Ahhoz képest, hogy mennyire sok okostelefont ejtenek le a felhasználók, az ütésálló készülékek kínálata rendkívül kicsi. Egy átlagos telefonon ugyan van edzett üveg, viszont ezek főleg a kisebb felületi behatások ellen védettek. A mai vékony készülékházas telefonok valójában kifejezetten rosszul bírják, ha leejti az ember. Erre megoldás lehet egyes esetekben egy vétlen leejtésre kiterjedő biztosítás (mint amilyet a Garancia Plusz is kínál), egy törésbiztos fólia vagy éppen néhány olyan készülék, amelyet sokkal ellenállóbbra terveztek.

Elsősorban extrém munkavégéshez készülnek

Érdemes leszögezni, hogy nincs valóban “ütésálló”. Mindent össze lehet törni, a kérdés csak az, hogy ehhez mekkora erőbehatás kell. Elég-e egy normál leejtés (mint a legtöbb okostelefonnál), vagy ennél jóval többet is kibírhat az eszköz?

A nagyobb márkák közül elsősorban csak a Samsung kínál nagyobb ellenállású modellt az Galaxy Xcover sorozat alatt. Említést érdemel még a CAT márka néhány készüléke, illetve tesztünk alanya, a HAMMER új készüléke, a Construction 6 típus.

A modell Construction neve angolról fordítva építkezést jelent, ezzel is utal rá a gyártó, hogy ez egy strapabíró és erőteljes okostelefon, melyet elsősorban azoknak ajánlja, akik igénylik a megbízható és erős készüléket a mindennapi munkavégzésükhöz vagy aktív életstílusukhoz, akik olyan körülmények között használják, melynél bizony benne van, hogy a készülék leesik, poros lesz, vízbe kerül. Nem kell szépíteni, egy átlagos okostelefon, kerüljön az 100 ezer, vagy 500 ezer forintba, bizony hamar tönkremenne ilyen körülmények között, de a Hammer Construction 6 nem, ez erre lett lefejlesztve.

Méretes testet kapott a HAMMER Construction 6

A HAMMER újdonsága nem is akar könnyed, kecses modell lenni. A 168,6 mm magassága és a 82,8 mm szélessége még csak-csak könnyen emészthető, de a 15,2 mm-es vastagságával kétszer akkora, mint egy átlagos készülék mostanában. A tömege is inkább munkásnadrágot igényel, nem egy laza fürdőnadrágot, hiszen 321 grammos, ez általánosságban véve is legalább másfélszerese egy átlagos készüléknek.

A készülékház oldalán ujjlenyomat olvasó segíti a védelmet

A robosztus, szögletes külső többek között a nagyobb ellenállóságot szolgálja. Van bőven hely masszív gumírozott peremre, szélesebb kijelző keretre. Emellett az sem elhanyagolható, hogy előfordulhat, hogy a használója munkáskesztyűt visel, amikor kézbe fogja a telefont, erre is ideális a forma, jól meg lehet markolni.

A készülékház megfelelt a MIL-STD-810G katonai minősítésnek és az IP69-es por- és vízállósági szabványnak.

Ha beleesik a sárba, homokba, vízbevagy munka során egy fúrógép szórja rá a port, akkor sem lesz különösebb gondja addig, amíg a műanyag tömítések megfelelően illeszkednek. Persze ezek után érdemes csapvízzel lemosni, ezzel megőrizve hosszabban az ellenállóságát.

A nagy készülékház egyébként egy méretes, 6000 mAh-s akkumulátort rejt magában. A legtöbb hagyományos telefon általában 4000-5000 mAh kapacitással rendelkezik, így itt látszik, hogy a robosztus külsőt extra tartalommal is igyekeztek megtölteni. Ezzel a nagy akkumulátorral 2-3 napig is kényelmesen használható a telefon anélkül, hogy szükség volna a töltőre.

A dobozban egy 18 wattos töltőadapter és hozzá egy narancs-fekete árnyalatú szövet borítású USB-C kábel jár. Ezzel a 18 wattos töltővel a telefon nagy akkumulátorának feltöltése hosszú órákba telik, nagyjából 5 órát mértem 0%-ról 100%-ra töltés alatt, szóval érdemes este felrakni a töltőre, mert ha reggel lemerülne a telefon, nem lehet pár perc alatt gyorsan hadra fogni újra egy töltéssel. 

Fontos megemlíteni, hogy nem maradt ki a vezeték nélküli töltés sem, 15 wattos teljesítménnyel feltölthető Qi töltő segítségével, ez kifejezetten ritkaságszámba megy a hasonló kategóriás modelleknél.

Fejlődött a belső is

A Construction 6-os névben a szám nem csak az akkumulátor kapacitására, hanem a kijelző méretére is utalhat, hiszen 6”-os képátlóval rendelkező IPS panel került beépítésre. Ez egy teljesen lapos kijelző, minden irányból vastag kávával. Ezzel ugyan szembe megy a mai dizájn trendekkel, viszont pont ezzel válik ellenállóbbá és cserébe kevésbé sérülékeny az oldalról érkező behatásokkal szemben. A FullHD+ felbontású képminőség korrekt, de értelemszerűen nem tud olyan magas fényerőt, vagy gazdag színmegjelenítést, mint egy hasonló árazású hagyományos AMOLED kijelzős készülék – viszont a felhasználási területén így is elegendő lehet. 

