Cudy P5: 5G router oda, ahova a kábel sem ér el

Egy különleges routert tesztelünk ezúttal. A Cudy P5 úgy néz ki, mint egy hagyományos WIFI router, de közben képes két SIM kártyát fogadni és megosztani az 5G hálózaton keresztül érkező internetet más eszközökkel.

Egy különleges megoldásról van szó, hiszen nem túl sok hasonló készülék érhető még el. Hordozható WIFI hotspotok már úgy másfél évtizede léteznek. Miben eltérő ez attól? 5G-t támogat és nagyobb teljesítményt képes leadni, több készüléket kiszolgálni a masszív antennarendszerével.

Hagyományos külső, különleges belső

Kívülről egy átlagos WIFI routernek tűnik, sok antennával. A fekete készülékház tetején sok szellőzési rés lett kialakítva, elől pedig négy LED jelez vissza.

Oldalra két fix WIFI antenna került, hátul a négy antenna letekerhető és ez a mobilhálózathoz kell. 

A dobozban egy 30 wattos hálózati adaptert kapunk és egy UTP kábelt.

A Cudy P5 belsejében a legfőbb hardver elemeket a Qualcomm adja. Kapott egy IPQ5018 típusú Dual-Core feldolgozó processzort, ami két 1 GHz-es Cortex-A53 maggal rendelkezik, illetve egy Snapdragon X62 5G modemet, ez biztosítja a mobilhálózatokhoz való kapcsolódást.

A feldolgozáshoz 256 MB DDR3 memória és 128 MB NAND háttértár áll rendelkezésre.

Az 5G hálózatokhoz való kapcsolódást négy darab külső antenna biztosítja. Ezek SMA csatlakozós, nem fix antennák, így opcionálisan lehetőség van akár arra is, hogy egy megfelelő alkatrész segítségével kültéri antennát szereljünk fel, hogy jobb legyen a térerő. A csomagban normál, az eszközre felszerelhető antennák kaptak helyet.

A WIFI-hez két antennát kínál a CUDY, ezek a P5 router oldalain helyezkednek el és fixek, ezeket nem lehet lecsavarni, lecserélni.

A hátoldalon találunk három darab Gigabites LAN portot, illetve egy negyediket, amely egyaránt működhet LAN, vagy WAN módban. Utóbbi esetén lehetőség van szolgáltató által biztosított hálózati kábellel csatlakozni hozzá.

Kapunk két nanoSIM slotot is, amibe bármelyik hazai szolgáltató SIM kártyáját behelyezhetjük. Fontos, hogy a SIM foglaltok nem hot-swap támogatásúak, azaz nem szabad a kártyát kivenni akkor, amikor be van kapcsolva a router, mert meghibásodáshoz vezethet. Előtte mindenképpen ki kell kapcsolni a routert.

Többféle kapcsolódási módra van lehetőség a Cudy P5-te. Alapértelmezetten a SIM 1 foglalatban található kártyát használja a router. Viszont beállítható a 2-es kártyára, vagy akár a WAN portra is. Illetve képes automatikusan váltani a források közül, azaz ha például valamiért az 1-es kártya esetén nem megfelelő a térerő, vagy egyéb okból nincs internet, átválthat a 2-es kártyára, vagy a kábeles megoldásra.

Sok beállítási lehetőség

Amit hiányolhatunk, a Cudy nem kínál telefonos alkalmazást a router beállításaihoz. Sok gyártó már számolt ezzel, külön android és iOS appot kínál, hogy könnyebb legyen a beállítás. A Cudy P5 esetén marad a hagyományos megoldás. A fenéklemezen lévő címke tartalmazza a gyárilag beállított jelszavakat.

Első bekapcsoláskor az alul lévő jelszóval lehet felcsatlakozni a WIFI hálózatra. Ezt követően már azonnal használható akár az internet. Egyszerű, hagyományos beállítási lehetőséget kapunk.

Emellett lehetőség van az admin belépésre az IP cím és a jelszó segítségével.

Egyszerű, hagyományos beállítási lehetőséget kapunk

Ha kiválasztjuk az admin felületet, elsőnek egy gyorsbeállításon mehetünk végig, ahol a főbb dolgok egyszerűen beállíthatók. 

Ezen kívül rendkívül sok beállítási lehetőséget kínál a Cudy, van akár DNS over TLS, TTL beállítás, 4G band lock, VPN támogatás és sok más opció még. A menü nagy része magyar nyelvű, vannak viszont olyan opciók, amelyeknél a fordítás kimaradt és angolul jelenik meg. Ennek ellenére érthető, , átlátható, egyszerűen beállítható az eszköz, plusz néhány olyan  beállítási lehetőséget is kínál a Cudy, amihez  már haladó hálózati ismeretek szükségesek (az átlag felhasználónak elég lehet majd a gyorsbeállítás).

Lehetőség van MESH router hálózatot is kialakítani a Cudy routerekkel. Ez azt jelenti, hogy több routert szinkronizálhatunk össze, amelyek így egy, közös WIFI hálózatot hoznak létre. Ez nagyobb lakásokban, irodákban jöhet jól, ahol így sokkal jobb lefedettség érhető el, mintha egyetlen egy router lenne használatban. Illetve előnye a mesh hálózatnak az azonos WIFI hálózat, nincs szükség tehát routerenként másik WIFI-re váltani.

