Mercusys MR70X teszt: tökéletes router nincs, majdnem tökéletes viszont van!

A lehető legtöbb eszközzel nyúztuk az Mercusys MR70X routert, de képtelenek voltunk kifogni rajta, a wifi pedig már a liftben bekapcsolt.

Most őszintén: mit vársz egy wifi routertől?

Ha az a válaszod, hogy „semmit, csak működjön, miután bedugom a falba”, nem hibáztatunk, sőt, teljesen megértjük: egy átlagos felhasználónak tényleg ez a fontos. A routerről jobb nem is tudni, ha az üzembe helyezésen túl foglalkozni kell vele, az ugyebár azt jelenti, hogy valami nem működik. Rég rossz, ha menüben, vagy magán a készüléken kell matatni és tippelgetni, miért nincs hálózati jel és/vagy internet.

Igen ám, csakhogy az utóbbi években annyiféle szabvány és szolgáltatás érkezett a piacra, hogy még egy ilyen pragmatikus eszköz esetében is ember legyen a talpán, aki eligazodik.

  • 2,4 vagy 5 GHz sebességen érkezzen a jel?
  • Mik az előnyök és hátrányok?
  • Kell-e neked a legújabb Wifi 6 szabvány?
  • Milyen titkosítást használj?
  • Hol és hogyan érdemes szülői tartalomszűrőt használni?
  • Egyáltalán: mekkora összeget érdemes áldozni egy ilyen eszközre úgy, hogy az megbízhatóan hozza a kötelezőt, de ne legyen túlárazott?

Az átlagember tehát érthetően tanácstalan; a fentiek alól legfeljebb a rendszergazdák és a gamerek a kivételek, nekik (főleg az utóbbiaknak) ugyanis rendkívül fontos, hogy ne csak gyorsan, hanem a lehető legalacsonyabb késleltetéssel és akadás nélkül érkezzen a wifi. (Azon túl, hogy a true gamerek nyilván kábellel küldik a 360 noscope-ot.) Jelen tesztünk alanya, a Mercusys MR70X mindhárom tábor igényeit kielégíti, ráadásul az árát látva sem kap szívrohamot senki sem.

Teljesítményét nézve pedig már most lelőjük a poént: ez az egyik legjobb ár/érték arányú router, amit valaha láttunk.

Mercusys MR70X teszt

Nem szeretnénk hosszúra nyújtani az ismertetést, már csak azért sem, mert az MR70X-ről nem lehet különösebben sokat mesélni azon kívül, hogy működik és minden, a dobozon ígért szolgáltatást maradéktalanul teljesít, ez pedig jó hír, elvégre egy ilyen eszközt látva ritkán esik tárgyszerelembe az ember. (A routerfetisisztáktól ezúton is elnézést kérünk, nem úgy gondoltuk!) Az azonban már a kinézetén is látszik, hogy a gyártó azt szerette volna, ha valamilyen módon mégis kötődünk hozzá, vagy legalábbis ne akarjuk eldugni rögtön egy félreeső polc hátsó felére, a nagyszülőktől örökölt lexikonok mögé. Az MR70X ugyanis egyértelműen gamer esztétikával bír, legalábbis erre utal a macsó fekete szín, az éles szögek és a kockamintákba rendeződő nyílások. A videojáték-metaforáknál maradva olyan az egész, mint egy NOD-épület a Command and Conquerben, vagy valami idegen technológia a Mass Effectben.

Ez utóbbi nem is áll távol a valóságtól, a Mercusys MR70X ugyanis mindent tud, amit egy routernek tudnia kell 2021-ben, ez már a dobozról is kiderül. Támogatja az új Wifi 6 szabványt és a WPA3 titkosítást, dual bandben működik és természetesen teljesen testre szabható. A négy méretes (nem lecsavarható) antenna gondoskodik arról, hogy nagyon messzire eljusson a jel, a könnyű, műanyag kivitel pedig inkább előny, mint hátrány.

Csomagolás:

Kicsomagolva egyértelmű, miért kerül csupán 19 ezer forintba: csak a legszükségesebbeket tartalmazza a doboz, a routeren és a kötelező (nagyon rövid) leíráson kívül ez egy rövid Ethernet-kábelt és tápcsatlakozót jelent. Falra nem szerelhető, legfeljebb barkácsmoddolással. A router a WAN-porton kívül három Ethernet-csatlakozási lehetőséget kínál, USB-port nincs. Az unboxing-élmény egyetlen furcsasága az volt, hogy két antennáról gond nélkül le tudtuk fejteni a tapadós nejlont, de a maradék kettőről sehogy sem jött le; mintha valami perforációt éreznénk rajtuk, de még ezek mentén sem szakad. Végül inkább nem feszegettük és estünk neki körömollóval, „jóvanazúgy” felkiáltással úgy hagytuk. Ez a működést nem befolyásolta.

