában 65 és 70 gramm közötti erősséget szeretjük, ami elég ellenállást biztosít anélkül, hogy puhának éreznénk.

Makró billentyűk

Gamer notebookokon nehezebb megtalálni a makró billentyűket, mint asztali billentyűzeteken, de nem lehetetlen. Egy jó programozható makró billentyűkészlet lehetővé teszi, hogy könnyedén végrehajtsd a leggyakoribb feladatokat a játékokban. Általában a laptop gyártójának van saját szoftvere ehhez.

Anti-ghosting és n-key rollover

Ez a két tulajdonság segít abban, hogy a lehető legjobban teljesíts a játékokban. Az anti-ghosting azt jelenti, hogy amikor több billentyűt nyomsz le egyidejűleg kombókhoz vagy több művelet elvégzéséhez, azok mindegyike „regisztrálódik”. Továbbá, az n-key rollover azt jelenti, hogy minden billentyű független a többitől.

Háttérvilágítás

Míg az olcsóbb gamer laptopoknál sima háttérvilágítást kapunk, az általában csak piros vagy fehér, a közép és prémium laptopoknál már RGB háttérvilágítást találunk. A kategória csúcsa a zónánként külön-külön hangolható billentyűvilágítás, melyhez a gyártó külön szoftvert biztosít a felhasználók részére, mellyel maximálisan testre szabhatjuk a világítást.

Egyediségek

Minden gamer laptop gyártó rendelkezik saját egyedi tulajdonságokkal, megoldásokkal, ami csak rá jellemző. Némelyiknek kiemelkedő hardvertervezése van, míg mások a testreszabott szoftverekre összpontosítanak.

Alienware (Dell) – Az Alienware belépett a vékony és könnyű laptopok piacára az Alienware m sorozattal, amely 18 hüvelykes méretig terjed az Alienware m18-nál. A Dell saját belépő szintű gépeket is gyárt a Dell G sorozatban.

Asus – Az Asus Republic of Gamers (ROG) márkája néhány elegáns tervezéssel büszkélkedhet. A ROG Gaming Center szoftverén keresztül érhetjük el a hardverinformációkat, beleértve a hőmérsékletet, tárhelyet és a RAM használatot, míg az Armoury Crate program lehetővé teszi az RGB háttérvilágítás testreszabását. Az Asus gyártja a Zephyrus G14-et, az egyik legjobb AMD alapú gamer laptopot, és a Zephyrus Duo-t, egy népszerű két képernyős notebookot.

Acer – Az Acer az olcsó hardverek ismert gyártója, bár innovatív megoldásokból sincs hiány, gondoljunk csak a lenyűgöző Predator 21X-re, amely 21 hüvelykes, ívelt kijelzővel, 2 darab nVidia GTX 1080 videókártyával, mechanikus billentyűzettel és 8,5 kg-os tömeggel rendelkezik. Az Acer PredatorSense alkalmazása lehetővé teszi a CPU és GPU használatának figyelését, valamint a ventilátor sebességének testreszabását.

HP – A HP Omen sorozata mostanában elegánsabb tervezéssel rendelkezik, de megőrizte a gamer megjelenést. Az Omen Command Center alkalmazás kijelzi a GPU és a CPU használatot, a RAM kihasználtságát és egy „network booster”-t, amely lehetővé teszi a sávszélesség priorizálását.

Lenovo – A Lenovo gamer laptopokat kínáló sorozata a Legion, amely mostanában minimalistább tervezéssel büszkélkedhet. Nem kaptunk új szoftvert, inkább a Vantage alkalmazást módosította a gyártó a CPU, GPU, RAM és merevlemez információk középpontba helyezésével.

MSI – Az MSI gamer laptopjai általában nagyok, fekete-fehérek, habár a vállalat legutóbbi Stealth Thin modellje bebizonyította, hogy képes visszafogottabb megjelenést is villantani. Természetesen mindig felismerhető az MSI védjegyévé vált sárkány logója. Az MSI Dragon Center szoftvere, amely nemrégiben átesett egy átdolgozáson, lehetővé teszi a rendszerfigyelést, több teljesítményprofil beállítását, a ventilátorok vezérlését és a billentyűzet háttérvilágításának testreszabását.

Razer – A Razer dizájnja az üzletág egyik legjobbjai közé tartozik, és híres a RGB világításáról. A Razer Synapse lehetővé teszi a makrók rögzítését és a világítás beállítását mind a laptopokon, mind a kiegészítőkön.

Mit várhatunk egy gamer laptop akksijától?

A gamer laptop választáskor bizony ez is fontos kérdés. A rövid válasz az, hogy ne számíts arra, hogy a gamer laptopod kifejezetten „hordozható” lesz.

Ha a notebookot játékok futtatására használod – márpedig pont emiatt vetted meg – , akkor a teljesítmény érdekében tartsd azt bedugva a töltőbe. Hálózati csatlakozás nélkül nagyjából egy óra alatt le tud merülni a gép játék közben. Tapasztalataink alapján a legtöbb gamer laptop néhány órát bír ki egy feltöltéssel, ha nem játékot futtatunk rajta, de ez az üzemidő messze elmarad az ultrabookoknál tapasztalható „egésznapos” teljesítménytől. Ha olyan laptopra van szükséged, amely 8 órát bír ki munka közben, az nem gamer laptop lesz.

Van néhány készülék, mely hosszabb üzemidőt tud elérni, de ez gyakran nagy árat követel, amely leginkább a kijelzőt érinti. Ha nem szeretnél minden játékot egy sötét, homályos képernyőn játszani, az akkumulátoros üzemidő nem szabad, hogy fontos szempont legyen gépválasztáskor.

Szerencsére egyre több gamer laptop működik hagyományos, hordozható töltőkkel és USB Type-C csatlakozóval is. Az utóbbi nem biztosít elég energiát a játékhoz, de feltöltheti az akkumulátort, ha produktív munkát végzel.

A maximális játékélmény elengedhetetlen része a megfelelő perifériák kiválasztása. Egy jó gamer egér, vagy fejhallgató képes az élményt fokozni, de azt hogy vezetékes, vezeték nélküli vagy bluetooth-os kiegészítőt választunk, az már személyes preferencia.

Összegzés

Amikor gamer laptopot vásárolsz, olyat válassz, amely legalább néhány éven át használható marad.

Ha megengedheted magadnak, válassz közép- vagy felsőkategóriás GPU-val szerelt készüléket. Ez a döntés fontosabb, mint a RAM és a CPU, bár érdemes ezekre is figyelni. A tárhely valószínűleg bővíthető lesz, de minél több van belőle alapból, annál jobb, mivel a játékok sok helyet foglalnak el.

Döntsd el, hogy nagy felbontást vagy gyorsabb kijelzőt szeretnél, és gondold át, melyik gyártói szoftver lesz hasznos számodra, és ne felejtsd el, hogy nem számíthatsz hosszú akkumulátoros üzemidőre.