A robotok már a spájzban vannak

A Samsung két robotporszívóját kaptuk meg tesztelésre.
Pár nappal ezelőtt írtunk a Google azon törekvéséről, hogy a lehető legtöbb cégen belüli, emberi gondolkodást és kreativitást igénylő folyamatot (mint például a kiszállítás) robotokra bízza. Pedig a robotok mér itt vannak, csak még nem úgy néznek ki, mint a legelső Star Trek sorozat pléhdobozai. Pár évvel ezelőttig még felkaptuk a fejünket a robotporszívó szó hallatán, mára azonban már meg sem rezdülünk ha egy szteroidos óriás jégkorong labda „mászkál” a szobában, irodában.

SONY DSC

Annak idején megkaptuk a Roomba egyik első, hangos és méregdrága robotporszívóját tesztre és arra jutottunk, hogy ez még nem az igazi. Mindenfelé digitális infravörös fénnyel üzemelő kerítéseket kellett felállítani, mert a majdnem 300 ezres gép képes volt lebukfencezni a lépcsőn, ami ugye nem tesz jót a porszívónak és a pénztárcánknak sem. Azóta a Roomba is sokat fejlődött, hiszen a több millió eladott példány mutatja a cég sikereit. A robotporszívók elsőre jópofa luxuscikknek tűnhetnek, de komoly élettani hatásai is vannak, ami bizony pénzt érhet. Egyrészt azáltal, hogy akár minden nap (naponta többször is, ha szükséges) feltakarít, igen hatékonyan tartja tisztán az átlagos, mindennapi porral szennyezett lakásokat, ami mondjuk kisállatos lakásban egyáltalán nem hátrány. A másik fontos hatás, hogy azzal, hogy sokkal kevesebb por ülepszik le a lakásban, azzal például a porallergiásoknak (mint eme cikk írója) teremt bizonyítottan kedvezőbb életfeltételeket.

SONY DSC

A Samsung mindig is erős volt háztartási készülékekben, így a magunk részéről kicsit hamarabb vártuk volna, hogy belép a robotporszívó „háborúba”, de csak egy-két éve mozgolódik ezen a piacon. Ennek ellenére, ahogy a cég szokta orbitális bakikat nem lőtt eddig, így egész szépen muzsikálnak a NaviBot, pár érdekes és újszerű elgondolással.

SONY DSC

Két modellt is kézhez kaptunk. Ez egyik egy régebbi szériából érkező CornerClean robot (SR10F71), míg a másik egy frissebb közép-felső kategóriás modell (SR8846), bár kis kutakodás után rá kellett döbbennünk, hogy a drágább NaviBot sajnos egy belsős példány, így néhány furcsaságát kénytelenek leszünk ennek betudni.

A Samsung újragondolta a takarító robotok legfontosabb jellemzőjét, mégpedig azt, hogyan tájékozódnak. Az amerikai riválissal a piacvezető iRobottal ellentétben ugyanis a Samsung robotjai látják a lakást és a helyiségeket, egy beépített kamera segítségével, mely technológia a Visionary Mapping elnevezést kapta. Mindenképp pontosítanunk kell a dolgot, hiszen a kamera felfelé néz, így gyakorlatilag a plafonról és a bútorok, tereptárgyak alulnézeti képéből tájékozódik a NaviBot. A bökkenő csak az, hogy egészen kiválóan elboldogulnak akkor is, ha letakarjuk a kamerát, igaz ezt már akkor próbáltuk ki, amikor a NaviBot már (elméletileg) feltérképezte az irodát, ahol teszteltük, így biztos, hogy a kamerán kívül még a többi szenzor és valószínűleg egy mozgásérzékelő is segíti a robotot a tájékozódásban. Zavarba hozni tehát elég nehéz a NaviBotot és ennek köszönhető a másik fontos fejlesztés. A Samsung robotok ugyanis nem összevissza, ész nélkül közlekednek, hanem szépen, sorról sorra takarít fel, az akadályokat (széklábak, bútorok, stb.) szépen kihagyja. Azzal, hogy rendszer van a mozgásukban, rengeteg energiát takarítanak meg, ráadásul képes arra, amire sok konkurens robotporszívó nem, ha lemerül, akkor töltés után képes onnan folytatni, ahol abbahagyta. Ezzel hatékonyabbá válik a takarítás, hiszen nem fut felesleges köröket a gép, míg befejezi a dolgát.

A két modell közül a régebbi (SR10F71 típus) rendelkezik egy a nevére is utaló (CornerClean) hasznos funkcióval, a keféi ugyanis képesek kissé a gép házán kívülre fordulni, amivel sokkal jobban odafér a sarkokhoz, így jobban kitakarítja azokat. A nagytesó (SR8846) elméletben programozható, de ezt nem igazán sikerült kideríteni, mivel, mint utólag kiderült nem egy végleges modellt kaptunk, hiszen a bolti verzión például nem érintésérzékenyek a gombok (amik szépek ugyan, de hasznlni jobb egy igazi fizikai gombot) és néhány funkcióra/beállításra nemigazán reagált a gép. Ennek ellenére kissé halkabb volt mint a kisebb modell, kissé nagyobb volt a portartály, amit könnyebb volt kinyitni, de érdemi különbséget nem véltünk felfedezni a két gép között, ám ez bizonyosan nem így lett volna, ha végleges verziót kapunk az újabb gépből.

SONY DSC

Mindkét porszívóhoz tartozik egy távirányító, amivel ha nagyon mókás kedvünkben vagyunk, akkor irányíthatjuk a robotokat, de higgyék el nekünk nem lesz rá szükség, maximum, ha valamit nem vett volna észre a porszívó és nincs kedvünk felállni a kanapéról arrébb rakni. Ráadásul a porszívó tényleg észreveszi a szokásosnál nagyobb kupac koszt (a mi esetünkben kenyérmorzsát) és ha ilyet talál, akkor megszakítja a munkamenetet és addig köröz a nagyobb mennyiségű kosz körül egyre kisebb sugárban, míg az el nem tűnik.

SONY DSC

Valószínűleg nem mindenki akarja, hogy a takarítórobot a lakás minden zegzugába bemenjen, akár azért, mert kisgyerek van valamelyik szobában és ott ne zajongjon senki, akár azért, mert például a kutyánkat nem akarjuk megőrjíteni egy robottal. Ehhez a csomagban (mindkét modellhez) találnunk két virtuális kerítést, melyek klasszikus bébi elemmel működnek és pontosan arra szolgálnak, amire a nevük utal, vagyis ha letesszük a küszöb két oldalára, akkor azt a helyiséget a NaviBot egyszerűen kihagyja. A Samsung porszívója kevésbé szégyenlős, mint mondjuk a Roomba robotjai, hiszen egész közel merészkedik a kirakott infrakerítéshez, de például a lépcsőről nem zuhan le, akkor sem ha nincs kirakva a virtuális kerítés.

SONY DSC

Mindent összevetve a robotporszívó remek dolog. Elvégzi a piszkos munkát (szó szerint) addig, amíg nem vagyunk otthon, mindezt minden nap, így kevesebb por telepszik meg a lakásban, egészségesebben élhetünk, ráadásul lehet egy saját robotunk!

 

 

 

 

 

 

3790cookie-checkA robotok már a spájzban vannak