Technikai paraméterek

Azt nem köti az orrunkra a gyártó, mennyi memória és milyen processzor muzsikál a fekete műanyag alatt, de különösebben nem is hiányoltuk: nagyszerűen működik és kész. Az üzembe helyezés pofonegyszerű, a beállítás pedig, ha nem szeretnénk elmélyedni a menürendszerben, konkrétan fél perc – nem túlzunk. A (kizárólag böngészőből elérhető) setup menü rögtön felajánlja a dual band működést és azt, hogy a két (2,4 és 5 GHz-es) sávnak közös azonosítója és jelszava legyen, ekkor a router dönti el, melyik eszközt mely sávhoz csatlakoztatja, képességeik szerint. Azt is képes eldönteni, hogy statikus vagy dinamikus az IP-címünk és rögtön be is állítja magát. Itt adhatjuk meg a védelmet és a szülői tartalomkorlátozásokat is, címkék szerint. Minden beállítást és frissítést nagyon gyorsan alkalmaz, szó sincs az olcsóbb modemek egy-két perces várakozási idejéről.

Az Advanced menü is átlátható és logikus, ráadásul minden menüponthoz tartozik magyarázó mező is, úgyhogy a kevésbé hozzáértők is eligazodnak majd. Firmware-t érdemes frissíteni, ezt azért írjuk külön, mert erre csak manuálisan van mód, szerencsére azonban így is gyors és fájdalommentes.

Csak a fentiek miatt azonban még nem ajánlanánk azMR70X-et; ahhoz az is kell, hogy kifogástalan teljesítményt nyújtson. A 2,4 GHz-es sávon 574 Mbit/s sebességet kínál, ugyanez 5 GHz-en 1201 Mbit/s, a maximális jelátvitel pedig 1775 Mbps. Azaz bőven van hely a Magyarországon hozzáférhető lakossági sávszélességeknek; az internet le- és feltöltési sebessége sosem ezen a routeren múlik majd.

Két stressztesznek vetettük alá a Mercusys MR70X routert:

megnéztük, hogy muzsikál a lehető legtöbb csatlakoztatott eszközzel, aztán azt, hogy milyen távolságba viszi a jelet. Az első tesztre ideális terep volt kollégánk lakása: a routert egy pc, egy laptop, egy okostévé, egy PlayStation 5, egy okostelefon és egy tablet nyúzta egyszerre, mindegyik az 5 GHz-es sávon. Az eredmény: akadás- és szakadásmentes adatátvitel még úgy is, hogy a pc-n torrenteztünk (természetesen szigorúan legális fájlokról beszélünk, alávaló kalózkodásról, mint például a Godzilla vs Kong 8 gigabyte-os webrip-változatának letöltéséről szó sem volt!), a PlayStation egy 40 gigás játékot töltött le, a tévén Netflix ment 4K-ban és HDR-ben, a laptopon pedig YouTube, 60 fps-es 4K-ban. A Mercusys routere ügyesen zsonglőrködött a középkategóriás (200-250 Mbit/s) internet-sávszélességgel, a letöltések pont úgy érkeztek, ahogy arra számítani lehetett, a streaming pedig láthatóan előnyt élvezett, mindkét videó akadás nélkül futott. Igaz, a YouTube néha átváltott alacsonyabb felbontásra, de annyi baj legyen.

Jeltávolság-ügyben sajnos nem nagyon volt mit tesztelni a 47 négyzetméteres lakásban; természetesen minden sarokban a lehető leggyorsabban érkezett a wifi a laptopra. Legfeljebb annyit tudtunk tenni – és meg is tettük –, hogy kivonultunk a hosszú folyósóra egy mobiltelefonnal a kezünkben, és láss csodát: a jel két vaskos ajtón túl is megmaradt, az igazi meglepetés, hogy még a liftben is tartotta magát, igaz, ahogy elindult, gyorsan feladta a router. Pontos méréseink tehát nincsenek, de az biztos, hogy a router a felsőkategóriában van és nincs az a családi ház, amit ne lenne képes ellátni wifi-jellel, főleg, ha az 5 GHz-es tartományban használjuk.

Még egy fontos (legalábbis a lakás tulajdonosának fontos) tanulság:

bár a WIFI 6 szabvány nem forradalmi abban az értelemben, hogy nem duplázza-triplázza meg a hálózat sebességét, erre átváltani éppen elég volt ahhoz, hogy az Oculus Quest 2 VR headset vezeték nélküli módban nem csak élvezhető, hanem kompromisszummentes megoldás legyen. Elenyésző késleltetéssel és a magas bitrátának hála csodás képminőségben érkezett a szemüvegbe a kép és a hang a SteamVR platformról; aki szerelmes a VR-ba, annak már csak ezért is kötelező egy ilyen router, egyébként marad a macerás és kényelmetlen kábeles megoldás. Mindenki másnak pedig annyit üzenünk: végre itt a viszonylag olcsó, de kompromisszumok nélküli, szupererős router. Aki nem ért hozzá és nem is különösebben érdekli a téma (amit, még egyszer: megértünk), annak elég annyi: ha ezt megveszed, sok-sok évre letudtad a routerkérdést.

A Mercusys MR70X routert tudod megvásárolni.

122822cookie-checkMercusys MR70X teszt: tökéletes router nincs, majdnem tökéletes viszont van!