Hagyjál lógva: JBL Clip 4 Eco teszt

Mennyivel jobb a legnépszerűbb gyártó második legkisebb hangszórója a JBL Clip 4 Eco a legkisebbnél? És ha még környezettudatos is?

Miközben minden a partiboxokról (tesztünk itt) és az egészen apró, bárhova elvihető Bluetooth-hangszórókról szól, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a középutas termékekről, amelyek még elférnek bármilyen táskában, tatyóban, vagy éppen hátizsákon, övtáskán, de már tisztességes, szobákat és tengerparti plédeket is beterítő hangzást biztosítanak. Ezt az igazságtalanságot orvosoljuk most JBL Clip 4 tesztünkkel. Bár ez a termék már jó ideje a piacon van, most megjelent környezettudatos variánsa Eco néven, ez pedig remek ürügy arra, hogy újra elővegyük, beüzemeljük és rácsodálkozzunk a tudására.

Kistestvérét, a Go 3 Ecót már méltattuk (tesztünkért ide tessék), aki ezt olvasta, sejtheti, mire megy ki a játék: egy fantasztikus hangszóró zöldebb, etikusabb, és éppen csak, hogy egy kicsit drágább változatáról van szó, amelyre úgy is érdemes beruházni, hogy még bőven kapható a hagyományos modell is. Lássuk, mit tud a régi-új Clip 4!

Kényelmes

Talán furcsa szó ez egy hangszóróra, de mégis stimmel: kényelmes fogni, eltenni, elővenni, fel- és leakasztani. Határozottan nagyobb, mint a Go 3 – karabinerrel együtt 13 és fél centi hosszú -, a maga 240 grammjával pedig már nem pehelysúlyú, mégis elfér egy tenyérben és lekerekített éleinek hála bárhova beleszuszakolható. A karabiner pedig telitalálat: könnyen nyílik, de sosem véletlenül, érintésre is extra erős, nehéz elképzelni, hogy bármi eltörné. A funkciógombok elöl találhatóak, nem felül, vagy oldalt, így akkor is könnyen vezérelhetjük akár tapogatással, ha a hátizsákunkhoz kell nyúlnunk érte. 

Ugyanúgy megkapta az IP67-es víz- és porállóságot, mint kistestvére. Ugyanúgy egy méterig és fél óráig vállalja a gyártó, hogy túlél a vízben, és ugyanúgy elmerül, azaz óvatosan a vízparton! Az anyaghasználat, összeszerelés is azt sugallja, hogy ez az eszköz mindent kibír: kizárólag jó minőségű műanyagból, gumiból és szintetikus szövetből áll, nem recseg, nincsenek látható és pontatlan illesztések, rések.

Pofonegyszerű

Pontosan ráillik minden, amit a Go 3-ról írtunk: „Ez az a termék, amelyhez nincs szükség használati utasításra. A nagy, jól elkülönített, tapintással felismerhető fizikai gombok kevesen vannak: bekapcsolás, párosítás oldalt, hangerő- és lejátszásvezérlés fent. Ennél többre – és persze az eszközt két és fél óra alatt feltöltő USB-C nyílásra – nincs is szükség. Igaz, az egyszerűség némi kompromisszummal is jár: nem kompatibilis a JBL alkalmazásával, így a hangszóró nem testre szabható és hiányzik a sztereó párosítás is. Szerencsére pont elég jól szól enélkül is.”

Ugyanúgy 5.1-es Bluetooth-tal kapcsolódik, és ugyanúgy nincs késleltetés, mint a Go 3 esetében. Akkumulátora viszont nagyobb: 3 óra alatt tölthető és 10 óra zenehallgatást ígér a gyártó – ez átlagos hangerővel a gyakorlatban inkább 15, azaz jóval több, mint a kisebb modell esetében. A kapcsolódás szintén gyors és stabil, ám sajnos ettől a modelltől sem kapunk true wireless üzemmódot, ha két darabot vásárolunk. Szerencsére a töltés itt is USB-C porton keresztül történik, azaz bármely mobiltöltő megfelelő.

Hatalmasat szól

Fentebb azt írtuk, „elég jól szól”, ám ezt egy kicsit pontosítanunk kell:

nagyon-nagyon jól szól.

5 wattos erősítőt kapott és hivatalosan 100 és 20 ezer Hz között szólal meg, ami papíron csak egy kicsit jobb, mint a Go 3 teljesítménye, a valóságban azonban határozottan érezhető a különbség. A Clip 4 nem csak hangosabb, hanem teltebb, testesebb is: a basszusok a JBL-hagyományokhoz méltóan erőteljesek, de pontosak, a középtartomány kiegyensúlyozott, és fent is rendben van minden. Popzene, house, rock: mindennel megbírkózik, és meglepő módon a klasszikus zenére is jól reagált. Szinte már fekete mágia, milyen jól szól ez a kis hangszóró: egyszerűen nem stimmel a méret és a teljesítmény, ha becsukjuk a szemünket zenehallgatás közben, simán azt képzelhetjük, hogy egy Flip vagy egy Charge hangfallal van dolgunk.

Otthonra, kisebb házibuliba tökéletes, de még a vízparton is megtáncoltat mindenkit, aki a tíz méteres sugarú környezetébe kerül.

Környezetbarát

Az Eco kitétel a most kiadott modell sajátja, és annyit tesz, környezetbarát anyagokból készült. Ahogy a Go 3, maga az eszköz szintén semmiben sem különbözik a korábbi, 2020 óta kapható Clip 4-től, még tapintásra sincs eltérés, legfeljebb a színválaszték szerényebb: háromféle színben dobták piacra, nálunk a kék változat járt.

Az eszköz akár 90 százalékban is tartalmazhat PCR-, azaz kommunális hulladékból származó, újrahasznosított műanyagot. A szövetborítás teljes egészében reciklált, és a doboz is környezetkímélő papírból készült, szójatintával. Azaz a gyártás karbonlábnyoma jóval kevesebb a korábbi modellnél.

A legszebb az, hogy mindez csak egy ezressel drágább: ennyi plusz ráfordítás kell a környezetbarát opcióhoz. Ha minket kérdezel, bőven megéri.

A JBL Clip 4 Ecót itt tudod megvásárolni: