A szenvedélye a megélhetése

A Media Markt nyári fotópályázatának nyertes munkáit a Westendben található áruházban tekinthetik meg az érdeklődők október 30-ig. A fotópályázat kapcsán híres művészekről gyűjtöttünk össze nektek néhány érdekességet:

Oscar díjas, de nem színész, sok egzotikus országot megjárt, mégis számára a világot pusztaszeri tanyája jelenti, amelyet ma már nemzetközi hírű madárfotós helyszínként ismer a szakma. A 31 éves Máté Bence megcsinálta azt, ami sokaknak nem sikerül gyerekkori álmából teremtett magának felnőttkori megélhetést.

A láthatatlan madárfotós, ma már így emlegetik Magyarország legelismertebb főállású természetfotósát, aki már kis gyerekkorában elhatározta, hogy ha törik, ha szakad a természetfotózás lesz az élete és a munkája.

A szegedi fiatalember, aki ma már félszáz hazai és nemzetközi díj tulajdonosa 13 évesen kezdett el fotózni, az ehhez szükséges felszerelésekért maga dolgozott meg. Biciklijéért retket termesztett és nyulakat tenyésztett, hogy megvehesse első használt gépét egy Zenit 4,5/300-ast.

Inkább az iskola mellé járt – fotózni

Nem igazán szerette az iskolai kötöttségeket, ezért nem is nagyon akart továbbtanulni. Az erdészeti szakközépiskolát is magántanulóként fejezte be, mert tanulmányai közben úgy döntött, hogy fotós karrierje érdekében idejekorán meg kell tanulnia angolul, ezért fél évre Londonba utazott nyelvet tanulni. Idénymunkákból tartotta fenn magát, ha kellett kertészkedett, vagy hamburgereket készített az egyik ottani Burger Kingben.

Hazatérve már minden idejét a fotózásnak szentelte. Vállalkozást alapított, és azóta a hobbijából él, előadásokat tart, szakmai cikkeket ír. Beszáll a madárfotós turizmusba, ehhez maga építette ki a szükséges infrastruktúrát, különleges madárleseit számos külföldi fotós is kibérelte már. Fémből készült víz alatti lesét, a világ legjobb leseként tartják számon.

Feltalálja a detektívüveges lesfotótechnikát

Húsz évesen kísérletezi ki azt a detektívüveges lesfotótechnikát, amivel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatók a félénk állatok. Ezt ma már világszerte használják a szakmabeliek.

Bence munkájának egy részét már az teszi ki, hogy máshová is tervez ilyen leseket: eddig 30 megfigyelőhelyet épített, amelyet bérelni lehet, ezek közül egy Costa Ricában, egy Brazíliában és egy Dél-Afrikában épült fel. Ez utóbbit egy helyi üzletember finanszírozta, aki felajánlotta a fiatal fotósnak, hogy a tudásáért cserében évente egy hónapot a munkatársaival Dél-Afrikában tölthet.

„Újszerű meglátásával, ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival teljesen megújította a madárfényképezés gyakorlatát, és példáján okulva, egyre inkább teret nyer az a szemlélet, hogy az állatokat akcióban, illetve jellemző viselkedésük közben érdemes fotózni -írja róla dr. Kalotás Zsolt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének alapító elnöke.

Természetfotós Oscar-díját, 2010-ben kapja az Árnyjáték című, levélvágó hangyákat ábrázoló képéért, amellyel első magyarként  „Az év természetfotósává” választják a világon. A településének szerzett hírnév elismeréseként ugyanebben az évben Pusztaszer község díszpolgára lesz.

46220cookie-checkA szenvedélye a megélhetése
Címkék
#Lifestyle