Kicsi, hangos, elpusztíthatatlan: JBL Go 3 Eco teszt

Környezettudatosra váltott a legnagyobb hangszórógyártó legkisebb modellje a JBL Go 3 Eco. Érződik? Hallatszik? Tesztünkből kiderül.

Hatalmas közhely egy ilyen cikket az „aligha kell bemutatni” fordulattal kezdeni, de ha a JBL Bluetooth-hangszóróiról van szó, nem ússzuk meg, ráadásul szó szerint értjük. Az éppen csúcskategóriás készülékeivel nagyot gurító (tesztünkért erre tessék!) gyártó termékeit az is látta és hallotta már, aki, ha rajta múlik, kizárólag hermetikusan elzárt, akusztikailag optimalizált helyiségben hallgatja a tömörítetlen zenét milliós erősítőn és hangfalakon. Házibuliban, kerti partikban, vízparti ejtőzéseken ugyanis biztosan volt valaki, aki hozta magával a JBL Go-t (vagy egy másik modellt, ha nagyobb területet kellett beteríteni zenével), bekapcsolta és már mehetett is rá a Spotify.

Most mégis megint bemutatjuk a cég egyik legnépszerűbb (és legkisebb) hangszóróját a Go 3-at. Egyrészt azért, mert nem árt újra és újra felhívni olvasóink figyelmét, hogy ez a megfizethető, zsebben elférő, tetszetős és strapabíró kis zenegép egészen meglepő dolgokra képes, másrészt azért, mert most új, környezetbarát kivitelben is kapható Go 3 Eco néven, ugyaúgy, mint a kicsivel nagyobb testvére a JBL Clip 4 eco (tesztünk itt). Szóval JBL komolyan vette a kihívást, azaz ez nem a szokásos corporate greenwashing. Lássuk tehát, mit tud az új Go 3, és hogy kell-e bármi kompromisszumot kötnünk, ha a zöld opciót választjuk!

A JBL Go 3 Eco…

Kicsi

Nyolc és félszer hétszer négy centi és alig 20 deka: nincs az a hátizsák, hasitasi, oldaltásja, amibe a Go 3 ne férne bele. Sőt, bele sem kell férnie: A sarkára erősített elnyűhetetlen huroknak hála bárhova rögzítheted, azaz nyugodtan lóghat hátizsákról, oldaltáskáról, biciklikormányról. A Go 3 – amelynek Eco változata pontosan ugyanazokkal a jellemzőkkel bír, mint az alapdarab – a piac egyik legkisebb, de korántsem a leggyengébb teljesítményű modellje; erre mindjárt visszatérünk.

Nagyon-nagyon strapabíró

A Go 2 és 3 közti egyik lényeges különbség, hogy az újabb modellt teljes egészében szövet borítja, élei, sarkai pedig lekerekítettek, nem véletlenül: könnyebben hordozható, kényelmesebb fogni és zsebekbe, táskákba csúsztatni.

Mivel kifejezetten kültéri, kirándulós hangszórónak szánták, nem csoda, hogy megkapta az IP67 pecsétet, azaz víz- és porálló. Az előbbi azt jelenti, hogy nem megy tönkre, ha vízbe merül, akár egy méter mélységet és fél órát is túlél, ez persze nem azt jelenti, hogy szabadon dobálhatjuk a medencébe, tengerbe. Már csak azért sem, mert elmerül, és ha túl mély a víz, oda a zene, rosszabb esetben végleg.

Az anyaghasználat, összeszerelés is azt sugallja, hogy ez az eszköz mindent kibír: kizárólag jó minőségű műanyagból, gumiból és szintetikus szövetből áll, nem recseg, nincsenek látható és pontatlan illesztések, rések.

Pofonegyszerű

Ez az a termék, amelyhez nincs szükség használati utasításra. A nagy, jól elkülönített, tapintással felismerhető fizikai gombok kevesen vannak: bekapcsolás, párosítás oldalt, hangerő- és lejátszásvezérlés fent. Ennél többre – és persze az eszközt két és fél óra alatt feltöltő USB-C nyílásra – nincs is szükség. Igaz, az egyszerűség némi kompromisszummal is jár: a Go 3 nem kompatibilis a JBL alkalmazásával, így a hangszóró nem testre szabható és hiányzik a sztereó párosítás is. Szerencsére pont elég jól szól enélkül is.

A Bluetooth 5.1-es csatlakozásnak hála nincs késleltetés, azaz akár még sorozat- és filmnézésre is használható, ha nem elég a laptop, telefon saját hangja. A gyártó 5 órás működést ígér egy feltöltéssel; mi ennek a dupláját is elértük átlagos hangerő mellett. iOS- és Android-eszközökről is gond nélkül csatlakoztunk és egyszer sem dobott le 10 méteres sugarú körön belül. Egyszóval: elég egy töltés, és két estére is megbízható társad lesz a Go 3.

Nagyot szól

A JBL adatlapja szerint 4,2 wattos erővel szól a Go 3 110 Hz és 20 kHz között. A hangszóró azonban tökéletes példa arra, mért nem szabad leírni egy eszközt csak a számok alapján. Az ugyanis a mérnöki bravúrnak hála sokkal teltebb és hangosabb, mint amennyit a fenti adatok ígérnek. Kiegyensúlyozott, popzenére optimalizált hangzás, minden tartományban tisztességes, nem torzít, nem recseg még teljes hangerőn sem. A mély basszusokat ne is keressük, de így is meglepően jól hozza a house-os ütemeket.

Egyszóval pont azt tudja, amit tudnia kell: ha szabad téren a középpontba helyezzük, pár méteren belül tisztán szól, a társaság összes tagja élvezheti a zenét, és akár még egy átlagos méretű nagyszobát is megtölt zenével, ha nem a puszta hangerő a cél.

Környezetbarát

Az Eco kitétel a most kiadott modell sajtája, és annyit tesz, környezetbarát anyagokból készült. Maga az eszköz semmiben sem különbözik a korábbi Go 3-tól, még tapintásra sincs eltérés, legfeljebb a színválaszték szerényebb: háromféle színben dobták piacra, nálunk a szürke változat járt.

Az eszköz akár 90 százalékban is tartalmazhat PCR-, azaz kommunális hulladékból származó, újrahasznosított műanyagot. A szövetborítás teljes egészében reciklált, és a doboz is környezetkímélő papírból készült, szójatintával. Azaz a gyártás karbonlábnyoma jóval kevesebb a korábbi modellnél.

A legszebb az, hogy mindez csak egy ezressel drágább: ennyi plusz ráfordítás kell a környezetbarát opcióhoz. Ha minket kérdezel, bőven megéri.

A JBL Go 3 Ecót itt tudod megvásárolni:

166152cookie-checkKicsi, hangos, elpusztíthatatlan: JBL Go 3 Eco teszt