Az érintés érzékenysége rendben van, jól reagál az ujjakra. A Gorilla Glass üveggel borított kijelző a gyártó tesztjei alapján jól bírja a vétlen leeséseket, akár 1,8 méter magasból történő esésnek is ellenállhat.

A teljesítményért a MediaTek Helio G85-ös chip felel. Ez egy 2020-as modell, 2 GHz-es maximális órajellel és nyolc maggal, 12 nanométeres gyártástechnológiával. Általánosságban véve nem mondható kiemelkedő teljesítményű chipnek manapság, viszont még elfogadható az amit nyújt, hiszen az Android 12 rendszert meghajtja, bár előfordulhat, hogy helyenként lassabb egy-egy nagyobb teljesítményigényű folyamat során, de a mindennapi élet során jól használható. Ha négyszer drágább Galaxy S23 Ultra mellé teszi az ember a Hammer Construction 6-ot, akkor természetesen érződni fog a különbség a sebességben. Viszont ha egy hasonló árfekvésű modellel hasonlítanánk össze, sokkal kevésbé tűnne fel a differencia. 

A 6 GB RAM ma már szinte alapnak számít, illetve pozitív, hogy 128 GB-os háttértárat kapott a HAMMER készüléke, amelyet microSD-vel lehet tovább bővíteni igények szerint.

A telefon Android 12 operációs rendszer kapott, erre pedig nem is került semmilyen extra, divatos felhasználói felület. Ennek előnye lehet az is, hogy a sebesség korrekt, illetve a Google applikációin kívül nincs ezerféle felesleges játékkal és partneri alkalmazással telerakva a telefon.

Hasznos eszközök a munkához

Egy extra alkalmazást kapunk a telefonon, ez a Outdoor Toolbox, amely számos olyan mérést kínál, amely a munka során jól jöhet. Nem csak iránytű van benne, de használható a telefon vízmértékként, függő ingaként, szögmérőként, illetve akár barométerként is, de még a zajszint is mérhető általa.

Ezen felül van egy lézeres távolságmérő funkciója is, ehhez a HAMMER tetején van egy speciális lézeres szenzor. Mérhető távolság (beállítható, hogy a telefon aljától, vagy tetejétől számolja), illetve akár terület, térfogat, vagy háromszög oldalai is.

A rendszer alap funkciói jól működnek, a nagyméretű hangszórón keresztül tisztán, érthetően lehet telefonálni. Ha csatlakoztatunk jack csatlakozós headsetet, akkor lehetőség van FM-rádiót is hallgatni, internet nélkül a telefonon. 

A hátlapon három kamerát és egy vakut találhatunk. A főkamera 16 megapixeles, az ultraszéles látószögű szenzor pedig 8 megapixeles. A harmadik kamera 0,1 megapixel, ez csak a mélységélességi adatokat gyűjti. Az előlapra 8 megapixeles szelfi kamera került.

A kamera alkalmazásban van ugyan AI (jelenet felismerés) és HDR, azért ezen kamera képességek nem teljesítenek kiemelkedően. A képeket a belépőszintre sorolnám, amelyek elég arra, hogy megörökítsünk alkalmanként valamit jó fényviszonyok mellett, de hát nem is erre készült a telefon. A mozgást, vagy a kevesebb fényt azonban nehezen tolerálja a szenzor, ilyenkor romolhat a képek minősége.

HAMMER Construction 6 fotói

Az 5G támogatást ugyan hiányolhatjuk a HAMMER Construction 6 telefonból, viszont meg kell említeni, hogy a Dual SM mellett elérhető az eSIM támogatás, amely még ma is ritkaságszámba megy, pedig hasznos képesség. 

A HAMMER telefon kifejezetten az építőiparban, műszaki területeken, vagy olyan tevékenységek során, ahol az eszköz extrém körülményeknek van kitéve, kiváló választás lehet. Nincsenek extra funkciók, de ami van, azt stabilan hozza. A negatívumok között ugyan megemlíthető a nem túl erős kamera és a lassú töltés, viszont a pozitívumok sora sokkal hosszabb (a hosszú üzemidő, a vezeték nélküli töltés, az eSIM, az IP69, a lézeres távolságmérés). 

Összességében az HAMMER Construction 6 ideális választás azoknak, akik aktívan használják telefonjukat szélsőséges körülmények között, és megbízható, strapabíró készüléket keresnek, amely tartja a lépést a mindennapi kihívásaikkal. Nem okoz gondot, ha bele esik a sárba, vagy esetleg lepottyan egy építés alatt álló téglafalról. Ebből a szempontból pedig több olyan tulajdonsága is van az ütésálló telefonok között, amelyet még nem ért utol a konkurencia.