A router szinte azonnal munkára fogható bekapcsolás után. Rögtön kínál 2,4 GHz-es és 5 GHz-es WIFI hálózatot is. 

A közelben lévő multimédiás eszközökkel érdemes lehet a gyorsabb 5 GHz-es hálózatra csatlakozni (fontos, hogy a falak befolyásolják a sebességet). A távolabbi, falakon átívelő eszközökhöz jobb lehet a 2,4 GHz-es hálózat. Ez ugyan technikailag alacsonyabb sebességet kínál, viszont távolabbról is sokkal jobb jelerősséget kínál. Egy router mellett elhelyezkedő játékkonzolt tehát kábel helyett bátran akár 5 GHz-es WIFI-re is lehet kötni, míg mondjuk egy telefont, amit az egész lakásban használunk, érdemes lehet a 2,4 GHz-es WIFI hálózatra csatlakoztatni.

Mennyire lehet gyors?

Mindenki azt szeretné tudni, hogy mennyire lehet gyors az internet 5G-ről megosztva. Erre a válasz azért nehéz, mert vannak a gyártók és szolgáltatók által megosztott elvi maximumok – amelyek szükségtelenül magas sebességet sejtetnek, valamint van a valós adat, ez viszont mindenkinél más lehet.

A sebességet elsősorban az befolyásolja, hogy milyen hálózati lefedettség érhető el ott, ahol használnánk az eszközt. Ez függhet: a területtől, a környezeti jelzavaró tényezőktől, attól, hogy az adott helyen mennyire sokan használnának mobilhálózatot, vagy éppen a szolgáltatótól is.

A tesztünk során például egy panel lakás egyik szobájában használva a Cudy P5-öt, 5G-re csatlakozva gond nélkül tudott 80 Mbps-os letöltési és 50 Mbps-os feltöltési sebességet produkálni. Felmerülhet a kérdés, hogy de ez nem feltétlenül sok. Pedig egyrészt nagyon sok mindenre jó, sőt, bőven elég: akár 4K streamingre is, és akkor sem lesz lassú a net, ha az egész család egyszerre használja.

Emellett meg kell említeni, hogy jobb 5G lefedettség esetén ennél sokkal gyorsabb internetet, nagyobb sávszélességet is el lehet érni. Akkor sincs nagy gond, ha nincs 5G, csak 4G, hiszen ezen keresztül is tud 80-50 Mbps-ot, de még többet is a router, ha a szolgáltató hálózata biztosítja a megfelelő sebességet.

Három fontos tényezőt, ami a Cudy P5 előnyére szól:

  • Az egyik nyilván az, hogy 5G-s. Sok mobilinternetet támogató router még a mai napig csak 4G-t támogat. Ez már önmagában lehetőséget nyújt gyorsabb sebességre.
  • A másik, ami mellett nem lehet elmenni, az a Dual SIM támogatás, amely további lehetőség a sebesség javítására és a rendelkezésre állásra, hiszen a rendszer automatikusan állíthatja a megfelelő kártyára a mobilnetet, hogy a leggyorsabb kapcsolat legyen elérhető.
  • Illetve ott van még az AX szabvány, a WIFI 6. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabb lehet a router által megosztott internet. Sok mobilnetes router nem csak a 4G-n ragadt meg, hanem az N-es szabványon is (802.11n). Ehhez képest a Cudy P5 a 802.11ax szabvánnyal sokkal gyorsabb tud lenni. Amíg a 2,4 GHz-es frekvencián 574 Mbps-ot érhet el, addig az 5 GHz-en ennek többszörösét, akár 2402 Mbps-ot. Ez a nagy adatátviteli sebesség kifejezetten jól jön, ha több eszköz is csatlakozna a routerhez.

Hol jöhet jól egy 5G-s router?

Bár a nagyvárosokban sokfelé kínálnak a szolgáltatók akár gigabites internetet is optikai szálon, ez nagyon sok háztartás számára nem érhető el. Sőt! Számos olyan hely van ma Magyarországon, kisebb településeken, ahol esetleg egy kábeles szolgáltató ajánlata érhető el, az sem feltétlenül gyors sebességgel.

Emellett említhetők akár a nyaralók, építkezések, ipari területek, kitelepülések, ahol esetleg még infrastruktúra sincs kiépítve vezetékes internetre.

Magyarország 4G lefedettsége világviszonylatban is jónak mondható, mind sebességet, mind elérhetőséget nézve és az 5G hálózatok is lassan, de biztosan terjednek.

Ezzel a Cudy megadja a választás szabadságát, hiszen az esetleges lassú, vagy nem megbízható vezetékes internet mellé kínál egy 4/5G-s alternatívát.

Hogy ez megéri-e? Ez minden esetben egyéni igények mérlegelésének kérdése. Egy nagyvárosi környezetben sokkal olcsóbb lehet egy hagyományos kábeles internet, egy olcsóbb routerrel megosztva. Viszont ahol nincs erre opció, ott azt kell mérlegelni, hogy a felhasználó megfizeti-e a gyorsabb, vagy stabilabb internetet. További Cudy routereket a MediaMarkt webáruházban itt találhatsz!

MERCUSYS MR70X TESZT: TÖKÉLETES ROUTER NINCS, MAJDNEM TÖKÉLETES VISZONT VAN!

SZUPERGYORS INTERNET MÉG A KERTBEN IS -TP LINK DECO M9 PLUS TESZT

1653710cookie-checkCudy P5: 5G router oda, ahova a kábel sem ér el