Akku tetoválás

Vajon mennyi áramot termel az izzadságunk? Egy új elektronikus tetoválás megmondja.

Mi lenne, ha egy 10 km-es futás nem csak néhány kalóriától szabadítana meg, de mondjuk fel is töltené közben telefonunkat? Őrülten hangzik? És ha azt mondjuk, hogy mindezt egy eltávolítható, speciális elektronikus tetoválás teszi lehetővé?

 

tejsavtetko

 

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan elektronikus tetoválást terveztek, ami elsősorban a sportolók tejsav szintjének változását méri az izomzatban terhelés közben, ami a versenysportban megszokott és hasznos dolog. Ám ehhez eddig vérvizsgálat kellett ám az új bőrre ragasztható (és eltávolítható)  szenzor tartalmaz egy speciális enzimet, ami a tejsav hatására elektromosságot termel, melynek mértékéből kiszámíthatják a változást. Ám ha már elekromosság termelődik, akkor az ne vesszen kárba, így lett az eszköz egyszerre tejsav érzékelő és telefontöltő.

 

 

Bár a négyzetcentiméterenként 70 mikrowatt teljesítmény (a legjobb eredmény a sportolók között) még igencsak csekélynek mondható, a kutatók azon dolgoznak, hogy a későbbiekben akár telefonunkat is feltölthessük edzés közben.

13040cookie-checkAkku tetoválás