52 megapixeles mobilkamerák?

Egy titokzatos cég titokzatos projektjéről derültek ki részletek.

Egy Szilícium völgyi startup ezidáig titokban dolgozott valami. Ha ellátogatunk a Light oldalára, nem sok mindent látunk. Feliratkozhatunk e-mai címünkkel valamire, ami “Újragondolja a fotózást”. Ám nem is oly rég az MIT Tecnology Review magazin egy kis cikket jelentetett meg a Light kamerarendszerről egy igazán nem elhanyagolható mellékszállal. Mégpedig, hogy a Foxconn, a világ legnagyobb telefongyártója (pl. náluk készül az iPhone is) komoly összeget fektetett a cégbe, természetesen amint elérhető lesz használni is fogja a Light megoldását.

Screen Shot 2015-04-19 at 20.35.42

A Light kamerarendszer lényege, hogy egy nagy objektív és érzékelő helyett, egy több elemes érzékelő+optika megoldást használ, így a nagylátószögtől, a halszemoptikán át, a makró lencsékig mindenre lesz egy kamera készülék hátulján. A megoldás szokatlan (bár pár cég már dolgozik hasonló megoldáson), de a Light azt ígéri, hogy 2016-ban elkészül egy működő, 52 megapixeles (!) modullal, ami felveszi majd a versenyt a DSLR fotógépek minőségével.

light2

A megoldás azonban nem lesz olcsó, hiszen alsó hangon 50 dollárral fogja megdobni a gyártási költségeket, így az első időkben egész biztosan csak a csúcsmodellekben találkozhatunk a furcsa lencsecsokorra épülő megoldással.