Egy fél háztartást is működtethetsz az EcoFlow RIVER 2 széria tagjaival, ráadásul zöld energiával!

Azt már tudjuk – beszéltünk, írtunk róla eleget –, hogy ha elfogy a szufla egy kiránduláson, nomád nyaraláson, semmi baj: elég, ha elővesszük hű társunkat, a powerbankot, és folytatódhat a buli. Lemerült mobil, tablet, hangszóró, biciklilámpa: elég, ha csatlakoztatjuk a jó esetben legalább 10 ezer mAh kapacitású kis „féltéglát” és már tölti is, illetve életben tartja eszközeinket.

Van azonban, amikor egy USB-csatlakozással ellátott plusz akkumulátor nem elég. Ha háztartási gépeket, tévét, laptopot, vagy bármely „konnektorigényes” eszközt kell működtetni, nincs mese:

be kell szereznünk egy erőművet.

Természetesen nem hordozható atomreaktorról beszélünk, hanem kompakt, barátságos, ráadásul megújuló energiaforrást használó, tehát zöld áramforrásokról, amelyet bárhova magaddal vihetsz és – a választott modelltől függően – bármely gépet működésre bírhatsz. Ismerkedj meg tehát az EcoFlow RIVER 2 sorozattal!

Az EcoFlow ismerős lehet mindenkinek, aki már szétnézett a hordozható erőművek piacán. Beszélő a név: az eszközök napelemeket használnak, azaz nincs szükség otthoni töltésre, mielőtt útnak indulunk, és minden igényt kielégítenek. A sorozat a RIVER 2, a RIVER 2 Max és a RIVER 2 Pro modelleket foglalja magában. Mindhárom modell kiváló választás kempingezéshez, hátizsákos utazáshoz és off-grid kalandokhoz, azaz nem kell követned a bejáratott útvonalakat és ragaszkodni az infrastruktúrához. Kompaktak és könnyűek, az áramigény, a működtetni kívánt készülékek függvényében az erőmű képes ellátni a hálózaton kívüli üzemhez szükséges feladatokat.

Mit tudnak?

A kompakt erőműveknek két fontos paramétere van: az eltárolt áram mennyisége, azaz az akkumulátor kapacitása és a kimeneti teljesítménye. Leegyszerűsítve: az előbbi azt mutatja, meddig, az utóbbi pedig, hogy milyen erővel használhatjuk. A kapacitást watt- és kilowattóra, azaz Wh és kWh mértékegységben mérjük, az utóbbit pedig Wattban. Természetesen figyelembe kell venni a választásnál a töltési sebességet, a méretet, a súlyt, azaz a hordozhatóságot is.

A RIVER 2 és RIVER 2 Max egy óra alatt teljesen feltölthető váltóáram segítségével. A Pro modellnek a nagyobb akkumulátorkapacitás miatt ehhez valamivel több időre, 70 percre van szüksége. Ez a gyártó szerint ötször gyorsabb, mint a hasonló termékek átlaga, és majdnem másfélszer sebesebben tölt, mint az előző RIVER-generáció. Mindhárom generátor rendelkezik napelemes töltési lehetőséggel (a paneleket külön kell megvásárolnod), ám míg a RIVER 2-t 160 Wattal tudjuk maximálisan tölteni, addig a Maxot és a Prót sokkal gyorsabban, 220 Wattos napelemteljesítménnyel lehet tölteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy verőfényes napsütésben 4, felhős időben pedig 9 óra alatt feltöltenek az erőművek.

Az akkumulátor kapacitása, mint írtuk, azt mutatja meg, hogy egy hordozható erőmű mennyi ideig képes üzemelni újratöltés nélkül. A RIVER 2 256Wh-val, a RIVER 2 Max 512Wh kapacitással rendelkezik, a RIVER 2 Pro 768Wh-val a legnagyobb energiatárolási teljesítményt nyújtja. A specifikációban figyelmeztetnek, hogy a készülékek váltóáramot adnak; ha nem vagy képben az egyenáram és a váltakozó áram témakörében, semmi baj, ez csupán egy dolgot jelent a gyakorlatban:

  • váltóáramot (AC) a Magyarországon is elérhető hálózat ad, azaz kissé pongyolán fogalmazva: ez jön a konnektorokból;
  • egyenáramot (DC) pedig az autók adaptere ad.

A jó hír, hogy a RIVER 2 sorozat tagjait mindkét módszerrel tölthetjük, azaz autóhoz csatlakoztatva és konnektorba dugva is, de „csak” AC-t szolgáltat. Másra aligha lesz szükséged. Ezen kívül természetesen tölthetjük napelemről is és USB-C portra csatlakoztatva. Tippünk:

indulás előtt töltsd fel a háztartásunk hálózatáról, a kiruccanás közben pedig használd bátran a napelemet!

