Szupergyors internet még a kertben is -TP Link Deco M9 Plus teszt

Teszteltük a világ talán legmegbízhatóbb mesh wifi rendszerét, amellyel a teljes okosotthonunkat vezérelhetjük. Most pedig áradozunk egy sort a szupergyors internetről.

Az ingatlanügynökségek statisztikái egyértelműek: havonta ezrével, tízezrével költöznek az emberek a városokból a zöldövezetbe, agglomerációra, vidékre. Egyszóval kelendőek a több hálószobás, többszintes családi házak kertkapcsolattal (lakásfelújítási támogatásról itt olvashatsz) .

Amikor az ember egy ekkora lépésre szánja el magát, szinte soha nem jut eszébe a kérdés:

Na jó, de mi lesz a wifi-jellel?

Érthető: az, hogy eljut-e a szolgáltató router-modeméből a vezeték nélküli internet a ház legtávolabbi sarkába is (vagy a kertbe), nincs rajta a „tíz legsürgetőbb megoldandó feladat költözéskor” toplistán. Ettől függetlenül persze mind szembesülnek vele az érintettek, hogy az a bizonyos modem csak egy-két szobában működik, messzebb és főleg a másik szinten már be kell érni egy-két csíkkal, a kapcsolat és a sebesség is megbízhatatlan lesz.

Itt jönnek a képbe a wifi-jelerősítők, azaz azok a kis, egyszerű és nem túl interaktív eszközök, amelyeknek semmi más dolguk, mint hogy továbbítsák a router jelét, olyan erővel, mintha magából az alapeszközből érkezne. Végtelen számú eszközt vehetünk ebben a kategóriában, természetesen rendkívül hullámzó áron és minőségben. Mi most átugorjuk az alsó- és középkategóriát és rögtön a legjobbat ajánljuk, méghozzá melegen: a TP Link Deco M9 Plus mesh rendszere azoknak készült, akik kompromisszumok nélkül szeretnének egészen nagy házakban is, udvarban is, garázsban is nagyon gyors wifi-jelet szórni. És akkor már kiépítenének egy egész okosotthont is, ennek ugyanis szintén tökéletes alapja az M9. Lássuk a részleteket!

Mi van a csomagban?

Az általunk tesztelt csomag két egységből áll; az egyik tetszetős (és szerencsére lapos, tehát eldugható) kis korong a központi egység, ez csatlakozik közvetlenül a routerhez és küldi a jelet a másik egységnek. Ez az intelligens, önszabályozó, a stabil vezeték nélküli internetről magától gondoskodó mesh rendszerek lényege. Hogy ez észrevétlenül történjen, arról a négymagos processzor, a fél gigabyte RAM és a négy gigabyte flash memória gondoskodik, és az, hogy párhuzamosan három csatornán továbbítja a wifit az egész rendszer: egy 2,4 gigaherzesen és két 5 gigaherzesen. Az előbbi 400, az utóbbi csatornánkként 867 Mbps sebességre képes – tudomásunk szerint nincs olyan otthoni szolgáltatás vagy applikáció, amelynek ez kevés lenne, beleértve a párhuzamosan, több eszközön nézett 4K-s Netflixet, a nagy fájlok mozgatását, vagy akár a vezeték nélküli kép- és hangtovábbítást egy gamer pc-ből egy VR headsetbe. A böszme wifi-antennákat is elfelejthetjük: az egységekben nyolc-nyolc belső, de nagyon erős antenna található.

Beállítás

A telepítés pofonegyszerű, ahogy az összeszerelés (pontosabban annak hiánya) is. Egy hálózati és egy Ethernet-csatlakozó, az utóbbi a modem és az alapegység között, egy mobiltelefon Bluetooth-kapcsolattal és pár pöccintéssel munkára is bírhatjuk a mesh rendszert. Észrevétlenül működik a vírusérzékelő és az illetéktelen behatolások szűrése, a letölthető appban pedig könnyedén készíthetünk profilokat a családtagjainknak, beállítva a megfelelő tartalomszűrést, szolgáltatásokat, ha kell, egyesével blokkolhatunk bizonyos oldalakat.

tp-link-deco-m9-plus-teszt-szupergyors-internet-beallitas
Forrás: TP-link

A wifi-jelről nincs is nagyon mit mesélni: működik és kész, akadás, bizonytalankodás nélkül, nincsenek holtterek, „rések” az állomások lefedettségi sugarai közt, eszközeink szinte észrevétlenül csatlakoznak az egyikről le és a másikra fel, ha a házban mászkálunk. Egészen extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy kifogjunk a TP Link mesh rendszerén; hallottunk ódon, viktoriánus házról, amelyben a dupla téglafal okozott némi fennakadást (szó szerint), de némi kreatív logisztikával az is kiküszöbölhető volt. Mi egy átlagosnál kicsit nagyobb (85 négyzetméteres, kétszintes) családi házban próbáltuk, és két dolgot azért meg kell említenünk:

  • ha a telefonnal a kezünkben folyamatosan mászkáltunk, egy-egy pillanatra azért „szünetet tartott” az internet, amikor az egységek között váltottunk, de ez nem volt különösebben zavaró, és a helyzet sem volt túl életszerű;
  • erre a területre a két egység éppen kényelmesen elég volt; bár a gyártó 600 négyzetmétert ígér, ezt azért csak ideális körülmények között teljesíti a Deco M9.

Összegzés:

Maradjunk tehát abban, hogy száz négyzetméterig bátran vágjunk bele, efölött pedig kelleni fog még legalább egy egység, amelyet külön megvásárolhatunk és gond nélkül csatlakoztathatunk. Feltűnt még egy-két kisebb hiányosság, például, hogy nem lehet elrejteni a hálózati azonosítót (SSID) és bridge módban (amely biztosítja, hogy a LAN-on csatlakoztatott eszközök egy hálózatban legyenek a wifin csatlakozókkal) nem működik a szülői tartalomszabályozás. Az is kissé szokatlan volt, hogy minden a telefonos appról vezérelhető, nincs mód arra, hogy PC-n, akár egy böngészőn, IP-címet beírva léphessünk be a kezelőfelületbe.

Amit imádtunk, az a testre szabhatóság. Teljes mértékben támogatja az okosotthon-megoldásokat: integrált Alexa, Zigbee, Bluetooth és Wifi-támogatás, elméletben akár száz eszközhöz is csatlakozhat egyszerre.

A TP Link Deco M9 Plus nem olcsó, de ha nagy házba költözöl, szeretnél szupergyors internetet és a kertben, garázsban is akadás, szünet, bizonytalankodás nélkül internetezni, akkor ez bizony ezt a modellt érdemes megvenned!

Az eszközt itt tudod megvásárolni

120490cookie-checkSzupergyors internet még a kertben is -TP Link Deco M9 Plus teszt