A jövő számítógépe

A HP mérnökei az alapoktól gondolták újra a számítógépet. Az eredmény döbbenetes!

Manapság, már egy belépő szintű notebook is elég, hogy alap szinten fotókat, sőt kis türelemmel akár videókat szerkesszünk, böngésszünk és egyáltalán létezzünk a digitális világban. Ma már egy erősebb okostelefonra, vagy tabletre asztali Linux-ot telepíthetünk, így monitorra dugva, egy billentyűzet, egér párossal a telefonunk/tabletünk válik netbookká.

 

hpmachine

 

Ám az, hogy ennyire egyszerű már az információ gyártás, (képek, videók, podcastok és rengeteg-rengeteg szöveg) pontosan ez eredményezi azt, hogy az adatmennyiség, amit elemezni lehet és kell olyan szintű, hogy jelenleg nem nagyon létezik olyan technológia, ami ezt kezelni képes. Legalábbis valós időben nem. Hosszú órák alatt lehet, hogy egy-egy hasznos infó kicsippenthető a mérhetetlen mennyiségű adattömegből, de arra igen kevés az esély, hogy feldolgozzuk a napi 1 Exabyte-nyi adatot (Ez több, mint egymillió 1TB-os lemez kapacitása!), amit a neten termelünk. Ezen adatok nagy részét pedig a felhőben, vagyis a világ különböző pontjain ülő szervereken tároljuk. Mi lenne ha ezen szerverek millióit nem puszta tárhelyként, hanem gondolkodó PC-ként is használhatnánk? Jó lenne, igaz? Csak épp ehhez nagyon lassúak.

 

 

Képzeljük el, hogy az orvosunk a világ összes leletéhez és vizsgálati anyagához hozzáfér, mikor nekünk készít diagnózist, vagy hogy a világ összes repülőgépe valós időben kommunikál egymással! Nincs elveszett információ, frissek az adatok, nincs késés, precízebb pl. az időjárás előrejelzés, biztonságosabb a repülés és szinte minden. Ehhez viszont új technológia kell, ami szakít a „rézdrótokkal” és a hagyományos csipekkel. A HP nemes egyszerűséggel a The Machine nevet adta új platformjának, ahol elektronok számolnak, fotonok továbbítják drótok helyett az adatot, amit ionokban tárolnak merevlemezek helyett! Mindezt úgy, hogy a jelenlegi szerverként üzemelő HP „The Machine” gép nagyjából tízszer gyorsabb a jelenlegi szervereknél, 90%-al kevesebb energiát fogyaszt és várhatóan az ötödébe fog kerülni, ha elkezdődik 2018 körül a sorozatgyártásuk.

Ráadásul a tervek szerint készül egy Linux és egy Android alapú új szoftverkörnyezet is az új hardverre, ami azt is jelentheti, hogy 10 év múlva egy mai, másfél milliós szuperPC ereje lapul majd a zsebünkben.

10600cookie-checkA jövő számítógépe