Jogos a kérdés, hogy meddig bírják ezek az erőművek, elvégre a mobiltelefonok esetében is látványosan csökken a kapacitás pár év után. Ezzel kapcsolatban is jó hírünk van:

A legmodernebb LiFePO4 (lítium vasfoszfát) akkumulátorok használatával a RIVER 2 sorozat lenyűgöző, 3000 ciklusos, 80%-ot meghaladó kapacitású ciklusélettartamot biztosít. A 3000 teljes ciklus után az akkumulátor garantáltan még legalább 80%-os kapacitással működik tovább.

A gyakorlatban ez körülbelül tíz év napi használatot jelent – hatszor hosszabb időt, mint a hordozható erőművek iparági átlaga.

Milyen eszközöket működtetnek?

Szép és jó ez a részletes technikai specifikáció, de mégis mit jelent ez a gyakorlatban? A kérdés jogos, a válasz azonban sajnos nem olyan egyszerű. A váltóáramú teljesítmény – a már említett kimeneti kapacitás, azaz Watt – határozza meg, hogy milyen készülékeket működtethetsz és hányat üzemeltethetsz egyszerre. Ehhez pedig nincs mese, ismerned kell az eszközeid teljesítményigényét. Hogy még összetettebb legyen, több háztartási gép esetében megkülönböztetjük a névleges, azaz működési és az indítási teljesítményt, hiszen amikor bekapcsoljuk őket, hirtelen nagyon sok (jellemzően dupla „adag”) áramra van szükségük, mint később. Ehhez a gyártó mellékelt egy hasznos táblázatot. Vedd figyelembe, hogy ezek átlagos teljesítmények, a te eszközeid lehetnek ennél jóval kíméletesebbek, vagy éppen energiaigényesebbek – ezeket az adatokat a technikai specifikációjuk közt találod. A táblázatból kiderül az is, hogy bizony vannak eszközök, amelyet az ilyen erőművek – bármekkora teljesítménnyel is bírnak – nem tudnak működtetni. Jó hír, hogy az x-boost üzemmód bekapcsolásával a RIVER 2-modellek teljesítménye rövid időre, tehát a készülékek bekapcsolásának pillanatában megduplázható, így biztosan el tudod indítani őket.

Ezek után máris értelmet nyernek a következő adatok. A RIVER 2 váltóáramú kimenete 300W (600W indítási teljesítmény x-boost-tal), míg a RIVER 2 Max AC kimenete 500W (1000W indítási teljesítmény x-boost-tal). Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb teljesítményű készülék, amelyet működtethet, 300W és 500W, a maximális indítási teljesítmény pedig 600W vagy 1000W. A RIVER 2 Max több készüléket is képes egyidejűleg működtetni, amennyiben azok összesített teljesítménye nem haladja meg az 500 wattot. Ezzel szemben a RIVER 2 Pro lényegesen nagyobb teljesítményt kínál. 800W-os üzemi, kimeneti teljesítményével (1600 W indítási teljesítmény x-boost-tal) a nagy teljesítményű háztartási készülékek akár 80%-át is képes ellátni.

Nagyon fontos, hogy mielőtt használni kezded az erőművet, össze kell adnod a készülékek energiaigényét, amelyeket egyidejűleg működtetni szeretnél.

Melyiket válasszam?

A fentiek ismeretében bátran eldöntheted, melyik EcoFlow RIVER 2 modell áll a legközelebb hozzád, mi csak egyet teszünk hozzá: még ha úgy is érzed, hogy egy komplett háztartást kell működtetned külső áramforrás nélkül, akkor sem biztos, hogy a legnagyobb és legdrágább erőműre lesz szükséged. Mindig figyelembe kell venni, hogy mely eszközöket mennyi ideig használod majd: ha 3-4 naponta egyszer indítjátok el a mosógépet, és visszafogottan használjátok a laptopot, kávéfőzőt, illetve csak egy kisebb hűtőt köttök rá (lehetőleg gazdaságos üzemmódban), felesleges megvenned a Pro modellt, a Max vagy a „sima” RIVER 2 bőven elegendő lehet.

A kimenetek típusa és száma is fontos szempont. Minden RIVER 2 modellen találsz hagyományos konnektort és USB-töltőcsatlakozót, hogy melyiken hányat, azt ez a táblázat elárulja:

Biztosra pedig szokás szerint úgy mehetsz, hogy megkérdezed szaktanácsadóinkat a MediaMarktban.

Az EcoFlow napelemes erőműveit itt tudod megvásárolni:

Ismerd meg a fenntarthatóságról szóló cikkeinket! Fedezz fel inspiráló megoldásokat és légy részese a pozitív változásnak az oldalunkon található tartalmak segítségével.